Crna Gora i KAP

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crna Gora raskida ugovor sa Rusimahttp://www.tanjug.rs/novosti/33167/crna-gora-raskida-ugovor-sa-rusima-.htm#












Izvor:
Tanjug.rs







PODGORICA - Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić izjavio je danas u Podgorici da je vlada pokrenula proceduru za raskid ugovora sa ruskim vlasnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), odnosno za preuzimanje te fabrike.

Vlada Crne Gore je, sagledavajući dosadašnu saradnju, ali i postupanje ruskih partnera, odlučila da pokrene procedure za preuzimanje KAP, kao i za upravljanje u toj fabrici, kako bi izvršna vlast mogla adekvatnije da prati situaciju i definiše politike u odnosu na Kombinat, kazao je ministar Katnić.



Kombinat aluminijuma Podgorica.jpg



Katnić je, u izjavi posle sednice vlade, apelovao na radnike KAP da ne povlače bilo koji potez, koji može biti na štetu države Crne Gore i te fabrike.

Radnici KAP odustali su ranije danas od proterivanja ruskog menadžmenta iz kompanije, ali su blokirali bilo kakav odvoz aluminijuma iz kruga fabrike.

Predsednik Sindikata KAP Rade Krivokapić kazao je da su radnici odustali od konfrontacije sa upravom, jer ne žele da im daju alibi za eventualni odlazak iz kompanije ili gašenje fabrike.

KAP-om upravlja kompanija CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, a radnici su se pobunili protiv menadžmenta zato što im nije uplaćena januarska zarada.

Krivokapić je kazao da će radnici stopirati svaki izvoz, odnosno izlazak aluminijuma iz kruga fabrike, zbog neisplaćenih zarada.

Dozvolićemo odvoženje aluminijuma iz kruga fabrike tek kad nam bude uplaćena plata , kazao je on.

Iz menadžmenta KAP prethodno su najavili da zarada ne može biti uplaćena pre kraja meseca.

Sindikat KAP pozvao je predsednika Skupštine Crne Gore da što pre na dnevni red plenuma stavi raspravu o sudbini te kompanije.

Vlada Crne Gore ranije je odlučila da preuzme 22 miliona evra duga KAP prema Dojče banci.
Prema odluci vlade o preuzimanju duga, Crna Gora će u ovoj godini vratiti osam miliona evra, a ostali dio narednih godina.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Ministar Katnić kazao je ranije da vlada sada mora biti spremna i na aktiviranje ostalih garancija, prema OTP i VTB banci.

Predsednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije u Crnoj Gori Andrija Mandić kazao je ranije da ta država rizikuje bankrot, zbog toga što će vlada morati da vraća dugove KAP.

Više je nego izvesno, smatra Mandić, da će vlada Crne Gore plaćati garancije izdate KAP, a samo je pitanje koliki će biti taj iznos.

Od toga zavisi da li ćemo bankrotirati odmah ili će taj bankrot bili malo odložen , kazao je Mandić, koji je i lider opozicione Nove srpske demokratije.

Prema Mandiću, vlada je napravila neverovatnu grešku kada je pristala da pruži garancije za zaduživanje KAP.

Potpredsednik crnogorske vlade Vujica Lazović kazao je ranije da će morati da se traže mehanizmi novog zaduživanja ukoliko
država bude morala da vrati 22 miliona evra kredita Dojče banci, umesto KAP.

Iz Ministarstva finansija ranije je saopšteno da će Crna Gora uzeti od Svetske banke kredit od 80 miliona dolara, a ta sredstva biće, kako je navedeno, iskorišćena za razvojnu podršku budžetu.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Preuzimaju dugove KAP-a,raskidaju ugovor sa Rusimahttp://www.tanjug.rs/novosti/34218/preuzimaju-dugove-kap-a-raskidaju-ugovor-sa-rusima.htm#











Izvor:
Tanjug.rs







PODGORICA – Crnogorski parlament podržao je danas, većinom glasova, odluku vlade da preuzme dug Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) od 22 miliona evra prema Dojče banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.

