Šta je novo?

C.Gora da ojača borbu protiv kriminala i korupcije

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crna Gora da ojača borbu protiv kriminala i korupcije


PODGORICA - Evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je danas da će napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava, odnosno ostvarivanje dobrih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biti ključni za nastavak evropskih integracija te države.

File je, u čestitci Milu Đukanoviću povodom stupanja na dužnost predsednika Vlade, ukazao na važnost nastavka reformi na evropskom putu Crne Gore.

Prema njegovim rečima, Crna Gora treba da ojača administrativne kapacitete, kako bi efikasno sprovela evropsku agendu i nastavila da se bavi postojećim izazovima u oblasti vladavine prava.

Napore posebno treba usmeriti na finalizaciju ustavnih reformi koje su u toku, a tiču se nezavisnosti sudstva u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, kao i ostvarivanje dobrih rezultata u njihovoj implementaciji, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, istakao je File.
On je naveo da će Evropska komisija, u skladu sa svojim novim pristupom, posebno voditi računa o navedenim pitanjima i pratiti implementaciju reformi vezanih za vladavinu prava tokom trajanja pregovora.

Napredak Crne Gore u suočavanju sa ovim izazovima biće ključan za sveukupni tok pregovaračkog procesa , kazao je File.

On je naveo da je Đukanović preuzeo kormilo izvršne vlasti u istorijskom trenutku za odnose Crne Gore i EU.

Crna Gora je važan partner EU, kao primer dobrosusedskih odnosa i uspešnih reformi na prostoru Zapadnog Balkana, koji potvrđuje da evropska budućnost može biti stvarnost i da se kontinuirani napori isplate, istakao je File.

On je izrazio očekivanje da će nova Vlada Crne Gore nastaviti sa reformama, podsećajući da će napredak u otvaranju pregovaračkih poglavlja zavisiti od nivoa pripremljenosti Crne Gore.

Evropska komisija priprema izveštaj o skriningu, kako bi dala smernice o pitanjima sa kojima Crna Gora treba da se suoči. Pregovori o članstvu su veoma teški i zahtevaju posvećenost svih delova crnogorske administacije, kazao je File.

On je poručio da nova Vlada Crne Gore, u suočavanju sa izazovima koji stoje na putu ka EU, može da računa na punu podršku Evropske komisije.Izvor:
Novosti.rs
 
Top