Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Jurivaka,
Verovatno si izgubio iz vida da su već prilikom Izlaska Izraela iz Egipta učinjena brojna čuda, koja su posmatrali mnogi narodi, zahvaljujući čemu su imali priliku da se obrate Bogu a On Se, inače, i danas javlja pripadnicima svih naroda - svakome ko Ga iskreno traži.
Razloga, međutim, ima još.
Pre svega, bilo je potrebno formirati organizaciju koja će čuvati Božja otkrivenja a nju je, prirodno, zbog jezičkih barijera, jednostavnije sačiniti unutar jednog naroda pa kada se neophodni temelj postavi, onda se tom narodu pripajaju i pripadnici drugih naroda - svako ko to želi.
Takođe, veoma važan razlog je genetsko nasleđe, budući da je Izrael - što malo ko ima u vidu - nastao po duhovnoj liniji vernih praotaca (Avrama, Isaka i Jakova), na koje je Sveti Duh delovao preobražavajuće i koji su, samim tim, svojim potomcima preneli više vrlina nego što bi to u drugačijim okolnostima bilo moguće.
Meni je interesantnije pitanje, u kontekstu ove teme, zašto se Bog javio samo jednom narodu (Jevrejima), zašto se nije javio cijelom svijetu, ako smo svi njegova stvorenja? Baš me zanima odgovr teologa na ovo pitanje?
ok, posto ovako ocigledno ne moze
1.homoseksualac se rodi i privlace ga muskarci, znaci takav se rodio, ali zasluzuje kamenovanje do smrt?
2.deca koja su neposlusna, kamenovanje do smrti??
3.verovanje u druge bogove, kamenovanje do smrti?
4.skupljanje grancica na odredjen dan, kamenovanje do smrti?
i tako dalje, naravno najvise mi se svidja ono sta hriscani smatraju da je moralno od njihovog boga, ponuda klasicnog diktatora, "ili si samnom, ili te nema "![]()
Nisam ja izgubio iz vida ono što nisam ni imao u vidu, a nisam pitao za Božija čuda, nego sam pitao zašto se Bog javio samo jednom (izabranom) narodu, a ignorisao sve ostale narode.
Jurivaka,
Verovatno si izgubio iz vida da su već prilikom Izlaska Izraela iz Egipta učinjena brojna čuda, koja su posmatrali mnogi narodi, zahvaljujući čemu su imali priliku da se obrate Bogu a On Se, inače, i danas javlja pripadnicima svih naroda - svakome ko Ga iskreno traži.
Razloga, međutim, ima još.
Pre svega, bilo je potrebno formirati organizaciju koja će čuvati Božja otkrivenja a nju je, prirodno, zbog jezičkih barijera, jednostavnije sačiniti unutar jednog naroda pa kada se neophodni temelj postavi, onda se tom narodu pripajaju i pripadnici drugih naroda - svako ko to želi.
Takođe, veoma važan razlog je genetsko nasleđe, budući da je Izrael - što malo ko ima u vidu - nastao po duhovnoj liniji vernih praotaca (Avrama, Isaka i Jakova), na koje je Sveti Duh delovao preobražavajuće i koji su, samim tim, svojim potomcima preneli više vrlina nego što bi to u drugačijim okolnostima bilo moguće.
znaci meni ( heteroseksualacu ) mogu po mojoj volji da krenu da se svidjaju muskarci, ako postanem izopacen, nadam se da sam vidis koliko tvoj post nema smisla
Nisam ja izgubio iz vida ono što nisam ni imao u vidu, a nisam pitao za Božija čuda, nego sam pitao zašto se Bog javio samo jednom (izabranom) narodu, a ignorisao sve ostale narode.
Razlozi koje pominješ su na vrlo klimavim nogama. Organizacija, jezici, genetsko nasleđe? Zar sama Bog nije pomiješao jezike? Zar genetski (bar po Bibliji) ne potičemo svi od Adamovog gena?
I još jedno logično pitanje: da li je Bogu, kada je odlučio da se javi čovjeku, bilo stalo da ga čuju i razumiju svi ljudi, sva njegova stvorenja, ili samo grupa odabranih? Apsurdno bi bilo pomisliti da nije tako, a Bog je ipak uradio tu apsurdnost. Zašto?
http://www.biblija.info/ekavski/40_MAT/40MAT015.HTM
zanimljiv deo u kojem cak "dobri" Isus predlaze ubianje dece kao u starom zavetu