Crna Gora i KAP

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]U KAP-u smanjuju plate za 250 evra[/h]



Podgorica -- Izvršni direktor Kombinata aluminijuma Jurij Moisejev obavestio je radnike da će im smanjiti decembarsku platu za oko 30 odsto.


Allarme-bancarotta-per-il-Montenegro_large.jpg



Jer, prema njegovim rečima, nema 1,8 miliona evra koliko je potrebno za zarade 1.200 zaposlenih.
"Moisejev je rekao da mu fali 300.000 hiljada evra za plate i naveo da će smanjiti zarade, međutim mi to nećemo dozvoliti", rekao je predsednik sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić i pojasnio da kolektivni ugovor jasno kaže da se odluka o smanjenju zarada ne može doneti jednostrano.
KAP je u oktobru smanjio proizvodnju za polovinu, i tada je Moisejev najavio da će slati radnike, koji su neraspoređeni, na prinudne odmore jer ne može da isplati zarade za svih 1.200 zaposlenih.

Krivokapić je podsetio da Rusi duguju radnicima više od tri miliona evra za stambeni fond i 150 hiljada zbog neizdvajanja jedan odsto na obračunate brugo zarade, radi finansiranja sindikalnih akgivnosti koje služe za pomoć i lečenje radnika.

"Poslodavac ne plaća utrošenu električnu energiju i duguje Elektroprivredi 60 miliona evra, zadužio je fabriku sa preko 300 miliona evra i sada hoće da dovede u pitanje zarade zaposlenih", kazao je Krivokapić i naglasio da to neće dozvoliti.

Za zaposlene bi smanjenje fonda za plate od 300 hiljada, značilo da će svaki primiti oko 250 evra manje.
Prosečna plata u KAP-u sa toplim obrokom i prevozom iznosi 915 evra, tako da je 250 evra blizu 30 odsto prosečne plate u KAP-u.


Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crnogorska vlada daje šansu KAP







Gašenja proizvodnje u KAP neće biti, kako se ovih dana spekuliše pred isticanje ugovora Vlade i Rusa, sudeći prema najavama premijera Mila Đukanovića, koji je u utorak boravio u Bijelom Polju.

[SIZE=+0]- Razne opcije su u pitanju, inicijative i viđenja kada je u pitanju budućnost KAP. To pitanje se ovih dana sveobuhvatno sagledava u Vladi. Mislim da ćemo se, kada završimo deo obaveza koji predstavlja paket dodatnih mera fiskalne održivosti, opet vratiti budućnosti kombinata. Definisaćemo najizglednije rešenje sa stanovišta dugoročne održivosti i otvaranja perspektive da se u budućnosti može održati određeni nivo zaposlenosti i stvarati perspektiva za razvoj prerađivačke industrije - kazao je Đukanović.


reg-kap_620x0.jpg



On je ujedno naglasio da „ne bi u ovom trenutku sudio ni o jednom pojedinačnom predlogu“.

- Rusi imaju određeni procenat vlasništva u tom preduzeću, ali ni manje ni više nego što ima Vlada Crne Gore, a uz to postoje ostali partneri. Usuđujem se reći da Vlada pretenduje na to da ima najsveobuhvatniji i najodgovorniji pristup tom pitanju, vodeći računa ne samo o trenutnom profitu i održivosti, nego o onome što bi industrija aluminijuma mogla da donese Crnoj Gori, njenoj industrijskoj i privrednoj strukturi, zaposlenosti i izvozu na dugi rok - kazao je crnogorski premijer.

[SIZE=+0]On je zajedno sa ministrom zdravlja dr Miodragom Bobom Radunovićem i predsednikom opštine Bijelo Polje Aleksandrom Žurićem svečano otvorio rekonstruisani Dom zdravlja u Bijelom Polju.

- Ovo nije poslednja reč Vlade Crne Gore i lokalne uprave na planu unapređenja života građana Bijelog Polja. Nije, kao što to nije bila ni izgradnja Sportskog centra, mnogobrojnih mostova na teritoriji opštine, zaobilaznice vredne 28 miliona evra, otvaranje staračkog doma, nije kao što nije ni današnje otvaranje ovog doma zdravlja - kazao je Đukanović.

Gradonačelnik Žurić rekao je da ova medicinska ustanova predstavlja prvu liniju preventivne zdravstvene zaštite Bjelopoljaca.
- Posle gotovo šest decenija, kada je UNICEF napravio staro zdanje, sada imamo moderan, namenski i najbolji objekat primarne zdravstvene zaštite u regionu. Partnerski odnos lokalne samouprave i Vlade ogleda se u dobroj saradnji, kroz raznovrsne investicije - kazao je Žurić.

Direktor Doma zdravlja dr Rasim Agić je podsetio da je na objektu urađena dogradnja, podrum, prizemlje i prvi sprat, čiji su sadržaji uklopljeni u postojeći objekat a čija bruto površina iznosi 4.856,52 metra kvadratna.

