Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
За друге не могу да говорим, али у мом случају је пресудно описивање последњег времена и долазак Христов, нова земља и све ново:

15. Јер, гле, Господ ће доћи с огњем, и кола ће Му бити као вихор, да излије гнев свој у јарости и претњу у пламену огњеном. 16. Јер ће Господ судити огњем и мачем својим сваком телу, и много ће бити побијених од Господа.

17. Који се освештавају и који се очишћавају у вртовима један за другим јавно, који једу месо свињско и ствари гадне и мишеве, сви ће изгинути, вели Господ.

18. А ја знам дела њихова и мисли њихове, и доћи ће време, те ћу сабрати све народе и језике, и доћи ће и видеће славу моју.
19. И поставићу знак на њих, и послаћу између њих који се спасу к народима у Тарсис, у Фул и у Луд, који натежу лук, у Тувал и у Јаван и на далека острва, која не чуше глас о мени нити видеше славу моју, и јављаће славу моју по народима.
20. И сву ће браћу вашу из свих народа довести Господу на дар на коњима и на колима и на носилима и на мазгама и на камилама ка светој гори мојој у Јерусалим, вели Господ, као што приносе синови Израиљеви дар у чистом суду у дом Господњи.

21. И између њих ћу узети свештенике и Левите, вели Господ.
22. Јер као што ће нова небеса и нова земља, што ћу ја начинити, стајати преда мном, вели Господ, тако ће стајати семе ваше и име ваше.Иса. 51:16, 2 Пет. 3:13, Откр. 21:1

23. И од младине до младине, и од суботе до суботе долазиће свако тело да се поклони преда мном, вели Господ.
24. И излазиће и гледаће мртва телеса оних људи који се одметнуше од мене; јер црв њихов неће умрети и огањ њихов неће се угасити, и биће гад сваком телу. (Исаија 66)

И нема те силе да ме убеди у супротно, никакав здравствени аспект, никакво убеђивање, јер јасније од овога не може! Сви који тврде да је ово само за Јевреје лажу сами себе и не виде кључну ствар: "И сву ће браћу вашу из свих народа довести Господу..." и "те ћу сабрати све народе и језике...".

Да не буде забуне, руководим се и овим:

1. А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест.
2. Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље.
3. Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. (Римљанима 14)

Тако да на основу овога не малтретирам никога и не питам шта једе или не, просто ЈА хоћу да будем савршен у Христу и да испоштујем све, јер дешава ми се нешто невероватно: не пада ми тешко ништа што је по закону. Такође, не дозвољавам да мени неко пребацује што се држим тога што не једем.

Да ми пада тешко, то би био јарам старозаветни. Овако је за мене радост да могу да испуним неку заповест, а да друге не осуђујем или да просуђујем да ли нешто раде или не. Могу да упутим, али не знам хоће ли се учинити исправним после мало времена или после пар година. То само Господ Бог зна...

Има још једна једноставна ствар која ми говори да ли чиним исправно: ако не једем нешто сигурно нећу погрешити, неки су први хришћани били и вегетаријанци (али нису друге учили да то буду!); али ако нешто може да доведе до мојих преступа, зашто да ризикујем? Ионако ми не пада тешко да се држим, мада се деси да случајно окусим нешто. После видим, али сигурно нисам намерно јео да пркосим Богу или да тестирам своју веру само због хране, ја стварно не бринем шта ћу јести или обући (да ми је главна преокупација).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
За друге не могу да говорим, али у мом случају је пресудно описивање последњег времена и долазак Христов, нова земља и све ново:

15. Јер, гле, Господ ће доћи с огњем, и кола ће Му бити као вихор, да излије гнев свој у јарости и претњу у пламену огњеном. 16. Јер ће Господ судити огњем и мачем својим сваком телу, и много ће бити побијених од Господа.

17. Који се освештавају и који се очишћавају у вртовима један за другим јавно, који једу месо свињско и ствари гадне и мишеве, сви ће изгинути, вели Господ.

18. А ја знам дела њихова и мисли њихове, и доћи ће време, те ћу сабрати све народе и језике, и доћи ће и видеће славу моју.
19. И поставићу знак на њих, и послаћу између њих који се спасу к народима у Тарсис, у Фул и у Луд, који натежу лук, у Тувал и у Јаван и на далека острва, која не чуше глас о мени нити видеше славу моју, и јављаће славу моју по народима.
20. И сву ће браћу вашу из свих народа довести Господу на дар на коњима и на колима и на носилима и на мазгама и на камилама ка светој гори мојој у Јерусалим, вели Господ, као што приносе синови Израиљеви дар у чистом суду у дом Господњи.

