Crna Gora i KAP

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Crna Gora u strahu od Rusa i Nemaca

Crna Gora u strahu od Rusa i Nemaca

Izvor: B92, Tanjug


Podgorica -- Vlada Crne Gore je u neprijatnom iščcekivanju raspleta situacije u vezi sa otplatom kredita Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) prema Dojče banci.

11226432804f64ad7e941d1631136205_orig.jpg


Ta banka je krajem prošle sedmice saopštila pokretanje postupka ubrzane naplate kredita.

To bi značilo, ako se drugačiji dogovor ne postigne, da bi crnogorska vlada već do kraja marta morala izmiriti 22 miliona evra kredita KAP-a.

Pošto je Vlada Crne Gore dala garancije za otplatu kredita, to je sada njena obaveza, a takvu odluku prihvatio je i crnogorski parlament, na vanrednoj sednici, krajem februara.

Neki crnogorski mediji su ranije objavili da je ostanak CEAC-a u KAP-u "politički interes" Rusije, a predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević je ranije rekao da Aleksej Kuznjecov radi za rusku obaveštajnu sluzbu.

Skupština je tada usvojila i zaključak o raskidu kupoprodajnog ugvovora sa vlasnikom KAP-a, ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC).

Predsednik Borda direktopra KAP-a Aleksej Kuznjecov je u subotu od Dojče banke zatražio odgađanje primene procedure za ubrzanu naplatu kredita, ali je Vlada Crne Gore ocenila da takva "zabrinutost" nije iskrena, jer je CEAC mogao do petka u deset sati da obavesti Dojče banku da će izmiriti svoje obaveze.

Ruski partneri su zatražili hitan sastanak sa predstavnicima crnogorske vlade i Dojče banke, pošto su potvrdili da neće potpisati ugovor o preuzimanju 22 miliona evra duga KAP.

"Sporazum koji nam vlada predlaže da potpišemo, u trenutnoj verziji, u suprotnostima je sa interesima KAP, njegovih vlasnika i zaposlenih", kazao je predsednik Odbora direktora KAP Aleksej Kuznjecov.

Ekonomski analitičar Milenko Popović kazao je da gubitak 22 miliona evra može trenutno da stvori probleme i dovede do nelikvidnosti, ali da ne bi ugrozio budžet države Crne Gore. Popović, međutim, očekuje da uskoro budu aktivirane ukupne državne garancije date KAP, koje iznose 132 miliona evra. "To znači da Crnu Goru očekuje rast javnog duga, a država je već upala u zamku zaduživanja", naveo je Popović.

Prema oceni Vlade Crne Gore, CEAC nikad nije ni imao korektnu komunikaciju sa Dojče bankom, kao i da takvo ponašanje ruskog vlasnika nanosi štete interesima Crne Gore.

Vlada je, takođe, ocenila da ruska uprava KAP-a, svojim ponašanjem, ucenjuje Vladu Crne Gore, jer svoje poteze u fabrici uslovljava produženjem roka za subvencioniranje potrošnje električne struje za proizvodnju aluminijuma.

Iz vlade Crne Gore je ocenjeno da je potez CEAC, koji je u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske, direktno usmeren protiv interesa akcionara KAP i države. Zato će pokrenuti krivični postupak protiv osoba koje su odgovorne za novonastalo, gotovo dramatično, stanje u KAP-u.

Kuznjecov je, komentarišući najavu o podnošenju krivičnih prijava protiv ruskih partnera, ocenio da je u pitanju pokušaj vlade Crne Gore da pretnjom natera članove Odbora direktora KAP da potpišu nepovoljan ugovor, odnosno da na kraju okrive ruski menadžment za radnje koje su povukle za sobom aktiviranje ostalih državnih garancija.

Deo crnogorske opozicije je ranije ocenio da bi zbog otplate duga Dojče banci, državni budžet Crne Gore mogao bankrotirati.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Medojević: Protesti ako ne bude istrage o KAP-u
















Izvor:
Novosti.rs









Opozicioni Pokret za promene (PZP) najavio je danas da će inicirati ponovno zasedanje crnogorskog parlamenta zbog problema u Kombinatu aluminijuma Podgorica.