U zaključcima o KAP-u, koji su usvojeni glasovima vladajuće koalicije, zatraženo je i da se uradi studija održivosti aluminijumske proizvodnje i da se napravi revizija poslovanja KAP-a od privatizacije 2005. godine.



Kombinat-u-Podgorici.jpg



Zaključima je predviđeno da dalja sudbina KAP-a, odnosno traženje novog partnera, ne sme ugroziti većinsko državno vlasništvo u Elektroprivredi Crne Gore.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da KAP treba da opstane, jer se radi o kompaniji koja ima veliki uticaj na ukupnu crnogorsku privredu.

On je naveo da je vlada prihvatila da preuzme 22 miliona duga KAP-a prema Dojče banci, jer je postojala opasnost da se automatski aktiviraju i ostale garancije.

Prema odluci vlade o preuzimanju duga KAP prema Dojče banci, Crna Gora će u ovoj godini vratiti osam miliona evra, a ostali deo narednih godina. Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Predstavnici crnogorske opozicije zatražili su u parlamentarnoj raspravi da se ispita krivična odgovornost sadašnje i bivše vlade te države zbog, kako su naveli, štetne privatizacije KAP-a.

Opozicije je smatrala da je pitanje odgovornosti zbog štetnog ugovora sa ruskim partnerima nezaobilazno, ako se želi uspešan oporavak podgoričke fabrike.

Opozicioni poslanici ocenili su da se odlukom o preuzimanju dugova KAP rizikuje bankrot države, posebno što je izvesno da će Crna Gora morati da vrati sve dugove za koje je dala garancije.

Crnogorska vlada ponudila je ranije kompaniji CEAC da za jedan evro prodaju svoj deo akcija u KAP-u.

Ruski menadžment u KAP ocenio je da ta ponuda vlade Crne Gore nije racionalna, jer su oni jedan od najvećih investitora u podgoričkoj fabrici.

Crnogorski parlament u nastavku zasedanja raspravljaće o inicijativi opozicije za nepoverenje kabinetu premijera Igora Lukšića zbog preuzimanja dugova KAP-a.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rusi tuže Vladu Crne Gore zbog KAP-a









Izvor:
Blic.rs






Predsednik Odbora direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Aleksej Kuznjecov najavio je danas da će ruski partneri tužiti Vladu Crne Gore, jer su prevareni kao investitori.

KAP-foto-A-BAKOVICH.jpg


Crnogorski parlament podržao je ranije danas, glasovima vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona evra prema Dojče banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.

"Veoma nam je žao što je Skupština Crne Gore donela takvu odluku", kazao je Kuznjecov.


On je naveo da su Rusi 2005. godine kupili, kako je istakao, nerentabilnu fabriku, investirali u njenu modernizaciju i pokrivanje operacionih gubitaka 200 miliona evra, izvršili temeljnu rekonstrukciju proizvodnje, što je sve skupa dovelo do toga da KAP prvi put posluje bez gubitaka.


Čim je fabrika počela da ostvaruje dobit, vlada Crne Gore počinje sa pokušajem da nas nezakonito eliminiše iz sastava akcionara , kazao je Kuznjecov.


Prema njegovim rečima, pokušaji eliminisanja ruske strane iz sastava akcionara KAP-a, negativno će se odraziti na investicionu klimu u Crnoj Gori, odnosno učiniti da država za duži vremenski period ne bude interesantna za ozbiljne investitore.


Naravno, mi ćemo štititi svoja prava kao prevarenog investitora i obratićemo se međunarodnim sudovima sa tužbama prema vladi Crne Gore, naveo je Kuznjecov.


On je kazao da raskid ugovora sa CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, može dovesti do toga da se automatski aktiviraju i ostale garancije koje je vlada Crne Gore izdala KAP-u.


To znači da, u skladu sa važećim kreditnim sporazumima, po osnovu kojih su izdate garancije vlade Crne Gore, u slučaju bitnih izmena u strukturi akcionara KAP-a, banke mogu zatražiti hitnu isplatu ukupnog iznosa duga, rekao je Kuznjecov.


