Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Crkveni oci su u crkvu uneli mnogobožačka učenja i pomešali ih sa Hrišćanskim elementima.

300 GODINE UVEDENA MOLITVA ZA MRTVE
320 PALJENJE SVECA I OSENJAVANJE ZNAKOM KRSTA
336 NA SABORU U LAODIKEJI UVEDENO PRAZNOVANJE NEDELJE
431 POCELO OBOZAVANJE MARIJE PRVI PUT NAZVANA MAJKA BOZJA
500 SVESTENICI POCELI DRUGACIJE DA SE OBLACE OD DRUGIH LJUDI
593 PAPA GRGUR USPOSTAVLJA DOGMU O CISTILISTU
600 UVEDENA MOLITVA NEPOSREDNO MARIJI, ANDJELIMA I SVECIMA
786 ODOBRENO OBOZAVANJE KRSTA, IKONA I RELIKVIJA
850 UVEDENA UPOTREBA VODE KOJU BLAGOSILJA SVESTENIK
965 PAPA JOBAN XIII USPOSTAVIO KRSTAVANJE ZVONA
995PRVI PUT PAPA JOVAN XV KANONIZUJE UMRLE SVECE
1215 NA LATERANSKOM KONCILU USPOSTAVLJENO ISPOVEDANJE SVESTENIKU UMESTO BOGU
1229 KONCIL U VALENSIJI ZABRANJUJE VERNICIMA LAICIMA UPOTREBU BIBLIJE KOJU JE PROGLASIO ZABRANJENOM KNJIGOM
1251 SIMON STOK ENGLESKI MONAH UVODI BROJANICE
1545 KONCIL U TRENTU IZJEDNACIO TRADICIJU I BIBLIJI
TOKOM 12 VEKA UVEDENO KRSTAVANJE MALE DECE

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nije bilo mešanja i tačno se znalo koje knjige su pisali apostoli Hristovi, jer su ti spisi išli po crkvama i čitali se kao "Sećanja apostola" jevanđelja, dela apostola, poslanice, otkrivenje.

Sve ostalo su apokrifi.

Dakle, znalo se ko je šta pisao, i na osnovu toga su odvajane knjige.
Valjda ja bolje znam sta su citali u mojoj crkvi nego vi, citani su i apokrifi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Valjda ja bolje znam sta su citali u mojoj crkvi nego vi, citani su i apokrifi.

U Rimskoj crkvi koja je napravila kompromis sa mnogoboštvom polovinom 2 veka i kasnije, jesu čitani apokrifi koje nisu pisali Hristovi apostoli, jer jedino putem tih spisa u kojima se nalaze mnogobožačke filozofije - Rimska crkva je mogla da opravda mnogobožačka učenja koja je prihvatila pomešavši ih sa Hrišćanskim elementima.

Prva crkva, pre sedamdesete godine i nakon nje - nije imala apokrife, jer su oni nastali tek kasnije sa velikim otpadom.

Još nešto - Pravoslavna crkva nije postojala sredinom 2 veka - već jedna prava crkva Hristova - od koje se odvojila lokalna Rimska crkva i pojedine i Aleksandriji i Efesu, i napravivši kompromis sa mnogoboštvom i usvojivši pojedina mnogobožačka učenja i elemente i time krenuvši putem otpada od Hristovog jevanđelja.

Pravoslana crkva je nastala 1054 odcepljenjem od zapadnog Hrišćanstva ili Rima.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
U Rimskoj crkvi koja je napravila kompromis sa mnogoboštvom polovinom 2 veka i kasnije, jesu čitani apokrifi koje nisu pisali Hristovi apostoli, jer jedino putem tih spisa u kojima se nalaze mnogobožačke filozofije - Rimska crkva je mogla da opravda mnogobožačka učenja koja je prihvatila pomešavši ih sa Hrišćanskim elementima.

Prva crkva, pre sedamdesete godine i nakon nje - nije imala apokrife, jer su oni nastali tek kasnije sa velikim otpadom.

Još nešto - Pravoslavna crkva nije postojala sredinom 2 veka - već jedna prava crkva Hristova - od koje se odvojila lokalna Rimska crkva i pojedine i Aleksandriji i Efesu, i napravivši kompromis sa mnogoboštvom i usvojivši pojedina mnogobožačka učenja i elemente i time krenuvši putem otpada od Hristovog jevanđelja.

Pravoslana crkva je nastala 1054 odcepljenjem od zapadnog Hrišćanstva ili Rima.
Ti nemas istorijske dokaze svoje tvrdnje, uzmi i procitaj "Protiv Idola" od Atanasija Velikog i videces da delite mislenje povodom toga.