21. И између њих ћу узети свештенике и Левите, вели Господ.
22. Јер као што ће нова небеса и нова земља, што ћу ја начинити, стајати преда мном, вели Господ, тако ће стајати семе ваше и име ваше.Иса. 51:16, 2 Пет. 3:13, Откр. 21:1

23. И од младине до младине, и од суботе до суботе долазиће свако тело да се поклони преда мном, вели Господ.
24. И излазиће и гледаће мртва телеса оних људи који се одметнуше од мене; јер црв њихов неће умрети и огањ њихов неће се угасити, и биће гад сваком телу. (Исаија 66)

И нема те силе да ме убеди у супротно, никакав здравствени аспект, никакво убеђивање, јер јасније од овога не може! Сви који тврде да је ово само за Јевреје лажу сами себе и не виде кључну ствар: "И сву ће браћу вашу из свих народа довести Господу..." и "те ћу сабрати све народе и језике...".

Да не буде забуне, руководим се и овим:

1. А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест.
2. Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље.
3. Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. (Римљанима 14)

Тако да на основу овога не малтретирам никога и не питам шта једе или не, просто ЈА хоћу да будем савршен у Христу и да испоштујем све, јер дешава ми се нешто невероватно: не пада ми тешко ништа што је по закону. Такође, не дозвољавам да мени неко пребацује што се држим тога што не једем.

Да ми пада тешко, то би био јарам старозаветни. Овако је за мене радост да могу да испуним неку заповест, а да друге не осуђујем или да просуђујем да ли нешто раде или не. Могу да упутим, али не знам хоће ли се учинити исправним после мало времена или после пар година. То само Господ Бог зна...

Има још једна једноставна ствар која ми говори да ли чиним исправно: ако не једем нешто сигурно нећу погрешити, неки су први хришћани били и вегетаријанци (али нису друге учили да то буду!); али ако нешто може да доведе до мојих преступа, зашто да ризикујем? Ионако ми не пада тешко да се држим, мада се деси да случајно окусим нешто. После видим, али сигурно нисам намерно јео да пркосим Богу или да тестирам своју веру само због хране, ја стварно не бринем шта ћу јести или обући (да ми је главна преокупација).

Znam da ce Gospod suditi na sudnjem danu i telu i dusi u tome se taj sud razlikuje od privremenog
Ali ne mislim da ce ljudi biti osudjeni jer su jeli pogano to je radi njihovog zdravlja mislim da ce Bog gledati kakav je ko bio ali moze da utice taj zakon i to dosta jer je to nepostovanje Bozije reci a da nije te reci nebismo postojali
Kroz Bibliju se vidi moc reci ne samo u Boga vec i u ljudima koji proklinju i Blagoslove

Hristos je prokleo Kapernaum i sta se desilo.......................................

Neznam gde nadje taj citat mora da mi je promaklo kad sam citao Bibliju ili ga nisam uzeo u obzir taj citat zakljucuje ovu temu

Mnogo si pomogao

Inace mene su vecina rodbine i drugih ljudi smatrali ludim jer to radim iako im pokazujem sta u Bibliji pise oni vele ti si lud

A da sam presao u Adventiste nebi bio lud jer je to kod njih ok?!

Gde ide ovaj svet u propast najverovatnije i Bog ga nije unistio jer ima dobrih ljudi i vernika kao mi

Ja da okusim nikako svinje i zeca sam se drzao podalje ali mi se desilo jednom sasvim slucajno da sam okusio lignje i dagnje a i to je zabranjeno ali jedino sto mi je bilo u mislima da nesmem svinju na ostalo nisam jako obracao paznju nazalost ali vise se nece ponoviti nadam se dace Bog da se ne desi.

