Šta je novo?

Dakar 2012

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Počinje 33. izdanje Dakara

IZVOR. B92 | JT​


U argentinskom letovalištu Mar del Plata u nedelju, 1. januara, startuje 33. izdanje Dakara, koje će po četvrti put biti voženo u Južnoj Americi.
Za razliku od prethodne tri godine, kada su najprestižniji reli na svetu gostili Argentina i Čile, ovoga puta im se pridružio Čile.Izdanje Dakara za 2012. godinu biće dugo preko 8.000 kilometara, sastojaće se od 14 etapa, a Srbiju će na njemu ponovo predstavljati Gabor Sagmajster na KTM motoru.Apsolutno sam pripremljen, jer Dakar reli veoma ozbiljno shvatam. Više od 30 trka sam vozio ove godine u šampionatima Srbije, Hrvatske, Mađarske, Balkana, kao i u Rumuniji, Turskoj, Grčkoj i Makedoniji, tako da sam uradio sve ono da bih mogao da stignem do cilja, do glavnog grada Perua, Lime. Ako motor bude funkcionisao kako treba mislim da mogu da ostvarim mnogo bolji rezultat nego prethodnih godina, a cilj mi je budem među najboljih 50”, rekao je Sagmajster.


Na startu u Mar del Plati naći će se oko 400 takmičara podeljenih u četiri kategorije – automobilisti, motociklisti, vozači kvadova i vozači motora. U dve najvažnije kategorije titule brane Naser Al-Atihah kod automobilista i španski motociklista Mark Koma. Posebna pažnja biće upućena Adamu Mališu, jednom od najboljih ski skakača svih vremena, koji je skije zamenio sa četiri točka i debitovaće na Dakaru.

Ove godine sve takmičare očekuje težak posao, zbog velike nepoznanice koju predstavljaju etape u Peruu. U prethodne tri godine iskusniji takmičari imali su prilike da se upoznaju sa gotovo svim deonicama koje su i ovoga puta uvrštene u rutu u Argentini i Čileu. Kao posebno teške izdvajaju se one u Fijambali i Kopijapu, a baš potom sledi selidba u Peru, gde gotovo niko nije uspeo da isproba svoje umeće. Baš zbog toga teško je bilo šta predvideti po pitanju konačnog plasmana, ali garantuje mnogo uzbuđenja do cilja u Limi, koji je zakazan za 15. januar.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Startovao 33. Dakar reli

[h=1]Startovao 33. Dakar reli
[/h] Izvor. B92 | JT

Specijalom dugim 57 kilometara od Mar del Plate do Santa Rosa de la Pampe počelo je 33. izdanje Dakar relija.

Kod motociklista na prvoj etapi trijumfovao je Čileanac Francisko Lopes na Apriliji u vremenu od 32:37 minuta, ispred aktuelnog šampiona Marka Kome.
Španski motociklista je na drugom mestu imao zaostatak od 14 sekundi, dok je treći bio domaći takmičar Havijer Piciolito. Jedini srpski predstavnik Gabor Sagmajster imao je 97. vreme i u cilj je ušao sa 12 minuta zaostatka u odnosu na Lopesa.
Rus Leonic Novickij za volanom Minija bio je najbolji među automobilistima, pošto je etapu prešao za 32:12 minuta. Sa pet sekundi zaostatka iza njega se našao Krištof Holovčic iz Poljske, takođe u Miniju, dok je treće vreme ostvario devetostruki pobednik Dakara Stefan Peterhansel. Branilac titule na najtežem reliju na svetu Naser Al-Atijah imao je skoro deset minuta zaostatka u odnosu na Novickija.

Ovogodišnji Dakar četvrti je koji se vozi u Južnoj Americi, ali se za razliku od prošla tri, ove godine Argentini i Čileu kao domaćin pridružio i Peru. Naredna etapa vozi se u ponedeljak od Santa Rose do San Rafaela u dužini od 782 kilometra za motore, a pet manje za automobile, od čega će 295, odnosno 290 biti u okviru specijala.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Motociklista Boero poginuo prvog dana Dakar relija

Motociklista Boero poginuo prvog dana Dakar relija


BlicArgentinski motociklista Horhe Martinez Boero tragično je nastradao na startu na 33. Dakar reliju u Argentini.Boero je prvo doživeo udes tokom trke na peščanim dinama u gradu Nekočea u provinciji Buenos Ajresa, posle čega je doživeo srčani udar, naveo je organizator.

