Čaj - Lek za svaku boljku

Učlanjen(a)
15.09.2011
Poruka
86
Šipak - crvena riznica vitamina

Šipak - crvena riznica vitamina



Izvor:Novosti

Lečenje biljem - plod divlje ruže upotrebljava se protiv gastritisa, dijareje, avitaminoze. Šipak se bere zreo dok je tvrd i svetlonarandžaste boje

zdr-sipak.jpg


PLOD divlje ruže, šipak ili šipurak, sazreva u septembru i oktobru i ima široku primenu, kako u narodnoj, tako i u zvaničnoj medicini.
- Glavni lekoviti sastojak šipurka je askorbinska kiselina, odnosno vitamin C, kaže za „Doktor u kući“ dr Zoran Maksimović, vanredni profesor Katedre za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. - Osim vitamina C, sadrži pektinske materije (značajne za varenje), tanine, šećere, različite voćne kiseline i pigmente (karotenoide, flavonoide i u tragovima antocijane). Bere se zreo plod, dokle god je tvrd i svetlonarandžaste boje. Nekada se iz ploda naknadno odstranjuje seme. To se radi, objašnjava prof. dr Maksimović, jer se plod lakše suši bez semena. Šipurak se suši u blago zagrejanoj sušnici, a čuva se u platnenim ili papirnim vrećama zaštićen od sunčeve svetlosti.

Naš sagovornik ističe da se u narodnoj medicini šipurak upotrebljava za lečenje gastritisa (upala želuca), dijareje (proliva), a pre svega da bi se sprečila avitaminoza (nedostatak vitamina). Kao i većina drugih lekovitih biljaka, ima diuretičko dejstvo, odnosno podstiče metabolizam i razmenu materija u organizmu učestalim mokrenjem.
Da bi se pripremio čaj od šipurka, osušeni plod može da se zdrobi ili ceo prelije vrelom, ključalom vodom. Svež plod, koji sadrži obilje vitamina C je specifičnog mirisa i ukusa. Osim čaja od šipurka se pravi i džem, kao zdrava poslastica za zimu.
Profesor Maksimović navodi da se od plodova šipka može praviti i lekoviti vino koje je takođe odlično za zdravlje, tačnije puno je vitamina. Ipak, najširu primenu ima industrijski čaj u vrećicama koji je pre svega osvežavajući i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega. Može da se pije u većim količinama bez štetnih posledica.
Divlja ruža (latinski rosa kanina), koja daje plod šipka, jeste biljka koja pripada velikoj porodici ruža. Veoma je rasprostranjena u prirodi i ima je po proplancima, livadama,a nekada i pored puta. Uspeva širom Evrope, ali i severne Afrike i Azije. Ima formu listopadnog žbuna, obično izraslog 2 do 3 metra, sa dugim, debelim i razgranatim granama prepunim trnja. Trnovi su obično pri osnivi široki i srpasto se povijaju prema zemlji, retko su pravi. Na starijim biljkama kora grana je obično smeđa, a na mladim mrkozelena, često crvena. Cveta od maja do jula, a cvetovi su bledoružičaste boje sa belim kruničnim i zelenim čašičnim listićima.


RECEPTI
U kombinaciji sa nanom
Jedna kašika zdrobljenog šipka kuva se 5 minuta sa 300 ml vode, doda se 2 do 3 lista nane, poklopi se i skloni sa vatre. Posle dva sata se procedi, medom zasladi i pije se kao veoma prijatan napitak, naručito za one koji ne vole da piju običnu vodu.
Čaj za pražnjenje
Po 20 g šipurka, klekinja, zečjeg trna, kukuruzne svile i peteljki od višanja. Tri supene kašike ove smeše kuva se 5 minuta u pola litra vode i posle 3 sata procedi i pije u toku dana. Ovaj čaj je dobar diuretik.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čaj i njegova ljekovita svojstva

Čaj i njegova ljekovita svojstva

cajz.jpg


Legenda kaže kako je kineski car Shen Nung, oko 2750. godine prije Krista, dok se odmarao od napornog lova zakuhao vodu iz potoka.
U lonac u kojem je ključala voda, slučajno je upalo nekoliko listića zimzelenog drveta srodnika magnolije, kojeg danas nazivamo čajem.
Ugodan miris dopro je do njegovih nosnica i car nije mogao odoljeti kušati napitak.

Grm kineskog čajevca ili jednostavno – čaja (lat. camellia sinensis), prvi se put spominje u starom kineskom spisu "Pent - Sao".

