Šta je novo?

Crna Gora i KAP

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kap kao Železara

Izvor:
Novosti.rs


PODGORICA - Ako bi se priča o Kombinatu aluminijuma završila kao i ona u Železari, koja je dobila strateškog partnera, isplatila bi se izdvajanja države, pa čak i plaćanja garancija - rekao je u petak Milorad Katnić, ministar finansija.

- Za Železaru smo prošle godine platili cenu po osnovu izdatih garancija, ali smo time obezbedili da i tokom restrukturiranja ta kompanija proizvodi. Sada već ima strateškog partnera. Takođe, kroz plaćanje obaveza za KAP plaćamo cenu podrške iz 2009. i 2010. godine, koja je značila očuvanje proizvodnje i bilo bi za našu ekonomiju jako dobro ako bismo našli novog partnera. TO bi obezbedilo nastavak poslovanja Kombinata aluminijuma na zdravijim osnovama - rekao je Katnić, odgovarajući na pitanja privrednika tokom razgovora koji je organizovala Američka privredna komora.

Osvrnuvši se na loš početak godine u finansijskom smislu, ministar je objasnio da Crna Gora ne može biti imuna na dešavanja u Evropi i svetu. Ali kako naglašava, reagovalo se na vreme, pa će se kroz predloženi rebalans budžeta obezbediti stabilnost, sigurna isplata svih obaveza do kraja godine.
- Reagovali smo brzo, izmenili projekcije, predložili rebalans, smanjićemo državnu potrošnju, obuzdavamo deficit i javni dug. Za veći ekonomski rast važne su investicije, a smatram da smo "zaključavanjem" osnovnih poreza na dodatu vrednost, dobit i dohodak u godinama krize, obezbedili da budemo privlačni za investitore - naveo je ministar finansija.

Predstavnici pojedinih kompanija, čiji su članovi takođe bili na radnom ručku Američke komore, zatražili su od ministra da utiče na ubrzanje pojedinih administrativnih procedura u opštinama.

Konkretno se to odnosilo na Tivat gde, kako su naveli, Uprava za nekretnine usporava pojedine velike projekte poput "Porto Montenegra", "Luštice", "Plavih horizonata".

- Ne želimo da skrivamo te probleme. Očekujemo da nam privatni sektor ukazuje na njih. Činjenica je da problem u efikasnosti u katastrima postoji, a Ministarstvo finansija nastoji da unapredi taj sistem. U svakom slučaju propratiću pomenute slučajeve - obećao je Katnić.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Restrikcije struje podgoričkom KAP
Izvor:
Novosti.rs

PODGORICA - Nakon što je Elektroprivreda odlučila da smanji isporuku struje Kombinatu aluminijuma, zbog duga od oko 40 miliona evra, za pregovarački sto seli su u petak predstavnici Vlade, aluminijumske i energetske kompanije.

Enriko Malerba, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, nakon sastanka kratko je i prokomentarisao.

- Dogovorili smo se da Kombinat aluminijuma već naredne nedelje uplati 3,2 miliona. Ako se to ne desi, pojačaćemo naše mere i dodatno uvesti redukciju struje sa sadašnjih 30 na 50 megavata - naveo je Malerba.

Nakon kraće pauze pred novinare je stao i vladin predstavnik u Bordu direktora KAP Nebojša Dožić.

- KAP se obavezao da će uplatiti taj iznos tokom naredne sedmice. Međutim, dok se ne definiše potpuna dinamika isplate duga, Elektroprivreda će nastaviti da isporučuje sadašnje količine, odnosno 30 megavata - objasnio je Dožić.

On je dodao da je već obezbeđeno 3,2 miliona evra za uplatu, te da će taj novac biti utrošen za nabavku novih količina struje. Takođe je dodao da će o dinamici isplate kompletnog duga Kombinata aluminujuma EPCG, pregovarati predstavnici menadžmenta dveju kompanija.

Posle izjava predstavnika Vlade i Elektroprivrede novinari su očekivali da će im se obratiti i izvršni direktor KAP Jurij Mojsejev, ali su saznali da je napustio Ministarstvo ekonomije na sporedni izlaz.

