Crna Gora i KAP

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Grci prodali 16 odsto akcija KAP











Izvor:
Novosti.rs








Na Montenegroberzi u sredu su grčki vlasnici, preko First fajnenšl banke, grčkog brodovlasnika Viktora Restisa, prodali 16 odsto akcija Kombinata aluminijuma Podgorica za četiri miliona evra.

PODGORICA - Na Montenegroberzi u sredu je prodato 16 odsto akcija Kombinata aluminijuma Podgorica za četiri miliona evra.



reg-cg-kap_310x186.jpg



Prema saznanjima Atlas televizije, akcije su prodali grčki vlasnici, preko First fajnenšl banke, grčkog brodovlasnika Viktora Restisa.
Najveći udeo u KAP imaju crnogorska vlada i Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska, 29 i 36 odsto.

Treći najveći akcionar je sa 15 odsto kapitala Adkapital Montenegro, grčkog biznismena Petrosa Statisa, bliskog sa Restisom.

Fabrika aluminijuma u Podgorici je u velikim problemima sa dugom od oko 350 miliona evra, a gotovo trećina je kredit kod evropskih banaka za koje je država garantovala iznosom od 132 miliona evra.

Vlada je odlučila da vrati dug prema Dojče banci od 22 miliona evra, dok obaveze prema mađarskoj OTP banci dospevaju u aprilu ove, a prema ruskoj VTB 2014. godine.

Iza takve odluke vlade stao je i crnogorski parlament.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Šta Đukanović zna o prodaji KAP-a?

Šta Đukanović zna o prodaji KAP-a?

Izvor: Tanjug


Podgorica -- Parlamentarna Komisija za kontrolu postupka privatizacija u Crnoj Gori raspravljaće danas u Podgorici o prodaji KAP-a, na koju je pozvan i Milo Đukanović.

11375735614f5daddf8790a650344587_640x360.jpg

Predsednik Komisije Andrija Mandić pozvao je i bivšeg premijera Mila Ðukanovića da prisustvuje sednici tog tela, podsećajući na njegovu raniju izjavu da je spreman da se odazove svakom pozivu i pruži odgovore vezane za privatizaciju KAP 2005. godine.

"Od neprocenjivog je značaja za utvrđivanje istine oko privatizacije KAP, koja je potrebna svima u Crnoj Gori, da se obezbedi vase prisustvo sednici Komisije, kao tadašsnjeg premijera i predsednika Saveta za privatizaciju, odnosno najodgovorniji čovek za sve ovo što imamo danas," naveo je Mandić u pozivnom pismu Ðukanoviću.

Ranije je najavljeno da će sednici Komisije prisustvovati predsednik Borda direktora KAP Aleksej Kuznjecov.

Ðukanović je ranije kazao da je ugovor o privatizaciji KAP-a veoma dobro zaštitio državne interese i nije bilo reči ni o centu korupcije u tom poslu.

"Veoma odgovorno tvrdim da je ugovor za KAP dobro zaštitio interese Crne Gore i bio najbolji koji je do tada potpisan", istakao je on.

Ðukanović je naveo da KAP sada loše posluje usled globalne ekonomske krize, ali i zbog toga što se ruski investitor nije najbolje snašao.

Prema Ðukanoviću, dobra je ideja da se sva potraživanja od KAP konvertuju u akcije te fabrike.

Bivši premijer smatra da KAP-u treba dati šansu, a da sadašnja vlada povukla najbolje moguće poteze u datim okolnostima.

Crnogorski parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme dugove KAP, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije. Crnogorska vlada ponudila je ruskoj strani jedan evro da izađu iz KAP, ali ta ponuda nije prihvaćena već su Rusi zapretili tužbom u slučaju jednostranog raskida ugovora.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
"Ako padne KAP, pada ekonomija CG"

"Ako padne KAP, pada ekonomija CG"

Izvor: Beta


Podgorica -- Predsednik odbora direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Aleksej Kuznjecov nije danas govorio pred skupštinskom komisijom o sudbini te fabrike.

19544345944f3f2b28f36a1820628283_orig.jpg

Naime, sednicu tog tela napustili su poslanici vladajućih partija "zbog kršenja procedure".

Kuznjecov je saopštio da je pitanje KAP-a od "velike važnosti" za Crnu Goru i da je "razočaran što su interne razmirice izmedju članova parlamenta važnije od nacionlane ekonomije".

