Da li je savremena tehnologija ubila mastu danasnjoj deci?

Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
Pa tebe kao potrošača ne treba da raduje to što ćeš kupiti neko isplativo sranje. Već treba iz zadovoljstva da te brine hoćeš li imati za novi model tog sranja koji će biti zaobljeniji od ovog sad ofucanog i još malo pokvarenog te i veoma "špicastog"... how, yes, no...
 
Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Nisam roditelj, još uvek, tako da nemam pravo da osuđujem roditelje..., ali smatram da su roditelji ti koji bi trebalo da usmeravaju svoje dete. Potpuno je novo vreme, sa novim uslovima rada... Sa jedne strane, tehnologija je ubrzala mnoge procese, a sa druge strane ostavila mnoge ljude bez posla. Posao se ''slama''preko mnogo manjeg broja ljudi, što dovodi do prekomernog umora i stresa.

I takav roditelj kada dođe kući sa posla, njemu nije ni dočega. Najlakše je da pusti dete da se igra za računarom, detetu zanimljivo, roditelji nema šta da brinu gde im je dete...svi zadovoljni.

E ovo je sada realan primer, t.j., poznajem roditelje kojima se ovo desilo. Oni su roditelji iz prethodne priče...I kada je njihovo dete pošlo u školu, doživeli su jedno veoma neprijatno iskustvo. Naime, posle izvesnog vremena, učiteljica ih je pozvala na razgovor, gde im je saopštila da njihovo dete nema dovoljan ''fond'' reči. Odnosno, dete nije znalo uopšte značenje uobičajenih reči koje se svakodnevno koriste, jer prosto nije imalo dovoljno komunikacije sa spoljašnjim svetom. To je za njih bio šok. Oni čak to nisu ni primetili...Srećom, sve je posle došlo na svoje, malo su se više ''posvetili'' detetu, a i dete je počelo malo više da se druži sa vršnjacima...tako da je to u redu...

Ovde je neko gore napomenuo, ''profit''...Tačno ovo je vreme profita. Na televiziji su dostupni ''crtaći'', koji su agresivni i za mene, a pogotovo za decu. Ali deca kao deca, vole oružje, vole hrabre junake... i sve je u tom pravcu ''skrojeno''...I kako današnja deca mogu imati ''zdravu maštu''?

Tehnološki napredak je neophodan, ali je i surov....
 
Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Dragi moji svima sam zahvalna zbog iznesenih misljenja. Svi mi se u biti slazemo u tome da sve na sta naidjemo u zivotu ima dve strane, i dobre i lose.
Tehnološki napredak je neophodan, ali je i surov....
Slazem se gore navedenim, ali ono sto moramo svi roditelji da shvatimo je da se mora ici u korak s vremenom svidelo se to nama ili ne. Cesto dok pricam sa mojim klincima o tome kako smo mi provodili vreme, moja deca se smese i pitaju me kako to da sam mogla i bez TV.A kako bi onda shvatili da su njihove dede i babe ziveli kraj otvorenog ognjista uz svece i uljane lampe? Svako vreme nosi svoje breme! Prihvatam ja novitete, trudim se da sto vise naucim, da budem u toku da bih mogla da dam odgovor na sve sto me pitaju. Tehnologija je napredak ali i mac sa dve ostrice! Roditeljstvo je samo po sebi tezak posao koji zahteva puno ljubavi, razumevanja, postovanja, odricanja i tako puno truda da bismo od deca stvorili dobre ljude koji ce znati da se sami izbore za ono sto zele.
 
Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Super, drago mi je zbog toga. Vrlo si zanimljiv i svidjaju mi se neka tvoja misljenja, a umes da budes i prilcno duhovit.
 
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Hm, najlakše je kriviti druge - vreme, situaciju, tehnologiju... Najteže je sve izbalansirati tako da svi budu zadovoljni... Naravno da ne možemo niti imamo pravo da deci uskraćujemo napredne tehnologije ali zato smo mi tu da te tehnologije doziramo i omogućimo njihovu pravilnu upotrebu. Mi, roditelji bi voleli da deca koriste samo "Vikipediju" ili tako nešto pametno ali ona vole i one druge daleko njima zanimljivije i primamljivije teme... Naravno da je njegovo da pokuša sve a moje da odobrim, filtriram i sprovedem. Postoje igrice i igrice, treba samo pronaći kompromis. Treba pružiti i lični primer - ako ja provedem pola sata - sat na mom forumu ima i on potpuno pravo na svojih pola sata "Fejsa" (uočili ste pola sata - da pola sata, ja kao roditelj o tome vodim računa)... Dogovoriti se o vremenu provedenom za računarom, kao i kako će se to vreme utrošiti - sin i i ja volimo power point ili ja volim da pravim omote za cd-ee a on da fotografije obrađuje i sređuje u nekom od tih foto programa...(za to što on radi treba mnogo mašte ali i znanja).
Opet, neko se rodi bez mašte i ništa je nemože probuditi a neko je večita maštalica na koju nikakva tehnologija ne utiče...

Postoji jedna anegdota kada je moj sin jednom prilikom rekao da mu je dosadno. Ja sam odgovorila da je samo glupavoj deci dosadno jer pametna uvek sebi nađu zabavu a ako ne ume evo može da uzme da oriba tepih...
Nikad se više nije dosađivao...
 
Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Svaka cast Milencice, svidja mi se kako razmisljas i kako resavas stvari! Svakim danom sve vise ucimo i sklapamo razne kompromise sa decom,okolinom. U pravu si, sve je stvar dogovora, doziranja i kontrole! Uspela sam i ja da pronadjem jako zanimljivih stvari na netu i da,potpuno je tacno ima super zanimljivih programa koji zahtevaju mastu! Naravno da netrebamo decu lisavati noviteta i napretka ali mislim da moramo ipak raditi sa njima i pokazati im da i kad nisu za komjuterom mogu da se zabave! Drago mi je da sam zaintrigirala roditelje,pa i one koji jos to nisu za temu! Hvala svima!
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Igrice razvijaju sposobnosti

Studija obavljena na Univerzitetu u Ročesteru pokazala je da je igranje video-igrica dobro za razvoj moždanih sposobnosti

deca-igrice4_150x0.jpg


Kada sledeći put budete kritikovali vaše dete što previše vremena provodi "družeći" se sa video-igricama, treba da znate da u tome ima i nečeg dobrog. Naime, studija obavljena na Univerzitetu u Ročesteru pokazala je da je igranje video-igrica dobro za razvoj moždanih sposobnosti. Akcione igrice i one u kojima "vozimo" naročito su dobre za razvoj umnih sposobnosti, jer povećavaju brzinu donošenja odluka. Takođe, povećavaju i preciznost.

"Dok igrate, mozak uvek kalkuliše o različitim mogućnostima. Tako je i kada vozite i primetite neki pokret sa strane, pa morate da proceniti da li ćete se sudariti i da li da odmah kočite ili ne. Video-igre funkcionišu po istom principu", tvrdi autorka studije Dafne Bavalije.


Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top