Čaj - Lek za svaku boljku

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koren života čuva snagu i mentalnu svežinu

Lekovita priroda: Žen šen usporava starenje, reguliše cirkulaciju i krvni pritisak, pomaže kod anemija, sprečava hipoglikemiju. Tokom treninga podstiče iskorišćavanje masnih kiselina

12a18f.jpg


Ako želite da uzgajate lekovitu biljku žen šen (poznatu i kao ginseng ili "koren života"), dobro se naoružajte strpljenjem. Uspeva i na našim prostorima, ali joj treba pet do deset godina da koren naraste za upotrebu. Ipak, s obzirom na to da je koren izuzetno blagotvoran i skup, dugo čekanje se isplati.

Žen šen je među najstarijim, najviše upotrebljavanim i proučavanim biljkama na svetu. Potiče iz istočne Azije, Sibira i Severne Amerike, a za ljudsku ishranu i lečenje koristi se već 5.000 godina. Zbog neverovatnih svojstava Kinezi ovu biljku smatraju čudotvornim isceliteljskim lekom. Koristi se za lečenje raznovrsnih bolesti i tegoba, a upućeni veruju da njeni lekoviti sastojci uvek pronalaze put do bolesnog mesta u organizmu.

Kao dodatak ishrani koristi se širom sveta, jer se pokazalo da podstiče mentalnu i fizičku snagu i sposobnost. Reguliše cirkulaciju i krvni pritisak, pomaže kod anemija, sprečava hipoglikemiju, odnosno snižavanje šećera u krvi. Otklanja smetnje u radu organa za varenje, pomaže kod upalnih bolesti zglobova, leči impotenciju.

Delujući na žlezde sa unutrašnjim lučenjem pomaže da se vitamini i minerali u organizmu u potpunosti iskoriste. Ova aktivnost žen šena je izuzetno važna jer bez vitamina i minerala nije moguće preraditi šećere, masti i belančevine i pretvoriti ih u energiju i neophodne gradivne sastojke. Što je koren ove lekovite biljke stariji, to je njegovo dejstvo snažnije.

Žen šen se preporučuje svima bez obzira na starost i pol, pa nije slučajno što u Kini ovu biljku zovu "koren života". Na Dalekom istoku upotrebljavaju je kao eliksir za produženu mladost i dugovečnost. Još su stari Kinezi uočili da žen šen čuva životnu snagu i mentalnu svežinu. Klinička ispitivanja su pokazala da pojačava moždanu aktivnost, odnosno lučenje adrenalina, te da odlaže psihofizički umor.

Tokom treninga i takmičenja štedi nivo šećera u krvi te na taj način podstiče intenzivnije iskorišćavanje masnih kiselina u procesu stvaranja energije za rad mišića. Pojačava i funkciju pluća tako što povećava koncentraciju kiseonika u tkivima i kontroliše stvaranje mlečne kiseline. Na taj način se štede mišići, pa umor dolazi kasnije i manje je izražen, zbog čega je i oporavak brži.

Preparati ginsenga se uzimaju na prazan želudac sa mnogo tečnosti, jer su samo tako efikasni. Koriste se u vidu ekstrakta u obliku tableta ili kapsula, praha, mada upućeni tvrde da je najdelotvorniji kao tinktura.

Biljni čaj od mesnatog korena biljke takođe je izuzetno popularan jer postoji uverenje da podstiče podmlađivanje ukoliko se konzumira svakodnevno. Zagovornici ističu i da pomaže muškarcima kod erektilne disfunkcije, mada to nije dobilo zvaničnu potvrdu.

GIN SENOZIDI I VRHUNSKI SPORT

Predmet intenzivnih istraživanja je primena ginsenga u sportu. Za sada se pouzdano zna da je za postizanje vrhunskih sportskih rezultata neophodno uzimati veće količine ovog neobičnog korena. Žen šen sadrži između 12 i 13 delotvornih materija, gin senozida, koji se u drugim biljkama nalaze u zanemarljivo malim količinama. Čak korenje najkvalitetnijih biljaka sadrži vrlo male koncentracije, ne više od 2 odsto u dobijenom ekstraktu.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Možda Vam Nana I Kamilica Ne Odgovaraju: Na Osnovu KRVNE GRUPE Saznajte Koji Je ČAJ Idealan Za Vas

caj-od-kamilice-700x430fcde9b5e5bccb85f.jpg


Čaj je izuzetno zdrav napitak, ali da li ste znali da uticaj te tečnosti na vas, takođe, zavisi i od vaše krvne grupe? Dakle, pratite najbolje kombinacije bilja za svaku krvnu grupu.