"Samo pet minuta posle nesreće do njega su stigli doktori i helikopterom ga prebacili u bolnicu, ali nisu uspeli da ga ožive i on je preminuo nakon dolaska u bolnicu", rekao je organizator trke.

Tako je drugo učešće za redom na Dakar reliju bilo je kobno za 38-godišnjeg Boera, a start 33. relija je ostao u senci nove tragedije u sportu.

Etapom od Mar del Plate do Santa Rosa de la Pampe otvoren je ovogodišnji reli, koje se vozi u Argentini i Peruu. Kod automobilista trijumfovao je Rus Leonic Novickij, dok je kod motociklista najbolji bio Čileanac Francisko Lopez.

Čast Srbije brani motociklista Gabor Sagmajster, koji je prvu etapu završio na 97. mestu.

Ovo je četvrta godina u nizu da se trka Dakar održava u Južnoj Americi, pošto je održavana u Africi do 2007, ali je dugogodišnja tradicija prekinuta zbog čestih terorističkih napada. Kraj je zakazan za 15. januar u Limi, glavnom gradu Perua.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dakar: Aktuelnim šampionima etapa

Dakar: Aktuelnim šampionima etapa

Izvor. B92 | JT

Aktuelni šampioni Dakara u konkurenciji motociklista i automobilista Mark Koma i Naser Al-Atijah bili su najbolji na drugoj etapi 33. izdanja tog relija.Koma je do trijumfa na 295 kilometara dugom specijalu došao u vremenu od 3:07:21 sata, sa više od minuta od pobednika iz 2010. godine Sirila Desprea, takođe na KTM motoru. Treće vreme na etapi imao je Hoan Bareda Bort, još jedan španski motociklista.
Srpski motociklista Gabor Sagmajster zauzeo je 76 mesto, sa više od sat vremena zaostatka u odnosu na Komu, koji je pobedom na etapi od Santa Rose do San Rafaela, koja je bila ukupno duga 782 kilometara, preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Kod automobilista, Al-Atijah je 290 kilometara dug specijal prešao za 2:47:18 sata, sa 54 sekunde prednosti u odnosu na rekordera po broju pobeda na Dakaru Stefana Peterhansela. Trećeplasirani Robi Gordon, koji kao i aktuelni šampion vozi Hamer, imao je više od dva i po minuta zaostatka u odnosu na vozača iz Katara. Al-Atijah je isto kao i Koma preuzeo vođstvo na Dakaru kod automobilista, a prate ga upravo Peterhansel i Gordon.

Kao i prvi dan Dakara, i drugi je protekao u senci tragedije. U nedelju je na najtežem reliju na svetu život izgubio argentinski motociklista Horhe Martines Boero, dok su dan kasnije poginula dva gledaoca. Do nesreće u kojoj su poginuli jedan čovek i njegov sin došlo je posle pada aviona koji je pratio takmičenje.

Od prvog Dakara 1979. godine 21 takmičar je izgubio život tokom relija, ali je ukupan broj žrtava sada došao do 61.

33. Dakar se nastavlja u utorak 561 kilometar dugom etapom od San Rafaela do San Huana, ali će tu dužinu preći samo motociklisti, koji će u okviru specijala voziti 270 kilometara. Dužina etape za automobiliste iznosi 499 kilometara, a specijala 208.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Poginula dva gledaoca Dakar relija

Poginula dva gledaoca Dakar relija

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

Buenos Ajres -- Dva gledaoca Dakar relija, tridesetsedmogodišnji muškarac i njegov dvanaestogodišnji sin, poginuli su u Argentini prilikom pada aviona koji je pratio takmičenje

Nesreća se dogodila u nedelju u blizini grada Tres Arojos, nedaleko od mesta gde je poginuo tridesetosomogodišnji argentinski učesnik motociklističkog dela trke Horhe Martrines Boero.Dakar reli je pokrenut 1979. godine, od kada je poginulo 25 učesnika tog takmičenja.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dakar: Etapa Despreu i Romi

Dakar: Etapa Despreu i Romi

IZVOR. B92 | JT

Pobednik Dakara iz 2010. godine u konkurenciji motociklista Siril Despre trijumfovao je na trećoj etapi 33. izdanja tog relija.

