Je li Jehova bio na zemlji ili nije?
Rekao sam, NIJE!
Trojstvo to ne uci..
Ja veoma dobro razmisljam i pre nego sto u bilo sta poverujem dobro proverim Isusove reci.
Proveravah i proveravah ali u njegovim recima nigde ne nadjoh ono sto vi ovde pricate!
Pojam trojstvo se nigde ne koristi u ranoj Hriscanskoj crkvi!
Ni jedan covek na planeti ne poznaje Isusa bolje od apostola a ni jedan od njih u poslanicama ne pomenu pojam trojstvo ni malim slovom!
I sta sada ja treba da radim.... da uvodim drugaciju nauku od njihove! Niposto!
Vi samo napred sledite onog ko vam je taj termin i uveo, nemam nista protiv.
Da li ces poverovati kada ti apostoli kazu da se ISUS ZOVE BOG?
Tacno je da se izraz ''Trojstvo'' ne pojavljuje u bibliji.
Ali to ne znaci da ne postoji nauka kao takva.
Ne pojavljuje se ni pojam ''uznesenje'' pa je ona sastavni deo ucenja gotovo svih hriscanskih denominacija a i vecine Hriscana -ovde na forumu.
Ne mozemo mi zbog termina koji se ne pojavljuje u Pismu , osuditi citavo jedno ucenje.
Mi moramo koristiti bibliju da utvrdimo da li elementi te nauke postoje tamo..
Dakle ne sledimo mi nekog ko je taj termin uveo, niti se bilo ko povodi za dogmom.
Jednostavno elementi tog ucenja postoje u bibliji.
Ti smatras da ti elementi ne postoje, pa treba to i da dokazes..
Postavlja se vaznije pitanje ovde, zasto ti ne sledis ''terminologijom odredjene pojmove u bibliji'' kada ona koristi ''termin'' -''BOG'' za Isusa Hrista?
Zasto pokusavas to da negiras?
Zasto na onim mestima gde je to moguce manipulisete tekstom, da bi tu tvrdnju biblije porekli?
Da li je to posteno?
I ko vas je naucio da to radite?
Ja znam, to su Jehovini Svedoci, kao i Islamisti , ciji je cilj da Isusa unize.
Pored toga Jehovini Svedoci koriste i neke argumente Islamista koji tvrde da je Biblija ''falsifikovana'' pa sami sebe dovode u problem i sumnju prema Bogu i njegovoj Pisanoj Reci.
Dakle cine sebi kontra uslugu..
Nesavrsenom coveku ostaje prostor za mahinacije sto se najbolje vidi iz brisanja Bozijeg imena sa svih mesta gde u izvornom tekstu stoji.
KO JE BRISAO BOZJE IME IZ IZVORNOG TEKSTA???
MOLIM TE NAVEDI MI MATERIJALNI DOKAZ ZA TAKVU TVRDNJU???
JEDAN JEDINI DOKAZ MI DAJ!?
Da li ti znas uopste sta su izvorni manuskripti, to su prepisi sa autografa(originalnih spisa) na grckom, ti spisi nemaju ni ''b'' od brisanja ili pokusaja izbacivanja tog imena.
Sta vise ti tekstovi su saglasni jedni sa drugima u 99% slucajeva.
Pa cak i da postoje dokazi za ''manipulacije tekstom'' kako ti tvrdis.
To dovodi u pitanje kompletnu Hriscansku veru, kao takvu.
Ti ovom tvrdnjom dovodis u pitanje i ''svoju veru'' -jer se ispostavlja da je ona temeljena ''na nagadjanjima''.
Nemas vise ''pouzdanog temelja'', ''nemas Bozju rec'' pa samim tim ''nemas ni Boga'' -Jer ga optuzujes da je ''lagao kada je obecao da ce svoje reci cuvati''.
Bibliju si nacinio ''laznom knjigom'' i sebe si doveo u polozaj da ''ti padne sve u vodu''.
Prijatelju, sa ovakvom tvrdnjom si blizu da prelaska u Islam, ili jos gore da postanes ''ateista'' i borac protiv Boga.
