Član
- Učlanjen(a)
- 31.03.2010
- Poruka
- 38
Ja sam zavolela budizam, uopsteno celu indijsku religiju. Duhovnost je jedino sto mi sad prija. Nekako me vadi iz ove svakodnevne ucmalosti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
A šta je to lažno u Budizmu pošto sam Ja budista?Ja postujem svaku religiju, ali budizam naravno nema nikakve veze sa Isusom Hristom..
A nije posteno reci da budizam je eto prema Bibliji lazan -pa da zato nema istine u njemu, on se treba sagledati kao zasebna religija.. Ako to ucinimo racionalno shvaticemo da jako malo toga u njemu istinskog ima..
A šta je to lažno u Budizmu pošto sam Ja budista?
Dobro nije reinkarnacija bila središnja tačka Budnog učenja, ali je svakako verovao u nju.Tema o reinkaraciji nije bila središna tačka Budinog učenja. Tibetanski ne-budisti su je stavili u svome centru ali to nije izvorni budizam već je pre jeres za mene. Centralna tačka Budinog učenja jeste PATNJA. Kako ona nastaje i kako se ona gasi i to je sve.
Inače o reinkarnaciji mislim isto što i ti i mogu navesti još primera u korist NE-reinkarnacije ali ona nema veze sa Budinim učenjem i ona nikada nije bila tema o kojoj je učio već samo patnja. Inače reinkarnacija kako se uči i nalazi je potpuno besmislena i ima rupa ko švajcarski sir. Al eto nepismeni veruju u to. Jedino Lama ne može da kaže tj. da se "seti" svojega PRVOG života kojeg je živeo kao čovek ili marsovac....
Čovjek je od svoga postanka i spoznaje o samom sebi, pokušavao na razne načine, a najviše fantaziranjem, da se oslobodi straha od svoje konačnosti, pa otuda i "teorije" o vaskrsenju, Carstvu Božijem, reinkarnaciji..., ...religije uopšte.. Reinkarnacija je kao teorija moguća pa se tako i uzima kao i Teorija Relativnosti; jer je to bilo zvanični stav u Indiji otuda i kaste. Uostalom kada odeš na spavanje kao i da si umro. Još ako ne sanjaš......
Da, ali je reinkarnaciji dao drugačije objašnjenje nego to što čine Tibetanci. Uostalom i Hrist te uči da ćeš se ponovo "roditi" tj. vaskrsnuti. Moje je pitanje da li će te to spasiti od patnje ili neće? Mislim da neće.
Prihvatanje i spoznaje Budinog učenja će me zasigurno osloboditi patnje bilo sada bilo da se rodim ponovo ili vaskrsnem. Reinkarnacija je kao teorija moguća pa se tako i uzima kao i Teorija Relativnosti; jer je to bilo zvanični stav u Indiji otuda i kaste. Uostalom kada odeš na spavanje kao i da si umro. Još ako ne sanjaš......
Ono je upućeno čoveku koji pati i želi da se spase patnje i da se patnje ne možeš spasiti dobrim delima da bi zaslužio "bolje" rođenje sutra kao što su verovali ljudi njegovog vremena.
On je to samo iskoristio, reinkarnaciju, da im pokaže bolji put nego onaj koji reinkarnacija daje. Uostalom u tu reinkarnaciju i ja verujem, ali u tibetansku lamaističku NE!
To ti je kao i u Hrišćanstvu. Hrist je rekao;"Neće biti spasen svako ko viče Gospode, Gospode. Već onaj koji IZVRŠUJE volju Oca mojega nebeskoga". Ako to nemaš ti si za Hrista otpisan. Svako razume na svoj način i to tumači međutim važan je samo JEDAN način a to je ispravan način sve ostalo je pogrešno.
Zato je mene baš briga, svako uzima što je korisno za njega a ostalo ostavlja....