Francuz je do pobede na 270 kilometara dugom specijalu, voženom u okviru etape duge 561 kilometar, od San Rafaela do San Huana, došao prilično ubedljivo, u vremenu od 3:48:38 minuta.Drugoplasirani Frans Ferhufen iz imao je više od osam i po minuta lošije prolazno vreme, dok je Portugalac Paulo Gonsalveš bio odmah iza njega. Jedini srpski predstavnik Gabor Sagmajster zauzeo je 87. mesto na etapi, sa skoro sat i po vremena zaostatka u odnosu na Desprea.

Zahvaljujući pobedi, francuski motociklista na KTM motoru preuzeo je vođstvo od aktuelnog šampiona Marka Kome, koji je napravio grešku i pratio put za automobiliste u jednom trenutku pa je izgubio mnogo vremena. Despre pred četvrtu etapu tako ima deset minuta prednosti u odnosu na Komu.

Kod automobilista najbolji je bio Nani Roma u Miniju, koji je special od 208 kilometara prešao za 2:26.51 minuta. Poljak Krištof Holovčik imao je više od minuta zaostatka na drugoj poziciji, dok je treći bio aktuelni šampion Naser Al-Atijah. Drugo mesto Holovčiku je bilo dovoljno da preuzme prvo mesto u generalnom plasmanu, sa 54 sekunde boljim vremenom od Robija Gordona, vozača Hamera.

U sredu se na Dakaru vozi četvrta etapa od San Huana do Čilesita u dužini od 424 kilometra, od kojih će 263 biti u okviru specijala za sve takmičare.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Etapa na Dakaru otkazana zbog snega

[h=1]Etapa na Dakaru otkazana zbog snega
[/h] Izvor. B92, eurosport | JT

Šesta etapa Dakara, koja je trebalo da bude vožena u petak od Fijambale u Argentini do Kopijapa u Čileu, otkazana je zbog snega usred leta u Čileu.


Beta
Prema planu, etapa je trebalo da bude duga 394 kilometra, od kojih bi 247 bilo voženo u okviru specijala, i to preko planinskog venca Anda.
Zbog loših vremenskih uslova preko kordiljera Anda, čileanske vlasti su preko noći bile primorane da zatvore granicu u Paso de San Francisku, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 4.700 metara. Da bi se garantovala bezbednost za sve takmičare, njihove timove i ostale ljude koji prate reli, organizatori su odlučili da organizuju konvoj svih vozila”, kaže se u saopštenju organizatora Dakara.

Peta etapa Dakara, vožena u četvrtak, bila je skraćena pošto je kiša pojedine delove učinila neprelaznim. Tokom te etape, Srbija je ostala bez svog jedinog predstavnika na najtežem reliju na svetu, pošto je Gabor Sagmajster zbog kvara motora bio primoran da odustane.

Ovogodišnji Dakar počeo je prvog dana Nove godine, a od tada su viđene tri tragedije, pošto su živote izgubili argentinski motociklista Horhe Martines Boero, kao i dva gledaoca. Ovo je četvrti put da se taj reli vozi u Južnoj Americi, a posle neplaniranog dana pauze nastaviće se u subotu, etapom u Kopijapu.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dakar: Komi i Al-Atijahu etapa

[h=1]Dakar: Komi i Al-Atijahu etapa
[/h] Izvor. B92 | JT

Španski motociklista Mark Koma trijumfovao je na sedmoj etapi 33. Dakara, dok je kod automobilista najbolji bio Naser Al-Atihah iz Katara.


Beta

Posle neplaniranog dana pauze, zbog snega usred leta u Čileu, Dakar je nastavljen u subotu na etapom u Kopijapu, dugom 573 kilometra, od kojih je 154 voženo u okviru specijala, a sigurne pobede su ostvarili branioci titule.
Koma je do etapne pobede došao u vremenu od 3:51:35 sata, sa dva minuta prednosti u odnosu na Sirila Desprea, koji takođe vozi KTM motor. Na taj način Koma je zaostatak u odnosu na Francuza u generalnom plasmanu najtežeg relija na svetu smanjio na ispod osam minuta pred drugu polovinu relija.