PODGORICA - Opozicioni Pokret za promene (PZP) najavio je danas da će inicirati ponovno zasedanje crnogorskog parlamenta zbog problema u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), a od državnog tužioca Ranke Čarapić tražiće pokretanje istrage protiv potpisnika kupoprodajnog ugovora.



medojevic3_310x186.jpg



Lider PZP-a Nebojša Medojević kazao je da, ukoliko to ne bude dalo nikakvog efekta, pozvaće građane da se pridruže javnom protestu ispred državnog tužilaštva.
Protest ćemo organizovati kada bude izvesno aktiviranje državnih garancija izdatih KAP-u, rekao je Medojević na konferenciji za novinare.

Državne garancije izdate KAP-u iznose 132 miliona evra, a za sada je izvesno da će Crna Gora vratiti 22 miliona evra duga te podgoričke fabrike, kojom upravlja ruska Centralno evropska aluminijumska kompanija, kod Dojče banke.

Medojević smatra da je vreme za ozbiljne konsultacije glavnih aktera na političkoj sceni Crne Gore.

Premijer Igor Lukšić je, na sastanku koji smo ranije imali, najave.

Lider PZP-a je ocenio da Lukšić treba što pre da zakaže konsultacije, između ostalog, i o formiranju tehničke vlade, odnosno vlade nacionalnog spasa.
U toj vladi učestvovaće sve opozicione stranke koje će se prethodno dogovoriti sa sindikatima i nevladinim sektorom o planu šta izvršna vlast treba da radi. To bi bila tranziciona vlada koja bi omogućila da se zaštiti interes Crne Gore, da se omogući da građani pristojno žive i da se ekonomija spasi od totalnog bankrota , kazao je Medojević.

Potpredsednik PZP Branko Radulović rekao je da je, kada je u pitanju KAP, odnosno energetsko-metalurški lanac u Crnoj Gori, voda došla do poda.
On je upozorio da će, ukoliko se aktiviraju sve garancije, Crna Gora bankrotirati, odnosno država neće moći da servisira svoje obaveze.

Ili će KAP biti kamen o vratu da nestane Crna Gora i da se izazove dužničko ropstvo, da Crna Gora bankrotira, ili će se Crna Gora okrenuti nečemu što znači pravna država, puno radnih mesta i što znači jak privredni rast , kazao je Radulović.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ruski ambasador: Crnogorci su molili "braćo kupite KAP", a sada nas

Ruski ambasador: Crnogorci su molili "braćo kupite KAP", a sada nas teraju


Beta |




Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nastarenko ne razume politiku Vlade Crne Gore, zbog najave da će sa ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC) biti raskinut kupoprodajni ugovor o Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP).

229410_andrej-aleksandar-nesterenko-ambasador-rusije-u-crnoj-gori_ff.jpg

Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nastarenko: Ne razumem politiku Vlade Crne Gore


Nastarenko je za podgorički list "Dan" izjavio da bi to moglo da ugrozi odnose Crne Gore i Rusije, kao i da su Crnogorci ranije "molili" Ruse da uzmu KAP, da su se pozivali na istoriju, a sada hoće da "oteraju" ruske investitore.

- Tada su nas molili "uzmite KAP", pozivali se na istoriju, govorili da su Rusi i Crnogorci braća, da treba sačuvati crnogorsku ekonomiju, jer je KAP pojas njenog spasavanja, a sada nas teraju - rekao je Nastarenko.

Prema rečima Nastarenka, nije logično to što Crna Gora, navodno, poziva Ruse da investiraju u Crnoj Gori, što poziva ruske turiste a, s druge strane hoće da CEAC "otera" iz KAP-a.

List "Dan" je ranije preneo tvrdnje ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua da je ostanak CEAC-a u KAP-u "politički interes Rusije".

Predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević je, takođe, ranije ocenio da Crna Gora ne treba da sarađuje sa "ruskom mafijom", kao i da direktor KAP-a, predstavnik vlasnika CEAC-a Aleksej Kuznjecov, radi za rusku obaveštajnu službu.

