Ćufte - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Švedske ćuftice

Švedske ćuftice

1.jpg

Za oko 30 ćuftica: 500 g mešanog mlevenog mesa, 20 g sredine od hleba, 2,5 dl mleka, veći krompir, jaje, 4 kašike prezli, 25 g putera, glavica luka, po prstohvat karanfilića u prahu i muskatnog oraščića, 1 l mesnog bujona od kocke, 0,5 dl votke, 2 dl kisele pavlake, so i biber.

Na vrelom puteru propržite seckani luk, pa sklonite s ringle i ohladite. Posebno pomešajte mleveno meso, jaje, prezle, skuvan i izgnječen krompir i oceđenu sredinu hleba koju ste prethodno potopili u mleko. Dodajte ohlađeni prženi luk i pobiberite, pa dodajte po prstohvat muskatnog oraščića i karanfilića u prahu. Mesite prstima da dobijete meku, homogenu masu, zatim formirajte loptice veličine oraha. Svaku lopticu uvaljajte u brašno i pržite na vrelom ulju, u većem tiganju, povremeno ih okrećući da porumene sa svih strana. Sipajte votku, sačekajte da alkohol ispari, kuvajte dva-tri minuta, dodajte ranije pripremljen mesni bujon iz kocke i kuvajte još 15 minuta. Skuvane ćuftice ocedite i preručite na poslužavnik, a ostatak bujona kuvajte dok ne dobijete gust, taman sos. Na kraju, dodajte kiselu pavlaku, promešajte, prelijte preko ćuftica i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kuglice sa kuvanim jajima

Nisu baš ćufte, ali su slične:

Kuglice sa kuvanim jajima

2.jpg

SASTOJCI:

* 1/2 kg mlevenog mesa
* 3-6 tvrdo kuvanih jaja
* 1 glavica luka
* 1 parče hleba namočeno u mleko
* 2 jaja
* 1 kašika vode
* 100 g brašna
* 100 g prezli
* ulje za prženje
* malo soli
* suvi začin i mlevena paprika po želji

PRIPREMA:

1. Za mesnu smesu na 1/2 kg mlevenog mesa dodajte 1 sitno seckanu malu glavicu crnog luka, 1 kiflu (krišku hleba) namočenu u mleko (dobro oceđenu i usitnjenu), 1 jaje, so, biber, malo obične vegete, malo ljute aleve parike i nekoliko kašika brašna.

2. Tvrdo skuvajte 3 veća jaja ili više manjih i oljuštite ih, pa svako jaje tanko uvaljajte u mesnu smesu.

3. Zatim pohujte, dakle uvaljajte u brašno, umućeno jaje, pa u prezle, te pržite u dubokom ulju.

(Velika kuhinja)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćufte od mortadele i pistaća

Ćufte od mortadele i pistaća

1.jpg

Potrebno je: 100 g sitno iseckane mortadele, 100 g izrendanog mekog kačkavalja po izboru (na primer gauda), 50 g otopljenog putera, 100 g pistaća, čen belog luka, prstohvat mlevene paprike, so i biber po ukusu.

Pomešajte puter, 50 g iseckanih pistaća, izrendani kačkavalj, sitno iseckan beli luk, mortadelu, so, biber i mlevenu papriku, pa umesite u testo. Zatim prstima i dlanovima oblikujte manje kuglice, veličine zalogaja. Potom ih uvaljajte u ostatak pistaća koje ste prethodno samleli. Ohladite ih dobro u frižideru i servirajte kao slano predjelo uz krekere ili tost, a možete ih staviti i na tanjir kao dekoraciju mnogim specijalitetima od mesa i ribe.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatične ćufte od spanaća

Aromatične ćufte od spanaća

1.jpg

Za 4 osobe: 350 g mlevene junetine, 100 g mladog spanaća, 50 g struganog parmezana, kriške hleba od oko 80 g, jedno jaje, 0,3 dl mleka, limun, pola čena belog luka, 6 listova žalfije, 50 g putera, malo kečapa ili paradajz sosa, so i biber.

Mladi spanać očistite, operite i kuvajte 5 minuta u ključaloj slanoj vodi, pa ocedite i ohladite. Kriške hleba potopite u mleko i kada se dobro natope izgnječite ih, ocedite i pomešajte sa mlevenim mesom. Dodajte ohlađeni spanać, jaje, istruganu limunovu koru (malo kore sačuvajte za kasnije), izgnječeni beli luk i strugani parmezan. Posolite, pobiberite i sve sjedinite, pa od dobijene mase pravite loptice, malo ih pritisnite između dlanova da dobiju oblik ćufte. U većem tiganju otopite puter i dodajte listove žalfije. Pecite ih 10 minuta, povremeno ih okrećite da porumene sa svih strana. Ćufte servirajte tople, ukrašene prženim listovima žalfije, posute ostatkom istrugane kore limuna i prelivene paradajz sosom.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileće ćufte sa voćnim prelivom

Pileće ćufte sa voćnim prelivom

1.jpg

Potrebno je: 450 g piletine bez kostiju, 5 kašika krutona, 80 ml mleka, manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, jedno jaje, 3 kašike iseckanog peršuna, so i biber po ukusu. Za preliv: 100 g malina, 40 g šećera, 0,5 dl crnog vina i sok od pola limuna.

