Bog i čovjek

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
axaxaxaxaaa blago tebi spedy i tebi i tvojoj bibliji, samo vi tako prepravljajte, kao sto rekoh, sad ce da se pojavi neki laprdaoc i da mi prica price kako je to nesto drugacije, u ovom slucaju da sam ja nesto ubacivao xD nije to jedina stvar gde se spominje vise bogova, stari zavet ti je tema o vise bogova ako nisi primetio. vi tamo laprdajte i menjaj te sta god hocete, ali originale ne mozete da promenite i ako pokusavate da falcifikujete
znaci prvo su bili neki ljudi ko zna koji i sta se tu sve desavalo, pa su onda verovatno pobili sve te ljude i stvorili adama i evu, posto adam i eva dolaze kasnije, da li su ti prvi ljudi bili bespolni ili nisu? sta se desilo sa tim ljudima sto su bili pre adama i eve?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
prvo da postavim dokaz gdje jasno piše kako je ON storio čovjeka a ne oni

kexpbrmqum0eb7iples1.png

tako da svako može vidjeti tko govori istinu
a
onda da te upozorim da laprdalom zoveš tamo neke svoje ako vam je to na meniju vašeg riječnika
jer
ti i ja nismo ovce pasli zajedno

vidi kolega ja te ne sudim ovim potezom, samo te želim opomenuti
ne tražim niti poštovanje da pokažeš jer znam da ga nemaš
jer čovjek koji u prvom redu ne poštuje Boga ne poštuje ni čovjeka
ali nemoj očajavati, još uvijek i ti možeš uvidjeti svoje greške, pa pred oćima su ti
u Božjim oćim još uvijek traje vrijeme milosti i svi koji žele mogu se spasiti
Isus Krist još uvijek posreduje za nas grešnike i može nas opravdati pred Bogom, pokriti sav naš grijeh
nije li to divna vijest
hočeš li ti išta učiniti da se spasiš ili češ sudjelovati u otvorenoj pobuni na Boga i Krista
o tvojoj odluci ovisi tvoj život

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
U Svetom pismu se kaže da je čovjek stvoren po Božijoj slici i prilici. Nadalje se kaže da će on (čovjek) biti gospodar nad svim drugim oblicima života na Zemlji. Imajući ovo na umu, opravdano se može postaviti pitanje nije li Bog i po Svetom pismu, od čovjeka napravio Malog Boga – svog namjesnika na zemlji, ili je čovjek sam sebi dao takva ovlaštenja, izmislivši i Boga i Božiju riječ?

Čovjek je bio stvoren kao razumno i voljno biće, što znači da čovjek može razmišljati i izabrati. Time odražava Božji intelekt i slobodu. U pogledu moralnosti, čovjek je bio stvoren pravedan i savršeno nevin, čime je odražavao Božju svetost. Naša savjest ili „moralni kompas“ otisak je tog izvornog stanja.

Čovjek je bio stvoren za ljubav i zajedništvo. Time odražava bit Božje naravi, a to je Ljubav i trojstveni život. U Edenskom vrtu, najvažniji čovjekov odnos je bio s Bogom što podrazumijeva zajedništvo s Bogom. Radi ljubavi i zajedništva Bog je stvorio prvu ženu jer „nije dobro da čovjek bude sam“.

Kao dio sličnosti s Bogom, Adam je imao sposobnost donošenja slobodnih odluka. Premda mu je bila dana pravedna narav, Adam je posumnjao u Boga i time "pokvario" Božju sliku u sebi. Mi još uvijek nosimo Božju sliku, ali ujedno nosimo ožiljke tog praiskonskog ili istočnog grijeha, to je naša sklonost na grijeh koje se ispoljavaju u duševnom, moralnom, društvenom i fizičkom pogledu.

Božji plan s ljudima je da nas usreći.:dtyste:
Isusove riječi to potvrđuju: "Ne boj se, stado malo...svidjelo se vašem Ocu dati vam kraljevstvo u baštinu"..."Vi ste moji prijatelji jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svojega.".

Kada se pokuša napraviti Božiji psiho-fizički profil, na osnovu Biblije i onoga što je tamo rečeno o Bogu i njegovim postupcima, nesumljivo se dolazi do zaključka da Bog frapantno liči na čovjeka! ... Tu je carstvo, prijesto, vojska, neprijatelji, sluge, vojvode, vojskovođe, ratovi...

Tako se biblijski pisac izrazio, dao je Bogu ljudske osobine...nije znao ni mogao drugačije. Mogao je on imati najuzvišenije vizije o Bogu i objavit ih ljudima, no pitanje je da li bi ga ljudi razumjeli?
Božje lice nitko nije vidio, ali Isus nam je rekao kakav je Njegov Otac, On nam ga je objavio. Duh Sveti u nama kliče: "Abba, Oče.."
Da nije Duha Božjega, ne bismo se usudili zvati Boga svojim Ocem.