Vlada Crne Gore izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije.



 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
CG: Uzećemo KAP Rusima kako god

[h=1]CG: Uzećemo KAP Rusima kako god
[/h] Izvor: Tanjug


Podgorica -- Ministarstvo ekonomije Crne Gore kaže da je teško predvideti koliko će trajati procedura raskida ugovora sa ruskim partnerima u kombinatu aluminijuma Podgorica.


13594009694f1e1534de15c320592324_640x360.jpg
Skupština Crne Gore zadužila je juče vladu da, zbog toga što ruski partner nije poštovao ključne ugovorne obaveze, raskine saradnju sa CEAC-om i preuzme većinsko vlasništvo u KAP-u, uz sve rizike koji iz toga proizlaze.
Vlada Crne Gore preuzela je 22 miliona evra kredita Dojče banci umesto KAP-a, a ukupno izdate državne garancije izdate toj fabrici, kojoj upravlja CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, iznose 132 miliona evra.

Ministarstvo ekonomije je navelo da će, zbog nepoštovanja ugovora od ruske strane, pokrenuti procuduru za preuzimanje akcija KAP-a, što, ukoliko se ruski partner ne saglasi, predstavlja jednostrani akt.

Koliko će procedura trajati zavisi od zakonskih propisa, ali i kooperativnosti CEAC-a. U slučaju kooperativnosti, taj postupak bi mogao relativno brzo da se završi, ali, i u suprotnom, vlada će nastaviti sa ovim procesom koji bi, u tom slučaju, mogao da traje nešto duže, saopšteno je iz Mnistarstva ekonomije.

Ruski partner u KAP-u najavio je da će tužiti crnogorsku vladu zbog prevare, odnosno tražiti zaštitu svojih prava pred međunarodnim sudovima.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Aleksej Kuznjecov: Dugove su sakrili od nas












Izvor:
Novosti.rs








Predsednik borda direktora Kombinata aluminijuma, Aleksej Kuznjecov,najavljuje tužbu protiv vlade. Nismo zatvorili preduzeće i pokrivajući dugove KAP subvencionisali smo i čitavu ekonomiju Crne Gore.

ALEKSEJ Kuznjecov, predsednik borda direktora podgoričkog Kombinata aluminijuma, tvrdi za „Novosti“ da je ruski vlasnik od privatizacije 2005. godine do danas
realizovao sve preuzete obaveze, ili su one pak izmenjene uz saglasnost obeju strana. Vlada, po njemu, nema pravni osnov da ruske partnere isprati iz fabrike bez nadoknade, a ukoliko to pokuša, oni će pokrenuti sudske postupke pred međunarodnim sudovima.


cg-andrej-kuznjecov_310x186.jpg



* Već ste izjavili da nećete napustiti KAP bez obeštećenja. Koliko tačno novca tražite za vaš vlasnički udeo?


- Konkretan iznos je pitanje komercijalnih pregovora. Ali u svakom slučaju, taj iznos uključuje to što smo od 2005. godine uložili u KAP i Rudnik boksita Nikšić više od 200 miliona evra. To je bio naš živi novac, a ne subvencije ili povlastice. Novac je utrošen za modernizaciju KAP i pokrivanje operacionih gubitaka fabrike i Rudnika.

* Ukoliko Vlada ne prihvati da vam plati obeštećenje najavili ste tužbu. Kakvu tužbu ćete podneti? Da li ćete ponovo aktivirati odštetni zahtev od 300 miliona evra?

- Nadam se da ćemo, ipak, sa Vladom rešiti sva pitanja pre početka sudskih procesa i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da spasemo KAP, odnosno uraditi sve što će omogućiti nastavak rada KAP-u. Ako sa Vladom ne uspemo da se dogovorimo i Vlada pokuša da nas izbaci iz sastava akcionara bez odgovarajuće nadoknade, onda ćemo podneti nekoliko tužbi međunarodnim sudovima.

