Vernici vec dva milenijuma cekaju mesiju i svaka generacija je uverena da ce bas u njihovo vreme mesija ponovo doci. Jedan od velikih problema hriscanstva je sto je Isus obecao da ce se vratiti jos za zivota apostola.
Zaista vam kažem: imaju neki medu ovima što stoje ovde koji nece okusiti smrt dok ne vide Sina covecijeg gde ide u carstvu svom.
Matej 16:28
Zaista vam kažem da ovaj naraštaj nece proci dok se ovo sve ne zbude.
Luka 21:32
Kao i obicno, neko u bibliji laze. Ili je Isus slagao apostole ili su autori jevandjelja slagali. Ovo moramo da ispitamo do kraja, jer je ovo ogroman kamen spoticanja u hriscanstvu.
Ova dva navedena teksta se moraju sagledati u kontekstu biblije, jer Isus nije izjavljivao nešto što je kontradiktorno nekim njegovim ranijim ili kasnijim izjavama.
Naprimer, u 24 poglavlju jevanđelja po Mateju imamo najpoznatiji Isusov proročki tipološki govor o događajima koji treba da se odigraju nakon njegove smrti.
On tu kroz sliku razorenja Jerusalima koje se odigralo 70 godine nove ere, opisuje događaje koji će obeležiti sam njegov drugi dolazak.
Iz ovog poglavlja, kao i nekih drugih gde Isus ili sami apostoli takođe opisuju pojedine događaje koji će predhoditi Hristovom dolasku, može se zaključiti da je taj događaj smešten u budućnosti gledano sa vremenske tačke onoga vremena.
Prema tome, gore navedeni tekstovi upućuju na nešto drugo, a to sigurno nije Hristov drugi dolazak.
Ovaj prvi tekst koji glasi:
"Zaista vam kažem: imaju neki medu ovima što stoje ovde koji nece okusiti smrt dok ne vide Sina covecijeg gde ide u carstvu svom" Matej 16:28 predhodi upravo događaju koji je ispunio ovaj Isusov nagoveštaj, a to je vezano za događaj pokazivanja Isusove slave, odnosno to je prvi stih ovog poglavlja, nakon čega ova Isusova reč i dobija svoje ispunjenje:
"И рече им: Заиста вам кажем: имају неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрт док не виде царство Божје да дође у сили.
I poslije šest dana uze Isus Petra i Jakova i Jovana, brata njegova, i izvede ih na goru visoku same.
I preobrazi se pred njima, i zasija se lice njegovo kao sunce, a haljine njegove postadoše bijele kao svjetlost.
I gle, javiše im se Mojsej i Ilija koji s njim govorahu.
A Petar odgovarajući reče Isusu: Gospode, dobro nam je ovdje biti; ako hoćeš da načinimo ovdje tri sjenice: tebi jednu, i Mojseju jednu, i jednu Iliji.
Dok on još govoraše, gle, oblak sjajan zakloni ih, i gle, glas iz oblaka koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji; njega slušajte.
I čuvši učenici padoše ničice i uplašiše se veoma.
I pristupivši Isus dohvati ih se i reče: Ustanite i ne bojte se.
A oni, podignuvši oči svoje, nikoga ne vidješe do Isusa sama.
I kada silažahu sa gore, zapovjedi im Isus govoreći: Nikom ne kazujte što ste vidjeli dok Sin Čovječiji iz mrtvih ne vaskrsne"
Što se tiče teksta
"Zaista vam kažem da ovaj naraštaj nece proci dok se ovo sve ne zbude" Luka 21:32 Isus u njemu govori o događajima vezanim za svoju smrt i vaskrsenje, a ne o svom drugom dolasku.