Da li znate tko je bio Dragan Mance?

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Ja sam zvezdas, ali izuzetno cenim i postujem Dragana Mancea. Nazalost, veoma mlad je izgubio zivot.Poznajem klince, koji navijaju za Partizan i kojima je Mance idol, iako ga nikad nisu videli na terenu, vec su na televiziji gledali njegove golove, i slusali price od starijih o njemu, sto samo pokazuje koliko ga ljudi cene, i da je verovatno i danas najveci idol Grobara. Grobari vrlo cesto na tribinama skandiraju njegovo ime.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
25 godina od smrti Dragana Mancea

Trećeg septembra 1985. godine tragično je nastradao jedan od najboljih napadača u istoriji Partizana - Dragan Mance.
70842_legendajugamance1_f.jpg

Dvadeset dana pre 23. rođendana, dok je žurio na trening, Mance je izgubio kontrolu nad svojim "pežoom 205" i udario u električni stub na novosadskom putu.
Prvi je za pogibiju saznao tadašnji trener Partizana Nenad Bjeković.
"Momci, maločas je poginuo naš Dragan. Trening je završen", rekao je Bjeković sa suzama u očima, dok se njegovom pomoćniku Milutinu Šoškiću slošilo.


Manceov najbolji prijatelj Vlada Vermezović pao je na teren, dok je ostatak tima jecao odbijajući da poveruje u tu užasnu vest.
Ubrzo su iz Crvene zvezde stigli Mitar Mrkela i Husref Musemić koji nisu želeli da poveruju u istinitost te priče, a zatim je u Humsku došao i Milko Đurovski koji je godinu dana kasnije zamenio dres večitog rivala.
Plakali su rivali čitavom SFRJ, a na Manceovoj sahrani prisustvovalo je 30.000 ljudi.


Napadač crno-belih odigrao je za Partizan 279 utakmica i postigao je 174 gola, a da nije nastradao verovatno bi i postao najbolji strelac u istoriji kluba.
Mance je bio ljubimac navijača, a mnogobrojne pogotke je slavio širenjem ruku i klizajući na kolenima.
I dan danas, na jugu se čuje pesma posvećenja njemu.
"Otiš'o si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti grobari sa juga...
Povodom 25. godišnjice njegove smrti u petak u 13 časova će u Sali Međunarodnog pres centra Tanjug biti otvorena izložba autora Veljka Samjevića, posvećena legendarnom napadaču.
Mance se oprostio golom od navijača Partizana:
Dragan Mance je dva dana pred pogibiju postigao poslednji gol u dresu Partizana protiv podgoričke Budućnosti.

Pogodak je postigao iz penala u 8. minutu, a pobedom od 2:1 crno beli su se popeli na čelo tabele.
Kasnije su došli do desete titule koja je posvećena preminulom napadaču - "titula za Dragana".
 
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Za "kilometraza"

E Brate jesi dušan čovjek, svaka Ti čast.
Zbog takvih kao Ti još uvijek vjerujem u ljude.
Kad god se ubuduće sjetim Dragana, sjetit ću se i Tebe.
Hvala Ti.
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Bio je fudbalska legenda,to i mi zvezdasi priznajemo,svaka mu cast...
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Dragan Mance, 27 godina posle

[h=1]Dragan Mance, 27 godina posle
[/h]sportal.rs


00081820.jpg


Svaki 3. septembar u Partizanu se obeležava sa tugom. Tog dana sada već daleke 1985. godine poginuo je Dragan Mance, jedan od najtalentovanijih napadača na prostorima bivše SFR Jugoslavije i svakako najpopularniji fudbaler kojeg je Partizan ikada imao. Toga dana žureći na trening, Mance je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći u Zemunu, a imao je samo 23 godine. Da tragedija bude veća, poginuo je 23 dana pre svog 23. rođendana!

Rođen 26. septembra 1962. godine, Dragan Mance je fudbalom počeo da se bavi u rodnom Zemunu. Igrao je u Galenici, sadašnjem Fudbalskom klubu Zemun, pre nego što je u sezoni 1979/80. prešao u Partizan kao zamena za legendarnog Slobodana Santrača, koji je otišao u Galeniku. U dresu crno-belih iz Humske odigrao je ukupno 262 utakmice i postigao 145 golova. Neki od njih i dan danas se prepričavaju među Grobarima. Pre svega, onaj antologijski protiv Kvins Park Rendžersa u Londonu, bez dileme jedan od najlepših golova ikada viđenih.

Interesantno, tadašnja uprava Partizana bila je veoma blizu odluke da pusti Mancea u zagrebački Dinamo leta 1985. godine, ali su ga navijači zadržali u klubu! Veliki protesti koji su ogranizovani ispred stadiona tih dana naterali su upravu da sedne i dogovori novi četvorogidšnji ugovor sa Draganom Manceom. Ipak, odradio je samo nekoliko meseci pre tragičnog događaja...

Mance je sa Partizanom osvojio jednu šampionsku titulu, u sezoni 1982/83, a o njegovoj megapopularnosti najbolje govori podatak da se na stadionu u Humskoj i dan danas može čuti pesma posvećena njemu. Navijači crno-belih su prethodnih godina dodeljivali nagradu "Dragan Mance", sportistima Partizana kao dokaz vernosti i odanosti klubu. Između ostalog, laureati su bili sadašnji kapiten Saša Ilić, trener košarkaša Duško Vujošević, kao i Almami Moreira.

Inače, najbolji prijatelj Dragana Mancea bio je Vladimir Vermezović, sadašnji trener kluba iz Humske, koji ni dan danas ne može da se pomiri sa činjenicom da ga više nema...

Najlepši gol Dragana Mancea i jedan od najlepših golova u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala možete pogledati

Kod:
[URL="http://www.youtube.com/watch?v=611Q8BfVgR4"]OVDE[/URL]
.
 
Član
Učlanjen(a)
05.12.2012
Poruka
35
Da, znam ko je bio Dragan Mance. Fudbaler Partizana. Poginuo je kad sam ja isao u osnovnu skolu. Secam se toga. Kad mi je cale to rekao, kad su klinci u skoli to komentarisali. Ja sam onda navijao za Partizan i bilo mi ga je bas zao.
 
Natrag
Top