Da li je savremena tehnologija ubila mastu danasnjoj deci?

Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Moja generacija je nekada znala da se zabavlja i bez TV i bez kompjutera, telefona. Toliko igara smo se igrali, izmisljali smo svasta i zabavljali se, nikad nam nije bilo dosadno.Kada danas moja deca kazu da im je dosadno ja se prosto zabrinem.
 
Član
Učlanjen(a)
02.08.2010
Poruka
535
Zašto se brineš?
Zbog čega?

Ja sam kao dete igrao žmurke.
Ali tad nis mo imali računare i internet.

Tad nismo imali brige ni oko čega..
A onda je došla i ta 1990.. a ti znaš šta je tad počelo da se dešava.

Nisi napomenuo/la šta im to treba u životu da bi im bilo zabavno i da li iza te dosade stoji nešto drugo a ne istinska dosada.
Možda tvoja deca nemaju dovoljno pažnje?
Ili ne u meri koja je njima potrebna?

Porazgovaraj sa njima i pitaj ih šta to njima stvarno treba.
Ja sam u mojim klinačkim godinama (pre 18) bio srećan i sa čokoladom.
Današnjoj deci da kupiš nešto novo i moderno, što si mogao/la samo da sanjaš u tvoje vreme opet će nešto da im fali.

Možda u tvom gradu nema veliki izbor zabave.
Ako je tako onda i ne čudi što im je dosadno.

Ja sam kao dete bio srećan i bezbrižan jer sam imao sve, hranu, odeću, obuću i samo jednu obavezu - da zagrejem stolicu.

Današnja omladina je drugačija i što pre prihvatiš da se vremena i običaji menjaju lakše ćeš prihvatiti nove "trendove" i bićeš "kul" u njihovim očima.
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Pa jeste,ali kome je jos do mastovitosti,bolje je sto zivimo u 21 veku,nego u 18-om...
 
Učlanjen(a)
10.06.2010
Poruka
2.013
Jeste...ja nisam tako davno bila mala:)
Ja sam ratno dijete(te me svaka sitnica znala obradovati)sjecam se kad dobijem cokoladu mama svaki dan po jednu kocku meni i sestrama ih cokolada nam znala trajati i po 7 dana a mi presrecne... i kad se samo sjetim koliko igara smo imali,kako nikad u kuci nismo bili uvjek svi na okupu zajedno u izobilju igara...sve nam je bilo zabavno i samo nebo nam bilo granica...Dobijem novu igracku danima se igram s njom spavam s njom i dan danas ih cuvam...Sada pratim svoje sestrice...Izadju na polje voze bicikl i to im je igra onda se potuku ako neko od njih ima cokoladu vise pa ne da ovom drugom...Sestric ima 4 godine a vec nosi telefon...Malo sta moze da ih usreci i da sreca potraje...mnogo su zahtjevni i mnogo bahati...Oni kada dobiju igracku igra traje sat-dva i tu vise i ne znaju gdje im je ta "nova" igracka...Ljute se na mene kad im ne dam na kompjuter...ja ih istjeram na polje da se igraju ali ne zaboga njima hladno ili...ko zna sta ne...uvjek nesto fali...i sa 4 godine zna reci:"Meni dosadno"...Ja do svoje 18-te nisam znala sta ta rijec znaci niti je postojala u mom rjecniku...kazem mlada sam i sigurno sam i ja bila gora od nekadasnje djece ali svaka generacija sve je gora sve ih je teze izvesti na pravi put i sve teze usreciti...skromnost i sreca vise ne postoje...
 
Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Vidim da je ovde ipak neko razumeo sta sam htela reci. Naravno da se vremena menjaju, i da u skladu sa tim moramo i mi da se menjamo. Nisam ja svoju decu Amerikanizovala (izdebilisala), ona su jako pametna deca. Zelim samo da kazem da se promenio sistem vrednosti, i da je tesko objasniti deci neke stvari. Draga BLACKandBLOND,ti si odlicno razumela o cemu govorim i jako mi je drgo zbog toga. Takodje se zahvaljujem San Andreasu zbog onoga sto je napisao,hvala na savetu. Trudim se jako da mojoj deci objasnim sve sto zele, da im pruzim ljubavi i razumevanja sto vise. Znam kako je ziveti bez toga i nijednog momenta ne zelim da moja deca pate. Trudimo se sa suprugom da im pruzimo sve sto zele, ljubavi pre svega. Ali, ipak ne mogu da shvatim da moze da im bude dosadno. Jako brzo se zasite svega. Valjda je to tako sa ovim novim generacijama.
 
Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
U pravu si zonki, i ne samo deci... Mislim da suvise slobodnog vremena provodimo uz TV i kompjutere, cesto se druzimo evo bas ovako na netu. Zaboravili smo kako je lepo biti s prijateljima uzivo. Stalno nekud jurimo, zurimo. Poceli smo da se vidjamo sa nekim ljudima samo na decjim rodjendanima i slavama. Cujemo se telefonom,razmenimo po neki email, i tako idu dani. Zaboravili smo da ukljucimo mastu i prevarimo ovo vreme koje nas vuce u svom pravcu. Kad bolje sagledas stvari nije ni cudo sto nam se ni deca ne snalaze.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mislim da je upravo pravi problem u tome što se mi ne snalazimo. Izbombardovani smo raznim informacijama i izmanipulisani raznim dezinformacijama, da više ne znamo ni šta valja ni ša ne valja, ni šta je ispravno ni šta nije. Naravno, pošto je danas sve upitno, pogotovu one etičke vrijednosti koje su nekada slovile kao takve, upitna je i ona pedagogija kojom su do juče odgajane generacije. Neka shvatanja se moraju mijenjati pred očiglednošću novih saznanja, ali ne nužno sva i ne po svaku cijenu, a pogotovu ne ona koju su svoju valorizaciju potvrdila kroz stoljeća.
Sve ovo sam napisao samo da kažem da sam ogorčeni protivnik današnje pedagogije i načina vaspitanja djece. Treba li tu nešto više od zdravog razuma, da bi se shvatila prosta činjenica da dijete nije odrastao čovjek, nego da je čovjek u formiranju. Kao što dijete nije fizički odraslo, ni njegova psiha ni njegov razum, takođe nisu odrasli. E, današnja pedagogija polazi od suprotnog stava. U djetetu vidi odraslog čovjeka i tako se postavlja prema njemu. Rezultat takavog pristupa vaspitanju djece je obostrano nezadovoljstvo i djece i njihovih vaspitača (čitaj roditelja).
Djeca su nezadovoljna jer ne razumiju, a roditelji frustrirani tom činjenicom.
I na kraju da odgovorim na pitanje iz teme. Dabome da savremena tehnologija uništava, ne toliko dječiju maštu, koliko radost stvaralaštva. Ogromna je razlika kada kupite djetetu neku prostu igračku i kada djete tu igračku napravi samo.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
U velikom broju su roditelji krivi, leče neke svoje nedostatke (komplekse) iz detinjstva kao na pr. (kad ovo čujem sva se naježim) "Kad ja nisam imao moje dete će da ima". Treba pogledati sasvim malo dete od godinu ipo-dve sa svačim će da se igra sem sa igračkom: kutije, varjače, kad se dočepa olovke traži parče hartije da švrlja i bude zadovoljno. Najviše se igra presipanja iz šupljeg u prazno. Sada ću malo da zađem u vaspitanje: Kakav autoritet ima roditelj na dete? Dozvoljava da mu rođeno dete svašta kaže, udara, pa i bukvalno šutira. Uvek nalazi opravdanje za svoje dete, brani ga u svakoj situaciji, i da se posvađa zbog njega. Ali to je već neka druga tema da se ne udaljim predaleko............

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

A što se tehnologije tiče apsolutno da je tako, ali i tu roditelj mora da ograniči detetu boravak na računaru i lepo da ga pošalje napolje na svež vazduh.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top