Neki mediji su ranije objavili da odlazak Rusa iz KAP-a žele Amerikanci koji, kako je preneseno, smatraju da su predstavnici CEAC-a ruski obaveštajci.

Skupština Crne Gore je na vanrednoj sednici krajem februara prihvatila odluku Vlade Crne Gore da preuzme otplatu kredita KAP-a, odnosno CEAC-a, u iznosu od 22 miliona evra kod Dojče banke.

Skupština je, takođe, zaključila da treba raskinuti kupoprodajni ugovor o KAP-u sa CEAC-om, na čijem je čelu Oleg Deripaska.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
"Zavisniji od KAP-a nego od Srbije"

[h=1]"Zavisniji od KAP-a nego od Srbije"
[/h] Izvor: Beta, SEEbiz


Podgorica -- Postoji opasnost da Crna Gora postane "više zavisna" od kompanije koja upravlja KAP-om, nego što je nekad "bila zavisna" od Srbije, kaže Ranko Krivokapić.

13665305094f76eaf5bce5b903417023_orig.jpg


Predsednik crnogorske skupštine je ponovio da ugovor sa ruskim partnerom, kompanijom ruskog milijardera Olega Deripaske, treba raskinuti, što je predviđeno i skupštinskim zaključcima usvojenim krajem februara.
Krivokapić je rekao i da je nemačka BAGR grupa zainteresovana za upravljanje KAP-om "koje bi bilo bazirano na korišćenju svih elemenata aluminijumske proizvodnje, uključujući boksit, proizvodnju glinice, preradu, lučke kapacitete, svih onih kapaciteta koje je postojeći partner ugasio".
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Predsednik crnogorske skupštine i Socijaldemokratske partije (SDP) ponovio je da njegova partija "čvrsto stoji na stanovištu" da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu, jer je to "presudno za održivost crnogorske ekonomije i države".
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Krivokapić je rekao da je zajedno sa ministrom ekonomije i premijerom, razgovarao sa predstavnicima BAGR grupe koji su prošle sedmice boravili u Crnoj Gori.

“Oni bi želeli da uđu u taj aranžman i da se jave na tender. Ako bi dobili mendžment nad KAP-om Nemci bi napravili studiju koju bi dostavili parlamentu. U studiji bi definisali koliko bi tražili subvencija i koji su benefiti i mane ulaska u KAP“, dodaje.

Predsednik Skupštine smatra da će ulaskom BAGR grupe Kombinat aluminijuma imati mnogo više zaposlenih i da će se aktivirati prerađivački kapaciteti.

BAGR grupa je 2004. godine dostavila pismo o namerama za privatizaciju KAP-a, ali je eliminisana kao mogući kupac jer nije tada godišnje proizvodila 120.000 tona aluminijuma. BAGR grupa koja proizvodi sekundarni aluminijum u Berlinu, deo je međunarodne kompanije Metalkorp grupe čije je sedište u Amsterdamu.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
KAP (ne) svađa Rusiju i Crnu Goru

[h=1]KAP (ne) svađa Rusiju i Crnu Goru[/h] Izvor: Tanjug


Podgorica -- Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nesterenko kaže da visoka politika nije uvučena u slučaj Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

3988012204f6b54fb6aa31578593353_orig.jpg
On dodaje da su odnosi Crne Gore i Rusije u uzlaznoj putanji.
"KAP je komercijalno pitanje koje se rešava u skladu sa ekonomskim principima. Visoka politika nije uvučena u taj slučaj. Na političkom nivou naši odnosi su jako dobri", rekao je on.
Nesterenko je kazao da očekuje da će se za situaciju u KAP-u uskoro naći rešenje u dogovoru između ruskih i crnogorskih partnera.

"Ruska ambasada u tom slučaju nema nikakvog upliva. Opredeljeni smo za kontakt sa izvršnim direktorom KAP-a, jer je on predstavnik ruskog kapitala. Ne ulazimo u detalje komercijalnog karaktera, jer to nije ingerencija naše ambasade", naveo je on.

