To sto iznosim nije u mojoj masti, to uci Adventisticka crkva na osnovu otkrivenja, i istorijskog konteksta.
Sve je istorijski po redosledu desavanja, od prvog veka do danas.. To se vidi.. Ja nisam nasao nista van reda.. A ti?
Inace, moja crkva ovo ne tumaci, jer se to odnosi na one koji ce to doziveti, pa ce oni prepoznati i izbeci opasnost.. To je za njih pisano. Nema razloga da se ovo tumaci vekovima unapred i da bude sastavni deo teologije..
Ali da udovoljim tvojoj znatizelji i dokazem da ti ne razumes ovo ni najmanje.. Vec sam dokazao da ne znas ni to da su turci u 7. pecatu!
Sa tobom ne vredi vise diskutovati o ovoj temi, jer mi imamo razlicite postavke
Naravno da ne vredi diskutovati sa tobom, kad ti ne mozes da dokazes svoje tvrdnje vec ides preko redosleda u istoriji.. Ja sve mogu tekstovima da dokazem. Ja mogu da dokazem da je Jovan pisao desavanja po redosledu istorijski, a ti nista nisi citirao u svoju odbranu..
Tvrdis da je Jovan skakutao sa teme na temu i pominjes nekakve turke, koji nisu po redosledu u istoriji?
Sta je smislenije, moje tumacenje koje istorijski sledi desavanja po redu, ili tvoje skakutanje sa dogadjaja na dogadjaj?
Pitao sam te da mi obrazlozis i dokazes da je Jovan pisao zbrkano van redosleda? Nisi dokazao!?
Ti kazes "pecati, trube, i case gneva - idu jedno za drugim u nizu, i kada se zavrsi sedam pecata pocinju trube, a nakon njih case gneva, i da su to sve sudovi Bozji koji pocinju na kraju istorije sveta kada prestane vreme milosti"
Ja to nisam rekao! Sve se to vec dogodilo u Jovanovo vreme, i trube i pecati i sve zapisano.. Kao sto su se i starozaventa prorocanstva na jevrejima ispunila simbolicno a na nama doslovno! Dakle, sve ono sto je Jovan napisao ide po redosledu, ali ima dvostruko ispunjenje i ponovo se desava u poslednje vreme..
Krug vremena mora da se zatvori..
Nije vreme linearno, a ti ovo ne shvatas..
Tebi su takodje crkvama u otkrivenju predstavljeni periodi crkve kroz istoriju, ali ti takodje ne mozes poreci ni cinjenicu da su to stvarne istorijske crkve!
Isto tako, sve ostalo sto Jovan pise se dogodilo jos u njegovo vreme, nesto manje posle njega.. Ali ce se sve ponoviti..
Meni su dakle trube deo 7. pecata a tebi nisu! I meni se desava redom, a ti skakuces.. Tebi Jovan prvo opisuje poslednje dogadjaje, pa onda skoci 1000 godina u nazad opisujuci turke?
Ima li to ikakve logike?
Naravno da nema, jer Jovan nije tako pisao, on pise po redosledu kako tece istorija! Od svog vremena pa nadalje..
Ako se stavis u poziciju Hriscanina iz prvog veka i onda citas otkrivenje, sve je jasno kao dan! Jasno je da je Jovan pisao o svom vremenu i postupno razvijao temu pisuci o dogadjajima u buducnosti.. Tako on pise o stanju crkve, zatim opisuje propovedanje evandjelja, dve grupe Hriscana (jevreje [144 000] i pagane [veliko mnostvo] ), prirodne nepogode, ratove, razorenje jerusalima da ce ga gaziti neznabosci itd..
E sad to sto ovo ima duplo znacenje, to je druga prica, sto pokusavam da ti objasnim ali uzalud..
Po tom tvom tumacenju - Hristos se danas jos nije rodio, niti je Irod pokusao da ga ubije, niti se ista dogodilo neposredno nakon njegove smrti i vaznesenja vezano za crkvu od 1 veka pa dalje.
