Poštovani Mire nemoj nikoga nagovarati na greh , Kristov je konačni cilj da spasi svakog pojedinca.
On je kukavica, ja to znam, zato ga i provociram, nece to uraditi, ne sme. A ako je hrabar kao sto tvrdi, neka to i ucini, time ce pokazati sebi da je u zabludi. Ne zelim ja da ga Bog kazni taman posla, vec da ga opomene da se pokaje.
Zato ga i provociram..
"pretvoriše slavu večnoga Boga u obličje smrtnoga čoveka i ptica i četvoronožnih životinja i gadova.
Ovde se govori o tome da su ljudi obozavali druge osobe kao bogove i da su cak i zivotinje obozavali i prikazivali ih kao da su one stvoritelj. A to je huljenje i uvreda. Dok je savim drugo predstava Boga predocena vizijama i slikama, kao sto je Bog Mojsiju rekao - "
gledaj da nacinis sve prema slici koja ti je pokazana" pa je on nacinio "likove" tj. andjele i zmiju koja je bila simbol Hrista!
Nama je isto tako Bog slikom i vizijom prikazao sebe, pa smo ga naslikali kao sto je i Mojsiju zapovedio, da nacini sliku onoga sto je video, tako je i nama zapovedio da nacinimo sliku.
A sto se
pred kovcegom sluzilo (ispred slike) tako se i
pred ikonom sluzi! A ne sluzi se "samoj ikoni" ili "samom kovcegu" kao da je ona Bog vec "
ispred" njih!!!
I većma poštovaše i poslužiše tvar nego Tvorca, koji je blagosloven vavek." (Rimljanima 1,21-23.25)
Ovde ti lepo kaze da ako predmetu odajemo postovanje koje pripada jedino Bogu da smo prestupili zapovest! Znaci, ako "
vise sluzimo predmetu (tvari) nego Bogu" onda prestupamo zapovest!
To ne znaci da ne smemo imati svete predmete "
ispred kojih vrsimo svetu sluzbu"! To apostol Pavle nije rekao! Svete predmete ispred kojih se vrsila sluzba su imali i jevreji!
Dakle - greh je jedino
obozavanje predmeta, a ne i njihovo posedovanje i koriscenje u Bogosluzbene svrhe!
Dakle, imati ikone i sluziti ispred njih, nije greh!