Prvi je čaj u Japan donio budistički svećenik Yeisei koji je otkrio njegov blagotvoran učinak na tijelo i duh pa je vjerojatno zbog tog svojstva ovaj napitak toliko omiljen među tamošnjim redovnicima zen učenja.
Pretpostavlja se da je u Europu stigao preko arapskih trgovaca u 13. ili 14. stoljeću brodom, a kasnije se prevozio kopnenim putem, tzv. Putem svile.

Postoje tri osnovne vrste čaja dobivenog od ove biljke. Ovisno o tehnološkom procesu obrade, razlikuju se: zeleni čaj, oolong i crni čaj.

Ovo grmoliko drvo sadi se u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100 do 2000 metara. Lišće za crni čaj se potpuno fermentira, dok se listovi za zeleni čaj izlažu samo pari, nakon čega se suše.
Oolong ili wulong čaj, okusom je i svojstvima između crnog i zelenog čaja, a zahtijeva malo složeniju obradu.

Ljekovita svojstva


Zbog visokog sadržaja prirodnog fluorida, osobe koje piju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju i zdrave zube.

Još se od davnih vremena u narodnoj medicini zeleni čaj koristio za ublažavanje bolesti i kvarenja desni.
Također, bio je cijenjen zbog svoje djelotvornosti kod upale grla, detoksikacije organizma, umornih očiju, podočnjaka, glavobolje itd.
Mnoge kozmetičke kompanije odnedavno dodaju u svoje proizvode upravo zeleni čaj jer se pokazalo kako neki njegovi sastojci štite od upalnih procesa nastalih UVB zračenjem.
Ekstrakt zelenog čaja također potpomaže oksidaciju masti pa se stoga smatra bitnim saveznikom u borbi protiv prekomjerne težine.

Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja kao što su snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i poboljšanje funkcije krvnih žila.

Bogat je antioksidansima i flavonoidima i povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi.
Kako sadrži sastojke koji zatvaraju, preporučuje se i kao lijek kod problema sa stolicom ili mučninama.

Čaj ili kava?


Kofein u čaju, nazvan tein, otkriven je 1827. godine. Kava, kao i čaj, u nekim je tradicijama bila iznimno štovana, a Maye i Azteci smatrali su je svetom biljkom.
No unatoč nekim pozitivnim djelovanjima kave, kofein u čaju, za razliku od onog u kavi, ne utječe negativno na srce i krvotok, već naprotiv pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu.

U čaju ima oko 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein u kavi rastvara se već u želucu, dok onog iz čaja najvećim dijelom rastvara crijevni sok.

Tanini u čaju također djeluju na sporije primanje kofeina, pa kofein iz kave stiže u krvotok naglo dok taj proces kod čaja teče puno mirnije.
Djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 10-tak minuta, a prestaje za 30 minuta. Kod čaja, djelovanje kofeina dostiže vrhunac nakon 40, a prestaje nakon 70 minuta.
Kofein iz čaja djeluje osvježavajuće, a krajnji rezultati su poboljšano raspoloženje, te smanjen umor i pospanost.

Čaj u različitim kulturama


Danas je čaj poslije vode najčešće ispijana tekućina. Raširen je po cijelome svijetu i priprema se na razne načine.

Osim čajeva dobivenih od drveta biljke čaj, široko se koriste i tzv. biljni, te voćni čajevi. Na području antičke Grčke postojala je cijela nauka pripremanja čajeva u svrhu ozdravljenja i očuvanja cjelovitog zdravlja.
To znanje danas promoviraju učitelji u sklopu programa koji se naziva Učenje Vatre, a kod mnogih obitelji na Balkanu tisućama je godina tradicija ljekovitih čajeva prenošena s koljena na koljeno.

No, najpoznatija vrsta čaja svakako je crni čaj, koga neki još nazivaju i indijskim ili ruskim čajem.

U različitim se kulturama priprema na razne načine. Obično se u njega dodaje malo mlijeka kako bi se ublažio gorak okus.
Indijski jogiji uz mlijeko dodaju i neke začine kao što su cimet, med, đumbir, kardamom ili klinčić. Tibetanski monasi otišli su najdalje, u čaj dodajući sol i maslac, jer smatraju da će ih tako jak napitak držati budnima u dugotrajnim meditacijama.

Kura crnim čajem


Kao jednostavan i vrlo dobar način čišćenja cijelog organizma od otpadnih tvari i nečistoća, isprobajte kuru crnim čajem. Ova kura jača i čisti jetru i bubrege.