Krvna grupa A

Ove ljude karakteriše emocionalnost i analitičnost i dosta su skloni stresu. Za ljude sa ovom krvnom grupom su Tajvanski zeleni čaj, često zvan barut, čaj od cveta čistog jasmina ili sa kombinacijom zelenog čaja Ying Hao. Takođe se savetuju neven i majčina dušica koji odlično utiču na ovu krvnu grupu.

Krvna grupa B

Osobe sa ovom grupom imaju sporiji metabolizam, skloni su autoimunim bolestima, gojaznosti, letargiji i anksioznosti. Njima je potreban zato zeleni čaj, ili organski robios poznata afrička mahunarka. Dobri su i crveni čajevi bez dodataka koji osvežavaju i poboljšavaju cirkulaciju.

Krvna grupa AB

Ove osobe nisu naročito intuitivne i sklone su stresu, ali imaju smanjen libido. Njima se savetuje da se skoncentrišu na određene vrste zelenog čaja, čaja od božura, sandalovine i konzumacija žutih čajeva. Mešavina zelenog čaja i nane se naročito preporučuje. Dobra kombinacija naročito je kopriva sa mentom koja je veoma dobra za ovu grupu.

Krvna grupa 0

Osobe koje imaju nultu krvnu grupu treba da izbegavaju mleko i gluten. Ove osobe izlaze na kraj sa stresom, ali je posledica toga često bol u stomaku ili problem sa vodom. Ovim osobama se savetuje čaj na bazi đumbira. Odlična kombinacija kako navodi “Natural health and beauty” jeste mešavina đumbira i čistog japanskog čaja Sancho.

(NaturalHealthAndBeauty)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vranilovka je najjači prirodni antibiotik

Vranilova trava osim antiseptičnog dejstva deluje i antigljivično. Zato se smatra idealnom u borbi protiv kandidijaze

dr-vranilovka_620x0c84f502c7dbda2cc.jpg


ČAJ od vranilovke ili divljeg origana prirodni je lek za opuštanje i nesanicu, grčeve, stomačne tegobe, plućne bolesti, higijenu usta i urogenitalne infekcije. S obzirom na to da se etarsko ulje ove biljke izlučuje preko sluzokože, a ima jaka antiseptična dejstva, korisna je i kod infekcija grla, sinusa i desni.

Vranilova trava osim antiseptičnog dejstva deluje i antigljivično. Zato se smatra idealnom u borbi protiv kandidijaze.

Najnovija istraživanja pokazala su da je najdragocenije ulje dobijeno iz listova vranilovke. Po svojim svojstvima smatra se najmoćnijim prirodnim antibiotikom, a naročito je efikasna protiv bakterija iz roda stafilokoka. Dobre efekte ulje vranilovke pokazalo je i protiv ešerihije koli, salmonele i drugih čestih bakterija.

Pri upotrebi ulja divljeg origana potrebno je da se vodi računa zbog toga što pored bakterija koje su patogene, može da uništi bakterije koje su prirodno prisutne u organizmu. Iz tog razloga neophodno je da se prati uputstvo za upotrebu preparata ili konsultuje sa farmaceutom.

Čaju od vranilovke u malim dozama deluje stimulativno, a u većim - omamljuje. Spolja, ovaj ukusni čaj, koristi se za lečenje upalnih i drugih procesa na koži, kao što je ekcem, osip i bradavice.

Čaj se priprema tako što se kašika osušenih grančica divljeg origana prelije sa 250 ml ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se procedi i pije tri puta dnevno pre jela, po mogućstvu nezaslađen.

REŠITE SE EŠERIHIJE

MEŠAVINA od 500 g belog sleza, 100 g lista vreska, 100 g lista ruže, 100 g cveta vranilovke i 100 g suvih peteljki od trešnje smatra se efikasnom protiv bakterije ešerihije koli.Sastojke čajne mešavine dobro izmešajte i usitnite. Čaj se priprema od dve kašike mešavine i pola litra vode. Čaj se pije tokom dana umesto vode čitavu sedmicu.

(Novosti)
 
Natrag
Top