Sednica komisije je zakazana na zahtev Kuznjecova, ali su predstavnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića ocenili da je "prekršena procedura", da je skupština nedavnim zaključima saopštila svoj stav o KAP-u, zbog čega su uputili ruske predstavnike u fabrici aluminijuma na vladu.

Poslanik DPS-a Djordjije Pinjatić se založio za predlog predsednika skupštine Ranka Krivokapića da se obraćanje ruskog menadžmenta u KAP-u obavi bez prisustva javnosti, što je predsednik komisije iz redova opozicije Andrija Mandić odbio.

Kako za dnevni red nije bilo potrebne većine, jer su protiv bili poslanici DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP), koji su napustili sednicu, nastavak je zamišljen kao obraćanje ruskog menadžmenta poslanicima, što je Kuznjecov odbio uz konstataciju da je razočaran i da ne vidi svrhu da se o ovako važnom pitanju "koje se tiče 10 odsto" crnogorske privrede raspravlja na neformalnom sastanku.

U skupštinskom holu predstavnik ruske "En plus grupe" obratio se medijima i naveo da je tražio obraćanje poslanicima kako bi objasnio pozicju ruskog investitora i dalje planove te kompanije. Kuznjecov je ponovio tvrdnju da je ruski investitor uložio u KAP više od 200 miliona evra, te da ga čude tvrdnje vlasti o cifri od 33 miliona evra.

"Članovi parlamenta i frakcije unutar njega mogu da nastave rat jedni sa drugima i u tom slučaju nećemo restruktuirati KAP, a važan deo crnogorske ekonomije će 'poginuti'", poručio je Kuznjecov.

On je ocenio da će ruski investitor "izgubiti značajne investicije u Crnoj Gori, a država 10 procenata svoje privrede".

"Mogli smo sa vladom da se dogovorimo o pravilnom restukturiranju kompanije na obostrani interes, što bi dovelo do toga da vlada bude osnovni akcionar, krupnog ozdravljenog preduzeća", poručio je predsednik odbora direktora KAP-a.

Kuznjecov je kazao da se nada da će vlast "naći hrabrosti da važna pitanja razmatra suštinski" i da se preko sudbine KAP-a "ne rešavaju interni politički problemi".

Skupština Crne Gore je krajem februara prihvatila vladin predlog da država vrati deo duga KAP-a od 22 miliona od ukupno 132 na koliko su 2010. izdate države garancije. Skupština je u usvojenim zaključima zadužila vladu da raskine ugovor sa EN plus grupom ruskog milijardera Olega Deripaske i pokrene proceduru preuzimanja KAP-a. Ruska kompanija i vlada imaju po 29,3 odsto akcija u KAP-u.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
CG: KAP posvađao političare

CG: KAP posvađao političare

Izvor: Beta


Podgorica -- Crnogorski premijer Igor Lukšić ocenio je da je politika Vlade Crne Gore u prethodnim godinama u procesu privatizacije privrede bila "kredibilna".

10297602624f604fbbc4f94447998604_640x360.jpg


"Sve smo preduzeli da u privatizaciji zaštitimo interese naših građana i države", rekao je Lukšić u odgovoru na pitanje poslaničkog kluba opozicione Nove srpske demokratije (NSD).

Lukšić je na prvoj sednici prolećnjeg zasedanja skupštine, koja se održava na Cetinju, u okviru takozvanog premijerskog sata, odgovorio na po jedno pitanje i drugih poslaničkih klubova.

Predsednik NSD Andrija Mandić koji je Lukšića pitao da li će se njegova vlada distancirati od privatizacione politike vlade kojom je upravljao Milo Đukanović, kao i od samog Đukanovića, ocenio je da je proces privatizacije u Crnoj Gori doživeo "slom".

Prema oceni Mandića, privatizacija Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) i Telekoma Crne Gore su "skandalozni primeri" takve privatizacije.

Lukšić je rekao da nije tačna ocena o "slomu privatizacije" i naveo više primera uspešnih privatizacija, a među njima i Telekoma Crne Gore.

Sličan odgovor Lukšić je dao i na pitanje predsednika opozicionog Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, koje se odnosilo na, kako je ocenio, neuspelu privatizaciju KAP-a.

"Da li je ovoj državi važniji privatni interes predsednika vaše partije (Mila Đukanovića) nego interes države", pitao je Medojević premijera.