Pozdrav

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izgleda da neki od nas mesaju pojmove i jos uvek ne poznaju sta znaci pravo predanje Bogu koje podrazumeva potpunu promenu u coveku i zivot u skladu sa Bozjom voljom zapisanom u njegovim zapovestima, odnosno sta u opste znaci ziveti zivotom poslusnosti, da li to podrazumeva da ja nesto moram, ili pak da nesto hocu.
Istinska predanost Bogu uvek ima kao rezultat posledicu promene odnosa prema grehu, gde covek u takvom stanju dobija neverovatnu odbojnost prema njemu, on mu je odvratan, gnusa ga se, i odbacuje ga.
U tom slucaju covek hoce da cini ono sto je Bozja volja, njemu to pricinjava radost, to postaje deo njegovog bica da on tako prirodno postupa onako kako ga Duh Sveti vodi ziveci u potpunosti u skladu sa Bozjom voljom, kao sto se cvet prirodno okrece prema suncu.

U svakom drugom slucaju zakon se ne moze u potpunosti ispuniti, i on postaje samo bezivotna forma, ako se ne ispuni uslov potpunog predanja i posvecenja, gde zakon jedino tako dozivljava na pravi nacin ispunjenje u coveku..

Ovo je takodje povezano i sa zdravstvenim zakonom i principima ishrane zapisanim u starm zavetu, gde je Bog odvajajuci ciste zivotinje od necistih za neciste zivotinje napomenuo `DA VAM JE GAD, MESA NJIHOVA NE JEDITE...
Dakle, kao sto sam napomenuo, istinski predanom coveku greh je odvratan i on ga se gadi, on nece konzumirati nesto nezdravo, hranu ili mesne proizvode, posto Duh Sveti tako izgradjuje covekovu licnost i fizicku i duhovnu, da coveku sama pomisao na njih, na nezdravu hranu i necista mesa izaziva gadjenje i odvratnost, a svinjetina sama po sebi ima neverovatno odvratan i miris i ukus, sto je za Hriscanina ne dopustivo da konzumira takvu vrstu hrane..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Izgleda da neki od nas mesaju pojmove i jos uvek ne poznaju sta znaci pravo predanje Bogu koje podrazumeva potpunu promenu u coveku i zivot u skladu sa Bozjom voljom zapisanom u njegovim zapovestima, odnosno sta u opste znaci ziveti zivotom poslusnosti, da li to podrazumeva da ja nesto moram, ili pak da nesto hocu.Istinska predanost Bogu uvek ima kao rezultat posledicu promene odnosa prema grehu, gde covek u takvom stanju dobija neverovatnu odbojnost prema njemu, on mu je odvratan, gnusa ga se, i odbacuje ga.U tom slucaju covek hoce da cini ono sto je Bozja volja, njemu to pricinjava radost, to postaje deo njegovog bica da on tako prirodno postupa onako kako ga Duh Sveti vodi ziveci u potpunosti u skladu sa Bozjom voljom, kao sto se cvet prirodno okrece prema suncu.U svakom drugom slucaju zakon se ne moze u potpunosti ispuniti, i on postaje samo bezivotna forma, ako se ne ispuni uslov potpunog predanja i posvecenja, gde zakon jedino tako dozivljava na pravi nacin ispunjenje u coveku..Ovo je takodje povezano i sa zdravstvenim zakonom i principima ishrane zapisanim u starm zavetu, gde je Bog odvajajuci ciste zivotinje od necistih za neciste zivotinje napomenuo `DA VAM JE GAD, MESA NJIHOVA NE JEDITE...Dakle, kao sto sam napomenuo, istinski predanom coveku greh je odvratan i on ga se gadi, on nece konzumirati nesto nezdravo, hranu ili mesne proizvode, posto Duh Sveti tako izgradjuje covekovu licnost i fizicku i duhovnu, da coveku sama pomisao na njih, na nezdravu hranu i necista mesa izaziva gadjenje i odvratnost, a svinjetina sama po sebi ima neverovatno odvratan i miris i ukus, sto je za Hriscanina ne dopustivo da konzumira takvu vrstu hrane..
Slazem se sa tobom u vezi ovoga ja nisam od nekih primera koji zele da jedu i vole svinjsko pa se uzdrzavajuJA sam od onih kojima se to zgadilo i gadi mi se pomisao na svinjetinu to se s vremenom odigralo nisam i dalje svestan kako a sto je najgore sbe smatram poganim jer sam to ranije jeo smatram svoju sliku iz proslosti poganom

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
svinjetina sama po sebi ima neverovatno odvratan i miris i ukus, sto je za Hriscanina ne dopustivo da konzumira takvu vrstu hrane..