Nesterenko smatra da zbog saradnje između Crne Gore i Rusije, duge 300 godina, dve države mogu sve probleme rešiti civilizovano "kao prijatelj sa prijateljem".

Crnogorski parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme 22 miliona evra duga KAP-a prema Dojče banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja Centralno-evropska aluminijumska kompanija, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Crnogorska vlada ponudila je ruskoj strani jedan evro da izađu iz KAP-a, ali ta ponuda nije prihvaćena već su Rusi zapretili tužbom u slučaju jednostranog raskida ugovora.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rusi prete CG - zatvorićemo KAP



[h=1]Rusi prete CG - zatvorićemo KAP[/h] Izvor: Beta



Podgorica -- Ruska EN plus grupa, vlasnik Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP), zapretila je danas mogućnošću zatvaranja te fabrike.



11226432804f64ad7e941d1631136205_orig.jpg



Do toga će doći ako, kako je saopšteno, ne budu rešeni problemi njenog energetskog snabdevanja i finansijskih dugova.
U saopštenju EN plus grupe navodi se da ta grupa ne želi takav razvoj događaja, kao i da još ima mogućnosti da se KAP spase, uz upozorenje da su "svakim danom mogućnosti za to sve manje".

Povodom saopštenja Vlade Crne Gore da će do kraja ove sedmice Dojče banci isplatiti kredit koji je za potrebe KAP-a uzeo ruski vlasnik, EN plus grupa je upozorila da je iznos tog kredita od oko 23 miliona evra "najmanji od kredita KAP-a" za koji je ranije država Crna Gora izadala garancije.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Ukupni krediti KAP-a, zajedno sa kamatama, iznose oko 170 miliona evra, a postoji opasnost da se nakon nedavnog aktiviranja garancije od strane Dojce banke, aktiviraju garancije i za druge kredite. To bi, prema upozorenjima, moglo dovesti do bankrota državnog budžeta Crne Gore.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Prema saopštenju EN plus grupe, stoga, može doći do ubrzanog aktiviranja i ostalih datih garancija za kredite KAP-a.

Navodeći podatak da je u KAP uložila više od 200 miliona evra, EN plus grupa, takođe, pokušava da uveri javnost da nije odgovorna za aktiviranje državnih garancija od strane Dojče banke, zbog čega Crna Gora iz budzeta ovih dana mora, ođednom, da isplati nesto više od 23 miliona evra kredita KAP-a.

EN plus grupa je, navodno, još pre godinu dana upozorila Vladu Crne Gore na probleme u poslovanju KAP-a, ali vlasti iz Podgorice nisu na to reagovale.

Zbog toga, kako je objašnjeno, EN plus grupa nije mogla Dojče banci dostaviti plan izmirivanja kredita.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rusi "oterali" CG u novo zaduženje

Rusi "oterali" CG u novo zaduženje










Izvor:
B92.net








Podgorica -- Vlada Crne Gore je odlučila da se zaduži za 150 miliona evra kod Kredi Svis banke, a taj kredit biće iskorišćen za finansiranje deficita i servisiranje dugova.

Od 150 miliona evra kredita, oko 52 miliona biće refinansirano odnosno plaćeno za već postojeće zaduženje kod te švajcarske banke, dok će ostatak od 98 miliona evra biti potrošen za pokrivanje deficita i servisiranje dugova.




15954772844f7dd81cdc52f095697027_640x360.jpeg




Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da će

kredit biti upotrebljen za potrebe finansiranja budžeta, servisiranja dugova i stvaranje fiskalnih rezervi
.
Katnić je kazao da nije reč o dodatnom zaduženju, već da je to planirano budžetom za ovu godinu u visini od 230 miliona evra. Tim zaduženjem

državni dug će se povećati za 98 miliona evra, na 48 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP)
, dodao je on.

Crnogorski ministar finansija je ocenio da je vlada obavila dobar posao,

"imajući u vidu ograničena sredstva na međunarodnom finansijskom tržištu i skupe kamate do 10 procenata"
.

