Ne, nikako. Nije Pavle pričao napamet pa se razočarao već je pisao nadahnut Duhom i treba to pravilno razumeti. Pavle je uvek imao takav stav, i njegove reči nadhnute Duhom uvek su imale takvu konotaciju
Ok, Bog mu je diktirao..
Šta su oni mislili privatno to ne znamo...verovatno jesu očekivali Hrista možda i za njihovg života ali njihove reči nadhnute Duhom svakako nisu odraz ličnih uverenja već nadahnute Duhom.
Da, Bog mu je "diktirao bibliju".
Ti pogresno zakljucujes i iskljucujes svaki ljudski uticaj, a znamo da je biblija
BOZANSKO - LJUDSKA KNJIGA! Ljudski faktor tu nije iskljucen!
I ponasas se kao da ne poznajes bibliju, jer Pavle pise:
"I znajući ovo vrijeme da je čas već nastao da ustanemo od sna; jer nam je sad bliže spasenije negoli kad vjerovasmo." (Rimljanima 13:14)
---> Pavle pise o "neposredno bliskom Hristovom dolasku", ocekivao ga je jos za svojega zivota!
Kaze i na drugom mestu:
"Mi koji zivimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, zajedno s njima bicemo uzeti na oblake, na susret Gospodu na nebo"
---> Tu ne misli na neke Hriscane 2000 godina kasnije, vec na njih koji su tada ziveli!
Opet bih govorio o "poslednjim" vremenima jer duh življenja ljudi danas jeste u skladu sa onim što je prorečeno....puno gneva, mržnje, zlobe i slično samo ukazuju na ono što će dovesti do posletka i kraja.
Ne bi, jer ti i sada tvrdis da ovo nisu poslednji dogadjaji i nas ukoravas sto tako verujemo!
Niko razuman ne bi tvrdio da "zivimo u poslednjim danima" ako zna da imamo jos barem 1000 godina istorije do kraja! Tako ne bi ni apostoli ovo govorili bez razloga!
A sta ces sa ovim stihom, cak i Isus naglasava da ce proci "kratko vreme" pre njegovog dolaska:
Matej 10,23. "A kada vas poteraju u jednome gradu, bežite u drugi. Jer vam kažem zaista: nećete obići gradova Izrailjevih dok dođe Sin čovečji."
Vidis, prema ovom prorocanstvu, on kaze da nece njegov dolazak biti u DALEKOJ BUDUCNOSTI nego za zivota apostola! I bilo je predvidjeno da on dodje" jos za njihovog zivota" - dakle "mnogo ranije". Medjutim, Bog je u svojoj milosti "promenio plan"! Objasnio sam to gore!
Radi se o "uslovnom prorocanstvu", kao sto je Laodikeja jednom pisao! Dolazak zavisi ponesto od naseg propovedanja i stanja srca, a ponesto od Bozje odluke!
Zato on prorocanstvo o razorenju jerusalima stapa sa prorocanstvom o "kraju sveta", jer je bilo predvidjeno da tada dodje i kaze (sto se danas pogresno prevodi sa "rod") :
"OVAJ NARASTAJ NECE PROCI DOK SE SVE TO NE ZBUDE"!
Isus nije znao "tacan dan i cas", nego je "otprilike" ukazivo na "znake" kada ce to biti, ali dan i cas niko ne zna osim Oca. I Bog je odlucio da "produzi vreme" zbog ljudi, jer su se pokajali apostolskim propovedanjem!
Cak i kad je Isus dosao na ovu zemlju i rodio se, uopste nije bilo predvidjeno da ga jevreji odbace i ne prihvate, jer da su ga oni prihvatili plan spasenja bi isao sasvim drugim tokom. Ljudi "imaju slobodnu volju" i zato nista nije bilo zacrtano, ni prorocanstva o tome!
Isus kaze:
"JA NISAM POSLAN NIKOME DRUGOM OSIM IZGUBLJENIM OVCAMA DOMA IZRAELOVOG"
---> Dakle, on je bio poslan "samo jevrejima" i odbija da uslisi zenu hananejku, jer nije pripadala judejskom narodu, ali posle dolazi do promene Bozjeg plana, i on prihvata i pagane!
U pocetku je znaci bilo predvidjeno da Bog spase svet preko Izraela, i mnostvo prorocanstava u starom zavetu govori o tome (narodi ce se stecati u Izrailj, prinosice zrtve, obozavace Jahvu.. ), ali se nista od toga nije ispunilo! Zato jer ljudi imaju slobodnu volju!