То није тачно, прерађевине од свињског меса су одличног укуса и нема тог човека који не воли. Ја сам волео. Ту причу о нездравом и "смрдљивом" месу не може нико да купи јер то нема везе са Божијим законом.

Ако се човек посвети Богу и Бога воли свим срцем, њега неће интересовати не само свињетина, већ било шта што би могло да га одвоји од Господа. Тако да појам неукусног меса и нездравог не пије воду, и ни један човек то неће прихватити. Чак ти неће ни веровати они који никада нису окусили. Поента је да човек омрзне све што мрзи Бог, разлози могу да нам буду јасни, али и не морају. Мени нису неопходни, ако је речено да животиња буде папкар и преживар, мени је то савим довољно. Не интересује ме научно објашњење.

Замислите Мојсија и Јевреје који стрално нешто запиткују: што не сме ово, што не сме оно? Ужас.
Може сарма и са јунећим или неким другим месом, све то може нормално без тензија и објашњавања. Ко је вегетаријанац такође може да то буде, а да га не спопадају са питањима и научним констатацијама. Све су то ЛИЧНЕ и споредне ствари на самом вернику (хоће ли јести меса или не). А доктрине и набеђивање како нешто не ваља по нас и да није укусно и да је одвратно не пије воду, јер као што знамо грех је сладак - пресладак. Једини начин је омрзнути оно што те чини слабим и одваја од главне наше преокупације - Господа..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Svi se mi radjamo sa sklonoscu ka grehu, po prirodi stvari odvojeni smo od Boga i tu gresnost povecavamo tokom zivota usvajajuci gresne navike i ziveci nacinom zivota koji je suprotan Bozanskim principima.

Takodje usled greha i grresnog nacina zivota mi mozemo iskvariti i nas ukus hraneci se nezdravo, a mnoge stvari se urezuje u coveka upravo tokom tih prvih godina zivota kada se izgradjuje karakter i covekova licnost, tako da su te godine vrlo bitne za pravilno vaspitanje, jer neke stvari koje se prime u detinjstvu uglavnom prate coveka tokom celog zivota..
Zato je odgovornost roditelja ogromna pred Bogom u tom smislu, da svoju decu od malena usmeravaju i vaspitavaju u Duhu Hristovih reci.
Dakle, nas ukus moze biti iskvaren ako nismo pravilno usmeravani, i to moze dovesti do takvih posledica da taj nas iskvaren ukus tokom zivota toliko dodje do izrazaja da mi u stvari celog zivota jedemo samo nezdravu hranu, i cini da nam je ona ukusna i da u njoj uzivamo.

Takvom coveku je upravo potrebna Duhovna obnova, odnosno Duh Sveti mora u takvom coveku izvrsiti promenu o kojoj sam vec govorio, i ta promena podrazumeva i promenu navika stecenih u mladosti ili tokom zivota, promenu ukusa, gde coveku nezdrava hrana koju je jeo tokom zivota postaje odvratna, i on usvaja nove principe u ishrani, pocinje da jede ono sto je zdravo, sto ce mu doneti vitalnost i trezvenost u svakom trenutku zivota.
Mi mozemo govoriti i o povezanosti fizickog i duhovnog zdravlja, gde hrana koju pojedemo u odnosu - jaka hrana ili slaba, puna masnoce ulja, i spremljena na neadekvatan nacin i te kako uticu na nasu trezvenost i spremnost da u svakom trenutku budemo spremni da se borimo sa iskusenjima.

Ovo govorim iz svog licnog iskustva, jer sam i sam kozumirao nezdravu hranu, cak sta vise pusio sam Duvan i pio alkohol uglavnom pivo i vino, ali dopustivsi Bogu da udje u moj zivot odbacio sam sve ovo za vrlo kratko vreme, i danas ne mogu da podnesem miris duvana, ili ukus Alkohola, a meso mi je ovratno i kada prolazim pored kioska za rostilj uvek zadrzim Dah.

