LEGEND
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poruka
4.736
Ćevapi

Sastojci
1 kg junećeg mesa (bez kostiju)
nekoliko listića ruzmarina
150 ml ulja (ili 70 g loja)
so, biber (po ukusu)



Priprema
Meso oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, iseći na manje komade i samleti na vodenici za meso. Mleveno meso još jednom vratiti u vodenicu i samleti. Listiće ruzmarina oprati, prosušiti i sitno iseckati (sto sitnije može). Mleveno meso po ukusu posoliti i pobiberiti, dodati iseckan ruzmarin, jednu kašiku ulja i sve zajedno dobro izraditi tj. umesiti. Mesno testo mesiti oko 25 min. Oblikovati loptu i staviti u frižider najmanje 6 sati.

Posle toga, posebnim levkom za pravljenje kobasica, koji se stavi na mašinu za meso, ili rukom oblikovati male kobasice tj. ćevape, 2 cm. debljine i 7 dužine. Roštilj premazati uljem ili lojem, staviti ćevapčice i peći ih oko 7 – 8 min. uz stalno okretanje.
Ako se ćevapčići ne služe odmah, staviti ih u posudu koja održava temperaturu, a preko posuti iseckan crni luk. Služe se uz crni luk, svež paradajz ili belolučnu papriku, kako slatku tako i ljutu.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Banjalučki ćevap

Banjalučki ćevap

Banjalučki ćevap u lepinji mnogi smatraju najslavnijim brendom Banjaluke. Jedinstven je po svom izgledu, ukusu i načinu serviranja. Pojavio se pre više od 100 godina i proslavio se i odomaćio prvo po celoj bivšoj SFRJ, a potom i dalje po svetu. A razlog za to, svakako, postoji...



Sastojci:

1400 g junetine, od plećke
600 g teletine
1 čen belog luka
40 g soli
3 prstohvata bibera

Priprema:

Sameljite junetinu i teletinu, pomešajte pa u mleveno meso dodajte so i dobro izmešajte. Mešajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na 3°C, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata).
Protisnite beli luk i dodajte ga u mleveno meso.
Dodajte biber pa mešajte meso bar 10 minuta

Oblikovanje:

Ćevape oblikujte pomoću za to namenjenog levka, a možete da ih oblikujete i vlažnim rukama, pa ih ostavite još bar 2 sata u frižideru pre pečenja.

Banjalučki ćevapi su prečnika oko 2 cm, dužine oko 5 cm i prave se "pločoce" od po četiri ćevapa u nizu.

Od 2 kg mlevenog mesa bi trebalo da se dobije oko 40 "pločica" ćevapa

Pečenje:

Namažite uljem tiganj ili ploču na roštilju. Pecite ćevape po nekoliko minuta sa svake strane, dok lepo ne porumene.

Posluženje:

Ćevape služite tople, u lepinji. Po pravilu se uz njih služi dosta crnog luka, ali i paradajz, krastavci, zelena salata i razni dodaci i prelivi čine odličnu kombinaciju.

Napomena: Ako se doslovno pridržavate recepta, za pripremu Banjalučkog ćevapa će Vam trebati dan ili dva. U ćevabdžinicama to nije problem, jer dok je jedno meso u pripremi, drugo je već spremno za pečenje, ali kada se radi o manjim količinama mesa, za kućnu upotrebu, retko ko će pokazati toliko volje. Zbog toga sva navedena vremena (za mešanje i stajane) možete skratiti da biste ćevape pripremili u nekom razumnom roku. Istina je da to onda nije baš to, ali je slično i, naravno, ukusno.


Prijatno
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Banjalučki ćevap

Banjalučki ćevap

Banjalučki ćevap je poznat širom ex-yu, što se tiče njegove pripreme svako ima svoje stavove i recepte ali mi ćemo Vam pokušati otkriti neke tajne oko tog zaista ukusnog proizvoda...