 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Radnici neće da ugase KAPIzvor:
Novosti.rs


PODGORICA - Kombinat aluminijuma ne mogu da ugase ni Elektroprivreda ni Vlada, to mogu samo zaposleni u njemu, kazao je „Novostima“ Rade Krivokapić, predsednik Sindikata aluminijuma, komentarišući najnovija dešavanja na relaciji KAP-EPCG-Vlada, odnosno pretnje energetske kompanije da će preduzeti sve neophodne mere da naplati 44 miliona duga od podgoričke fabrike.

- Sve buduće urgencije, nalozi, ili kako god ih zvali, iz Elektroprivrede, da se smanji potrošnja električne energije, biće ignorisani. Smanjenje potrošnje struje znači smanjenje proizvodnje, a to znači početak gašenja Kombinata aluminijuma. Mi to nećemo dozvoliti i nećemo sprovesti nijedan nalog takvog tipa, koji bi mogao doći od EPCG odnosno menadžmenta. U suprotnom, radnici će preuzeti Kombinat aluminijuma, a menadžment neka ide kući - kategoričan je Krivokapić.


On naglašava da Elektroprivreda ne može da smanji isporuku struje već može samo da je obustavi.
- Opcija potpunog isključenja Kombinata sa elektromreže nije realna. To bi moglo da izazove požare, havarije i eksplozije, a oni koji se na to odluče snosiće posledice. Eventualno gašenje KAP moralo bi biti postepeno i sistemsko i mogu ga sprovesti samo naši zaposleni, a oni to neće učiniti - zaključuje Krivokapić.

Iz Elektroprivrede su najavili da su spremni na sve neophodne korake kako bi naplatili dugove, pa i na blokadu računa podgoričke fabrike. Po rečima Enrika Malerbe, izvršnog direktora EPCG, dug KAP pravi velike probleme Elektroprivredi, kako za isplatu plata zaposlenima, tako i za plaćanja dobavljačima.
KAP je, uplatom od dva miliona evra pre tri dana na račun Elektroprivrede, samo odložio rešavanje problema.

Crnogorski privatizacioni partneri, ruski CEAC u KAP i italijanska „A2A“ u EPCG, vrše pritisak na Vladu: prvi da im se obezbedi jeftina, odnosno subvencionisana električna energija, drugi, da im se sa grbače skine aluminijumski gigant koji ugrožava poslovanje kompletne Elektroprivrede.
Italijani su još jesenas upozorili Vladu da će, ukoliko ne učini ništa po pitanju Kombinata aluminijuma, razmotriti i mogućnost odlaska iz Crne Gore. Nedavna najava moguće podele Elektroprivrede po kojoj bi Italijanima pripale hidrolektrane, a državi Termoelektrana i Rudnik uglja, izazvala je mnogobrojne negativne reakcije.
Vladin „projekat“ spajanja termoelektrane sa Kombinatom aluminijuma eksperti ocenjuju kao neodrživ.

- Ta opcija je smešna. U Vladi ili ne znaju šta rade, ili rade na štetu ove država. Spajati TE sa cenom struje od 47 evra po megavatu i KAP koji ne može da plaća ni deset evra po megavatu je besmislica - kaže Vasilije Miličković.

On smatra da „KAP spasa nema“ i da su svi pokušaji da se javnosti to predstavi drugačije, samo gubljenje vremena i para.
Najnovija „slamka spasa“ pojavila se u vidu multinacionalne kompanije „Monako risort“, nastale od nemačkog „Metalkorpa“ i „Bagr grupe“.

Na inicijativu predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, predsedavajući ove kompanije Aksel Fišer doputovaće sledeće sedmice u Crnu Goru i razgovarati sa premijerom Igorom Lukšićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem. 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
KAP - kamen oko vrata Crne GoreIzvor:
B92.net
Podgorica -- Posle šest godina "gazdovanja“ CEAC, kompanije iza koje stoji ruski tajkun Oleg Deripaska, saldo je skoro 400 miliona evra dugova Kombinata aluminijuma.