Stvarajući sliku o Bogu izraženu u biblijskim opisima, ondašnji ljudi nisu mogli nadići sebe i prilike u kojima su živjeli, pa su takvu viziju preslikali i premjestili je na nebesa, dajući joj ime Carstvo Božije što je pandan carstvu na zemlji..,

Sveti Augustin piše o Božjoj državi. Ta Božja država je kraljevstvo Božje u nama i oko nas uvijek kad u srcu imamo ljubav, mir, radost, pravdu, istinu i kada vlada sklad i red među ljudima.

Augustinovo glavno djelo, "O Državi Božjoj", nastalo je negdje u razdoblju između 410. i 420. godine, dakle u vrijeme kad Rimsko Carstvo prolazi kroz brojne ekonomske i društvene krize (pola stoljeća kasnije doći će do njegova pada), kad se žali za prošlim vremenima i za sadašnju situaciju optužuje kršćanstvo. Argumentirano brani kršćnstvo i pobija politeizam, a stil mu je veoma lako čitljiv i duhovit (ismijava rimske bogove).

Prema Augustinu, dakle, kršćanin ne smije poštivati državu koja ga sprečava da vjeruje ili ne bilo koji način ometa njegovu vjeru u Boga. Tako je očito bilo i u prošlosti; nameće se pitanje zašto su se u Rimu kršćani toliko proganjali kad je u Carstvu vladala vjerska tolerancija. Stvar je u tome da je Rim dopuštao sve strane Bogove, ali je tražio da se među njih unesu neke novine; recimo, carevi su željeli da ih se smatra bogovima.Inače sam pojam "Država Božja" za Augustina predstavlja zajednicu živih i mrtvih (i nerođenih) ljudi koji slijede Božju volju.
Božju državu simbolizira Jeruzalem, a ljudsku (đavolsku) Babilon.

Jedan od najpoznatijih Augustnovih argumenata izgleda otprilike ovako:
P1. Pravedno je svakome dati njegovo.
P2. Bog je stvorio čovjeka.

Dakle, ko je koga stvorio – Bog čovjeka, ili čovjek Boga?

Bog je stvorio čovjeka da postane Njemu sličan - bogolik. Čovjek maštom, razmišljanjem, imaginacijom stvara sliku o Bogu, a to je jako često pogrešna slika ili barem manjkava, ali vjernik u koji je otvoren Duhu biva "pročišćen" od tih manjkavosti.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
prvo da postavim dokaz gdje jasno piše kako je ON storio čovjeka a ne oni

kexpbrmqum0eb7iples1.png

tako da svako može vidjeti tko govori istinu
a
onda da te upozorim da laprdalom zoveš tamo neke svoje ako vam je to na meniju vašeg riječnika
jer
ti i ja nismo ovce pasli zajedno

vidi kolega ja te ne sudim ovim potezom, samo te želim opomenuti
ne tražim niti poštovanje da pokažeš jer znam da ga nemaš
jer čovjek koji u prvom redu ne poštuje Boga ne poštuje ni čovjeka
ali nemoj očajavati, još uvijek i ti možeš uvidjeti svoje greške, pa pred oćima su ti
u Božjim oćim još uvijek traje vrijeme milosti i svi koji žele mogu se spasiti
Isus Krist još uvijek posreduje za nas grešnike i može nas opravdati pred Bogom, pokriti sav naš grijeh
nije li to divna vijest
hočeš li ti išta učiniti da se spasiš ili češ sudjelovati u otvorenoj pobuni na Boga i Krista
o tvojoj odluci ovisi tvoj život

jesi ovo kopirao tu tvoju falcifikovanu bibliju? dobar posao nema sta, skoro pa ko prava da je xD

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
I jeste prava. Ono spočetka prvi post važi samo obrnut. Nečastivi je uneo božansku organizaciju tj hijararhiju međ ljude kada su ovi počeli da se množe i eto stigosmo do nuklearnog rata. Tako mi severnokurejaca.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
U Svetom pismu se kaže da je čovjek stvoren po Božijoj slici i prilici. Nadalje se kaže da će on (čovjek) biti gospodar nad svim drugim oblicima života na Zemlji. Imajući ovo na umu, opravdano se može postaviti pitanje nije li Bog i po Svetom pismu, od čovjeka napravio Malog Boga – svog namjesnika na zemlji, ili je čovjek sam sebi dao takva ovlaštenja, izmislivši i Boga i Božiju riječ?

Kada se pokuša napraviti Božiji psiho-fizički profil, na osnovu Biblije i onoga što je tamo rečeno o Bogu i njegovim postupcima, nesumljivo se dolazi do zaključka da Bog frapantno liči na čovjeka! I ne samo da je ta sličnost izražena u psiho-fizičkom smislu, nego je na isti način izražena i u Božijem okruženju, sa okruženjem u kome živi čovjek. Tu je carstvo, prijesto, vojska, neprijatelji, sluge, vojvode, vojskovođe, ratovi..., jednom riječju, preslikana ovozemaljska organizacije ondašnje robovlasničke ili feudalne države, čak i mnogi oblici zbivanja i dinamike u tadašnjim društvenim odnosima.