BANJALUCKI%20CEVAP.jpg


Sastojci za 6 porcija:
za jedan kilogram ćevapa:

0.70 kg mlade junetine od toga 20 % junećeg loja
0.30 kg svinjetine
sol
bijeli luk
biber
prezlo
prašak za pecivo

Priprema:
Meso isjeckati i samljeti na malo krupiju rešetku, zatim posoliti i ostaviti 24 h u ledu, sledećeg dana to jest za 24 h izvaditi i ponovo samljeti ali na sitniju rešetku zatim dodati začine, bijeli luk, biber, malo prezle i praška za pecivo i sve mješati najmanje deset minuta.
Izvlačiti na poseban lijevak i sjeći dužinom od 5 cm, peći na zagrjanom roštilju podmazanim domaćom slaninom.

Izvor::Svet u slici i reci
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
22
Ćevapčići

Masu za ćevape je relativno lako napraviti . Imao sam prilike da radim sa majstorima mesarima i iz Srbije( kako iz Leskovca tako i iz okoline Novog Pazara), Bosne , Makedonije pa i iz Turske ... I tako od kraja do kraja postupak je isti samo se malo sastavi mesa razlikuju. Pravi ćevap podrazumeva čistu junetinu i to od prednjeg čereka što znači plećka , podplećka, vrat i deo mesa od rebara . ... Količina soli iznosi 20 grama na 1 kg mesa. Postupak je sledeći : najidealnije bi bilo da se meso iseče na kocke, jedan dan ranije , izmeri , usoli i ostavi da odleži u frižideru . Sutradan se meso samelje na srednju šajbu na mašini za mlevenje mesa, pa onda na onu najsitniju još jednom . Onda meso izmešati rukom i levkom praviti ćevape ....... Znači voda, soda bikerbona , vegeta ništa ....Ipak ja bih Vas savetovao da ukoliko Vam vera ili zdravlje ne brani, odnos mesa bude 70% junetina i 30% svinjsko meso . Takodje u masu možete dodati na 1kg mesa 1 šoljicu od kafe obične vode i malo izmedju prstiju sode bikarbone ... Ako kupujete već mleveno meso dobro bi bilo da se samelje 2 puta i da se kupi i začini jedan dan ranije kako bi odležalo . Takodje ništa nesmeta da na uštrb svinjetine stavite i nekih 5% ovčetine , ili da ukoliko vam je meso posno ( a meso koje ćete vi nabaviti, dragi prijatelji iz daleke E.U. biće sigurno posno) , sameljete i nekih 10% -15% slanine umesto svinjskog mesa . Probajte sigurno nećete pogrešiti........Takodje ako meso meljete sami morate imati mašinu za mlevenje mesa a ne neke blendere ili slično koji meso seckaju i pasiraju a ne melju (pouzdano znam da neke od najistaknutijih i najdivnijih dama ovog sajta u svom kuhinjskom arsenalu poseduju i ovakve sprave koje su savršene za neke druge stvari ali za ćevape su sasvim pogrešno oružje ).
Uštipci – osnovnu ćevap masu dobro izraditi rukom ... napraviti kugle otprilike oko 80 gr teške , pa palcem vrteći ih napraviti rupu u sredini .U nju staviti sitno seckan kačkavalj, slaninu,tucanu papriku i poželji malo belog luka. Zatvoriti otvor i napraviti male debele pljeskavice . Ispeći ih na +aru normalno prvo na onu stranu gde je preklop.

Zelengorski Ćevapi .-Sve sastojke u predhodnom receptu dobro imešati, izšpricati levkom , formirati ćevape i ispeći....
 
Član
Učlanjen(a)
03.09.2009
Poruka
103
Vidim da ima dobrih recepata za cevape .Ajd da i ja otkrijem jednu tajnu za pripremu mesa.
Radi ljepseg ukusa,lakseg oblikovanje (ovo se meso moze koristiti i za hamburgere i ostalo)
Sama priprema sastoji se od 4 dana.
1 dan sameljete meso i stavite ga u plasticnu posudu i preko njega poredate par komada leda i prekrijete krpom ili gazom vlaznom i stavite u frizider (blizu 0 ali da se meso ne zaledi)
2 dan svo meso sa neotopljenim komadima leda ponovo ga sameljete i ponovite postupak.
3 i 4 dan isti postupak.
 
