ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kontekst sa Petrom nije diskusija o hrani, već o Petrovoj predrasudi da neznabošce smatra nečistim.

Ja to smatram licemerjem.

Na izgovaranje imena JHWH ukazivati kao na kruti uslov spasenja, a suštinske stvari koje se tiču našeg spasenja, i duhovnog uzrastanja u veri i zajednici sa Bogom - zanemarivati.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ti veoma pogresno shvatas ono sto ti ja pricam.i skaces sa teme na temu.
Ovde ne pricamo o izgovaranju imena Jehove ,vec o cistoj i necistoj hrani.
Tacno je da je u starom savezu hrana bila podeljena na cistu i necistu (naprimer svinjetina je bila necista hrana).
Medjutim sa Novim savezom Bog je ocistio svu hranu kako ne bi bila kamen spoticanja kod onih neizraelaca koji primaju hriscanstvo ,slicno kao i obrezanje koje je bilo kamen spoticanja,dok nisu dobili naredbu vodeceg tela koje je tada bilo u Jerusalimu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi u toku diskusije, jer ja sam dosta toga pisao o zdravstvenom aspektu jedenja svinjetine, gde stotine, i čak milioni ljudi umiru od šlogova i moždanih udara, ili leže po bolnicama od ovih bolesti, i drugih, izazvanih jedenjem svinjskog mesa.

Ja imam lično iskustvo u porodici, i za svakog ko propagira jedenje svinjskog mesa, mogu reći da je ubica i neprijatelj ljudski.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Čišto i nečisto u bibliji podrazumeva i zdravstveni aspekt, posebno, zato što danas medicina otkriva istinitost onoga što je Bog propisao u vezi ishrane.

Recimo, proučavajući pojedine životinske vrste - otkriveno je da one izazivaju bolesti.
Pomenimo recimo ribe.
Bog je rekao da se ne jedu ribe bez krljušti.
Otkriveno je da te vrste riba imaju u sebi neke otrovne supstance koje izazivaju određenu vrstu bolesti.

Osim toga, Bog je rekao za te vrste životinja koje je odvojio kao nepodobne "DA VAM JE GADNO"

Čovek se danas uglavnom gadi nekih vrsta životinja koje nisu uključene u ljudsku ishranu, recimo - od divljih vrsta životinja, ptica, gmizavaca, i buba"

Kao da je Bog tim rečima "DA VAM JE GADNO" tu gadost usadio u samo ljudsko biće, da na samu pomisao na te životinje kao hranu - čovek ima prirodno gađenje i odbojnost.

To je moje iskustvo.

Testirajmo sami sebe, i možda i dođemo do tog zaključka.

Bog je dao principe o životinjama, jer je znao - da će ljudi postati mesožderi.

Što se tiče biljaka - verujem da je Bog onaj koji pokreće sve pozitivno u čoveku, i to za dobrobit ljudskog roda, pa s tim u vezi - nauka kao takva, sa akcentom na nutricionizam i medicinu, je Božji promisao kojim on otkriva ljudima šta je dobro a šta ne za njihovo zdravlje.

Ako imamo poverenje u Boga, prepustimo se njegovom vodstvu, i tražimo da nas on povede šta da činimo, jer ljudsko teoretisanje tu ne prolazi.

Sve ja podrzavam i da nije zdravo sve ok.
Ali zasto nije dao u zakonu koje su biljke neciste, to mi odgovori?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
E to mi se bas dopada,zaista originalno.
Pored tolko otrovnih biljaka i pecuraka ....napisi,bas bi voleo da saznam.
Ali treba biti umetnik i sa stihom iz Kolosana 2:16 dokazati kako treba biti vegetreijanac ili probirati meso i ribu.
16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.
18 Niko da vas ne vara po svojoj volji izabranom poniznošću i službom anđela, istražujući i šta ne vide, i uzalud nadimajući se umom tela svog,
Sto se mene tice jedite i pijte sta god hocete,ali ne dam nikom da me vara sta smem da jedem a sta ne smem,naprimer da ne smem da jedem svinjetinu ili cvarke....

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.
18 Niko da vas ne vara po svojoj volji izabranom poniznošću i službom anđela, istražujući i šta ne vide, i uzalud nadimajući se umom tela svog,
Sto se mene tice jedite i pijte sta god hocete,ali ne dam nikom da me vara sta smem da jedem a sta ne smem,naprimer da ne smem da jedem svinjetinu ili cvarke....

Pa vidiš da je to sjenka onoga što je trebalo da dođe Isusa, a ne dekaloga. To su ceremonije, Isus je zato nazvan Pashom.