Potrebno je kuhati 1 šalicu vode dok se količina vode ne smanji na polovicu šalice. Dodati 1 žlicu crnog čaja. U istu šalicu dodati 1/2 šalice neprokuhane tople vode.

Popijte sve odjednom. Ovu kuru treba raditi svako jutro u trajanju od 15 dana, barem jednom godišnje.

Izvor: Alternativa


 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Maslačak i kopriva čiste organizam



Od polovine decembra, kada je počela sezona slava i praznovanja, većina nas je uživala u hrani malo više no što treba. Zalogaj po zalogaj, čašica po čašica i eto povišenog pritiska, gorušice, suvišnih kilograma i nagomilanih toksina. Slavlja su prošla i sad je pravo vreme za čišćenje organizma.

22697_1_iff.jpg

U narednom periodu jedite laganu hranu, što više svežeg voća i pijte bar dva litra tečnosti dnevno, najbolje čajeve od maslačka ili koprive jer ubrzavaju izbacivanje toksina.


Čaj od ove biljke podstiče cirkulaciju i izbacivanje štetnih materija iz organizma, pa stoga umesto kafe pijte tri šolje ovog čaja dnevno. Lišće koprive bogato je gvožđem, fosforom, kalcijumom i magnezijumom, zbog čega se kopriva smatra dobrim diuretikom.
Čaj: Dva osušena lista koprive prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i popijte. Pošto ovaj čaj pospešuje mokrenje, uzimajte namirnice bogate kalijumom kako biste sprečili gubitak tog minerala.

Listovi ove rasprostranjene biljke imaju snažno diuretično dejstvo – pospešuju rad bubrega i izbacivanje nagomilanih štetnih materija. Bogati su vitaminima A, B1, B2 i C, a imaju više gvožđa nego spanać. Svi delovi maslačka, i cvetovi, i listovi, i koren, veoma su lekoviti, a čaj izuzetno ukusan.
Čaj:
Pomešajte po kašičicu suvih listova, cvetova i sitno seckanog korena maslačka, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta, pa procedite. Zdrave osobe mogu dnevno da piju tri šolje ovog čaja, a trudnice, dojilje i dijabetičari samo jednu šolju na dan.



Izvor: Blic Žena
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Zeleni čaj smanjuje uzroke nastanka invaliditeta

[h=2]Zeleni čaj smanjuje uzroke nastanka invaliditeta[/h]Starije odrasle osobe koje piju redovno zeleni čaj mogu ostati pokretljivije i nezavisnije od vršnjaka koji ne piju toliko ovog čaja, navodi se u najnovijoj studiji japanskih naučnika

green_310x186.jpg



Starije odrasle osobe koje piju redovno zeleni čaj mogu ostati pokretljivije i nezavisnije od vršnjaka koji ne piju toliko ovog čaja, navodi se u najnovijoj studiji japanskih naučnika koja je sprovedena na hiljadama ljudi.

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji pomažu da se očuvaju ćelije čije oštećenje može dovesti do bolesti. Naučnici su već proučavali efekte zelenog čaja na mnogim bolestima - od holesterola do rizika od oboljevanja od nekih vrsta raka i dobili su do sada različite rezultate.


Za novu studiju, objavljenu u američkom žurnalu o kliničkoj ishrani, istraživači su odlučili da nađu odgovor na pitanje da li oni koji piju čaj imaju manji rizik da obole od invaliditeta kada ostare.


Jasatuke Tomata sa Tohoku medicinskog univerziteta i njegove kolege ispitali su više od 14.000 odraslih osoba godina od 65 i malo starijih.


Oni su otkrili da oni koji su pili najviše zelenog čaja su imali najmanje problema sa funkcionalnm sposobnostima ili manje problema sa dnevnim aktivnostima, kao i osnovnim potrebama, kao što su oblačenje ili kupanje.


Skoro 13 procenata starijih koji su pili manje od šolje zelenog čaja dnevno postali su funkcionalno onesposobljeni u odnosu na sedam procenata ljudi koji su pili skoro pet šolja čaja dnevno.
''Konzumenti zelenog čaja su značajno povezani sa nižim rizikom od funkcionalnih nesposobnosti'', napisali su Tomata i njegove kolege.


Ljubitelji zelenog čaja uglavnom se zdravije hrane - u svoju ishranu uključuju više ribe, povrća i voća, a i manje puše i manje imaju problema sa srčanim problemima. Oni takođe imaju tendenciju da budu društveno aktivni.