Lukšić je odgovorio podsećanjem da je Skupština Crne Gore, na vanrednoj sednici krajem februara, usvojila zaključke o preuzimanju duga KAP-a od strane države što on smatra kao podršku vladi.

Da vlada ranije nije dala garancije za određene kredite koje je ruski vlasnik KAP-a uzeo od banaka, danas ne bi bilo te fabrike, rekao je Lukšić.

Premijer je kazao da će biti sudski procesuiran svaki eventualni slučaj zloupotrebe u sklapanju i primeni pomenutih kreditnih aranžmana.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rusi ucenjuju CG, KAP u opasnosti

Rusi ucenjuju CG, KAP u opasnosti

Izvor: Beta


Podgorica -- Ruski predstavnici u upravi Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) odbili su da daju saglasnost vladi da preuzme dug te kompanije kod Dojče banke.

11374761374f37b7a0709d5640612105_orig.jpg

"Ovakav potez dela uprave KAP-a ima za cilj da nanese štetu državi i samoj kompaniji te se odnos ruskog menadžmenta može okaraterisati kao nepartnerski i nekooperativan, posebno ako se ima u vidu da se on ispoljava u trenutku kada se rešava pitanje opstanka fabrike aluminijuma", saopštilo je Ministarstvo finansija Crne Gore.

Najavljeno je da će protiv tri predstavnika ruskog vlasnika u KAP-u vlada "preuzeti sve pravne radnje kako bi oni koji su glasali protiv preuzimanja duga, bili pozvani na odgovornost".

Ministarstvo finansija dodaje da nastavlja pregovore s Dojče bankom "kako bi omogućila da se izbegne aktiviranje državne garancije".

Odlukom ruskih vlasnika koji zastupaju interese kompanije pod kontrolom milijardera Olega Deripaske, nastala je opasnost da garancija od 22 miliona evra bude odmah aktivirana, dok je vlada planirala da izmiri obaveze u naredne tri godine s ovogodišnjom ratom u iznosu od osam miliona evra s kamatom.

Iza odluke vlade o vraćanju duga Dojče banci stao je nedavno i crnogorski parlament koji je podržao plan izvršne vlasti o raskidanju ugovora s ruskim partnerom i preuzimanju KAP-a.

Ukupne državne garancije date KAP-u iznose 132 miliona evra bez kamata. Obaveze prema mađarskoj OTP banci dospevaju u aprilu ove godine, a prema ruskoj VTB banci 2014.

Crna Gora zbog problema s ruskim vlasnicima KAP-a preti arbitražom pred sudom u Beču, kako bi dokazala da je ruska Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK) prekršila ugovor o poravnanju iz 2009. kada je vlada vratila u državno vlasništvo 29,3 odsto akcija fabrike aluminijuma.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, ruski menadžeri već mesec dana ucenjuju vladu oko izmirivanja 86 miliona evra duga KAP-a prema En plus grupi ruskog milijardera Olega Deripaske.

Ruski vlasnik tvrdi da je u KAP uložio 200 miliona evra, dok crnogorska vlada dokazuje da je ulaganje bilo 33 miliona evra. Ukupni dugovi fabrike aluminijuma procenjeni se na više od 350 miliona evra, od čega je trećina pokrivena garancijama države.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
CG u sukobu sa Rusijom zbog KAP-a

CG u sukobu sa Rusijom zbog KAP-a

Izvor: Dan



Podgorica -- Vlasništvo nad Kombinatom aluminijuma u Podgorici (KAP) je "politički interes Rusije", preneo je podgorički list Dan. Amerikanci tražili da se raskine ugovor.

Prema tom listu, ostanak ruske Centralno-evropske aluminjske kompanije (CEAC), kao vlasnika KAP-a, zastupa ruski ministar za vanredne situacije i kopredsednik rusko-crnogorskog komiteta za saradnju Sergej Šojgu.

Kako Dan piše, Šojgu je stav da je "ostanak CEAC politički interes Rusije" preneo predstavnicima ruskog vlasnika KAP-a.

Oni su se zbog toga izjasnili protiv namere Vlade Crne Gore da raskine kupoprodajni ugovor sa Rusima i da preuzme otplatu duga prema Dojče banci u iznosu od oko 22 miliona evra.

Kako piše Dan, Deripaski nije u interesu da se suprotstavlja ruskoj vladi, jer očekuje dozvolu za gradnju 20 elektrana, namenjenih za izvoz struje u Kinu, koja pati od deficita električne energije zbog naglog industrijskog razvoja.