O cemu ti pricas? Ko se nije rodio? Sta je s tobom?
- U petom poglavlju se otvaraju pecati.
- U osmom piglavlhu i dalje - andjeli pocinju da trube.
- A tek u dvanaestom poglavlju se opisuje rodjenje Hrista od Marije, njegovo vaznesenje, i dogadjaji vezani za crkvu od 1 veka.
Laodikeja, Jovan kada pise, on nema na umu "jedan dogadjaj", jer vreme prorocima nije "linearno"!
Vreme je krug koji tece i na kraju se zatvara u tacci. Kad se zatvori krug, iz te pespektive ti vidis sve dogajaje "zajedno"!
To je kao da posmatras svoj zivot na traci, i shvatis da je svaki tvoj postupak uzrokovao neku posledicu. Ti onda spajas sve posledice i uzroke i posmatras ih zajedno.. Slicno proroci vide! Zato Hristos u razorenju Jerusalima vidi kraj sveta, jer oni su svojim postupcima uzrokovali kraj sveta, to je jedan te isti dogadjaj!
Ne znam da li me razumes, jeste komplikovano, ali moras pokusati..
Tako i Jovan u isto vreme vidi progonstvo crkve, ali u isto vreme vidi i Hristovo rodjenje od zene, bezanje u egipat, vaznesenje.. To je sve povezano jedno s drugim, on ne pise van redosleda, vec vise stvari obuhvata u jednom opisu! To svi proroci rade tako..
Zaista je tesko je vanvremeneski okvir (nesto sagledano van vremena) predstaviti u linearnom toku (u vremenu), jer tamo je sve "trenutak", sve je "zajedno" (vreme je krug). A nama je to odvojeno linearno desavanje. I kada on pokusava da predstavi sta je video u jednom trenutku, ne moze to nikako drugacije da predstavi nego "viseslojnim"! Zato su sva prorocanstva viseslojna i deluju nam zbrkana, jer izgleda kao da se nesto desava pre a nesto posle, dok je nesto izmedju.. Medjutim, sve je zapravo trenutak, jer vreme ne postoji!
To ne znaci da je Jovan pisao ista van redosleda... Njegov opis je "viseslojan"!
Dakle, po tvom tumacenju dogadjaja po napisanom redosledu - prvo dolazi poslednje vreme u kome se izivaju poslednji sudovi u vidu pecata, truba, pa i casa gneva, pa tek nakon toga Hristos treba da se rodi od Marije, da Irod pokusa da ga ubije, i sve ostalo, njegova zrtva na krstu, vaznesenje, iskustvo crkve kroz istoriju od 1 veka..itd..
Ne, nije tako. Jovanu pecati nisu predstavljali poslednje vreme u tom smislu izlivanja sudova, oni su u prvom veku znacili nesto drugo. Jer rekao sam, prorocanstva su "viseslojna", imaju vise znacenja. Za nas je jedno znacenje, za Jovanovo vreme je drugo..
Nama svakako ovi pecati trube itd.. znace nesto drugo, nama su to opisi poslednjeg vremena..
Kao sto je Hristovim ucenicima Hristovo prorocanstvo o razorenju jerusalima znacilo jedno a nama predstavlja nesto sasvim drugo. To su viseslojna prorocanstva. I nijedno nije preko reda..
Sad sam sagledaj koliko je tvoje tumacenje dogadjaja po napisanom redosledu po principu "jedno nakon drugog" pogresno.
U potpunom skladu sa istorijom i sa otkrivenjem!
Mire, nemoj da se ljutis na mene, covek ponekad treba da prihvati da je pogresio.
Ja bih to uradio kada bi mi neko ukazao da gresim
Zasto bih se ljutio? Naravno da nije problem priznati gresku, ali je stvar u tome sto je greska tvoja, samo je ne vidis..
Ja bih to uradio kada bi mi neko ukazao da gresim
Zar ti da priznas gresku a Bog ti govori sve ovo? Nema sanse! Ali ja nemam problem te vrste.