Ljudi koji piju oko pet šolja zelenog čaja dnevno biće tri puta manje u problemu sa bilo kojim zdravstvenim smetnjama od onih koji piju manje od šolje dnevno. Oni ljudi koji piju tri ili četiri šolje dnevno imaju 25 procenata niži rizik, navodi se u studiji.


Još uvek nije jasno kako je zeleni čaj zaštitni tampon protiv slabosti.


Dok se zeleni čaj i njegovi sastojci smatraju sigurnim u malim količinama, on sadrži kofein i male količine vitamina K, što znači da može da ometa dejstvo lekova za zgrušavanje krvi.

Večernje Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Zelenim čajem do vitalne starosti





Starije odrasle osobe koje piju redovno zeleni čaj mogu ostati pokretljivije i nezavisnije od vršnjaka koji ne piju toliko ovog čaja, navodi se u najnovijoj studiji japanskih naučnika koja je sprovedena na hiljadama ljudi.
20381507984f3114e7d1cd2247946277_orig.jpg




Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji pomažu da se očuvaju ćelije čije oštećenje može dovesti do bolesti. Naučnici su već proučavali efekte zelenog čaja na mnogim bolestima - od holesterola do rizika od oboljevanja od nekih vrsta raka i dobili su do sada različite rezultate.

Za novu studiju, objavljenu u američkom žurnalu o kliničkoj ishrani, istraživači su odlučili da nađu odgovor na pitanje da li oni koji piju čaj imaju manji rizik da obole od invaliditeta kada ostare.

Jasatuke Tomata sa Tohoku medicinskog univerziteta i njegove kolege ispitali su više od 14.000 odraslih osoba godina od 65 i malo starijih.

Oni su otkrili da oni koji su pili najviše zelenog čaja su imali najmanje problema sa funkcionalnm sposobnostima ili manje problema sa dnevnim aktivnostima, kao i osnovnim potrebama, kao što su oblačenje ili kupanje.

Skoro 13 procenata starijih koji su pili manje od šolje zelenog čaja dnevno postali su funkcionalno onesposobljeni u odnosu na sedam procenata ljudi koji su pili skoro pet šolja čaja dnevno.

''Konzumenti zelenog čaja su značajno povezani sa nižim rizikom od funkcionalnih nesposobnosti'', napisali su Tomata i njegove kolege.

Ljubitelji zelenog čaja uglavnom se zdravije hrane - u svoju ishranu uključuju više ribe, povrća i voća, a i manje puše i manje imaju problema sa srčanim problemima.

Oni takođe imaju tendenciju da budu društveno aktivni.

Ljudi koji piju oko pet šolja zelenog čaja dnevno biće tri puta manje u problemu sa bilo kojim zdravstvenim smetnjama od onih koji piju manje od šolje dnevno. Oni ljudi koji piju tri ili četiri šolje dnevno imaju 25 procenata niži rizik, navodi se u studiji.

Još uvek nije jasno kako je zeleni čaj zaštitni tampon protiv slabosti.

Dok se zeleni čaj i njegovi sastojci smatraju sigurnim u malim količinama, on sadrži kofein i male količine vitamina K, što znači da može da ometa dejstvo lekova za zgrušavanje krvi.





Izvor: Tanjug
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[h=1]Različiti čajevi za različito raspoloženje [/h]




Većina ljudi bira čaj prema ukusu, ali da li znate da različiti čajevi različito utiču na vaše raspoloženje.

news_10289.jpg


Šolja čaja leči emocionalne rane, ublažava bolesti i čini hladno
vreme podnošljivim, pa čak i prijatnim.

I već se puno puta pričalo o svim prednostima čaja. Čaj sadrži korisne antioksidante koji pomažu u borbi protiv raka. Takođe jača imuni sistem, povećava mentalne sposobnosti, smanjuje stres i pomaže kod nesanice.

Ali, da li znate koji čaj je prigodan baš za određeni trenutak, i raspoloženje u kome se nalazite?

Želite brzo da se razmrdate

Potreban vam je crni čaj. Ukoliko ne želite da pijete puno kafe, ali vam je potreban unos kofeina, crni čaj je
savršeno rešenje.

Želite da se osećate zdravo i sveže

Probajte beli čaj. Beli čaj sadrži najmanje kofeina a ima najviše antioksidanata. Pošto je manje prerađen u odnosu na druge čajeve, ima prijatan ukus.

Želite da se oslobodite stresa


Pokušajte sa zelenim čajem. On je neutralnog ukusa, nema kofeina kao crni čaj, a dokazano je da može da smanji posledice stresa.

