C.Gora da ojača borbu protiv kriminala i korupcije

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crna Gora da ojača borbu protiv kriminala i korupcije






PODGORICA - Evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je danas da će napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava, odnosno ostvarivanje dobrih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biti ključni za nastavak evropskih integracija te države.

File je, u čestitci Milu Đukanoviću povodom stupanja na dužnost predsednika Vlade, ukazao na važnost nastavka reformi na evropskom putu Crne Gore.


38731_stefan-file-0101-fonet-fonetdragan-antoni_f.jpg



Prema njegovim rečima, Crna Gora treba da ojača administrativne kapacitete, kako bi efikasno sprovela evropsku agendu i nastavila da se bavi postojećim izazovima u oblasti vladavine prava.

Napore posebno treba usmeriti na finalizaciju ustavnih reformi koje su u toku, a tiču se nezavisnosti sudstva u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, kao i ostvarivanje dobrih rezultata u njihovoj implementaciji, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, istakao je File.
On je naveo da će Evropska komisija, u skladu sa svojim novim pristupom, posebno voditi računa o navedenim pitanjima i pratiti implementaciju reformi vezanih za vladavinu prava tokom trajanja pregovora.

Napredak Crne Gore u suočavanju sa ovim izazovima biće ključan za sveukupni tok pregovaračkog procesa , kazao je File.

On je naveo da je Đukanović preuzeo kormilo izvršne vlasti u istorijskom trenutku za odnose Crne Gore i EU.

Crna Gora je važan partner EU, kao primer dobrosusedskih odnosa i uspešnih reformi na prostoru Zapadnog Balkana, koji potvrđuje da evropska budućnost može biti stvarnost i da se kontinuirani napori isplate, istakao je File.

On je izrazio očekivanje da će nova Vlada Crne Gore nastaviti sa reformama, podsećajući da će napredak u otvaranju pregovaračkih poglavlja zavisiti od nivoa pripremljenosti Crne Gore.

Evropska komisija priprema izveštaj o skriningu, kako bi dala smernice o pitanjima sa kojima Crna Gora treba da se suoči. Pregovori o članstvu su veoma teški i zahtevaju posvećenost svih delova crnogorske administacije, kazao je File.

On je poručio da nova Vlada Crne Gore, u suočavanju sa izazovima koji stoje na putu ka EU, može da računa na punu podršku Evropske komisije.



Izvor:
Novosti.rs
 
Natrag
Top