Tu je i 130 miliona državnih garancija koje se već plaćaju iz budžeta, odnosno od novca poreskih obveznika.Crnogorski premijer Igor Lukšić na početku sednice Skupštine koju je inicirala opozicija upoznao je u četvrtak poslanike sa tri Vladine opcije rešavanja problema podgoričke Fabrike aluminijuma, koja je kamen o vratu cele crnogorske privrede.Lukšić je rekao da je prva opcija gašenje proizvodnje, druga je stečaj koji, kako je rekao, takođe nosi visok rizik gašenja proizvodnje i treća mogućnost je finansijsko restrukturiranje, koje bi podrazumevalo stvaranje uslova za uvođenje novog partnera na čistoj osnovi, od koga Vlada očekuje ulaganja u Glinicu i Preradu.

On nije konkretno odgovorio na pitanje zašto Vlada do sada nije sprovela zaključke Skupštine od pre tri meseca da se raskine ugovor sa Rusima.

"Skloniji sam sporazumnom raskidu privatizacionog ugovora i bilo kojem obliku delovanja koje neće dovesti u pitanje održavanje proizvodnje, jer jednom ugašeni KAP se vrlo verovatno više nikad ne može obnoviti", rekao je Lukšić.

Branko Radulović, poslanik Pokreta za promene rekao je da je elektrometalurška privreda u Crnoj Gori "zatočenik familije Đukanović i Prve banke, Berluskonija i Deripaske, na čelu sa Rotšildom“. Oni su, kako tvrdi Radulović, u poslednjih sedam godina opljačkali Crnu Goru za više od 600 miliona evra.

Vaselj Siništaj, ispred kluba albanskih stranaka, kazao je da Vlada nije sprovela zaključke Skupštine i da ne stoji zaklanjanje Vlade iza navodnih čuvanja radnih mesta.

"Ukupne garancije Vlade su preko 110.000 evra po jednom zaposlenom, za šta su svi mogli dobiti po dobar stan, kola i još nekoliko desetina hiljada evra u kešu", rekao je Siništaj. Opozicija je u četvrtak upozorila da, čak i da Vlada uspe da raskine ugovor sa ruskim vlasnikom, to će značiti preuzimanje dugova koji su skoro 400 miliona evra ili preko deset odsto državnog bruto društvenog proizvoda.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
KAP vuče Crnu Goru u ambisIzvor:
Novosti.rs
PODGORICA - Crnogorski parlament u petak je glasovima vladajuće većine usvojio nove zaključke u vezi s rešavanjem problema Kombinata aluminijuma, čime je dat dodatni rok Vladi da raskine turbulentno partnerstvo sa ruskim vlasnicima.

[SIZE=+0]Opozicija je bila protiv zaključaka, tvrdeći da ne donose ništa novo, te da su dokaz da se radi o farsi, a ne o stvarnim naporima Vlade da reši ogroman probelem crnogorske ekonomije. Zaključci Pokreta za promjene, koji je inicirao sednicu, nisu dobili većinu.

Branislav Radulović, poslanik PzP, kazao je da se radi o veleizdaji te da su zaključci koje je ponudila vladajuća većina DPS i SDP "sklepani na brzinu u kafeu Rembrant", dok su opozicioni poslanici čekali kolege na sednici Odbora za ekonomiju, gde se nisu pojavili.

Zaključcima je prethodila burna dvodnevna rasprava poslanika sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.
[SIZE=+0]- Uvođenje stečaja u KAP značio bi da sve državne garancije od 110 miliona evra "padaju" odmah i da svi radnici ostaju bez posla - kazao je Kavarić.

On je naglasio da se tokom stečaja proces ne može prekinuti pa opet pokrenuti, kao što je bio slučaj sa nikšićkom Železarom.
Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović smatra da je upravo stečaj najbolja opcija, gde bi svi dugovi KAP izašli na videlo. On je rekao da način na koji su doneti zaključci pokazuje da se "igraju sa njima".

Skupština je razmatrala sprovođenje usvojenih zaključaka iz februara kada je Vlada zadužena da raskine partnerstvo sa ruskim vlasnicima KAP. Kavarić je saopštio da je "ugovor raskinut, ali ne može da se sprovede zbog arbitraže", kao i da je Vlada uradila sve što je mogla.

- Ne postoji ništa što je moglo da se uradi, a da nije urađeno. Ne pada mi na pamet da položim oružje - odgovorio je Kavarić na zahteve iz opozicije da podnese ostavku.

Nebojša Medojević iz PzP je kazao da je od prvog obaveštenja koje je vlada poslala Rusima prošlo šest meseci, a da ništa nije urađeno.