Potrebna vam je inspiracija

Za vas je indijski crni čaj. Indijski "chai" ima različitu paletu ukusa zbog začina koji se dodaju. Bilo da ga pijete sa mlekom i šećerom ili bez, smatra se da je ovaj napitak neophodan za kreativnost.

Prehladili ste se

Savršen je bilo koji voćni čaj. Pomorandža, limun, maline...izbor je ogroman. Možete da ga pijete kad vas boli grlo, imate grip, nazebete...

Žedni ste


Pijte hladni ulong (oolong) čaj ili čaj od ječma. Sa ledom, savršeni je da utoli žeđ u vrelim letnjim danima, piše Veglov.







Izvor: S media
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Šta niste znali o čaju?

[h=1]Šta niste znali o čaju?
[/h]B92


Istorija čaja počinje pre više od 4 hiljada godina.

10713863824f660a4899419138032620_640x525.jpg


Prema jednoj legendi,kineski car Sen - Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta 2737. godine pne.

Kada je htio da prokuva rečnu vodu na vatri, vetar je doneo jedan list sa stabiljke čaja koja je u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promenila boju i do carevog nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris.

Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tečnosti i bio je oduševljen aromom, a i vrlo brzo je osetio da je osveženje i umor od dugotrajnog lova nestao.

Međutim ne znaju svi kako da pripreme i koriste ovaj čarobni napitak. Evo nekih osnovnih pravila.

1. Nemojte piti čaj na prazan stomak jer on može ohladiti slezinu i stomak. U Kini se preporučuje "nemojte piti čaj ako vam je srce prazno".

2. Nemojte piti čaj ni ako je previše vruć jer možete iziritirati grlo, stomak i jednjak. Ako redovno pijete vreo čaj u na ovim organima se mogu desiti neke nezdrave promene; između ostalog možete ošteti stomačno tkivo i uzokovoati bolest ovog organa.

3. Ne pijte hladan čaj jer može doći do nagomilavanja sluzi.

4. Nemojte piti izuzetno jak čaj. Visok sadržaj kofeina i tanina iz jakih čajeva mogu dovesti do glavobolje i nesanice.

5. Nemojte predugo kuvati čaj. Ako to radite polifenoili i etarska ulja počinju spontano da oksidiraju - što ne samo da smanjuje čistoću i aromu čaja već smanjuje i njegovu hranljivu vrednost.

6. Ne kuvajte čaj više puta. Eksperimenti su pokazali da se prvim kuvanjem iz čaja dobija 50% zdravih supstanci; drugim 30%, trećim 10%, a četvrtim samo do 3%. Ako i nakon toga nastavite sa kuvanjem čaja, štetne supstance će napuniti napitak, jer upravo ti elementi iscure u poslednjem trenutku.

7. Ne pijte čaj pre obroka. Čaj pred obrok omekšava pljuvačku i hrana će vam se činiti bezukusnom. Takođe može doći do privremene asimilacije proteina od strane organa za varenje. Popijte čaj pola sata pre nego što ćete jesti.

8. Ne pijte čaj odmah nakon obroka. To će usporiti varenje i poremetiti sve organe koji su odgovorni za taj proces. Sačekajte dvadesetak minuta nakon obroka i onda uživajte u čaju.

9. Ne pijte čaj kada uzimate lek. Tanin koji se nalazi u čaju ublažava dejstvo lekova; zato Kinezi govore da čajevi uništavaju medikamente.

10. Ne pijte čaj koji ste napravili dan ranije. Ne samo da je izgubio vitamine već je u međuvremenu postao i savršeno stanište za bakterije. Ali to ne znači da morate da ga prospete. Čaj koji je odstojao 24 sata bogat je kiselinama i fluorom koji sprečavaju krvarenje kapilara. Zato takav čaj pomaže pri lečenju upala u ustima kao što su bolovi u jeziku, krvarenje desni, ali i ekcema, neke povrede kože, čireva...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Da li se vama svidja mesanje mleka sa cajem ili vam je ta kombinacija bljutava?

Zavisi od čaja. Ja volim tu kombinaciju ako su u pitanju oni jaki, crni čajevi kao recimo "Earl Gray". Njega recimo volim i sa mlekom, ali volim i kombinaciju sa medom i limunom. Naravno, razmera ne treba da bude pola-pola, nego malo mleka, tek da ublaži ponekad prejaki ukus čaja.
 
Natrag
Top