"Za Kalimerčicu:"
Pa ako je neuredan ili isflekan, a pri tome znamo da ima sredstava da se lepo okupa i da opere garderobu, teško da bi takva osoba mogla da nam pošalje dobru sliku o sebi. Naravno, da li je uredan ili ne, ne može otkriti njegovu dušu, ali može otkriti sebe kao ličnost...Ako se neka osoba tako odnosi prema sebi, neuredno, kako li se odnosi prema okolini?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vidiš, nekada davno dok sam bila mnogo mlada, imala sam običaj da osudim isflekanog, neurednog, odevenog bez ukusa i stila. Sada upoznajući ljude svih ovih godina, ZNAM da izgled nema ama baš nikakve veze sa odnosom te osobe prema samom sebi ili okolini.
Znam predivne ljude, kojima oko ne hvata te fine estetske stvarčice, jednostavno ih ne vide.
Pitala sam se i ja, naravno, kako je moguće da ne vide, ali zaista ne vide. Iako ne umeju da usklade boju čarapa sa ostalim, ili usklade odevne predmete ili boje, stilove, opet ne znači da to otkriva imalo njihov karakter. Smisao za estetiku je dar, talenat kao što je i dar za slikanje ili bilo koji drugi.
Znam izuzetno požrtvovane ljude, odane prijatelje, "duše" od ljudi, koji ne vide milion sitnica na sebi ili oko sebe. To možda znači zapravo suprotno, da se ne bave marginalnim, beznačajnim stvarima u životu već suštinom. Šta vredi ako su muškarac ili žena doterani, namirisani, uglancani i ispeglani a loši su ljudi?
Svaka lepota, šarm, mudrost i dobrota dolazi iznutra. Nikakva garderoba ili spoljašnji izgled to ne može ni da pokvari ni da poboljša.