“To je Subotna žrtva paljenica , svake Subote osim svagdašnje žrtve paljenice i naliva njenog. I u početak meseca svojih prinosite Gospodu žrtvu paljenicu…” (4. Mojsijeva 28,10.11)

“Jer po poslednjoj naredbi Davidovoj biše izbrojeni sinovi Levijevi… jer određeni behu da pomažu sinovima Aronovim u službi u domu Gospodnjem… oko hlebova postavljenih i oko beloga brašna za dar i oko kolača presnih i oko tavica, i oko svega što se prži… i da stoje jutrom i hvale i slave Gospoda, i tako večerom. I kad se god prinose žrtve paljenice Gospodu, u Subote, i na mladine i na praznike…” (1. Dnevnika 23,27-31)

“A Jezekija opet uredi redove svešteničke i levitske… za žrtve zahvalne… I odredi deo carski od blaga svojega za žrtve paljenice, što se prinose jutrom i večerom i za žrtve paljenice što se prinose u Subote i na mladine i na praznike, kako je napisano u zakonu Gospodnjem.” (2. Dnevnika 31,3)

To su “jela i pića”, “praznici, mladine i Subote” koje su “sen onoga što šćaše da dođe, a telo je Hristovo”, dok je sama Subota, kao uspomena na Stvaranje, Dan Gospodnji i u Novozavetnom periodu.

Tako da stihovi nemaju veze sa podjelom hrane niti odobravaju da se jede nečista hrana.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zaokret, zašto ne razmišljaš slobodno, nego kako su te drugi naučili, oni koji seckaju bibliju, i tumače je van konteksta. i čije je učenje puno rupa, i vidljivih propusta.

Ja sam na tekst iz Kološanima 2 poglavlja odgovorio više puta.

Taj tekst se ne bavi ni vrstom jela, ni Subotom, već govori o prinošenju žrtava.

Jelo i piće koje u ovom tekstu pominje apostol Pavle - su žrtve, jestive i naljevne, i on ovde kaže u skladu sa načinom pisanja onoga vremena "DA VAS NIKO NE OSUĐUJE ZA JELO I PIĆE ( odnosno - ZAŠTO NE PRINOSITE ŽRTVE PALJENICE ), ZA KAKAV PRAZNIK ( odnosno - U VREME KAKVOG PRAZNIKA ), MLADINA, I GODIŠNJIH SUBOTA"

Ovo dokazuje drugi biblijski tekstovi, gde su žtve nazvane "JELO I PIĆE" a stari zavet govori šta se sve prinosilo na žrtvu, osim životinja tu je bio hleb, kolači, vino, itd..

"Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi. Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup"
( Jevrejima 9. 8 - 12 )

-----------------------------------------------------------

Mire, već sam odgovorio.

Što se tiče biljaka - verujem da je Bog onaj koji pokreće sve pozitivno u čoveku, i to za dobrobit ljudskog roda, pa s tim u vezi - nauka kao takva, sa akcentom na nutricionizam i medicinu, je Božji promisao kojim on otkriva ljudima šta je dobro a šta ne za njihovo zdravlje.

Osim toga, Bog je znao da će čovek potezati za mnogoboštvom, u kome su svinje bila hrana.

Verujem da su Jevreji već imali spisak biljaka - voća i povrća koja su koristili, i znali koje biljke nisu za jelo.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Kad Pavle pise u Kolosanima 2:16 on pise o preprekama koje se postavljaju braci.Te prepreke su postavljali oni koji su se pravili pametni,a u sustini su bili ljubomorni,sebicni i zli.Osim ciste i neciste hrane ,pravili su novokrstenima probleme i kako moraju da drze subote,mladine i sve ostale Mojsijeve praznike,dok im je Isus dao zapovede samo za jedan dan u godini.
E sad posto je ovo tema o cistim i necistim jelima ili HRANI,ja sam shvatio da ti zelis da nam objasnis kako je za hriscane zabranjeno da jedu svinjetinu itd,ispravi me ako gresim.
ali ako zaista tako mislis evo jos stihova koji bas govore o hrani.
Rimljanima14 glava
14 Znam i uveren sam u Hristu Isusu da ništa nije pogano po sebi, osim kad ko misli da je pogano, onome je pogano
21 Dobro je ne jesti mesa, i vina ne piti, i ono ne činiti na šta se tvoj brat spotiče, ili oda šta gori postaje ili slabi.
22 Ti imaš veru? Imaj je sam u sebi pred Bogom. Blago onome koji ne osuđuje sebe za ono šta nađe za dobro.
23 A koji se sumnja osuđen je ako jede, jer ne čini po veri: a šta god nije po veri greh je.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postavljeni tekst iz Rimljanima14 glava govori o mesu žrtvovanom idolima, a ne o vrsti mesa.

Nigde u novom zavetu nema dokaza da su Jevreji dolazili u sukob sa apostolima oko vrste hrane, a ako su apostoli jeli svinjetinu - takvih sukoba bi moralo biti, jer bi to izazvalo nacionalni i verski skandal.

Jevreji su SAMO osuđivali apostole što se ne obrezuju, i što ne prinose žrtve, i praznuju starozavetne praznike.

Natrag