Stvarajući sliku o Bogu izraženu u biblijskim opisima, ondašnji ljudi nisu mogli nadići sebe i prilike u kojima su živjeli, pa su takvu viziju preslikali i premjestili je na nebesa, dajući joj ime Carstvo Božije što je pandan carstvu na zemlji, a Bog je, naravno, pandan caru na zemlji. Istina, toj viziji koju su preslikali sa Zemlje i prenijeli je na nebo, dodali li su mnoge mitove i legende za koje su znali, da bi slika bila mističnija i priličnija pojmu o svemogućem Tvorcu.

Dakle, ko je koga stvorio – Bog čovjeka, ili čovjek Boga?

U tome se vidi istinitost biblije jer i za običnog čoveka se kaže da je bog. Psalam 82. 6. Rekoh : bogovi ste i sinovi višnjeg.. Čovek je stvoren po slici Božijoj samim tim čovek može da ponese taj naziv , bog , ali ipak malim slovima. Meridijani ljudskog tela i magnetno polje oko čoveka govori da nismo samo ono što vidimo . Povezani smo nekim poljima kojih nismo svesni i to nas čini jednim organizmom iako smo fizički međusobno udaljeni i tako skupa smo deo tog Boga kao mali fraktali od kojih se sastoji Božiji organizam. Po bibliji Bog je stena a ljudi su isečeni iz te stene što znači da smo deo Boga. Isaija 51.1. Poslušajte me koji idete za pravdom, koji tražite Boga: Pogledajte stenu iz koje ste isečeni i duboku jamu iz koje ste iskopani.
Sve to se idealno uklapa u ostali koncept biblije jer daje izričite savete da nikoga ne smeno ne samo da mrzimo nego ni popreko da pogledamo. Prezren pogled, opasna greška po bibliji. Zašto ? Jer taj čovek je stvoren po slici Božijoj i nisi samo njega pogledao prezreno. Marko 7.22.

Ateistima je sve to teško svarivo ali po biblije Bog se nije ni faraonu otkrio mašući sa neba i vikao : Evo me ! Nego je kontrolom prirodnih sila udario na faraona i Egipat sve dok nisu razumeli da je Bog iza svega toga. Na isti način će da deluje i danas i u budućnosti. Tako ako udari asteroid u zemlju to će za vernike biti znak da je blizu Hristov dolazak a za ateiste nesrećan slučaj po planetu. I kad bi nakon toga ljudi iz nekog čudnog razloga prestali da stare i umiru za vernike bi to bilo isceljenje od Boga. Ateista koji bi slučajno preživeo i video to čudo tražio bi naučno objašnjenje za taj novi fenomen.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Naravno, vernici su ti koji misle da vec znaju sve, samo i muslimani i ostali ce pomisliti da je to dolazak njihovog boga, ne samo hriscani. Samo racionalni ljudi traze naucne dokaze i prirodno objasnjenje za pojave, zato danas znamo ovoliko , da su ljudi mislili kao ti i dan danas bi se sve objasnjavalo bogom, ne bi znali nista.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Čekaj malo. Polako.Po redu. Najpre bi trebali da rešimo kokošku i jaje.
kokoška i jaje je odavno rešena. to pitanje je često u korišćenju kao zamka za vernike,ali je u stvari zamka za nevernike a da nisu svesni da loveć vernika sami su sebe okačili na glavačke uhvativ sebe u sopstvenu zamku!
kokoška je starija ,vrlo prost odgovor. očekujem dalje klasično pitanje,paće na dalje slediti i jasni odgovormda je tvrdnja tačna,o stariji kokoške nad jajetom.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Naravno da kokoska nije starija od jajeta, nego obrnuto, kokoske su nastale od starijih vrsta koje su isto legle jaja.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Naravno da kokoska nije starija od jajeta, nego obrnuto, kokoske su nastale od starijih vrsta koje su isto legle jaja.
a ko je stvorio vrstu koja je legla jaja? ko je nju izlegao. i ko je stvorio recimo toprvo jaje koje je izleglo prvu vrstu?
recimo ovako stvari stoje. zamislimo poznatu sliku mona lize koju je sačinio leonardo da vinči. ona se odmetne sa svojim famoznim osmehom udari joj slava u glavu i kaže ma ja sam sama sebe stvorila.vi joj pokušate dokazati da je nju naslikao poznati majstor i da je ona od remek dela samo jedno jošremek delo,ali ona ostaje tvrd orah i odmetničkog duha. vi će te jopj doneti jošremek dela i ukazati na njih i ona će opet reći što ona ima s time. pokazaćete sa ekspertima da je isti potez psihologija poteza slikara ,volumen kosntrukcija ,itd neće ići.- na kraju će te pokazati potpis slikara na drugom remek delu,no ona će reći što sa time. kada budete rekli da u donjem uglu nje na slici postoji isti autentični potpis kao na drugim remek delima ona će reći ja to ne vidim i kvit. ostaće na svome.
tako je i čovek danas. on ne može videti masjtora tvorca i njegov potpis kao mona liza i ostaće tvrd u svom odmetničkom stavu da je sam sebe stvorio,posejan,ovako onako,praskom,SAVRŠENIM SLUČAJEM! itd,.

Poslednja izmena:
Natrag