Ovo sto ti tvrdis upravo rade ateisti koji govore protiv Boga biblije..
Shvati, Bozja rec je ostala neizmenjena!
Pogledaj tamo u te manuskripte prouci ih i videces o cemu se radi(nema izbacivanja), nemoj slusati one koji pricaju lazi, koji ovakvim tvrdnjama ruse cak i ono u sta oni sami veruju, pokazuju se kao neistiniti i protivnici cak i samog Boga.
Zasto svi prevodi i svi oni koji stampaju Bibliju ne vrate Bozije ime kad mu je tamo mesto! Sta je takva Biblija bez Bozijeg imena nego falsifikat!
Ja sam o Imenu Jehova ovde toliko puta govorio da sam vec sve objasnio i to detaljno, tako da bi i malo dete razumelo ako zeli, a ja necu da ponavljam, mislim da si i sam citao..
To u vezi prevoda, prvo -''prevode Bog ne cuva'', oni nisu nadahnuti jer nisu ni pisani na jezicima kojima je Biblija prvobitno pisana, zato je normalno da tamo ''ubacuju i izbacuju po svom nahodjenju''.
Protiv takvih je izrecena i Bozja opomena: ''ko oduzme ovome i ko nadoda''. Pa ce im Bog i suditi..
Kada kazes da ''nisu vratili Bozje ime u tekst'' - opet pricas neistinu, upravo one koje vi optuzujete da ''to ime kriju'' tj. katolike -sami vracaju ime u svoj prevod Biblije, i to mnogo ranije, pre pojave Jehovinih Svedoka, koji se onda javljaju sa zaludnom tvrdnjom o ''izbacivanju imena''.
Ne bi oni ''saznali za to ime da ga nisu u katolickoj bibliji procitali''.
Na kraju ''da ga oni stvarno kriju'' ne bi ono stajalo danas ispisano na brojnim crkvama i gradjevinama crkvenim i to napisano hebrejskim tetragaramom YHWH.
Dakle to ime se ne krije, a upravo je suprotno..
Kada govoris o ''vracanju imena'', ono se treba vratiti na svako mesto u SZ , gde mu je i mesto, gde u ''izvornom tekstu'' i stoji.
U grckom tekstu tog imena nema ''niti na jednom mestu'' , zato tamo i nije dozvoljeno ''vracati''.
To ''vracanje'' o kome ti govoris bi onda bilo ''dodavanje'' , pa oni koji tako rade bili bi krivci pred Bogom, kao sto tekst kaze: ''Svaki koji nadoda''.
Greh je podjednak za Jehovine Svedoke koji ''dodaju'' kao i za one koji ''izbacuju'' u ovom slucaju.
I takve price ovde na forumu vise ne prolaze, ljudi su svesni ''dodavaca'' i ''izbacivaca''.
I hvala Bogu na tome..
Mi imamo hebrejske i grcke manuskripte gde nista nije menjano, pa mozemo da se informisemo i proverimo sta tamo stoji napisano..
Vas je problem, sto vi za ovakvu vasu tvrdnju u ''izvornim tekstovima'' podrsku nemate.
Dok mi svaku nasu tvrdnju tim istim tekstovima dokazujemo.
A cime cemo dokazti ako necemo ''Biblijom''?
Hocemo li slusati vasa ''nagadjanja o izbacivanju'' ili ''Bozju Svetu Rec''?
Budi posten, pa sam sebi odgovori na ovo pitanje???
Ko se usudio i kome nije odgovaralo da Bozije ime stoji u Bozijoj knjizi pa ga odatle uklonio. Izvolite gospodo vratite ga tamo. Znam ja da ces ti sada reci, sta ja tu mogu! Mozes i te kako a to je da ne kupujes falsifikovanu Bibliju.
Sta imam ja da vracam ime u prevode???(to su ucinili oni koje vi optuzujete da su ga izbacili)
A ono stoji svo vreme u manuskriptima napisano i niko ga odatle nije izbacio(niti moze izbaciti).
A te vase ''teorije zavere'' su smesne, i vise nego providne..
