LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Dakle, ponos je ipak sumnjiv! Možda ima razloga za njegovo sumnjičenje, ako potenciramo primjer koji si ti navela. Može to da bude tako kako ti kažeš, - da u nekim situacijama ponos postane kamen spoticanja. Ali, ako govorimo o "vlasniku" ponosa kao razumnom čovjeku, čovjeku koji u svakom trenutku zna kontrolisati svoje postupke, onda je svaka sumnja izlišna. Onda govorimo o jednoj vrlini, nužnoj za održanje ljudskog dostojanstva.Imas li nekad utisak da i onaj nas ponos,koji ne prelazi u aroganciju,dakle onaj ponos koji svi mi u nekoj meri imamo u sebi,moze da ispadne,u nekim situacijama kao kamen spoticanja?Da nekad nismo svesni da preterujemo u svom ponosu i tako nesvesno propustimo nesto pozitivno?
I dotakli ste se tvrdoglavosti...Pa,da ne otvaram drugu temu...Da li si,naravno,volela bih da cujem i misljenje ostalih,bio u situaciji kada se ta tvrdoglavost isplatila?Verujem da jeste,ja jesam,pa mislim da ni tvrdoglavost ne mora nuzno biti mana.
Što se tiče tvrdoglavosti, to je nešto drugo. Slažem se da u nekim rijetkim situacijma može biti pozitivna osobina, ali najčešće to nije. Tvrdoglavos je uglavnom kočnica uravnoteženom razmišljenu. Tvrdoglav čovjek i ne pokušava da analizira i razmotri altrnative, on "zna" svoj cilj i zbog toga ga se i ne dotiču druge mogućnosti.