Promatrao sam obalu. Promatranje obale dok klizi kraj broda je poput razmišljanja o nekoj enigmi. Tamo je pred vama - nasmiješena, namrštena, prijazna, veličajna, opaka, dosadna ili divlja, i uvijek nijema s natruhom šaptanja, dođi i saznaj.
Glasanje žala tu i tamo je bilo odista ugodno, kao da to govori brat. Bilo je tu nešto prirodno, što ima svog razuma, što ima svog značenja.
...a kroz mrku vrevu, kroz slabe zvukove tog žalosnog dvorišta, tišina zemlje prodirala je ravno u srž čovjekovog srca - njezina tajna, njezina velebnost, čudesna stvarnost njezina prikrivenog života.
Sve je to bilo veliko, iščekujuće, nijemo... Pitao sam se je li mirnoća neizmjernosti koja gleda na nas dvojicu sročena kao poziv ili kao prijetnja. Što smo bili mi koji smo zabasali amo? Hoćemo li moći izaći na kraj s tim nijemim stvorom, ili će on izaći na kraj s nama? Osjećao sam koliko je velik, koliko je prokleto velik, bio taj stvor koji nije mogao govoriti...
Ostatka svijeta nije bilo nigdje, što se ticalo mojih očiju i ušiju. Baš nigdje. Nestao je, iščezao; pometen je ne ostavivši za sobom ni šapat ni sjenku.
A kako je odjednom utihnula ta čitava pretužna zemlja, ta beskonačna divljina, to divovsko tijelo plodnog i tajanstvenog života, činilo se da gleda u nju, zamišljeno, kao da promatra prizor vlastite sjenovite i strasne duše.
...udarci bubnja, ravnomjerni i prigušeni poput otkucaja srca - srca osvajačke tame.
Joseph Conrad, Srce tame