Razumno, postoje slabosti za koje je potrebno vreme, ali ako covek dopusti Bogu da u potpunosti deluje u njemu i za to se moli i ka tome tezi celim srcem, Bog ce mu dati pobedu bilo koja da je slabost Duha i tela u pitanju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
За први део око васпитања се потпуно слажем, али што се тиче укуса то нема никакве везе са васпитањем. Некоме може да се свиђа одређени укус, а некоме не. Поента је у поштовању Божијих заповести, а не "испирању мозга". Можда и мишеви имају одличан укус (по мом укусу гледано), али то не значи да ћу ја и пробати, а камоли јести. Не могу себе да набедим да је укус одвратан, већ не желим да се одвајам од мог Господа због било чега, а камоли хране и пића.

Све си погрешно схватио:
није укус одвратан, већ сам чин једења одређеног јела које је забрањено, а ми због љубави не чинимо, не на силу. Да демонстрирам сликом, можда укус није одвратан (можда је одличан), али је чин једења чорбе од слепог миша одвратан - гадан. Зар није? Некоме није ништа гадно, мени јесте. Тако да се речи из Писма одлично слажу са тим да некоме није ништа, а некоме је много тога гадно. Зато ово и јесте лична ствар, не треба замарати људе. Они ће сами следити оно што је узорно када провере у Писму. Не треба засташивати никога. То су једноставне ствари.

slepi-mis1.jpg

"promenu ukusa (???), gde coveku nezdrava hrana koju je jeo tokom zivota postaje odvratna, i on usvaja nove principe u ishrani, pocinje da jede ono sto je zdravo, sto ce mu doneti vitalnost i trezvenost u svakom trenutku zivota."

...почиње да се држи заповести људских, ето шта се дешава. Живи се и ради по шаблону, по приручнику. Има таквих деноминација много, чак превише. Није ствар о укусу и мирису, већ у љубави према Богу. Никакво "дресирање" не може да парира слободној вољи. То звучи као многе Њу ејџ филозофије: набеђивање самог себе, а и других људи у нешто. Никако кроз љубав, већ доказивањем и набеђивањем. Аутосугестија, самоубеђивање и понављање, то не звучи добро...

20. Ако дакле умресте с Христом стихијама света, зашто се као живећи у свету препирете: 21. Не дохвати се, не окуси, не опипај; које је све на погибао ономе који чини,
22. По заповестима и наукама људским?
23. Које је само по речи премудрост самовољно избране службе и понизности и нештеђења тела, не за част какву, за пуњење тела. (Колошанима 2)

Јесте на погибао ономе који се дохвати нечистоће или једе нечисто, али ми не треба да се препиремо и уводимо нове заповести. Довољно је да човек заволи Бога, а све остало иде после тога, а не пре. Ако се човек зароби уздржавањем и заповестима пре потпуне љубави, и она љубав која постоји ће утихнути. Прва Христова заповест је најважнија, после иде све ово само од себе, не треба убеђивање и доказивање.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
То није тачно, прерађевине од свињског меса су одличног укуса и нема тог човека који не воли. Ја сам волео. Ту причу о нездравом и "смрдљивом" месу не може нико да купи јер то нема везе са Божијим законом.

Ако се човек посвети Богу и Бога воли свим срцем, њега неће интересовати не само свињетина, већ било шта што би могло да га одвоји од Господа. Тако да појам неукусног меса и нездравог не пије воду, и ни један човек то неће прихватити. Чак ти неће ни веровати они који никада нису окусили. Поента је да човек омрзне све што мрзи Бог, разлози могу да нам буду јасни, али и не морају. Мени нису неопходни, ако је речено да животиња буде папкар и преживар, мени је то савим довољно. Не интересује ме научно објашњење.

Замислите Мојсија и Јевреје који стрално нешто запиткују: што не сме ово, што не сме оно? Ужас.
Може сарма и са јунећим или неким другим месом, све то може нормално без тензија и објашњавања. Ко је вегетаријанац такође може да то буде, а да га не спопадају са питањима и научним констатацијама. Све су то ЛИЧНЕ и споредне ствари на самом вернику (хоће ли јести меса или не). А доктрине и набеђивање како нешто не ваља по нас и да није укусно и да је одвратно не пије воду, јер као што знамо грех је сладак - пресладак. Једини начин је омрзнути оно што те чини слабим и одваја од главне наше преокупације - Господа..

