Šta je novo?

Dakar 2012

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dakar: Etapa Despreu i Peterhanselu

[h=1]Dakar: Etapa Despreu i Peterhanselu
[/h] Izvor. B92 | JT

Francuzi Siril Despre i Stefan Peterhansel bili su najbrži na 11. etapi Dakara tokom koje je taj reli prvi put došao u Peru.


Beta

Despre je do pobede na 705 kilometara duge etape, od kojih je 534 voženo u okviru specijala, od Arike u Čileu do Arekipe, došao u vremenu od 4:03:37.
Drugo mesto, sa više od minut i po zaostatka, zauzeo je Španac Đerard Fares Guelj, dok je treći bio aktuelni šampion Mark Koma. Na taj način Despre je pred poslednje tri etape povećao na više od dva minuta u odnosu na Komu.

Kod automobilista, Peterhansel se novom etapnom pobedom učvrstio na vodećoj poziciji. Francuz je malo kraću etapu u odnosu na motocikliste, od 598 kilometara, dok je specijal bio dug 534, prešao za 3:56:53 sata, sa više od tri i po minuta prednosti u odnosu na timskog kolegu iz Minija, Španca Nanija Rome. Peterhanselova prednost u odnosu na Romu sada iznosi već skoro 23 minuta.

U petak se na Dakaru vozi etapa od Arekipe do Naske u dužini od 504 kilometra za motocikliste, odnosno 657 za automobiliste, dok će specijal za sve iznositi 245 kilometara.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dakar: Koma ponovo na vrhu

[h=1]Dakar: Koma ponovo na vrhu
[/h] Izvor. B92 | JT

Španski motociklista Mark Koma trijumfovao je na 12. etapi ovogodišnjeg Dakara i ponovo preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.


Beta

Aktuelni šampion najtežeg relija na svetu poslednjih dana se smenjivao u vođstvu sa Sirilom Despreom iz Francuske, koji takođe vozi KTM, a dva dana pre cilja njegova prednost sada iznosi jedan i po minut.
Koma je do pobedi na etapi od Arekipe do Naske u dužini od 504 kilometra, od kojih je 245 iznosio specijal, došao u vremenu od 2:24:38 sata, sa više od dva i po minuta prednosti u odnosu na sunarodnika Đoana Baredu. Despre je na četvrtom mestu imao skoro četiri minuta zaostatka pa se njegova prednost koju je imao do petka u generalnom plasmanu istopila. Ipak, razlika pred dve poslednje etape garantuje mnogo uzbuđenja.

Kod automobilista situacija nije toliko uzbudljiva, pošto Francuz Stefan Peterhansel ima ubedljivu prednost u generalnom plasmanu. Peterhansel trenutno ima 20 minuta prednosti u odnosu na Nanija Romu, dok zaostatak ostalih vozača iznosi više od jednog sata. Jedan od njih je i Robi Gordon u Hameru, koji je trijumfovao na 12. etapi, koju je prešao za 2:14:32 sata. Drugo mesto, sa 15 minuta zaostatka zauzeo je Rus Leonid Novickij, dok je Peterhansel imao sedmo vreme.

Dakar se nastavlja u subotu etapom od Naske do Piska u dužini od 375 kilometara, dok će specijal biti dug 275.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Despreu i Peterhanselu Dakar reli

[h=1]Despreu i Peterhanselu Dakar reli
[/h] Izvor. B92 | JT

Francuzi Siril Despre i Stefan Peterhansel pobednici su Dakara u konkurenciji motociklista, odnosno automobilista.

Poslednja etapa 33. izdanja najtežeg relija na svetu vožena je od Piska do Lime u Peruu, ali je specijal bio dug samo 29 kilometara, pa Despreovi i Peterhanselovi rivali nisu ni imali šansu da ih preteknu.
Despre je etapu završio kao deseti, sa skoro četiri minuta zaostatka u odnosu na pobednika Pal Andersa Ulevalsetera iz Norveške, dok je jedini rival Francuzu za trijumf Mark Koma bio drugi. Ipak, pošto je Španac imao za samo tri minuta bolje vreme, Despre je proslavio pobedu, jer je pred poslednji dan imao 11 minuta prednosti. Francuzu je do četvrti trijumf na Dakaru, a drugi u Južnoj Americi, pošto je prethodno bio najbolji 2010. godine.

Peterhansel je proslavio rekordnu desetu pobedu na Dakaru, koju je obezbedio još u subotu. Poslednji dan najprestižnijeg relija na svetu, koji je po četvrti put vožen u Južnoj Americi, Francuz je započeo sa više od 40 minuta prednosti, pa mu to što je etapu do Lime završio kao deseti, sa tri minuta zaostatka u odnosu na pobednika Robija Gordona nije nimalo naškodilo. Drugo mesto zauzeo je Španac Nani Roma, dok je Peterhanselu to bio prvi trijumf u Južnoj Americi, a četvrti ukupno kao automobilista, pošto je prethodno četiri puta slavio među motociklistima.

U konkurenciji kvadova titulu na 33. Dakaru osvojio je Alehandro Patroneli iz Argentine, dok je u kod kamiona najbolji bio Holanđanin Gerard de Roj.

Srbiju je na Dakaru četvrtu godinu zaredom predstavljao Gabor Sagmajster među motociklistima, ali je on zbog kvara na motoru bio primoran da odustane već tokom pete etape.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Tragedija poslednjeg dana Dakara

[h=1]Tragedija poslednjeg dana Dakara
[/h] Izvor. B92 | JT

33. izdanje Dakara završeno je u nedelju u Limi, a ceremonija u glavnom gradu Perua ostala je u senci tragedije.Beta

Najteži reli na svetu završio se kao što je počeo, pošto je prvog dana u Argentini poginuo domaći motociklista Horhe Martines Boero, dok je u poslednjeg dana život izgubio jedan kolumbijski navijač.
Taj Kolumbijac je pratio reli na svom motoru, a do nesreće je došlo kada je doživeo pad tokom poslednje etape vožene od Piska do Lime.
To je četvrti smrtni slučaj na ovogodišnjem Dakaru, pošto su drugog dana relija poginula dvojica gledalaca.

Dakar reli, koji je prebačen u Južnu Ameriku iz Afrike pre pet godina, poznat je kao jedno od najopasnijih takmičenja na svetu, koje je tokom godina odneo više od 60 života.

Na 33. Dakaru svoju desetu titulu osvojio je Stefan Peterhansel, koji je bio najbolji kod automobilista, dok je među motociklistima pobedu odneo takođe Francuz Siril Despre.
 
Top