Radovi na ovom objektu koštali su 3,5 miliona evra, a projekat je realizovan kroz aranžman Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Opštine Bijelo Polje. Nemedicinsku opremu donirala je turska agencija TIKA.


ZAOBIĐENI


PRIPADNICI policije sprečili su u utorak susret bivših radnika „Prve petoletke“ i premijera Mila Đukanovića.

[SIZE=+0]Radnici koji dva dana protestuju i najavljuju od ponedeljka štrajk glađu, okupili su se pred zgradom opštine ali ih je premijer, posle izlaska iz helikoptera, jednostavno zaobišao.


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
 
Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
Perišić: Prihvaćena ponuda Pejovića

k.a.p. podgorica.jpg

Imovina Kombinata aluminijuma Podgorica KAP prodata je nikšićkoj kompaniji Uniprom, odlučio je večeras stečajni upravnik tog preduzeća Veselin Perišić. O toj odluci treba da se izjasni Skupština Crne Gore.
Kombinat aluminijuma Podgorica KAP
On je ovu odluku saopštio nakon sastanka sa Odborom povjerilaca u kojem su Mirjana Milić (Vlada), Miodrag Bulatović (EPCG) i Marko Milanović (CEAK).

“Tržište je pokazalo da nema interesovanja za KAP. Imali smo jednu ponudu i nijesmo imali puno izbora. Sve drugo bi bila neizvjesnost sa krajnjim ishodom koji bi značio zaustavljanje proizvodnje i smanjenje vrijednosti imovine fabrike, što bi značilo manju mogućnost njenog unovčenja i namirenja povjerioca”, rekao je Perišić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je odluku o prihvatanju ponude Uniproma, biznismena Veselina Pejovića, donio nakon što se konsultovao sa stečajnim sudijom i saslušao mišljenje članova Odbora povjerilaca KAP-a, ali i da nije bilo drugog izbora, prenosi agencija MINA-business.

Perišić je podsjetio da su na prvi oglas za prodaju imovine KAP-a, koji je raspisan početkom decembra, stigle četiri ponude, a na drugi, objavljen 18. januara, samo jedna.

“Svako odlaganje prodaje imovine i treći oglas nosio bi rizik da možda ne bi imali ni jednu ponudu. U situaciji u kakvoj je trenutno KAP, imajući u vidu da se proizvodnja jedva održava i ćelije same gase, nijesmo imali mnogo izbora”, kazao je Perišić.

On je saopšto da će odluku o prihvatanju ponude dostaviti stečajnom sudiji i Odboru povjerilaca, koji u roku od deset dana mogu dati prigovore. Odluka će, kako je objasnio, postati punovažna tek nakon što se o prigovorima izjasni stečajni sudija.

“Nakon toga odluka postaje konačna i pravosnažna, a šta će biti dalje i da li će ona ići u parlament na odobravanje, zavisi od sudbine Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, o čijoj ustavnosti bi trebalo da odluči Ustavni sud”, rekao je Perišić.

Uniprom je za imovinu KAP-a ponudio 28 miliona eura, investicije od 76 miliona eura, zapošljavanje 300 radnika, dok je za struju spreman da plati 38 eurapo megavat satu MWh.

Perišić je kazao da je od resornog Ministarstva tražio da se odredi o dodatnim uslovima ponude, koji nijesu u nadležnosti stečajne uprave, među kojima je i tražena cijena struje od 38 eura po MWh, sa troškovima prenosa, koja se ne bi mijenjala narednih pet godina.

“Iz Ministarstva su me obavijestili da uskoro očekuju odgovor EPCG. U ovom trenutku ne znam kakav će odgovor biti, ali u svakom slučaju tu informaciju ćemo imati vrlo brzo”, naveo je Perišić.

On je saopštio da je dio uslova koji je postavio Uniprom već riješen i da očekuje da isto bude i sa ostatkom.

“Nepoznanica ostaje samo cijena struje. Pokušaćemo da dodatne uslove koje je postavi Uniprom riješimo sa nadležnim organima prije zaključenja ugovora, za šta je pokazana dobra volja Glavnog grada i resornih ministarstava”, rekao je Perišić.

On je dodao da stečajna uprava nije bila u situaciji da upoređuje ponude i opredjeljuje se za bolju, već da je imala samo jednu.

“Ponuda je takva kakva jeste”, kazao je Perišić.

Uniprom je za imovinu KAP-a ponudio 28 miliona eura. Pejović bi, kako je ranije najavljeno, ponuđeni iznos isplatio iz dva dijela, prvo 15 miliona eura, a zatim 13 miliona eura.

Pejović bi, kako se navodi u ponudi, zaposlio 300 radnika.

izvor: cdm.me
 
Natrag
Top