- U ovom političkom rasporedu snaga vi ne možete da sprečite okupaciju Crne Gore od predsednika vaše partije i njegove familije. Imali smo referendum da ne bismo imali zajedničku državu sa Srbijom, a sada smo u zajedničkoj državi sa Keljmendijem, Šarićem i Kalićem, koji su okupatori Crne Gore - kazao je Medojević i dodao da računi za katastrofalni posao prodaje KAP stižu građanima na naplatu.

Po rečima Gorana Danilovića, iz Nove, u budućnosti će neko morati da odgovara za KAP.

- Crna Gora je procentualno zaduženija nego nekadašnja velika SFRJ sa bezizglednim mogućnostima da bilo šta vrati. Ne možete kriviti CEAC koji brani svoje interese i poštuje ugovor o poravnanju koji je neko potpisao na štetu države. Ako je posao sa KAP bio neznanje, a ne verujem, svejedno mora postojati nečija odgovrnost za najveću ekonomsku katastrofu koja je napravljena Crnoj Gori - rekao je Danilović.

Milan Knežević iz SNP slikovito je objasnio da se u Skupštini nalazi ekološka, ekonomska i državna bomba, aludirajući na KAP, koju je, kako je kazao, aktivirao bivši premijer, Milo Đukanović, 2005. godine i navio je da eksplodira 2009. godine.
- Vi ste došli ovde da je mi deaktiviramo - rekao je Knežević ministru Kavariću.

[/SIZE]
[/SIZE]
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
KAP bez struje zbog dugovaIzvor:
Novosti.rs

PODGORICA - Kombinat aluminijuma nije uplatio 1,2 miliona evra Elektroprivredi i, kako saznajemo, mada nezvanično, od ponoći će početi postupna redukcija u isporuci električne energije podgoričkoj kompaniji.

Takođe je izvesno da će, prema ranijem planu, koji su ranije energetskoj kompaniji dostavili predstavnici KAP, redukcija početi gašenjem ćelija u Elektrolizi.

Restrikcije struje u Kombinatu neće biti, odlučio je Izvršni odbor sindikata.

Smanjenje isporuke struje značilo bi gašenje Kombinata aluminijuma. Sve vreme se vrtimo ukrug, Elektroprivreda traži isplatu duga, Vlada daje podršku, CEAC od Vlade traži povraćaj PDV. Sve to čini radnike nervoznim i nesigurnim, jer se preti gašenjem našim radnih mesta. Zato smo odlučili da od 23 sata budemo u postrojenju koje reguliše električnu energiju u KAP i na taj način nećemo dozvoliti redukcije i gašenje kombinata - rekao nam je Rade Krivokapić, predsednik sindikata.

Elektroprivreda ima dve opcije: da potpuno ugasi kombinat ili da nastavi sa isporukom sve dok Vlada "ne stisne petlju" i ne donese odluku o fabrici, dodaje Krivokapić.

- Ne može premijer da izađe i kaže da KAP mora da izmiruje obaveze prema Elektroprivredi, a država je podjednako vlasnik obe kompanije - kaže Krivokapić.

Vlada kao većinski vlasnik Elektroprivrede ne može više da toleriše neplaćanje električne energije Kombinata aluminijuma, jer nemogućnost naplate potraživanja direktno utiče na bilans poslovanja tog preduzeća, izjavio je premijer Igor Lukšić komentarišući novonastalu situaciju.

- To je poslovni odnos između Kombinata i Elektroprivrede i mislim da ako oni ne plaćaju račune, mi to više ne možemo da tolerišemo. U krajnjem, kao neko ko je većinski vlasnik Elektroprivrede, ne možemo da trpimo situaciju u kojoj se ne mogu izmiriti potraživanja, jer to direktno utiče na bilans našeg preduzeća, na dividendu koju možemo da ostvarimo, a iz toga i prihod budžeta. Zato je primarni cilj da se energetski interesi Crne Gore zadovolje, pa se u tom smislu i traži rešenje koje je najoptimalnije za kombinat - poručio je premijer.

Kontaktirali smo i pi-ar službu KAP, ali nam je, kao i prethodnog dana, odgovoreno da još nemaju jasnu informaciju šta će uraditi menadžment - uplatiti dogovorenih 1,2 miliona evra ili ne.