Kod automobilista, Al-Atijah je etapu kompletirao u vremenu do 3:26:57 sata, sedam i po minuta ispred Robija Gordena, koji se takođe nalazi za volanom Hamera. Treće mesto zauzeo je rekorder po broju pobeda na Dakaru Stefan Peterhansel, koji je zadržao prvu poziciju u generalnom plasmanu. Francuz pred dan pauze ima 11 minuta prednosti u odnosu na svog timskog kolegu iz Minija Krištofa Holovčika iz Poljske.

Srbija je bez svog jedinog predstavnika ostala još tokom pete etape, pošto je Gabor Sagmajster zbog kvara motora bio primoran da odustane sa Dakara.

Na Dakaru sledi slobodan dan, a reli se nastavlja u ponedeljak etapom dugom 722 kilometra, od Kopijapa do Antofagaste.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dakar: Koma preuzeo vođstvo

[h=1]Dakar: Koma preuzeo vođstvo
[/h] Izvor. B92 | JT

Aktuelni osvajač Dakara u konkurenciji motociklista Mark Koma trijumfovao je na osmoj etapi i preuzeo vođstvo.


Beta

Španac je na etapi dugoj 722 kilometra od Kopijapa do Antofagaste, od kojih je 477 voženo u okviru specijala, kompletirao u vremenu od 5:03:52 minuta.
Koma je pred dan pauze, nedelju, imao osam minuta zaostatka u odnosu na Sirila Desprea iz Francuske, ali je do vođstva došao baš zahvaljujući nevoljama šampiona Dakara iz 2010. godine.
Despre je, kao i još nekolicina vozača, ostao zaglavljen u blatu, pa je na kraju etape imao čak devet minuta zaostatka u odnosu na Komu. Španac tako pred nastavak relija ima skoro minut i po prednosti u odnosu na Desprea u generalnom plasmanu.

Što se tiče etape, drugo mesto, sa sedam minuta slabijim vremenom od Kome imao je Ruben Farija iz Portugala, dok je treći bio njegov sunarodnik Elder Rodriges.

Kod automobilista najbolji je bio Španac Nani Roma u vremenu od 4:25:44 sata, sa pet sekundi prednosti u odnosu na Robija Gordona iz Sjedinjenih Država, dok je treći bio Poljak Krištof Holovčik. Vođstvo u generalnom plasmanu i dalje drži Stefan Peterhansel, vlasnik najvećeg broja titula na Dakaru, sa sedam i po minuta prednosti u odnosu na Gordonu.

Na Dakaru se u utorak vozi 565 kilometara duga etapa od Antofagaste do Ikuikua. Specijal će biti dug 556 kilometara.
 
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dakar: Despre se vratio na vrh

[h=1]Dakar: Despre se vratio na vrh
[/h] Izvor. B92 | JT

Francuski motociklista Siril Despre trijumfovao je na devetoj etapi 33. Dakara i tako preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.


Beta

Despre se u ponedeljak zaglavio u blatu i izgubio je mnogo vremena, što je iskoristio njegov glavni rival i aktuelni šampion Mark Koma i došao do prve pozicije.
Ipak, Francuz je uzvratio na 565 kilometara dugoj etapi od Antofagaste do Ikuikua, koju je završio u vremenu od 5:04:33 sata. Koma je imao drugo vreme, sa skoro četiri minuta zaostatka, dok je treći bio njegov sunarodnik Đoan Bareda, koji je bio još četiri i po minuta dalje.

Despre posle devete od ukupno 14 etapa ima prednost od minut i po u odnosu na Komu, dok je Portugalac Elder Rodriges na trećoj poziciji gotovo izvesno ostao bez šanse za trijumf, pošto je njegov zaostatak skoro sat vremena.

U konkurenciji automobilista najbrži je bio Amerikanac Robi Gordon u Hameru, koji je specijal kompletirao za 4:35:21 sata, ispred vozača Minija Stefana Peterhansela iz Francuske, dok je treći bio Nani Roma. Peterhansel je zadržao sigurno vođstvo u generalnom plasmanu i ono sada iznosi više od pet minuta u odnosu na Gordona.

Dakar se nastavlja u sredu etapom dugom 694 kjlometra, od kojih će 377 biti voženo u okviru specijala, od Ikuikua do Arike, dok se reli u četvrtak seli u Peru.
 
Top