Da Bog postoji ne dokazujem nikome, samo ukazujem na ono što upućuje na to da on postoji. Pa ko voli nek izvoli. Ko poveruje, poverovao je, ko nije, nek nije. Ti nikada nećeš, pa tako nema mi smisla razmenjivati mišljenja s tobom na ovu i slične teme.
Samo jedan mali off
U prvoj poslanici Jovanovoj, glava 4 piše
A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav.
Nije ljubav rezervisana samo za one koji veruju, i oni koji ne veruju takođe mogu da osećaju ljubav (valjda
).
Nervira me kad neki sveštenici ili ljudi kažu nema Boga = sve je dozvoljeno. Šta to znači? Da su oni koji veruju dobri samo zato što veruju da Bog postoji? Da ne veruju ko zna kakvi bi bili? Jer mora neko da stoji sa prutom iznad glave da bi ovaj bio dobar?
Dobro, to je onaj najniži stupanj o kome priča patrijarh Pavle. Onaj drugi stupanj je vezan za nadničare, što opet nije savršeno. Treći i najveći je da ovaj čini zapovesti iz ljubavi prema Bogu. Ali šta je to ljubav prema Bogu? Kako neko može da ljubi nekoga koga nikad nije video, čuo?
Ako ko reče: ja ljubim Boga, a mrzi na brata svojega, laža je; jer koji ne ljubi brata svojega, koga vidi, kako može ljubiti Boga, koga ne vidi?
dalje kaže
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške.
Znači ljubav prema Bogu se pokazuje tako što se drže zapovesti njegove. Opet, u poslanici apostola Pavla piše
I ne budite nikome ništa dužni osim da ljubite jedan drugoga; jer koji ljubi drugoga zakon ispuni.
Jer ovo: ne čini preljube, ne ubij, ne ukradi, ne svjedoči lažno, ne zaželi, i ako ima još kakva druga zapovjest, u ovoj se riječi izvršuje, to jest: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.
Ljubav ne čini zla bližnjemu; daklem je ljubav izvršenje zakona.
Tako da se sve zapovesti sadrže u jednoj ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. Onako kako ja zaključujem, zapovesti
1. Ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
2. Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.
su ekvivalentne. Jer ko čini prvu čini i drugu, i ko čini drugu čini i prvu. Ali opet da li mora nekome da se kaže da treba da ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe? Zar nije ljubav prava čovekova priroda? Ne mora tome niko da ga uči samo je možda zaboravio. Dobro, onda ga samo podseća
Još samo da napišem da me isto nervira što su neki vernici isuviše lakoverni i lako je manipulisati sa njima. Jedan čovek je rekao "Bez vere postojaće dobri ljudi koji čine dobre stvari i postojaće loši ljudi koji čine loše stvari. Ali ako postoji vera postojaće dobri ljudi koji će činiti loše stvari sve u ime vere". Opet, postoje tu otvorena pitanja o smislu života, životu posle smrti i sl. O tome je dobro rekao Feynman
[YOUTUBE]_MmpUWEW6Is[/YOUTUBE]