Pa ne znam, u šta se momci/cure zaljubljuju
...Ali da na prvi pogled ima predrasuda, ima...U svakom slučaju, ako osobu vidimo prvi put, ona će na nas ostaviti utisak svojom pojavom...
Evo još jedan simpatičan tekst...
Odelo otkriva čoveka
Grozno je odeven onaj ko nosi lepe stvari koje ga ne čine lepim, a ljudi do mile volje mogu da biraju ono što im najgore stoji
Čim otopli i zamirišu lipe, na beogradskim ulicama počinje parada svakojakih letnjih odevnih novotarija. Uglavnom ženskih. Mangupi bi u žargonu rekli: "Puk’o akvarijum". Po izgledu domaće mladeži vidi se da smo slobodno društvo. Devojke s obnaženim stomacima i dekoltiranim majičicama; kod oba pola prevladavaju farmerice; otmena odela poslovnih ljudi ("japija") i kostimi njihovih koleginica; bezobrazni "minići" i šarene "bermuda" pantalonice; kačketi, šeširi, ukrasni detalji kao što su ogrlice, perlice, narukvice, naočari za sunce, tetovaže ili minđuše i "pirsing" nausnice i nanosnice; smesa zaboravljenih modnih "trendova" i najnovijih izuma svetske modne industrije. Retko ko će na ulicu izaći "drljav", prljav, bez obaziranja na to šta će "svet" o njemu misliti.
Odevanje je pre mnogo vekova prestalo da bude puka zaštita od klimatskih uticaja i postalo način prenošenja poruka: ono sam šta nosim, drugačiji, manje ili više kreativan i obavešten o modi, bogat ili siromašan, imam ili nemam ukusa, baš-me-briga, odelo ne čini čoveka... Inače, godišnje se u svetu proda četiri milijarde komada robe za odevanje. Modna industrija preko medija uverava potrošače da baš odeća, ukrasi i mirisi čine čoveka dostojnim pažnje i ugleda. Tome se nije priklonio samo još poneki mislilac, usamljenik ili siromah.
Prvi pogled je veoma važan u svakom susretu. Drugačiji utisak će ostaviti ista žena odevena u isparanu džak-haljinu ili "skockana" u savršen sklad odevnih predmeta i ukrasa. Zajednički imenitelj odgovora većine sagovornika na temu čini li odelo čoveka glasi: "Okriva ga". Govorili su i o tome kako se oblači "naš svet", ali i odgovorili na pitanje: "Šta je najveći izum u istoriji odevanja?"
Vesna Mandić, direktorka modne agencije "Fabrika" potvrđuje da je uloga modne industrije u globalnim razmerama – ogromna.
"Svako živo biće ima potrebu da izgleda lepo ili lepše, nego što zaista jeste. Beograđani, generalno imaju stila, mada je uticaj ’kvazikulture’ i raznih medija poslednjih petnaestak godina učinio svoje. Ipak, polako se menja nabolje. Kod nas je veoma malo savršeno odevenih ljudi. Grozno je odeven onaj ko nosi lepe stvari koje ga ne čine lepim. Obuća je najveći izum..."
Izvor: Politika