Nisu nam odgovorili ni na pitanje šta će učiniti ako Elektroprivreda smanji isporuku struje, koji će pogoni biti ugašeni, a ostalo je i nejasno šta će biti sa isplatom dodatnih 900.000 evra, koju EPCG tražila zahteva do petka.


 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
KAP i Železera dobili najvišeIzvor:
B92.net
Podgorica -- Od 66,4 miliona evra dodeljene državne pomoći u 2011. najviše novca je odvojeno za Železaru 32, 9 miliona evra i za KAP 17,2 miliona evra.

Prema izveštaju o dodeljenoj državnoj pomoći za 2011, koji je Vlada Crne Gore usvojila, ukupni iznos dodeljene državne pomoći manji je 7,62 odsto u odnosu na 2010. kada je iznosila 71,9 miliona evra.


KAP i Železara su treća godina uzastopno najveći korisnici državne pomoći.


U 2010. KAP-u je pripalo 2, 9 miliona evra, a Železari 4,8 miliona. KAP je i u 2009. bio na prvom mestu kada mu je od ukupno 50,5 miliona pripalo 25 miliona (uključujući i Rudnike boksita), a Železari pet miliona.


Država je za Železaru platila dug na ime garancije za kredit kod švajcarske Kredit Svis banke, dok je pomoć KAP-u subvencija za struju.


Država je dala 880.000 evra kompaniji za distribuciju štampe Bega pres (koja je u stečaju), a novac je isplaćen za dugovanja te firme dnevnim listovima Pobjeda, Dan, Monitor i Vijesti.


Novcem poreskih obveznika je pomognuta Fabrika elektroda Piva, sa 1,5 miliona, u istom iznosu nikšićki Javorak, a nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajnz sa 3,2 miliona...


Država je, umesto elektronskih medija, izdvojila 2,1 milion kojim je plaćen dug Radio-difuznom centru (1,6 miliona) i Agenciji za elektronske komunikacije (492,7 hiljada).


U izveštaju navode da je 84 odsto pomoći usmerno središnjem regionu, 4,4 odsto severnom i tri odsto južnom regionu.


Usvojena je uredba kojom je predviđeno da građani koji su štedeli novac kod nekadašnjih Dafiment i Jugoskandik banke mogu ta potraživanja od države konvertovati u obveznice koje će Vlada emitovati u roku od šest dana od dana stupanja na snagu uredbe.


Taj posao će se obavljati preko CKB i Prve banke. Nakon isteka roka dospeća obveznice se ne mogu prenosti i koristiti za druge namene, ali pre roka dospeća mogu se njima kupiti akcija državnih preduzeća koje odredi Vlada, kao i akcije Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje.


Obveznice se mogu koristiti prije roka dospijeća za kupovinu stanova, rezidencijalnih prostorija, poslovnih prostora, zemljišta i druge imovine u državnoj svojini koje odredi Vlada, kao i za plaćanje svih dospjelih poreskih obaveza.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
KAP: Proizvodnja smanjena na pola


PODGORICA - Podgorički kombinat aluminijuma od ponedeljka troši svega 84 megavat-sata električne energije koju će dobijati iz domaćih izvora.

Posle višemesečnih "prepucavanja" sa Elektroprivredom Crne Gore i duga za utrošenu struju koji je dostigao 55 miliona evra, iz energetske kompanije su uspeli da "nateraju" KAP da ugasi polovinu elektroliznih ćelija i da tako smanji potrošnju na nivo koji može da se servisira bez uvoza.

Iako su pre mesec dana iz EPCG zapretili da će, ukoliko kompletan dug ne bude izmiren do kraja septembra, raditi "makaze", to se nije dogodilo.
Iz elektroprivrede, kojom gazduje italijanski menadžment, "Novostima" je rečeno da "postoje načini" da se dug naplati "prodajom imovine, blokadom računa i na druge načine", te da je sada najvažnije da on ne raste.

Razlika u ceni uvezene energije i one koju je odredila Regulatorna agencija za energetiku je više od 20 odsto.

- Taj dug ćemo naplatiti, sada je najvažnije da više ne moramo da uvozimo struju za KAP i tako duplo gubimo. Takođe, očekujemo garancije da će električna energija koju troši KAP u narednom periodu biti redovno plaćana - kažu u EPCG.