Uključite rernu na 200 stepeni, dok se greje sameljite meso. Polovinu maslinovog ulja zagrejte u tiganju na umerenoj temperaturi, pa izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, dok ne omekša, zatim posolite i pobiberite. Krutone potopite u mleko dok ne postanu meki (potrebno je oko 3-4 minuta), zatim ih izvadite i malo stegnite da se ocedi mleko. U većoj posudi umutite jaje, dodajte krutone, samlevenu piletinu i peršun. Dlanovima oblikujte 12 ćuftica, pa ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili kolačarskim papirom. Prelijte ostatkom maslinovog ulja i pecite oko 20 minuta, da dobiju braon nijansu. Napravite sos od malina tako što ćete da ih operete, ocedite i ispasirate. Šećer i vino skuvajte na pari, pa sipajte limunov sok. Dodajte ispasirane maline i kuvajte još 3 minuta. Preliv od malina sipajte preko ćuftica i servirajte kao toplo predjelo.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jagnjeće ćufte u sosu

Jagnjeće ćufte u sosu

1.jpg

Za ćufte: 500 g mlevene jagnjetine, 1,5 kisele vode, 2 čena belog luka, 1/2 kašike svežeg peršuna, 1/2 kašičice kumina, 1/2 kašičice suvih začina, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu. Za preliv: kašika maslinovog ulja, glavica crvenog luka, 3 kašike višanja, 3 kašičice meda, 0,5 dl višnjevače, ruma ili nekog drugog slatkog alkoholnog pića, sok od pola limuna, 2 dl vode, 1/2 kašičice cimeta, kašika sveže iseckane nane, so i biber po ukusu.

Uključite rernu da se greje na 250 stepeni. Prvo pripremite sos, tako što ćete u manjem tiganju zagrejati maslinovo ulje na umerenoj temperaturi, kratko ispržite crveni luk da omekša, pa dodajte iseckane višnje, med, sok od limuna, vodu i cimet, dobro promešajte i čekajte da provri, a zatim kuvajte pet minuta da sos postane gušći. Posolite i pobiberite po ukusu. U velikoj posudi za mućenje pomešajte mleveno jagnječe meso, kiselu vodu, sitno iseckan beli luk, kumin i suve začine, posolite i pobiberite. Polako mešajte i dlanovima oblikujte male ćufte. U tiganj sipajte maslinovo ulje i pržite ih oko 5 minuta na umerenoj temperaturi, zatim ih stavite u pleh koji ste obložili papirom i pecite 10 minuta. Prelijte ih sosom od višanja i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riblje ćufte na tajlandski način (recept Done Hej)

Riblje ćufte na tajlandski način (recept Done Hej)

1.jpg

Sastojci

Za riblje ćufte:

  • 500 g fileta bele ribe
  • 2 kašičice đumbira
  • 2 kašike slatkog sosa od čilija
  • 1 šaka svežeg korijandera
  • 1 kom belanceta
Za salatu:

  • 1.5 kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kom krastavac
  • 1 šaka sveže nane
  • 1 šaka svežeg korijandera
  • 2 kašike ribljeg sosa
Način pripreme:

1. Stavite u blender file, narendani đumbir, slatko od čilija, listiće korijandera i belance. Dobro sameljite. Ostavite smesu u frižideru da se stegne 10–15 minuta.

2. Malom čašom ili kašikom uzmite od mešavine i oblikujte jednake ćuftice. Nakon toga ih rukama zaoblite.

3. Zagrejte tiganj sa uljem i ispržite ćufte sa obe strane – ulje treba da ih pokrije do pola. Ispržene ćufte stavite na ubrus da se cede.

4. Za dresing pomešajte u činiji šećer, riblji sos i sok od limuna. Isecite krastavac širokom ljuštilicom i stavite ga u činiju neposredno pre konzumiranja salate. Dobro promešajte.