Takve odluke potvrdila je Skupština Crne Gore, na vanrednoj sednici krajem februara, a predsednik Odbora direktora KAP-a Aleksej Kuznjecov je ranije tražio da u parlamentu iznese viđenje situacije u toj fabrici.

On je, inače, bio pozvan na sednicu skupštinskog Odbora za praćenje procesa privatizacije, u prošli ponedeljak, ali su je bojkotovali članovi odbora, predstavnici vladajuće koalicije u Crnoj Gori.

Tada je i Kuznjecov napustio sednicu, iako je, kako je ranije najavljivao, imao da saopšti važne informacije, jer, prema njegovoj oceni, crnogorska javnost nema sve podatke o Kombinatu aluminijuma.

Vlada Crne Gore je najavila mogućnost da bi, zbog odbijanja Rusa da napuste KAP, mogla da pokrene arbitražni postupak pred sudom u Beču, jer je CEAC prekršio kuporodajni ugovor, pored ostalog, i time što Elektroprivredi Crne Gore duguje više od 30 miliona evra za potrošenu struju.

SAD tražile od CG da se reše Rusa?

Prema nekim ranijim medijskim informacijama, raskidanje ugovora sa Rusima o vlasništvu nad podgoričkim kombinatom, traže SAD, pošto je, navodno, direktor KAP-a Aleksej Kuznjecov "predstavnik Ruske službe bezbednosti".

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rusi ne daju potpis za KAP












Izvor:
Novosti.rs








Crna Gora najavila da će suvlasnike KAP tužiti međunarodnom sudu u Beču. Bez dogovora o raskidu ugovora moguće da banke dug naplate odjednom.

PODGORICA - Ukoliko ne uspe da nađe zajednički jezik sa ruskim vlasnicima Kombinata aluminijuma oko raskida ugovora, Vlada je najavila mogući sudski spor pred arbitražnim sudom u Beču.



reg-cg-podgorica-kombinat-a_310x186.jpg



Rusi su takođe najavili više sudskih sporova protiv Crne Gore, jer su, kako kažu, prevareni. U međuvremenu, crnogorskom finansijskom sistemu preti kolaps jer je dovedeno u pitanje plaćanje na rate u naredne tri godine dela ruskog duga od 22 miliona.

Rusi ne žele da potpišu dokument o preuzimanju duga od strane Vlade, zbog čega Dojče banka može da aktivira naplatu celokupnog iznosa, što bi ozbiljno ugrozilo budžet. Sledećeg meseca na naplatu dolazi kredit KAP-a, za koji je takođe žirirala Vlada, od 16 miliona evra OTP banci.

Postoji mogućnost da, ukoliko se Rusi i dalje budu inatili, OTP odmah zatraži isplatu svih 40 miliona, plus kamate. Ovo bi zadalo konačan udarac budžetu i moglo oterati državu u bankrot.

Predsednik borda direktora KAP Aleksij Kuznjecev najavio je da Rusi traže od Vlade sve što su uložili u KAP, a to je, po njima, 200 miliona evra. Osim 132 miliona evra kredita za koji je garantovala država, Rusi hoće da Vlada izmiri i 86 miliona evra duga "En plus grupi", odnosno svojoj matičnoj kompaniji.
Opozicija insistira da Vlada raskine ugovor sa Rusima, ali i da procesuira zloupotrebe i navodnu korupciju prilikom prodaje Kombinata ruskom tajkunu Olegu Deripaski.

- Vlada Crne Gore mora hitno da reaguje i prekine ovu opasnu igru sa vlasnicima KAP i da odmah raskine ugovor. Mora odmah i da pozove tužioca da sprovede istragu o krivičnim delima vlasnika i menadžmenta. Ukoliko Vlada ne povuče brze, radikalne, jasne i odlučne poteze, ta situacija sa garancijama i kreditima privući će svetske spekulativne ajkule, koje će u kupoprodaji tih ugovora o kreditima i garancijama nazidati troškove, koji dug od 22 miliona evra Dojče banci mogu udvostručiti - smatra lider Pokreta za promene Nebojša Medojević.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Blokirana kapija KAP











Izvor:
Novosti.rs








PODGORICA - Stotinak bivših radnika Kombinata aluminijuma blokiralo je u ponedeljak oko devet sati svojim vozilima glavnu kapiju fabrike, u znak protesta što im poslodavac još nije uplatio zaostale doprinose, zbog čega ne mogu da ostvare pravo na isplatu penzije.