* Vlada će pokrenuti raskid ugovora zbog vašeg duga za struju od 30 miliona evra, što, kako kažu, omogućava Ugovor o poravnanju. Kako ćete to osporiti?

- Takve aktivnosti doživljavamo kao kršenje naših investicionih prava. To ćemo osporiti u sudskom procesu u nekoliko međunarodnih sudova.

* Već ste otvoreno rekli da vas je crnogorska Vlada prevarila prilikom prodaje Kombinata, i kasnije kada vam nije omogućeno da privatizujete Termolektranu Pljevlja. Da li možete sasvim konkretno reći kako ste prevareni, i da li je obaveza prodaje Rudnika preuzeta od Vlade napismeno?

- Da. Prilikom prodaje KAP, u finansijskim izveštajima Kombinata nisu bili izraženi značajni dugovi kompanije. U trenutku kupovine fabrike nismo znali za postojanje tih dugova. To je pokazala revizija koju je obavila nezavisna kompanija „Deloit“, nakon kupovine KAP. „Deloit“ je jedna od najvećih i najautoritativnijih revizorskih kompanija u svetu. Da smo bili upoznati sa realnom visinom dugova KAP, verovatno ne bismo ni kupili Kombinat, i ne bismo na sebe preuzeli obavezu njegovog razvoja. Ili bi pak kupoprodajni ugovor imao principijelno drugačije uslove i obaveze strana.

Što se tiče kupovine TE Pljevlja, ta istorija je široko poznata. Problem energetskog snabdevanja KAP je jedan od ključnih problema fabrike. Odmah nakon privatizacije KAP, Vlada je objavila tender za privatizaciju TE Pljevlja. „En+ grupa“ je učestvovala na tenderu i pobedila. U naše planove je ulazila modernizacija postojećeg bloka elektrane i izgradnja novog bloka, bili smo spremni da investiramo u taj projekat više od 300 miliona evra. To bi u potpunosti rešilo energetski problem KAP. Ipak, rezultati tendera su kasnije izmenjeni zbog internih političkih pitanja, a pitanje dugoročnog energetskog obezbeđenja KAP je do dana današnjeg ostalo bez rešenja. Umnogome je upravo ovo dovelo i do ove teške situacije u koju je zapao KAP.

* Možete li reći da ste vi ispunili obaveze prema KAP iz kupoprodajnog ugovora?

- Naše investicione obaveze su bile podeljene u šest faza. U periodu od 2005. do 2008. godine u potpunosti su realizovane naše obaveze za prve tri faze. To potvrđuje postojeća dokumentacija. U jesen 2008. nastupila je finansijska kriza, i mi smo zaustavili realizaciju planiranog investicionog programa. To je bilo usaglašeno i definisano Ugovorom o poravnanju, koji su potpisali „En+“ i Vlada Crne Gore.
Sa formalne tačke gledišta, mi smo realizovali sve preduzete obaveze, ili su obaveze izmenjene uz saglasnost obeju strana.

* Kakav je trenutni saldo vašeg gazdovanja Kombinatom aluminijuma?

- Investirali smo u KAP i RBN od 2005. godine 200 miliona evra. Taj novac je potrošen na modernizaciju i pokrivanje operacionih gubitaka KAP i Rudnika boksita.
Gubici su se pojavljivali zato što je cena proizvedenog aluminijuma u KAP, u periodu od sredine 2007. pa do januara 2012. godine, bila veća nego cena aluminijuma na svetskom tržištu. Znači, svaka tona proizvedenog aluminijuma u KAP donosila je gubitak koji „En+“ plaćala iz svog džepa. Za to vreme, KAP je proizveo oko 340.000 tona aluminijuma. Rudnik je uvek bio nerentabilan.

