Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Da li se egzaktno i metafizičko ukrštaju ili je jasna granica? Jednostavno ne mogu da se setim ničega toliko "opipljivog" između nauke i filozofije. Ničega što se podudara.
da u potpunosti se slazem sa tobom tj imam isto to misljenje vezano za filozofiju i nauku.Podudara se traganje za istinom (ponavljam se wacko2)
Recimo,pitanje kako je nauka moguca nije naucno vec filozofsko pitanje koje,verovatno,naucnici nece ni postaviti sebi.Takodje,nece dovesti u pitanje sta je,ustvari,nauka.Tu i nastaje neka veza izmedju filozofije i nauke jer naucnik ne moze izbeci filozofski razgovor kada se pita o pretpostavkama nauke kojom se bavi.Mislim da je zato tu filozofija bitna jer nauka o nauci ne postoji...
Mislim da nauka ne može dati odgovore na svu upitanost filozofije. Kažem svu upitanost, jer na neka filozofska pitanja nauka može i dala je odgovore. Za razliku od nauke, filozovija se ne bavi egzaktinim, nego, uglavnom, metafizičkim pitanjima i tu je taj veliki raskorak između filozofije i nauke.
Recimo, "Panta rei" - izraz koji se pripisuje Heraklitu, a koji znači: sve teče, sve se mijenja, nauka je dokazala.