Tako su i Isusova prorocanstava o kraju sveta uslovna i nisu precizno odredjena ni zacrtana. Ona vise zavise od ljudske slobode i volje! Znajuci to, on je zato i naglasio da moze izgledati kao da on
"kasni", jer se receno nije ostvarilo, ali to je privid, jer Bog ima plan koji ce se svakako ostvariti na kraju, na jedan ili na drugi nacin! Zato su prorocanstva i data u obliku duplog znacenja, i ono prorocanstvo o Jerusalimu i kraju sveta je viseznacno..
Ja i ne sporim tu mogućnost. Verovatno si upravu. Da, lično u neznanju naravno, jesu..da li i apostoli lično(privatno)? Verovatno. Ali moramo samo razdvojiti reči nadahnute Duhom i zapisane(jer to zapisano je Duhom odabrano za sva vremena do posletka) da to nadahnuće nije proizvod njihovih razmišljanja i potajnih želja već ono što je napisano Duhom. Ono se treba razumeti u skladu sa ostalim Pismom.
Jovane, bilo je proreceno da mesija dodje u Izrael i da ga jevreji prihvate pa se to nije desilo. Bog je hteo da spasi svet preko Izraela, zar nisi to citao?
Da li je Bog omanuo?
Ne, nego ljudi imaju slobodnu volju, i zato u SZ imas dvostruko znacenje istog prorocanstva, s jedne strane pise o izraelu koji ga prihvata i svet se spasava preko njega narodi se obaracaju Bogu i dolaze u hram u jerusalimu, a sa druge strane pise da ce ga razapeti i ubiti! Dakle "uslovno je" prorocanstvo!
I sada je sve uslovno, samo se tebi ne da videti, jer si ucen drugacije, kao sto su i jevreji bili slepi da prepoznaju Hrista, tako i ti da prepoznas vremena..
Ja se borim da naša teologija bude ispravna. I pred Bogom i pred svetom. Visoki standardi zahtevaju oprez, i nedavanje olakih izjava posebno moramo paziti da Boga ne predstavimo lažno. To nas i zapovest poziva "ne uzimaj uzalud imena Boga svoga". Zato kako kaže Pavle "ako li jedete, ako li pijete ako li šta drugo činite, sve na slavu Božiju činite". Mi nesmemo da se iskompromitujemo lažnim idejama i tako pogrešno predstavimo svoju veru. Evo ti Miroljub Petrović kao primer. Ušao je u teorije zavere, bahati način ponašanja i tako iskompromitovao sve dobro što je govorio. Trebamo li i mi praviti iste greške i tako obrukati sve dobro?
Brate Jovane, kao prvo Miroljub nije primer, on veze nema sa adventizmom, sa Pravoslavljem, a pogotovo ne predstavlja Hriscane.. Dela su ono sto razlikuje prave Hriscane od ostatka sveta..
Tvoja zelja da ugodis svetu, i da se ne iskompromitujes pred njim, te vodi ka tome da iskompromitujes bibliju.. To radis i kada povezujes bibliju i islam.. Ti bi da ucinis Hriscanstvo "popularnim"..
Mnogo je vaznije ziveti pravedno, nego se plasiti nekakve kompromitacije i sramote u slucaju neispunjenih predvidjanja ili loseg tumacanja.. Bog te nece osuditi sto si imao veru, a mi jesmo pozvani da "strazimo", da analiziramo desavanja u svetu i da budemo budni za svetske dogadjaje i spremni za njegov dolazak.. Ako i pogresimo u toj analizi i proceni, to nikakav greh nije, niti je sramota!
Medjutim, jeste sramota tebi koji hoces da budes "popularan" i muslimanima i paganima i ostalima da izvrces bibliju zbog toga..
Pozdrav. Danas je subota, pa eto u skladu sa time neka te Bog blagoslovi..
Znaš li da je Job - Jov metafora za sve nas, da je priča o njemu, priča o svim ljudima? Ne o jednom konkretnom čoveku, nego o čovečanstvu. Pogledaj malo bolje, malo više se udubi i videćeš nešto što i te kako potvrđuje ovo.
Znam brate, znam da Jov predstavlja citavo covecasto, svakoga coveka, i borba koja se vodila oko njega se vodi oko svakog coveka posebno.. Ta prica nam pruza uvid u ono sto neprijatelj Bozji pokusava, na njegove strategije, odgovara na pitanja zasto patimo, zasto Bog dozvoljava zlo itd..