Bar onima koji su ocima videli manuskripte, zato vasu bibliju Jehovinih Svedoka niko na svetu od strucnjaka i ne priznaje.
Mnogo je vekova proslo dok ova prevara nije razotkrivena, pa i sada kada je svima jasno i dalje iz stamparija izlaze falsifikati. Prave se ljudi ludi.
Pricas neverovatno smesne stvari!
Ko je dokazao ''da je iz teksta manuskripata NZ izbaceno Bozje ime''?
Navedi mi barem jednog strucnjaka?
Navedi mi tekst manuskripta NZ gde se to ime pojavljuje???
Na cemu temeljis ovakvu pricu molim te?
Jel na ''rekla-kazala'' Jehovinih Svedoka?
Pa zar ne vidis da te lazu?
NEMA TOG IMENA NI U JEDNOM TEKSTU NOVOG ZAVETA!
OD POZNATIH 5000 MANUSKRIPATA NI JEDAN NE SADRZI TO IME!
ZAR NE MISLIS DA JE TO CUDNO?
ZAR NE VIDIS DA NESTO NIJE U REDU SA VASOM ''TEORIJOM ZAVERE''?
Ovo je stvarno prica za naivne, bez ikakvih materijalnih dokaza i naucno neutemeljena.
Dakle, budi ozbiljan covek ovde, uzmi manuskripte i citaj sta tamo pise!
Budi ubedjen da ce tebi kao nevernom Tomi, a i svima drugima, veoma brzo biti jasno da Jehovino ime mora stajati i u NZ.
Mozes biti uveren u sta zelis , i to bez ikakvih dokaza.
Mozes verovati da je ''covek falsifikovao Bozju rec''.
Mozes verovati ''da Bog svoju rec nije sacuvao''
A ja cu radije verovati MOM BOGU KOJI JE OBECAO DA CE SVOJE PISMO, OD KOGA ZAVISI SPASENJE SVAKOG COVEKA - SACUVATI !!!
Taj ''dokaz'' koji ocekujes da se pojavi, nikada se i nece pronaci, u to budi siguran..
Niko nikada od apostola nije zapisao Boze Isuse Hriste!
Jeste itekako, mnogo puta ga i sami apostoli Pavle i Jovan tako nazivaju.
Doduse ne tim ''preciznim recima'' kojima ti ocekujes da se ''tebi nevernome'' dokaze.
Pa ga i Toma naziva ''Bog Moj''.
Niti je Bog zeleo pisati iste reci ''na isti kalup'' kojima ti zelis da ''ti se on obrati''.
Bog je objavio reci razumljivo, svakom coveku ''koji zeli da shvati'', a onima ''koji ne zele da shvate'' je ostavio i mogucnost za to, ''da slusajuci ne cuju'' i ''gledajuci ne vide''. Postoji razlog zasto tebi nije dato, to je zato sto Bog otkriva coveku svetlost samo kada mu je srce spremno, kada su okolnosti obecavajuce i kada Bog zna da ce covek spremno prihvatiti istinu na koju je pozvan. Ako postoji ''nespremnost u bilo kom pogledu'' -istina mu nece biti otkrivena.
Vec ce mu biti dato onoliko istine ''koliko moze poneti'' ''svakom prema moci njegovoj''.
Da bi tako sve ljude spasao..
Tebi Bog ipak ovde govori, a na tebi je da li si ti spreman, da li ces dopustiti da Isus ukloni ''koprenu sa lica tvojega'' da progledas...
Jedan je Bog i andjeli to nisu, jasno je to meni.
Nego covek tvrdi da sinovi Boziji su automatski i oni Bogovi, sto je smesno.
Ja sam mislio da ti tvrdis isto , jer po teologiji J.S ''andjeli se nazivaju 'titulom bog''.
Pa je onda Isus kao ''bog andjeo'' malim slovom..
Iako je ta tvrdnja biblijski nepodrzana.
Dakle razjasni mi, da li izraz ''Bog'' u bibliji oznacava ''titulu''(pa se moze primeniti i na druge) ili je ona rezervisana iskljucivo za Boga?