Da li znate tko je bio Dragan Mance?

Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Čovjek pamti neke datume u životu koji mu puno znače; rođendane, godišnjice i slično. Pa tako i ja pamtim datum kad sam dobio rješenje za stan. Ali ne zbog stana već zbog jednog Dragana. I to ne zbog bilo kog Dragana. Zbog Dragana Mancea. Dragan Mance, moj otprilike vršnjak, moj idol. Čudo od igrača, strijelac, karizma. Svaki gol je proslavljao klizeći na koljenima i ispruženim podignutim rukama stisnutih šaka. Protivnike je više u pojam ubijala njegova proslava gola nego sam gol. Ta proslava me košta današnjih bolova u koljenu jer sam ga oponašao. Nažalost, ne pamtim taj prokleti datum po onom što je Dragan tako dobro radio. Ne po nekom odlučujućem golu. Tog dana sam čekajući rješenje čitao "Tempo". Članak o Draganovom sprovodu, o bubnjevima sa Juga. I dok su po "Tempu" kapale suze (kao i sada po tastaturi) ljudi u redu su mislili da plačem od sreće. Ma jebo vas stan, otišao je Mance.
Dragan Mance. I prije i poslije njega je vjerovatno bilo i boljih igrača. Ali nikog nisam volio kao Dragana Mancea.
26.09.1962. - 03.09.1985.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Prijatelju, divan članak. Ali imaš malu grešku. Bubnjevi su bili sa Juga !!!

mance17.jpg
 
Učlanjen(a)
22.08.2010
Poruka
440
Dragan Mance...ko ne bi znao tog grobara. U zvezdi ga obozavaju.
 
Član
Učlanjen(a)
19.06.2010
Poruka
195
Ja sam eto zvezdaš, ali naravno poprilično znam najljuće rivale pa naravno i Mancea....ne znam zašto si baš njega izabrao, mislim da je bilo i boljih partizanovaca (zavisnosti od perioda igranja, npr neprikosnoveni S.Bobek)
 
Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966
picture.php

Dragan Mance (26. rujan 1962 - 3. rujna 1985) bio je legendarni nogometaš FK Partizan

Izvor: Wikipedia, slobodna enciklopedija


Biografija

On je živio u Zemunu Ferdinand sa svojim ocem, majka Dušanka i mlađi brat Gorana. Nije bio oženjen. Umro je u prometnoj nesreći na autocesti Beograd - Novi Sad. Bio je 22 godine, samo sramežljivi njegova 23. rođendana.


Nogometna karijera

On je započeo u najmlađe kategorije Galenika Zemun. Bio je vrlo talentiran i u dobi od samo 17 godina je debitirao za prvi tim FK Zemunu. U to vrijeme, FK Zemun je bio član jugoslavenskog drugoj ligi. Zbog svoje velike nogometne vještine, on je bio na meti FK Partizan, a nakon toga otišao na stadion JNA 15. rujna 1980. Mance igrao za Partizan 262 puta postigao 145 golova. On je također osvojio jedan jugoslavenski prvenstvo u sezoni u kojoj je bio najbolji strijelac kluba sa 15 golova. Dragan zaradio 4 međunarodna kape za jugoslavenske nogometne reprezentacije. Čak i danas, Dragan Mance smatra se najvećim klub legendu GROBARI, ljubitelje Partizan. On će biti zapamćena za njegov način obilježavanja ciljeva, ciljeva i njegovog poznatog protiv najžešćih rivala kluba Crvena zvezda. Cilj kojem Dragan zabio Engleski QPR stranu u 1984 smatraju mnogi kao najviše pažnje gol u povijesti Partizan.


Počasti

Klub
Partizan


* Prvenstvo Jugoslavije u nogometu: 1982-83
 
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Ja sam eto zvezdaš, ali naravno poprilično znam najljuće rivale pa naravno i Mancea....ne znam zašto si baš njega izabrao, mislim da je bilo i boljih partizanovaca (zavisnosti od perioda igranja, npr neprikosnoveni S.Bobek)

Dragi kolega. Kada se dođe na neku temu nije loše pročitati prvi post da vidiš o čemu se tu radi. Kada pročitaš, valjda ćeš skontati da tu nije bilo odabira, već se tako poklopilo. Hvala.
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Da, sećam se tih vremena , ja sam tad kao klinja, navijao za Zvezdu (sad ne navijam ni za koga ) a moja sestra za Partizan . Sestra i ja mo bili toliko zagriženi navijači ,to su bile svađe pa i tuče . Tada sam mrzeo Mancea, jer činilo mi se da je baš zbog njega Partizan bio bolji - što verovatno i jeste tačno. Kad sam čuo da je poginuo radovao sam se kao nikad u životu , sećam se da me je sestra plačući gađala nožem, sva sreća pa me promašila inače bih se pridružio Manceu. Danas je sećanje na njega jeda tužna uspomena na čini mi se bolja vremena (svako idealizuje svoje detinjstvo) i tragičnu sudbinu ovog fudbalera koji je ipak iako Partizanovac prebrzo otišao. Ostaće upamćen kao dobar fudbaler a loš vozač - slava mu .
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top