On je naveo da je zajam uzet na pet godina, sa odloženim periodom plaćanja od dve godine i kamatom od oko osam procenata godišnje.

Ovogodišnji budžet projektovan je na 1,25 milijardi evra, a planirani budžetski deficit iznosi 42 miliona evra. Jedan od glavnih razloga za izmenu budžeta, navode mediji, je potreba obezbeđenja dodatnog novca zbog plaćanja obaveza po osnovu izdatih garancija.



Crna Gora je samo Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) izdala garancije vredne 132 miliona evra
, a ranije danas je iz državnog budžeta
plaćeno 23,4 miliona evra
duga te fabrike kod Dojče banke.

Vlada je izdala KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije, koje sa kamatama iznose oko 170 miliona evra.

Crnogorska vlada i CEAC nisu postigli sporazum o otplati dugova KAP-a, nakon čega su iz vlade najavili da će podneti krivične prijave protiv ruske strane i raskinuti ugovor sa ruskim partnerima

.



 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
KAP košta CG stotine miliona evra?

[h=1]KAP košta CG stotine miliona evra?[/h] Izvor: Vijesti


Podgorica -- Ukoliko Rusi ove godine napuste Kombinat aluminijuma to će značiti na stotine miliona evra štete za državu Crnu Goru, a time i za poreske obveznike - građane.

19936324554f831f93bbbd5267758887_640x360.jpg

(Vijesti)

Ukupni dugovi KAP-a trenutno iznose oko 350 miliona evra, od čega se Vlada poslednje dve godine položenim garancijama obavezala da u krajnjem mora platiti najmanje trećinu toga.
Nakon poslednje isplate 23,4 miliona Dojče banci, dug KAP-a koji je pokriven Vladinim garancijama je oko 100 miliona, i to prema dve strane banke, ruskoj VTB i mađarskoj OTP banci.

Kako stvari stoje, Vlada će morati da plati kompletan taj iznos, samo je pitanje da li će to morati da uradi u narednih nekoliko meseci, ili možda u ratama u narednih nekoliko godina.

Rusi su, inače, za kupovinu većinskog paketa akcija KAP-a 2005. godine platili 48,5 miliona evra, a još 20 miliona dolara dato je Vladi za rešavanje ekoloških pitanja, s tim što je taj novac utrošen za sasvim drugu namenu.

Vladin ekspertski tim utvrdio je da su investicije u KAP nakon privatizacije iznosile svega oko 30 miliona evra, a dve najveće su ostale nedovršene - nova vertikalna peć u Fabrici glinice koja uopšte ne radi i nedovršeni radovi na kaptaži gasova u Elektrolizi.

Privatizacionim ugovorom En plus grupa se prvobitno bila obavezala da investira 55 miliona evra tokom prvih pet godina. Od tada poslovanje kompanije na neki način je pod velom tajne. Nejasno je kako je stvarno došlo do stotina miliona ukupnih dugova, a posebno prema svojoj matičnoj firmi, En plus grupi Olega Deripaske.

Realne sumnje da su vlasnici iznosili novac za sada ostaju u domenu spekulacija, jer se niko od nadležnih nije time bavio, pišu podgoričke Vijesti.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Vlada:
Nema subvencija za KAP dok je u ruskim rukama












Izvor:
Blic.rs







Vlada Crne Gore saopštila je danas da neće nastaviti da subvencionira struju za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) dok je ta fabrika pod upravom ruskog CEAC-a, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska.


232316_podgoricki-kap-foto-beta_f.jpg




Crnogorska vlada je podsetila da je ''pokrenula postupak preuzimanja akcija od CEAC-a u skladu sa zaključcima Skupštine Crne Gore i ranijim ugovorom o poravnanju sa ruskom stranom''.

Crnogorski parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme dug KAP-a prema Dojče banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.


Crna Gora je KAP-u izdala garancije vredne 132 miliona evra, a već je iz državnog budžeta plaćeno 23,4 miliona evra duga te podgoričke fabrike kod Dojče banke. Iz crnogorske vlade danas je saopšteno da njen tim *radi na preuzimanju akcija ruskog CEAC po osnovu odredbi definisanih ugovorom o poravnanju.