U energetskoj kompaniji su uspeli da sprovedu u delo ranije dostavljeni plan ruskog menadžmenta za smanjenje potrošnje, tako što je elektroprenosni sistem postavio limitatore snage. U slučaju povlačenja veće količine električne energije iz sistema Crne Gore, iz Kombinata, došlo bi do prekida napajanja te kompanije.

Gašenje ćelija u KAP počelo je u četvrtak, nakon protesta radnika ispred Upravne zgrade, sa kojeg su poručili da neće pristati na ovakav potez EPCG dok im se ne garantuju otpremnine za prekobrojne radnike po kolektivnom ugovoru.

U sindikatu strahuju da će, posle gašenja ćelija i smanjenja proizvodnje ostati bez posla 600 od ukupno 1.300 zaposlenih.

Predsednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, kazao je da radnici više ne insistiraju da KAP opstane, ali da hoće poštene otpremnine koji iznose od 20.000 do 40.000 evra. Za 600 radnika taj iznos bi bio oko 15 miliona evra.

- Dobili smo pismo ministra ekonomije Vladimira Kavarića da će se poštovati kolektivni ugovor, čime smo zadovoljni, jer su radnici na ovaj način zaštićeni - rekao je Krivokapić.


Izvor:
Novosti.rs

 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
KAP: Prave spiskove za prinudne


PODGORICA - Menadžment Kombinata aluminijuma, koji predstavlja ruski CEAC u petak je predstavnicima sindikata Radu Krivokapiću i Sandri Obradović saopštio da je podgorička fabrika aluminijuma pred - kolapsom. Menadžment je u petak, kako su rekli radnicima, pravio spiskove rednika za slanje na prinudni odmor sa 80 odsto zarade, nakon što je duplo smanjena proizvodnja, odnosno potrošnja električne energije sa 164 na 84 megavat-sata.

[SIZE=+0]- Kazali su nam da će održati sastanak na kojem će praviti spiskove ljudi koji su, da kažem, višak kako bi ih poslali na prinudne odmore i na 80 odsto zarada - rekla je Obradovićeva. Menadžment je, na insistiranje sindikata odustao od „premeštanja“ zaposlenih u fabrici elektroliza u takozvani „neproizvodni“ sektor gde bi primali plate između 100 i 300 evra. Osim što su uspeli da izdejstvuju, verovatno privremeno odustajanje od premeštanja radnika, sindikalni lideri nisu čuli ništa ohrabrujuće.

Rekli su nam da je situacija u KAP teška, da se proizvodi sa velikim gubicima, da novca nema, da su računi KAP blokirani zbog dugova, bukvalno je situacija - kolaps - kaže Rade Krivokapić, lider sindikata Aluminijuma. Zbog duga Elektroprivredi od 55 miliona evra, 1. oktobra je energetska kompanija, uz pomoć blokatora, uspela da natera menadžment i radnike da ugase i konzerviraju polovinu preostalih ćelija Elektrolize, i potrošnju struje, a time i proizvodnju aluminijuma svede na polovinu.

Ovo, takođe, znači da će gotovo polovina od trenutno zaposlenih 1.300 radnika postati „višak“, zbog čega su radnici štrajkovali i tražili od Vlade, koja je suvlasnik KAP, garanciju da će im biti isplaćene otpremine po Kolektivnom ugovoru, između 18.000 i 40.000 evra. Prema rečima Krivokapića, sa menadžmentom je postignut dogovor da nema preraspodele radnika trenutno na druga radna mesta jer će samim tim radnici biti ugroženi, ali i da se kolektivni ugovor strogo poštuje. Predstavnica drugog sindikata Sandra Obradović, međutim, nije zadovoljna ishodom.

- Ne mogu da budem zadovoljna jer nam i dalje visi mač nad glavom, ne zna se još da li će KAP opstati ili neće, u kojem obliku će ostati, da li će se još nešto ugasiti ili neće, šta će biti sa ljudima koji su potencijalni višak - pita Obradovićeva.

Dok iz Vlade i dalje uveravaju da „novi investitor“, navodno, samo što nije stigao, u opoziciji su uvereni da se KAP „drži na aparatima“ dok prođu izbori 14. oktobra nakon čega će biti definitivno ugašen.