Član
Učlanjen(a)
19.02.2010
Poruka
18
cevapi

Za 1 kg cevapa.700 grama juneceg mesa,200 grama ovcijeg i 100 grama svinjskog,malo masnijeg.Isjeci meso na kockice i samelji.Uspi u smjesu malo ulja i mjesaj rukom dok se meso ne pocne odvajati od ruke.Onako kao kad mijesas tijesto za hjeb.ostavi smjesu u frizider do sutra.Sutradan,u meso stavi so,biber,i ko voli ljuto moze i paprika.Dobro izmjesaj i vrati u frizider.Sutradan kad izvadis meso ponovo izmjesi dobro i pravi cevape.stavi u zadnje mijesanje malo sode bikarbone.Posto ja nemam napravu za cevape isjecem plasticnu bocu i istiskam meso kroz grlic.Dizinu cevapa sam odredjujem.Uglavnom,fora je u tome da se cevapi prave tek treci dan.meso treba da sazri.Ovaj recept mi je dala moja tasta.Njen otac je bio mesar i pravio je cevape u Beogradu prije drugog svjetskog rata.Vrsta mesa koju sam stavio na pocetku je moj izbor.
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
osnova za ćevap

Dakle smesa za gore pomenute specijalitete se pravi isključivo od junećeg mesa.
Cela ujudurma se sastoji u tome da uzmemo meso od plećke, meso od vrata i meso od potrbušine. Dobro ovo od potrbušine nije baš meso ali služi svrsi. Osnovna razmera bi bila 50% plećka, 40% vrat, !0% potrbušina.

Prvi korak bi bio da meso isečemo na kocke, posolimo, izmešamo i ostavimo na hladnom jedno 5 sati. Zatim to isto meso ( ) meljemo na krupnoj rešetki na mašini za mlevenje. Dobro to opet izmesimo i opet na hladno, pa tako 2-3 sata. Ponovo ga izvadimo
i sada meljemo na sitnijoj rešetki. Opet to dobro izmešamo i opet u frižider na dva sata.

Šta smo sada dobili. Odličnu osnovu za dalje igrarije. Važno je se do ovog momenta radi samo sa mesom i solju. Ništa voda, kisela, soda bikarbona, soja, prezle.... Samo meso i so.
Sada od tog mesa možemo praviti šta nam je volja. Dodajemo biber, alevu papriku, tucanu ljutu, vegete (malo), rendani kačkavalj, sitno seckani luk.... mašta na volju.

Ono što treba da naučimo je kako da to bez muke stanjimo. pa da dobijemo i neku estetiku. Za to nam služi celofan ili od onih kesa (ekoloških) napravimo podlogu, nauljimo stavimo gore loptu od onog mesa, stavimo opet celofan ili kesu i to pritisnemo daskom za sečenje. Debljina ne bi trebala preći 0,85cm. Onda nadjemo nešto prigodno pa to upotebimo kao modlu i dobijemo pljeskavicu prečnika po želji. Sve to slažemo sa strane - pljeskavica, celofan....... (malo nauljimo da se ne lepi). Za ćevape je najbolje nabaviti onaj levak. Ostavimo to na hladno i kad smo spremni pristupamo pečenju. Može na razne načine, na roštilju naravno najbolje.

ps. Osnova ukradena iz knjige - "Zanatska prerada mesa i obrada creva", a autor je Miroslav Stojšić Šilja. (knjiga za srednju školu)
 
Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
9
hvala na receptima ima puno korisnih informacija probaću sve načine pa ću odabrati najbolji
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Obučeni ćevapi

OBUČENI ĆEVAPI

8492.jpg


POTERBNO JE

ZA ĆEVAPČIĆE 400 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, šargarepa, seckani peršun, so, biber
ZA KORU 800 g brašna, 2 jajeta, 2 kašike suvog kvasca, kašika šećera, 100 g maslaca ili margarina, 2 kašičice soli, 500 ml mleka
ZA PREMAZIVANJE jaje, parmezan

PRIPREMA
Mleveno meso, seckani crni luk, šargarepu isečenu na sitne kocke, seckani peršun, so i biber dobro izmešajte. Od smese oblikujte manje ćevapčiće. Umesite testo od brašna, mleka, kvasca, jaja, maslaca ili margarina, soli i šećera. Dobro umešeno testo ostavite da naraste. Kad naraste, premesite ga, razvijte i isecite na pravougaonike. Na svako parče testa stavite ćevapčić, preklopite i ivice pritisnite prstima da se bolje zalepi. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite umućenim jajetom i pospite parmezanom. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

 
Natrag
Top