5. Servirajte riblje ćuftice sa prilogom od salate i lišćem sveže nane i korijandera.

Izvor: 24kitchen.rs

 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
Ruske cufte

RUSKE CUFTE





vpw111.jpg






potrebno.png





ĆUFTE

500g hladnog mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 kašičica soli i biber, po ukusu
2 kašike prezle

SOS

3 struka mladog luka, seckana (ja sam koristila 1 manji crni luk, nije sezona maldog)
400g šampinjona, listići
100g kiselih krastavčića, štapići kraći
1 kašika brašna
1 kašičica - kašika aleve paprike (koliko volite)
1 kašika senfa
250ml Imlekove slatke pavlake 36%mm ili tečne pavlake za kuvanje 20%mm*
oko 100-200ml vode
so, po ukusu
svež peršunov list





priprema.png



Od sastojaka navedenih za ćufte rukama izradite masu pa je stavite u frižider na 30-ak minuta. Nauljenim rukama formirajte manje ćufte i složite ih na tanjir, pa ih opet vratite u frižider na 30-ak minuta. Meni je ispalo oko 30-ak ćuftica. Ispržite ih u dubljem ulju da se malo zarumene, ali ne skroz pošto im sledi i period krčkanja u sosu i u rerni. Ćufte izvadite i prebacite u cediljku.

Na istom ulju, ako je potrebno dolijte još ili odlijte, kratko propržite luk, spustite šampinjone i pržite poklopljene dok ne puste tečnost, onda sklonite poklopac i nastavite sa prženjem dok skoro sva tečnost ne izvri. Pred kraj dodajte krastavčiće.

Maknite sa šporeta i ostavite da prestane da krčka, par minuta. Dodajte brašno, alevu papriku, senf, tečnu pavlaku za kuvanje. Pustiti samo da baci ključ. Ubacite ćufte u sos, ostaviti ih da se samo malo krčkaju, par minuta. Dolijte malo tečnosti. Ja sam dolila oko 100-200ml i ukrčkajte još minut-dva. Posolite po ukusu.

Sve prebacite u vatrostalnu činiju i pecite na 200 stepeni oko 30-ak minuta. Pospite peršunovim listom pre serviranja. Ako želite da vam se ćuftice lepše zapeku onda koristite veću i pliću posudu. Krčkanjem se stvori lepa korica ali se sos razredi, pa nemojte misliti da će se još zgusnuti. Servirajte uz testeninu po izboru ili krompir pire.

*Imlekova slatka pavlaka sadrži više masnoće, 36% od klasične tečne pavlake za kuvanje 20%, a sasvim malo sladi, tj. skoro ne sladi, pa se može koristiti i u slanim jelima.





animaatjes-smilies-33975.gif
jedan veliki poljubac za moje prijatelje
cok.smajli009.gif










Izvor: Foodforthought-jelena.blogspot.com
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bakine ćufte

1_zpsf259e0dd.jpg


Za 4 osobe: 500 gr krompira, 300 gr mlevene junetine, 40 gr rendanog parmezana, 2 jajeta, 2 kašike mlevenih leblebija, peršun, ruzmarin, timijan, prezle, maslinovo ulje, so i biber.

Skuvajte neoljušteni krompir u slanoj vodi, zatim ga ocedite, oljuštite i zgnječite. U činiji pomešajte mleveno meso sa usitnjenim krompirom, dodajte parmezan, umućena jaja i kašiku aromatičnih začina. Dobro izmešajte tako da smesa postane homogena, posolite i pobiberite. Uzimajte deo po deo smese i oblikujte ćufte, uvaljajte u prezlu i rasporedite u plehu prekrivenom masnim papirom. Zatim poprskajte uljem i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PIJANE ĆUFTICE

1_zps4e9ec5d8.jpg


Za 4 osobe je potrebno: 750 g belog pilećeg mesa, 1 belance, 1 čen belog luka, 20 g svežeg đumbira, 1 dl soja sosa, 2 dl belog vina, ulje po potrebi, so i biber.

Oljuštite i krupno naseckajte luk i đumbir, stavite u duboku činiju pa dodajte sitno iseckano belo meso. Dodajte umuđeno belance, 2 supene kašike soja sosa, 2 supene kašike belog vina, so i biber i umutite mikserom tako da dobijete homogenu smesu. Dlanovima oblikujte kuglice veličine oraha. Da vam se meso ne bi lepilo za prste, navlažite ruke hladnom vodom. U činiji pomešajte ostatak belog vina i soja sos. Zagrejte ulje u velikom teflon tiganju. Pržite ćuftice na tihoj vatri, 10-15 minuta, povremeno ih okrećući. Po potrebi dodajte još ulja. Pošto ispržite ćufte, iscedite ulje i u tiganj sipajte mešavinu soja sosa i vina i zagrejte do ključanja. Potom ubacite ćufte i kuvajte dok sav sos ne ispari. Poslužite toplo.

(Novosti)
 
Natrag
Top