Trebalo je da zatvorimo KAP u 2007. godini, kada je on počeo da donosi gubitke, ali shvatajući važnost fabrike za ekonomiju Crne Gore, mi to nismo učinili. Faktički, subvencionirali smo čitavu ekonomiju Crne Gore. Od KAP nismo dobili ništa - ni dividende, ni kamate po osnovu kredita. Na taj način, saldo je negativan - minus 200 miliona evra. Međutim, sada je KAP zahvaljujući restrukturizaciji koju smo realizovali prvi put od 2006. godine prestao da bude nerentabilan. Uspeli smo da smanjimo cenu koštanja proizvodnje tone aluminijuma sa 3.500 do 2.110 dolara, a cena tone na Londonskoj berzi metala trenutno je 2.250.

Dalja budućnost KAP zavisi od rešenja dva ključna problema, dugoročno obezbeđenje elektroenergijom po prihvatljivim cenama, kao i smanjenje dugovnog opterećenja. Predložili smo rešenje ovog problema: produžetak postojećeg ugovora za isporuku elektroenergije i konverziju dugova KAP u akcijski kapital.


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
CG nudi evro, Rusi hoće 200 miliona

[h=1]CG nudi evro, Rusi hoće 200 miliona
[/h] Izvor: B92, Dan


Podgorica -- Ruski partner u Kombinatu aluminijuma Podgorica i Rudniku boksita spreman je da napusti te firme ukoliko mu vlada Crne Gore isplati 200 miliona evra.

11374761374f37b7a0709d5640612105_orig.jpg
Predsednik Odbora direktora KAP-a i izvršni direktor “En plus grupe” Aleksej Kuznjecov kaže da “za izlazak iz Kombinata auminijuma tražimo da nam Vlada isplati sve što smo od 2005. godine uložili u KAP i Rudnik Boksita, a to je više od 200 miliona evra“.
To je bio ’živ’ novac, a ne subvencije ili povlastice. Novac je utrošen za modernizaciju KAP-a, i pokrivanje operacionih gubitaka fabrike i rudnika“, navodi on.

Kuznjecov je rekao da od vlade nisu dobili zvaničnu informaciju o nameri za raskid ugovora.

"Nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo sa vladom mirnim putem i spasimo KAP, to jest da uradimo sve da se nastavi sa proizvodnjom”, rekao je Kuznjecov.

Navodeći da za to postoje dobri preduslovi, jer je fabrika prvi put nakon 2006. godine profitabilna, Kuznjecov je rekao da KAP redovno plaća kamate i struju.

Kuznjecov je ranije tražio od predsednika Skupštine Ranka Krivokapića da mu omogući da poslanike upozna sa “tekućim rizicima i problemima i da odgovori na njihova pitanja”.

Inače, ranije je Vlada Crne Gore ponudila ruskom partneru jedan evro za njegov udeo u fabrici KAP.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rusi traže novac uložen u KAP











Izvor:
rts.rs








Uprkos tome što je crnogorska vlada odlučila da preuzme dug KAP-a, a parlament je zadužio da raskine ugovor sa ruskim partnerima, Rusi traže povraćaj 200 miliona evra koliko su, kako tvrde, uložili u Kombinat i Rudnik boksita.

Ruski partner u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) i Rudniku boksita spreman je da napusti te firme ukoliko mu vlada Crne Gore isplati 200 miliona evra koliko je, kako tvrdi, u njih uložio.



Kombinat-u-Podgorici.jpg



Predsednik Odbora direktora KAP-a i izvršni direktor "En plus grupe" Aleksej Kuznjecov je u intervjuu podgoričkom Danu rekao da od vlade nisu dobili zvaničnu informaciju o nameri za raskid ugovora.

"Nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo sa vladom mirnim putem i spasimo KAP, to jest da uradimo sve da se nastavi sa proizvodnjom", rekao je Kuznjecov.

Navodeći da za to postoje dobri preduslovi, jer je fabrika prvi put nakon 2006. godine profitabilna, Kuznjecov je rekao da KAP redovno plaća kamate i struju.
List podseća da je Kuznjecov ranije tražio od predsednika Skupštine Ranka Krivokapića da mu omogući da poslanike upozna sa tekućim rizicima i problemima i da odgovori na njihova pitanja.

