bog hriscana i jevreja

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
nikada mi nece biti jasno jedno, pa ako neko moze da mi pojasni, zasto hriscani uvek pricaju o dobrom isusu i njegovoj zrtvi (nepotrebnoj zrtvi ) a niko ne prica o nekim tamnjijim delovima njihove svete knjige, u kojima se njihov bog ponasa kao diktator koji vrsi genocide i egzekucije i nad decom bez razmisljanja, i zakoni koje daje za ubijanje nevinih ljudi, nikad nisam cuo da u crkvi neki svestenik to spominje

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Meni je interesantnije pitanje, u kontekstu ove teme, zašto se Bog javio samo jednom narodu (Jevrejima), zašto se nije javio cijelom svijetu, ako smo svi njegova stvorenja? Baš me zanima odgovr teologa na ovo pitanje?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
hmm, znaci provorodjena deca su zasluzila? homoseksualci, neposlusna deca, preljubnici, vernici u druge bogove, pripadnici drugih plemena ( u nekim slucajevima) , ljudi koji skupljaju grancice na sabat, devojcica koju je uzeo kao zrtveno janje jer je njenom ocu dao da pobedi bitku, mnoge zivotinje koje su ubijene samo da bi se on zadovoljio i tako dalje,mogao bi do sutra da nabrajam slucajeve, niko od ovh ljudi nije zasluzio tako nesto, ne vidim kako moze neko da brani ove postupke

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Meni je interesantnije pitanje, u kontekstu ove teme, zašto se Bog javio samo jednom narodu (Jevrejima), zašto se nije javio cijelom svijetu, ako smo svi njegova stvorenja? Baš me zanima odgovr teologa na ovo pitanje?

Jurivaka,

Verovatno si izgubio iz vida da su već prilikom Izlaska Izraela iz Egipta učinjena brojna čuda, koja su posmatrali mnogi narodi, zahvaljujući čemu su imali priliku da se obrate Bogu a On Se, inače, i danas javlja pripadnicima svih naroda - svakome ko Ga iskreno traži.

Razloga, međutim, ima još.

Pre svega, bilo je potrebno formirati organizaciju koja će čuvati Božja otkrivenja a nju je, prirodno, zbog jezičkih barijera, jednostavnije sačiniti unutar jednog naroda pa kada se neophodni temelj postavi, onda se tom narodu pripajaju i pripadnici drugih naroda - svako ko to želi.

Takođe, veoma važan razlog je genetsko nasleđe, budući da je Izrael - što malo ko ima u vidu - nastao po duhovnoj liniji vernih praotaca (Avrama, Isaka i Jakova), na koje je Sveti Duh delovao preobražavajuće i koji su, samim tim, svojim potomcima preneli više vrlina nego što bi to u drugačijim okolnostima bilo moguće.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
jurivaka kako moze da bude zanimljivije pitanje :D ako je bog ljubavi cemu redovni masakr neduznih, robovlasnistvo i slicno

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
JokerMMA,

Neke od tih stvari (kao što je slučaj žrtvovane devojke) Bog nije niti naložio niti odobrio dok su ostali, svakako, uklonjeni po zasluzi, kao što će na konačnom sudu, nakon vaskrsenja za nepokajane grešnike, svi takvi biti zauvek uklonjeni pošto daju odgovor Stvoritelju za sva nedela koja su počinili za ovozemaljskog života.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
upravo si dokazao zasto ja uvek govorim da su takva verovanja opasna, ako neko ko je normalan moralno ( nadam se da ti jesi ) napise da su ljudi uklojeni po zasluzi ako su radili na odredjeni dan ili slavili neke druge bogove ili bili neposlusni prema roditeljima, primer jedan od zakona u bibliji je da ako zena nije devica prve bracne noci muz moze da je odvede na prag ocev i da je kamenuje do smrti, i onda dodju hriscani i krenu da brane ove ocigledno ljudske izmisljotine

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
upravo si dokazao zasto ja uvek govorim da su takva verovanja opasna, ako neko ko je normalan moralno ( nadam se da ti jesi ) napise da su ljudi uklojeni po zasluzi ako su radili na odredjeni dan ili slavili neke druge bogove ili bili neposlusni prema roditeljima, primer jedan od zakona u bibliji je da ako zena nije devica prve bracne noci muz moze da je odvede na prag ocev i da je kamenuje do smrti, i onda dodju hriscani i krenu da brane ove ocigledno ljudske izmisljotine

Nisu to izmišljotine već je problem u ograničenosti ljudskog poimanja greha.

Tako je tebi, kao pripadniku mladih naraštaja, koji u svom okruženju imaju malo šta pozitivno da vide, nepojmljivo da neko izgubi život zbog predbračnog/vanbračnog opštenja ali pitanje greha nije pitanje njegove veličine već će, u konačnoj liniji, zauvek biti uklonjen svako ko je namerno pristajao na bilo koji oblik greha, jer je smrtnost i inače automatska posledica i najmanje grešnosti (jer je zaista dobro samo ono što je POTPUNO dobro), zbog čega i jesmo smrtna bića, ali, dakle, iskrenim pokajanjem u ime Spasitelja - Hrista, Isusa, i odbacivanjem grešnih sklonosti sa kojima smo rođeni, imamo priliku da primimo dar večnog života!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
pod jedan, to uopste ne brani masakr nevine dece ili na primer homoseksualaca koji su se rodili takvi kakvi jesu i samim rodjenjem su zasluzili smrt, kao i deca iz plemena za koje je bog dao naredbe da se razbiju o kamenje, pod 2 , celo hriscanstvo se zasniva na uceni, "prati mene, pokaj se ( za to sto si se rodio jer si odmah gresnik ) ili gori zauvek" , to nije moralno a nije ni normalno

Natrag