"Reč je o pravnom postupku čija se procedura i dinamika mora ispoštovati i vlada Crne Gore će ispuniti sve ugovorne i zakonske obaveze u tom procesu". navodi se u saopštenju.


Podseća se da je Skupština Crne Gore zadužila vladu da na najefikasniji način raskine saradnju sa CEAC-om i preuzme većinsko vlasništvo u KAP-u, uz sve rizike koji iz toga proizilaze.


"Uporedo sa tim procesom, vlada Crne Gore pregovara sa bankama o načinu otplate dugova kompanije. Nakon preuzimanja akcija ruskog CEAC-a, novi menadžment imaće zadatak da, između ostalog, relaksira KAP postojećih dugova. Vlada Crne Gore aktivno radi i u tom pravcu i razgovora sa svim poveriocima o pretvaranju dugova u akcijski capital", stoji u saopštenju.


Dodaje se da crnogorska vlada istovremeno traži i najpovoljnije rešenje za pitanje koje najviše opterećuje KAP, a to je snabdevanje električnom energijom.


"Skupštinski zaključci su u tom delu su vrlo precizni i zahtevaju da se
budućem partneru ponudi osnova za izgradnju energetskih kapaciteta, koji će biti u funkciji aluminijumske proizvodnje, uključuju i i pokretanje
prerade glinice i prerađivačkih kapaciteta", navodi se u saopštenju.


Ističe se da je cilj vlade Crne Gore da, nakon raskida saradnje sa ruskim CEAC-om, dogovori modalitete za uredno snabdevanje KAP-a strujom, u periodu od preuzimanja akcija do pronalaženja novog partnera.
"I što je još važnije za sudbinu kompanije - do obezbeđivanja dugoročno stabilnog izvora energije za KAP", stoji u saopštenju.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
CG: Rešiti se Rusa po svaku cenu

[h=1]CG: Rešiti se Rusa po svaku cenu
[/h] Izvor: Dan


Podgorica -- Međunarodna arbitraža je neizbežna ukoliko ruska kompacija CEAC ne napusti Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), kažu u Vladi Crne Gore.

19936324554f831f93bbbd5267758887_640x360.jpg

(Vijesti)

Crnogorski ministra finansija Milorad Katnić je podsetio da je u toku procedura preuzimanja akcija i upravljanja sa KAP.
"Ukoliko CEAC ne bude poštovao zahtev vlade Crne Gore da izađe iz KAP, neizbežna je arbitraža, što je manje povoljna opcija za sve strane, jer je vreme kritičan faktor", kazao je Katnić.
Katnić je naveo da je crnogorska vlada posvećena aktivnostima na definisanju modela za snabdevanje strujom KAP kako bi bila očuvana proizvodnja.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Crnogorski parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme dug KAP prema Dojče banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
"Broj pokrenutih sudskih postupaka protiv KAP ukazuje na rizik od stečaja, što je, sa stanovišta vlade Crne Gore, neželjena opcija pa čini sve da ona bude izbegnuta", istakao je Katnić.

Ministar finansija je kazao da se vodi intezivna komunikaciju sa kreditorima KAP, u cilju nalaženja najboljeg modela za redefinisanje odnosa.

Banke zadržavaju pravo na aktiviranje garancija, a vlada se pripremila za negativne scenarije i, u slučaju njihovog ostvarenja, obezbediće sredstva i neće dozvoliti da bude ugrožena bilo koja budžetska obaveza, kazao je on.

Vlada Crne Gore odlučila je ranije da se zaduži za 150 miliona evra kod Kredit svis banke, što će biti iskorišćeno za finansiranje deficita i servisiranje dugova.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije, koje sa kamatama iznose oko 170 miliona evra.

Već je iz državnog budžeta plaćeno 23,4 miliona evra duga te podgoričke fabrike kod Dojče banke. Pored kredita kod Dojče banke, Crna Gora je izdala i garancije za zaduživanje KAP-a kod mađarske OTP banke u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i kod ruske VR banke za 60 miliona evra.

 
Natrag
Top