Inače, crnogorski parlament podržao je 29. februara, većinom glasova, odluku vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona evra prema Dojče banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.
U zaključcima o KAP-u, koji su usvojeni glasovima vladajuće koalicije, zatraženo je i da se uradi studija održivosti aluminijumske proizvodnje i da se napravi revizija poslovanja KAP-a od privatizacije 2005. godine.

Zaključcima je predviđeno da dalja sudbina KAP-a, odnosno traženje novog partnera, ne sme ugroziti većinsko državno vlasništvo u Elektroprivredi Crne Gore.
Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Predstavnici crnogorske opozicije zatražili su u parlamentarnoj raspravi da se ispita krivična odgovornost sadašnje i bivše vlade te države zbog, kako su naveli, štetne privatizacije KAP-a.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kuznjecov uskoro pred crnogorskim poslanicima











Izvor:
Novosti.rs








Predsednik borda direktora KAP imaće priliku da se obrati Komisiji za kontrolu privatizacije. Iz Vlade saopštili da je pokrenuta procedura preuzimanja Kombinata aluminijuma Podgorica.

PODGORICA - Aleksij Kuznjecov, izvršni direktor "En plus grupe" i predsednik borda dirketora Kombinata aluminijuma sledećeg ponedeljka će svoje viđenje problema u podgoričkoj fabrici moći da saopšti članovima skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije, na poziv njenog predsednika Andrije Mandića.



reg-cg-aleksej-kuznjecev_310x186.jpg



Lider Nove srpske demokratije je u ponedeljak pozvao ruski menadžment da pred Komisijom izloži svoje viđenje problema u KAP. Istovremeno, predsednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da će skupštinska radna tela odlučiti o zahtevu Kuznjecova, koji je u petak tražio da pred crnogorskim poslanicima objasni situaciju u KAP.


- Pitanje KAP će i dalje biti predmet interesovanja skupštinskih radnih tela, koja će razmotriti žele li prisustvo Kuznjecova ili ne - rekao je Krivokapić.

On je dodao da su zaključci parlamenta, povodom štete koju je ruski partner u KAP naneo Crnoj Gori jasni, kao i da je Skupština iskazala konačan stav o tom pitanju.
Kuznjecov je Krivokapiću predložio da organizuje nastup predstavnika ćerke-kompanije "En plus grupe", Centralnoevropske aluminijumske kompanije pred poslanicima, kako bi im objasnili svoje stavove i razmotrili mogućnost dogovora. On je sugerisao i da predstavnici "En plus grupe" na pitanja poslanika odgovaraju već u sredu.

Skupština je prethodne sedmice usvojila odluku Vlade o preuzimanju duga KAP prema Dojče banci od 22 miliona evra a vladajuća većina je usvojila i predlog zaključaka koji su zajednički napravili koalicioni partneri, DPS i SDP. U zaključcima se, između ostalog, navodi da Skupština zadužuje Vladu da raskine saradnju sa ruskim partnerom i preuzme kontrolu u KAP.

Skupština je obavezala Vladu i da angažuje kvalitetan menadžment i preuzme sve neophodne mere uključujući i one koje su vezane za snabdevanje električnom energijom, za rešavanje socijalnog aspekta i pitanja dugova, kao i napora da se izbegne stečaj kao moguća opcija.
Parlement je, prema tim zaključcima, zadužio Vladu da sačuva Elektroprivredu u većinskom državnom vlasništvu, kao i da obezbedi potpunu i nezavisnu reviziju poslovanja KAP od dana kada ga je preuzeo ruski partner. Vladajuća većina u parlamentu nije prihvatila predloge zaključaka opozicije da tužilac otvori istragu o krivičnim radnjama prilikom privatizacije KAP, kao i da država ne prihvati da vrati dugove fabrike.

Iz Vlade su saopštili da je pokrenuta procedura i da je preuzimanje Kombinata aluminijuma u finalnoj fazi što, prema rečima ministra finansija Milorada Katnića, znači ispunjavanje niza preduslova.

