Zaokret, zašto ne razmišljaš slobodno, nego kako su te drugi naučili, oni koji seckaju bibliju, i tumače je van konteksta. i čije je učenje puno rupa, i vidljivih propusta.
Ja sam na tekst iz Kološanima 2 poglavlja odgovorio više puta.
Taj tekst se ne bavi ni vrstom jela, ni Subotom, već govori o prinošenju žrtava.
Jelo i piće koje u ovom tekstu pominje apostol Pavle - su žrtve, jestive i naljevne, i on ovde kaže u skladu sa načinom pisanja onoga vremena "DA VAS NIKO NE OSUĐUJE ZA JELO I PIĆE ( odnosno - ZAŠTO NE PRINOSITE ŽRTVE PALJENICE ), ZA KAKAV PRAZNIK ( odnosno - U VREME KAKVOG PRAZNIKA ), MLADINA, I GODIŠNJIH SUBOTA"
Ovo dokazuje drugi biblijski tekstovi, gde su žtve nazvane "JELO I PIĆE" a stari zavet govori šta se sve prinosilo na žrtvu, osim životinja tu je bio hleb, kolači, vino, itd..
"Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi. Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup" ( Jevrejima 9. 8 - 12 )
-----------------------------------------------------------
Mire, već sam odgovorio.
Što se tiče biljaka - verujem da je Bog onaj koji pokreće sve pozitivno u čoveku, i to za dobrobit ljudskog roda, pa s tim u vezi - nauka kao takva, sa akcentom na nutricionizam i medicinu, je Božji promisao kojim on otkriva ljudima šta je dobro a šta ne za njihovo zdravlje.
Osim toga, Bog je znao da će čovek potezati za mnogoboštvom, u kome su svinje bila hrana.
Verujem da su Jevreji već imali spisak biljaka - voća i povrća koja su koristili, i znali koje biljke nisu za jelo.