Brate Adrian,
Kako kome inace znam ja vegeterijanaca i monaha kojima se gadi svo meso a ponajvise svinjsko u manastirima se postuje taj zakon iako se slabo postuje u crkvi,
Ja neznam kakav stav prema svinjskom ima svako ko ga ne jede radi ovog zakona,ti mozda imas takav a Laodikeja i ja drugaciji da nam se gadi
I tebi ce sa vremenom inace ja jako dugo vremena postujem taj zakon i svinjsko mi se zgadilo na pocetku sam imao stav o tome koliko je dobro ali vise ne i to je Bozije delo da nas svojom rukom vodi ne da nas ne uvodi u iskusenja ali mi prvo na pocetku moramo sebe dokazati dali smo zaista spremni da postujemo taj zakon ako Bog vidi koliko smo jaki i to zelimo on ce usaditi tu gadljivost u nas prema gadljivom
I nece nas vise uvoditi u iskusenja jer smo se dokazali i vreme je da se dokazemo za nesto drugo a ne da smo optereceni sa tim zakonom jer ga postujemo i tu nema dileme vise nije vazan vazno je da ga postujemo i prelazimo na drugi stepen unapredjenja nase vere

U pravu si ja se sad kao sto rekoh zanimam drugim stvarimo koje me mogu odvojiti od Bogai ne trebaju mi diskusije koje brat sarrdy vodi bez prestanka zagonetke apostola koji postuju zakon protiv direktnih reci Bozijih
tu ne treba mudrovati niti kakva nauka to se postuje jer je Bog rekao i gotovo

Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Svi se mi radjamo sa sklonoscu ka grehu, po prirodi stvari odvojeni smo od Boga i tu gresnost povecavamo tokom zivota usvajajuci gresne navike i ziveci nacinom zivota koji je suprotan Bozanskim principima.

Takodje usled greha i grresnog nacina zivota mi mozemo iskvariti i nas ukus hraneci se nezdravo, a mnoge stvari se urezuje u coveka upravo tokom tih prvih godina zivota kada se izgradjuje karakter i covekova licnost, tako da su te godine vrlo bitne za pravilno vaspitanje, jer neke stvari koje se prime u detinjstvu uglavnom prate coveka tokom celog zivota..
Zato je odgovornost roditelja ogromna pred Bogom u tom smislu, da svoju decu od malena usmeravaju i vaspitavaju u Duhu Hristovih reci.
Dakle, nas ukus moze biti iskvaren ako nismo pravilno usmeravani, i to moze dovesti do takvih posledica da taj nas iskvaren ukus tokom zivota toliko dodje do izrazaja da mi u stvari celog zivota jedemo samo nezdravu hranu, i cini da nam je ona ukusna i da u njoj uzivamo.

Takvom coveku je upravo potrebna Duhovna obnova, odnosno Duh Sveti mora u takvom coveku izvrsiti promenu o kojoj sam vec govorio, i ta promena podrazumeva i promenu navika stecenih u mladosti ili tokom zivota, promenu ukusa, gde coveku nezdrava hrana koju je jeo tokom zivota postaje odvratna, i on usvaja nove principe u ishrani, pocinje da jede ono sto je zdravo, sto ce mu doneti vitalnost i trezvenost u svakom trenutku zivota.
Mi mozemo govoriti i o povezanosti fizickog i duhovnog zdravlja, gde hrana koju pojedemo u odnosu - jaka hrana ili slaba, puna masnoce ulja, i spremljena na neadekvatan nacin i te kako uticu na nasu trezvenost i spremnost da u svakom trenutku budemo spremni da se borimo sa iskusenjima.

Ovo govorim iz svog licnog iskustva, jer sam i sam kozumirao nezdravu hranu, cak sta vise pusio sam Duvan i pio alkohol uglavnom pivo i vino, ali dopustivsi Bogu da udje u moj zivot odbacio sam sve ovo za vrlo kratko vreme, i danas ne mogu da podnesem miris duvana, ili ukus Alkohola, a meso mi je ovratno i kada prolazim pored kioska za rostilj uvek zadrzim Dah.

Razumno, postoje slabosti za koje je potrebno vreme, ali ako covek dopusti Bogu da u potpunosti deluje u njemu i za to se moli i ka tome tezi celim srcem, Bog ce mu dati pobedu bilo koja da je slabost Duha i tela u pitanju.