Istorija se zasniva na cinjenicama, a kad su cinjenice u pitanju nema pitanja, kod tebe ih ima.
Dali ti verujes da je Hristos lazov, ako kazes da je Njegovu crkvu nadvladao car?
Zasto bi hriscani primili mnoggobozacka ucenja i elemente, ako jesu, koji su to elementi?
Ako su hriscani sve to uradili da bi se dodvorili caru, zasto onda nisu prihvatili jereticka ucenja careva i ponovo im se dodvorili?
Ako su hriscani ubacili ikone zbog cara, zasto ih onda nisu izbacili zbog cara?
Ako su hriscani postali polumnogobozci, zasto se sveti oci odnose prema svim mnoggobozackim elementima skepticno?

Apokrifi nisu nastali kasnije, materijalni dokazi to potvrdjuju, oni su se nekad citali, ali tada se i autor znao, moderna nauka je sva ispravljanja hriscanskih tekstova primetila i oznacila tako da ni falsifikovanje u koje vi verujete nije istorijski podrzano.

Inace nije se istocna crkva otcepila od rimske vec rimska od apostolske, ni to ne znas, da znas znao bi da su apostoli osnovali sve istocne crkve, a rimsku nisu osnovali apostoli.

Da kazem nesto o "Protiv Idola" od Atanasija Velikog koji je ziveo u 4. veku.

On u svom delu jasno govori o mnogobozackim obicajima medju hriscanima(narodom) i osudjuje ih, npr. to su karnevali koje on zustro osudjuje, u nastavku dela on nabraja kultove koji su bili zastupljeni tada u Rimskoj imperiji i on pominje kult Ozirisa, ali ga ni u kom slucaju ne poistovecuje niti pominje kao vezanog za hriscanstvo, on nabraja sve mitove i izlace nelogicnosti u njima, pokazuje citaocu kako idoli nisu bogovi i kako sami bogovi nisu bogovi jer su ih ljudi stvorili pa su samim tim ljudi veci od bogova.

Evo ti link pa se sam uveri, nemoj biti slepac i cuj misljenje drugih ljudi:

http://www.svetosavlje.org/bibliote...ijeVeliki/ProtivIdolaSvetiAtanasijeVeliki.htm

Barem procitaj uvodnu rec.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Istočne crkve su osnivali Vizantijsko Rimski carevi odcepljenjem od Rima.

Apostoli su osnovali Hrišćansku crkvu - a ne odpalu crkvu i Pravoslavnu koja se od nje odvojila.

Ja znam - ali ti si zaveden istorijom koju plasiraju crkve da bi dokazale svoju vlast.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Istočne crkve su osnivali Vizantijsko Rimski carevi odcepljenjem od Rima.

Apostoli su osnovali Hrišćansku crkvu - a ne odpalu crkvu i Pravoslavnu koja se od nje odvojila.

Ja znam - ali ti si zaveden istorijom koju plasiraju crkve da bi dokazale svoju vlast.
istocnu crkvu nisu osnovali vizantijski carevi, ona pod vodjstvom patrijaraha postoji oduvek, ne znam o cemu pricas.Rimska crkva se uvek borila sa istocnom oko jurisdikcije, pogotovo oko jurisdikvije oko balkana i to uci istorija, ja ne znam gde ti crpis te tvoje informacije.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Onda do odcepljenja 1054 nije ni došlo, a istorija kaže da jeste, jer je do tada bila jedna crkva, pod kapom Rima.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Onda do odcepljenja 1054 nije ni došlo, a istorija kaže da jeste, jer je do tada bila jedna crkva, pod kapom Rima.
E pa vidis nije, uzmi istoriju i citaj, u crkvi Patrijarh Carigradski je bio prvi po casti, a ne papa rimski jer Rim nije bio prestonica carstva vec Carigrad, pap je bio drugi i on nije imao pravo da to ucini.Inace 1965. papa je skinuo anatemu sa istoka, a istok je skinuo anatemu sa zapada, papa je umro mirno, a patrijarh koji je skinuo anatemu je zalajao pred smrt.Pa ti sad vidi ko je dobro postupio patrijarh ili papa, ja bih rekao papa.Danas katolici priznaju da oni nisu majka crkva vec Mi i zele da se vrate, ali je proces vracanja dugacak, oni treba da uvedu reformacije, slape ce ti takodje potvrditi da oni nas smatraju pravim, papa je pre par meseci(imas i snimak) poljubio ruku patrijarhu kao cin potcinjenja Rima Carigradu.

Natrag