Oko 15 časova propali su pregovori vođeni između direktora KAP Jurija Mojsejeva, predstavnika države u bordu KAP Nebojše Dožića i predstavnika bivših radnika.



reg-cg-blokirana-kapija-KAP_310x186.jpg



Predstavnici menadžmenta i uprave KAP su predložili da se radnicima u Fond PIO uplati raspoloživih 300.000 evra, ali je to nedovoljno da se namiri dugovanje za doprinose od oko milion evra, zbog čega su ga bivši radnici odbacili.

Haos je nastao i kada su radnici prve smene krenuli kućama, jer im bivše kolege nisu dozvolile da svojim vozilima napuste krug fabrike. Policija je sve vreme, sa odstojanja, pratila ovaj protest.
Predstavnik bivših radnika Veselin Vukadinović kazao je da će istrajati u ovom vidu protesta i da će nastaviti sa blokadom sve dok konačno ne počne rešavanje njihovog problema.

Uprava KAP je ranije saopštila da uprkos veoma složenoj finansijskoj situaciji, ulažu maksimalne napore da se što pre obezbedi novac za isplatu doprinosa bivšim zaposlenima.

Prva rata doprinosa biće, kako je najavljeno, uplaćena istog momenta kada se za to stvore finansijski uslovi.
- Menadžment KAP nema nikakvog razloga da na bilo koji način prevari 117 svojih bivših zaposlenih, koji su, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju stekli pravo na penziju nakon 30 godina staža, od čega najmanje 20 godina efektivnog rada na radnim mestima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem - kazali su iz kompanije.

Blokada i zahtevi bivših radnika samo su kap u prepunoj čaši problema podgoričke fabrike sa kojom Vlada teško da može izaći na kraj. Ruski vlasnici KAP ne prihvataju zahtev Vlade da vrate državi svoj udeo u fabrici, a trenutno traje njihovo prepucavanje koje će se, verovatno, završiti međunarodnom arbitražom.
- Vlada će koristiti sve mehanizme kako bi došlo do raskida ugovora sa ruskim partnerom u Kombinatu aluminijuma - rekao jeu ponedeljak premijer Igor Lukšić.

On je kazao i da su neki mehanizmi već pokrenuti jer određene klauzule iz ugovora nisu ispoštovane. Na taj način će se, kako je rekao, raditi na realizaciji zaključaka parlamenta, a to znači preuzimanje pune odgovornosti za rad KAP i stvaranje uslova za stabilizaciju proizvodnje.

- U komunikaciji sa Elektroprivredom pokušaćemo da nađemo model koji će obezbediti dugoročnije snabdevanje električnom energijom - rekao je Lukšić.
To su, kako je podsetio, preduslovi da bi se računalo na eventualno novog partnera kada je u pitanju ne samo proizvodnja već i stavljanje u funkciju prerađivačkih kapaciteta. To je i način na koji je moguće ponovo staviti "Boksite" u funkciju proizvodnje glinice, odnosno, snabdevanja KAP tom sirovinom.


I GRAĐEVINCI STUPILI U ŠTRAJK


RADNICI Građevinskog sektora nikšićkih Rudnika boksita prekinuli su u ponedeljak ujutro radove na rekonstrukciji tunela Tifran kod Berana, zahtevajući isplatu zaostalih primanja.

Predsednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je agenciji Mina-biznis da građevinci, koji zahtevaju isplatu 24 odsto novembarske, decembarsku, januarsku i februarsku zaradu i zimnicu, imaju podršku svih 314 zaposlenih u "Boksitima".
- Početkom meseca obavestili smo poslodavca i Vladu da ćemo obustaviti radove, ukoliko radnici ne dobiju zaostale plate - podsetio je Bojanović i dodao da slede razgovori sa vladinim predstavnicima u Odboru direktora.

Radovi na probijanju tunela, dugog oko 480 metara, počeli su 9. marta, a angažovano je oko 20 radnika, od ukupno 47 zaposlenih u Građevinskom sektoru preduzeća.
Proizvodnja na rudokopima "Boksita" još nije pokrenuta, iako je početak radova bio najavljen početkom prošle sedmice.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
CG optužuje Ruse za "destrukciju"

CG optužuje Ruse za "destrukciju"

Izvor: Beta


Podgorica -- Ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić je optužio ruskog vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) za "destrukciju".