Predstavnik Vlade u KAP Nebojša Dožić, ponovio je da će svi problemi u kompaniji početi da nestaju kada dođe novi investitor.

[SIZE=+0]- Čekamo investitora da vidimo šta njemu odgovara i u dogovoru sa njim da rešavamo probleme, pre toga ne možemo ništa - kaže Dožić. Prema nezvaničnim informacijama koje su „procurile“ iz Kombinata pre par sedmica, ruski vlasnik KAP je, navodno, postigao dogovor sa turskim „Toščelikom“, inače novim vlasnikom nikšićke Železare o prodaji svog udela od 30 odsto akcija. Ova vest nije potvrđena niti demantovana, ali su mnogi skeptični u odnosu na ovaj „aranžman“.


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rusi rasprodaju podgorički kombinatPODGORICA - Kombinat aluminijuma do petkanije uplatio ni cent od ukupnog duga za električnu energiju koji će sa oktobarskom fakturom iznositi gotovo 56 miliona evra, rečeno je „Novostima“ u Elektroprivredi Crne Gore.
[SIZE=+0]Oko naplate duga, kako nam je rečeno, vode se pregovori, i još je neizvesno kada će on biti naplaćen i kako.

EPCG je početkom septembra uputio pismo upozorenja menadžmentu Kombinata aluminijuma da će ukinuti snabdevanje električnom energijom ukoliko dug koji je tada bio za oko šest miliona manji, ne izmire do početka oktobra. Osim što je uspela da snabdevanje svede na 84 megavat-sata iz domaćih izvora, EPCG nije uspela da naplati ništa od starog duga.

[SIZE=+0]Očigledno je da ruski vlasnik KAP kompanija CEAC, koja već pakuje kofere, nema nameru da ostavi ni evro u Crnoj Gori, i gotovo je izvesno da će i dugovanje za struju plaćati Vlada, odnosno građani koji već, preko čuvenih taksi „evro po evro“ otplaćuju 170 miliona kredita za koje je garantovala Vlada.

Kako tvrde radnici Kombinata, ne samo da Rusi neće ništa platiti, već „čerupaju“ i rasprodaju sve što se još može prodati.
- Pošto tvrde da su u Kombinat uložili oko 350 miliona evra, oni izgleda smatraju da, ne samo da ne treba ništa da plate, već da imaju pravo da rasprodaju i iznesu odavde sve što se može izneti - kaže za „Novosti“ Rade Krivokapić, predsednik sindikata Kombinata aluminijuma.

Po njegovim rečima, pritom potpuno ignorišu Vladu Crne Gore koja je ravnopravan suvlasnik Kombinata.

- Sve što se može prodati, rasprodaje se. Anodni otpad, staro gvožđe, a raspisana je i prodaja za rezervne delove i materijale sa 4.300 stavki. Doneta je i odluka da se istopi 1.400 nosača za anode od kojih je svaki težak 60 kilograma. To jasno ukazuje da ruski menadžment traži načine da odavde odnese svaki evro - kaže Krivokapić.

Predsednik sindikata podseća i na rasprodaju celina Kombinata - kontrole kvaliteta, prevoza tečnog metala, restorana, vatrogasne službe, železničkog i drumskog saobraćaja, skladišta, radionice zajedničkog održavanja.

Kombinat već nekoliko sedmica proizvodi sa smanjenim kapacitetima zbog redukovanog snabdevanja električnom energijom, a proizvodnja od svega 50.000 tona godišnje ugrozila je radna mesta oko polovine od ukupno 1.300 zaposlenih.

Iako su iz Vlade dobili uveravanja da će se, ukoliko bude otpuštanja radnika, poštovati kolektivni ugovor, radnici tvrde da menadžment ima drugačiji plan - da im smanjuje plate, socijalni program i šalje na prinudne odmore.

[SIZE=+0]- Upozorili smo Vladu Crne Gore, koja je odgovorna za Kombinat, na ponašanje i namere ruskog menadžmenta, ali oni se ponašaju kao da se to njih ne tiče. Mi nećemo odustati od naše odluke da štitimo svoja radna mesta, interes države i zakon koji Rusi ne poštuju - kaže Krivokapić.


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
 
Top