Price Solomunove 28,9 Ko odvraća uho svoje da ne čuje zakona i molitva je njegova mrska.
Osija 8,12 Napisah mu velike stvari u zakonu svom; ali mu se čine kao nešto tuđe.
Ovo je za one koji negiraju subotu.
Ajmo Mire i Taramana da pitamo Isusa oko ovoga. Koji je 7. dan i da li se treba držati.
Razgovor sa Isusom o sedmom danu
Koji je dan Gospodnji? Nad kojim danom si Ti Gospodar? --------------- "Jer je gospodar i od subote sin čovečiji." (Matej 12:8)
Sedmica ima sedam dana. Koji je od njih dan odmora? ---------------------- "A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu." (2Mojsijeva 20,10)
Da li je sedmi ili prvi dan sedmice – dan odmora? --------------------------------------------------------------------------------------------------- "Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu. A u prvi dan nedeljni dodjoše vrlo rano na grob, i donesoše mirise što pripraviše, i neke druge žene s njima; ali nadjoše kamen odvaljen od groba. I ušavši ne nadjoše tela Gospoda Isusa" (Luka23,56-24,3)
Da li si svojom smrću na Golgoti ukinuo Deset zapovesti? -------------------------------- "Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke; nisam došao da pokvarim, nego da ispunim."(Matej 5,17)
Gospode, da li si možda neku svoju Zapovest izmenio, tako da Tvoji sledbenici danas mogu da drže nedelju umesto sedmog dana? - -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši." (Matej 5,18)
Zar Subota nije jevrejska? ------------------------------------------------ "Subota je načinjena čoveka radi, a nije čovek subote radi." (Marko 2,27)
Da li su posle Tvog raspeća, Tvoji sledbenici prestali da poštuju Subotu? -------------------------------------------------------------------- "U subotu dakle ostaše na miru po zakonu." (Luka 23,56)
Možda se apostol Pavle u Subotu sretao sa Jevrejima, a u nedelju sa mnogobošcima? ---------------- "A kad izlažahu iz zbornice Jevrejske, moljahu neznabošci da im se ove reči u drugu subotu govore. A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju reči Božje." (Dela 13,42.44)
Na koji dan misli apostol Pavle kada piše da i mi treba da se odmaramo, kao i Bog koji je to učinio? ------------------------------------------------ "Jer negde reče za sedmi dan ovako (1. Mojsijeva 2,1): i počinu Bog u dan sedmi od sviju dela svojih." (Jevrejima 4,4)
Kako je svetkovanje nedelje uvedeno u hrišćanstvo? Pošto Ti nisi promenio Božji zakon, ko je to učinio? - ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"I govoriće reči na Višnjega... i pomišljaće da promeni vremena i zakone." (Danilo 7,25)
Šta ću postići ako odlučim da svetkujem nedelju umesto Subote? - ----------------------------------------------------------------------------------------"No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovestima ljudskim." (Matej 15,9)
Šta misliš o svetkovanju nedelje? ---------------------------------------- "Ukidoste zapovest Božju za običaje svoje." (Matej 15,6)
Ipak, sigurno ne mogu biti u zabludi, jer milioni hrišćana svetkuju nedelju? ----------------------------------------------------------------------------------- "Jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu?"(Matej7,13)
Ako je sedmi dan zaista dan odmora, zašto ga onda čuveni evandjelisti, propovednici i crkvene vodje ne svetkuju? - ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"Nema ni mnogo premudrih po telu, ni mnogo silnih ni mnogo plemenitih; nego što je ludo pred svetom ono izabra Bog da posrami premudre; i što je slabo pred svetom ono izabra Bog da posrami jako." (1 Korinćanima 1,26.27
Ti me, ipak nećeš odbaciti, samo zato što svetkujem nedelju, ili? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Koji govori: poznajem ga, i zapovesti njegovih ne drži, laža je i u njemu istine nema." (1. Jovanova 2,4)
Zar nije dovoljno da ljubim Boga i svoje bližnje? ------------------------------------------------------------------------------------- "Jer je ovo ljubav Božja da zapovesti njegove držimo; i zapovesti njegove nisu teške." (1.Jovanova 5,3)
Da li to znači da moram da poštujem i držim svih Deset zapovesti? - ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------"Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednome kriv je za sve. Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona." (Jakov 2,10.11)
Da li si i Ti, Gospode, svetkovao Subotu? ------------------------------------------------------------------------------------------------- "I dodje u Nazaret gde beše odrastao, i udje po običaju svome u dan subotni u zbornicu, i ustade da čita." (Luka 4,16)
Gospode to je bilo pre 2000 godina. Kada bi Ti danas živeo medju nama, zar ne bi onda u nedelju išao u crkvu? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ "Jer ja Gospod ne menjam se." (Malahija 3,6); "Isus Hristos juče je i danas onaj isti i vavek." (Jevrejima 13,8)
Da li to, Gospode znači, da neću doći na Nebo, ako ne svetkujem Subotu? --------------------------------------------------------------------------- "Ako želiš ući u život, drži zapovesti." (Matej 19,17)
Još uvek ne shvatam zašto je ovaj dan tako važan? ------------------------------------------------------------------------------------------------ "I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga." (1. Mojsijeva 2,3); "Gle, primih da blagoslovim; jer je on blagoslovio, a ja neću poreći." (4. Mojsijeva 23,20); "Jer kad ti, Gospode, blagosloviš, biće blagosloven doveka." (1. Dnevnika 17,27)
Meni se čini da bi bilo dovoljno kada bih svetkovao bilo koji od sedam dana? -------------------------------------------------------------------------- "Neki se put čini čoveku prav, a kraj mu je put k smrti." (Priče 16,25)
Gospode, teško je svetkovati Subotu? Ja sam prihvatio Tebe za svog Spasitelja. Hoće li me to odvesti na Nebo? -------------------------------------------------------------- "Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima." (Matej 7,21)
Ali, Gospode, ja se molim! - --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"Ko odvraća uho svoje da ne čuje zakona i molitva je njegova mrska."(Priče 28,9)
Gospode, posećujem jednu crkvu u kojoj se svetkuje nedelja. Tamo sam doživeo čudesna izlečenja i sreo ljude koji imaju dar raznih jezika. Oni su primili -blagoslov. Da li je moguće da su na pogrešnom putu? --------------------------------------------------- "Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime tvoje prorokovali, i tvojim imenom djavole izgonili i tvojim imenom čudesa mnoga tvorili? I tada ću im ja kazati: nikad vas nisam znao; idite od mene koji činite bezakonje." (Matej 7,22.23)
Subota 7. dan. Izvor.