To jeste kad se dusa rodi ona se navikava na svet u kome zivi na gresan ili bezgresan svet vecinom ovaj prvi gresan jer je nas 98% na svetu gresno i onaj mali 2% je onaj koji zeli spasenje i zato Bog svet jos nije razorio kao Sodomu i Gomoru
Krstenje ima veliki znacaj jer cisti od grehovadotadasnjih i praroditeljskog
Najvise na dete utice djavo koji je pored nas i govori nam iz glave sve lose stvari i onaj ko uspe da se izbori sa njim taj je jak i spreman da dodje do Boga
Jeste smesno ali je situacija kao u crtacima sna jednom ramenu djavo ali andjela nema on dodje tek kada zamolimo Boga da nam ga posalje on salje razlicite andjele u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi a djavo je uvek tu i kruzi oko nas

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
За први део око васпитања се потпуно слажем, али што се тиче укуса то нема никакве везе са васпитањем. Некоме може да се свиђа одређени укус, а некоме не. Поента је у поштовању Божијих заповести, а не "испирању мозга". Можда и мишеви имају одличан укус (по мом укусу гледано), али то не значи да ћу ја и пробати, а камоли јести. Не могу себе да набедим да је укус одвратан, већ не желим да се одвајам од мог Господа због било чега, а камоли хране и пића.

Све си погрешно схватио:
није укус одвратан, већ сам чин једења одређеног јела које је забрањено, а ми због љубави не чинимо, не на силу. Да демонстрирам сликом, можда укус није одвратан (можда је одличан), али је чин једења чорбе од слепог миша одвратан - гадан. Зар није? Некоме није ништа гадно, мени јесте. Тако да се речи из Писма одлично слажу са тим да некоме није ништа, а некоме је много тога гадно. Зато ово и јесте лична ствар, не треба замарати људе. Они ће сами следити оно што је узорно када провере у Писму. Не треба засташивати никога. То су једноставне ствари.

Pogledajte prilog 27523

"promenu ukusa (???), gde coveku nezdrava hrana koju je jeo tokom zivota postaje odvratna, i on usvaja nove principe u ishrani, pocinje da jede ono sto je zdravo, sto ce mu doneti vitalnost i trezvenost u svakom trenutku zivota."

...почиње да се држи заповести људских, ето шта се дешава. Живи се и ради по шаблону, по приручнику. Има таквих деноминација много, чак превише. Није ствар о укусу и мирису, већ у љубави према Богу. Никакво "дресирање" не може да парира слободној вољи. То звучи као многе Њу ејџ филозофије: набеђивање самог себе, а и других људи у нешто. Никако кроз љубав, већ доказивањем и набеђивањем. Аутосугестија, самоубеђивање и понављање, то не звучи добро...

20. Ако дакле умресте с Христом стихијама света, зашто се као живећи у свету препирете: 21. Не дохвати се, не окуси, не опипај; које је све на погибао ономе који чини,
22. По заповестима и наукама људским?
23. Које је само по речи премудрост самовољно избране службе и понизности и нештеђења тела, не за част какву, за пуњење тела. (Колошанима 2)

Јесте на погибао ономе који се дохвати нечистоће или једе нечисто, али ми не треба да се препиремо и уводимо нове заповести. Довољно је да човек заволи Бога, а све остало иде после тога, а не пре. Ако се човек зароби уздржавањем и заповестима пре потпуне љубави, и она љубав која постоји ће утихнути. Прва Христова заповест је најважнија, после иде све ово само од себе, не треба убеђивање и доказивање.

Nacin jedenja u protivnom sa Bozijim zakonom jeste odvratan ali tad i meso postaje odvratno ja ovde ne izmisljem novu nauku vec govorim iz licnog iskustva kazem da mi se meso od svinje gadi i dali me neko moze ubediti da mi se ne gadi?
a ja sam jeo meso svinjsko nisam od onih koji nisu probali pa misle da je gadno ja jesam jeo jer sam mislio da nije zabranjeno kad sam uvideo da je zabranjeno i dalje mi se nije zgadilo to je doslo s vremenom i drugi mi govore da mi se ne gadi ja sam radi eksperimenta pokusao da konzumiram svinjsko po recimo drugih da mi se cini da je odvratno a nije,i konzumirao sam pred drugima ono je imalo toliko jak i odvratan ukus da me je stomak boleo 2 dana
I sad mi reci dali neko moze da me ubedi da nije odvratna???
Ne
Ja sam sam sebi dokazao

Pozdrav brate nadam se da si shvatio

Natrag