Kuznjecev je pre dva dana "Novostima" ponovio da su Rusi u fabriku uložili više od 200 miliona i nagovestio da neće otići dok ne dobiju nazad svoj novac.
Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević optužio je Kuznjecova da je ruski obaveštajac i šef službe za bezbednost Ruske federacije u Crnoj Gori, i da Agencija za nacionalnu bezbednost ima te podatke.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Crna Gora ne treba da pomaže KAP

[h=1]Crna Gora ne treba da pomaže KAP
[/h] Izvor: Beta


Podgorica -- MMF je saopštio da crnogorska ekonomija neće rasti u 2012. godini, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je rast iznosio oko 2,5 BDP-a.


18146474734f570fa24f7e6572434157_640x360.jpg
Šef misije MMF-a za Crnu Goru Gervin Bel je na konferenciji zanovinare kazao da su razlozi zbog kojih crnogorska ekonomija u ovoj godini neće rasti, smanjena ekonomska aktivnost iz poslednjeg kvartala prošle goodine i kriza na međunarodnom tržistu i u evrozoni.
MMF je kao najveći izazov ekonomije označio rast javnog duga, koji je poslednjih godina udvostručen, "čemu su doprinele" državne garancija izdate na kredite fabrike aluminijuma i čelika.
Vlada Crne Gore garantovala je 2010. godine za kredit Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) kod evropskih banaka u iznosu od 132 miliona evra i one su ove godine aktivirane vraćanjem duga kod Dojče bank vrednog 22 miliona evra.

Šef misije MMF-a je sugerisao vladi da ubuduće ne pomaže fabriku aluminijuma i čelika, a u slučaju da to ne može da se izbegne, predlaže povećanje poreza.

Misija MMF-a preporučila je Vladi Crne Gore da u cilju smanjenja deficita, nastavi sa smanjenjem zarada i ličnih primanja državnih službenika, koje trenutno iznose 12 procenata BDP-a, što je ocenjeno kao "prilično visoko".

MMF predlaže i redukciju broja zaposlenih u državnoj administraciji, kao i reformu penzionog sistema u pravcu smanjenja troškova.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da je prioritet vladine ekonomske politike "stabilizacja" javnog duga. On je rekao da će država ove godine moći da servisira KAP-ov dug, ali i naveo da preuzimanje tog duga "podrazumeva preispitivanje budžeta".

On je kazao da vraćanje kredita KAP-a za sada ne zahteva rebalans budžeta, ali nije isključio tu mogućnost.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Lukšić: KAP neće ugroziti vladajuću koaliciju










Izvor:
Blic.rs








Premijer Crne Gore Igor Lukšić izjavio je danas da različita gledanja o privatizaciji Kombinata aluminijuma Podgorica neće ugroziti dalje funkcionisanje vladajuće koalicije.


221358_igor-luksic-foto-fonet_f.jpg



Lukšić je rekao da izmedju Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije postoje određena različita gledišta na neke privatizacije u Crnoj Gori, ali su u pitanju razlike koje se mogu prevazići.

DPS i SDP su, dodao je Lukšić, u parlamentu postigle dogovor o platformi o daljoj sudbini KAP-a, što pokazuje da stranke vladajuće koalicije mogu pronaći zajedničku ekonomsku politiku.

Crnogorski parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme dugove KAP-a, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Lukšić je novinarima, tokom boravka u Beranama, kazao da će uskoro organizovati novu rundu pregovora sa opozicijom vezano za ustavne promene u oblasti pravosudja. On smatra da promene u oblasti pravosudja ne treba vezati sa identitetskim pitanjima, na čemu insistira opozicija.

Za promenu Ustava Crne Gore u oblasti pravosuđa potrebna ja dvotrećinska većina u parlamentu, a opozicija je tu podršku uslovila vraćanjem trobojke i davanjem srpskoj jeziku status službenog u najvišem pravnom aktu.
 
Natrag
Top