3988012204f6b54fb6aa31578593353_orig.jpg

Rusi, naime, odbijaju da odobre vraćanje kredita od 22 miliona evra Dojče banci.

Kavarić je rekao da je iz medija saznao za predlog ruskog vlasnika da vlada, KAP i Dojče banka do sutra potpišu tripartitni sporazum "uz uslov da se iz njega izbrišu članovi koji štete intersima fabrike aluminijuma".

Dug KAP-a je preuzela država i platiće ga poreski obveznici, a ukupne obaveze prema stranim kreditorima na koje je država dala garancije iznose 132 miliona evra, bez kamata.

Skupštinski odbor je danas razmatrao šta je Vlada uradila na sporovođenju zaključaka Skupštine o preuzimanju duga i raskidu ugovora sa ruskim suvalsnikom u KAP-u, Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom (CEAK) koju kontrolise milijarder Oleg Deripaska.

Bez saglasnosti ruskog partnera za vraćanje duga Dojče banci država bi odmah morala da iz budžeta izdvoji 22 miliona evra, a ne, kako je planirala, da kredit vrati u ratama u naredne tri godine.

Nemačka banka je od KAP-a tražila da se do sutra izjasni o dinamici vraćanja kredita, a u aprilu dospevaju obaveze te fabrike prema mađarskoj banci OTP, na kredit od 49 miliona evra.

Kavarić je na sednici skupštinskog odbora kazao da Vlada nastoji da "amotrizuje štetu koja je neminovna", ponovio da ona radi na raskidu ugovora i da je inostrana arbitraža "poslednja mogućnost".

Ministar ekonomije je saopštio i novi podatak o ruskim investicijama u KAP, koje, po kalkulaciji Vlade, iznose oko 50 miliona evra, dok ruska strana govori o cifri od 200 miliona evra.

Za razliku od opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) koja je kao jedno od poželjnih rešenja za fabriku aluminijuma navela stečaj kojim bi se utvrdilo koliki su "realni, a koliki naduvani, lažni dugovi", u Vladi smatraju da je ta opcija "nepoželjna" jer ruskom vlasniku ostavlja prostor za manevar.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
CG: Prijava protiv direktora KAP-a

CG: Prijava protiv direktora KAP-a

Izvor: Beta


Podgorica -- Ministarstvo finansija Crne Gore najavilo je da će protiv direktora Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) Alekseja Kuznjecova biti podneta krivična prijava.

13052735854f3ccd9ec7096135602673_orig.jpg

Kako je saopsteno, on je "svesno i namerno radio na štetu interesa" svih akcionara te fabrike i države Crne Gore.

Ruska uprava KAP, na čelu sa Kuznjecovim, nije danas potpisala ugovor o preuzimanju otplate kredita Dojče banci od 22 miliona evra zbog čega će tu obavezu morati da preuzme Vlada Crne Gore.

Dojče banka je ranije tražila da njeni i predstavnici KAP i crnogoprske vlade potpišu trojni ugovor o otplati kredita, ali je Kuznjecov to odbio. Rok za potpisivanje tog ugovora istekao je danas pre podne.

Zbog nepotpisivanja Ugovora, kako je saopšteno, Dojče banka je danas zvanično pokrenula proceduru ubrzane naplate kredita.

Ukoliko KAP odmah ne izmiri obaveze prema toj banci, ona će tokom naredne sedmice obavestiti Vladu Crne Gore da će biti aktivirana njena garancija za kredit. Potom će kredit morati da se vrati u roku od tri dana.

Skupština Crne Gore je na vanrednoj sednici krajem februara prihvatila odluku Vlade da preuzme otplatu kredita Dojče banci, pošto je ranije dala garancije, prilikom sklapanja aranžmana sa KAP.

Parlamet je usvojio zaključak da treba raskinuti kupoprodajni ugovor sa Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC), vlasnikom KAP.

Neke opozicione partije su ranije ocenile da će preuzimanje kredita dovesti do bankrota državnog budžeta Crne Gore.

Ponašanje predstavnika ruskog vlasnika KAP, firme CEAC je u crnogorskoj javnosti ocenjeno kao "ucenjivanje" Vlade Crne Gore.

 
Natrag
Top