Stihovi koji si “dokaz” besmrtnosti duše
18 A kad se rastavljaše s dušom te umiraše, Postanak 35,18
Da li ovaj stih dokazuje da je duša neki poseban element u odnosu na tijelu?
Treba znati da riječ duša ima više značenja. I uvijek je vezana za čovjeka.
Duša može da znači osoba, život, emocije itd. Stih Postanak 35,18 znači da se osoba rastavljala od života, dakle osoba umire.
Evo još stihova
21 ... Gospode Bože moj, neka se povrati u dete duša njegova. 1. Carevima 17,21
Da li i ovaj stih znači da je duša neki poseban element u odnosu na tijelo???
Ovdje prorok Ilija moli Boga da dijete oživi, ovdje nema ni govora o poistovjećivanju duha životnog i duše. Tačno je da jevrejski “nišmat hajim” oživljava čovjeka. Ali ovdje Ilije nije poistovjećivao duh i dušu.
Nastavak obaranja jeresi besmrtne duše
Ovdje je jasno traženje da se dijete oživi. Da bude živ. Duh životni istina daje život. Ali nije duh životni život, niti je to neka svijesna supstanca jer ga imaju i biljke i životinje. Čak štaviše i da je tražio duh životni, onda to isključuje dušu jer je mrtva. U rečenici se duša odnosi na tog dječaka, dakle na cijelu osobu. Dakle nije tražio dušu da mu se vrati kao neki posebni dio u odnosu na tijelu. Nego da oživi.
Evo još stihova koji su navodno dokazi besmrtnosti duše
A onda naravno izbjegavaju dio koji kaže
"i dušu... pogubiti u paklu." A po njima je duša besmrtna, a ovdje se može pogubiti, što znači da je smrtna. Naravno dolazi do izražaja totalno ne poznavanje jevrejskog jezika. Besmrtnost ima samo Bog, svi mogu biti ubijeni, ali Bog ne može biti ubijen. 1. Timotijevu 6,16
Pogledajte sljedeći stih!
22
Samo telo dok je živ boluje, i duša njegova u njemu tuži. Jov 14,22
Ovdje se želi prikazati kako je duša neki poseban element u odnosu na tijelo. Ali nije tako. Kao što sam već dao duša ima više značenja, i uvijek se odnosi na čovjeka. Duša znači i emocije. Nigdje ne piše da čovjek ima emocije kada je mrtav. Dakle čovjek ima emocije, ali dok je živ. Iako su emocije duhovna komonenta, one nisu nezavisne u odnosu na tijelo. Čovjek nema emocije kada umre.
Propovjednik 9,6Davno je nestalo i njihove ljubavi, i mržnje, i zavisti, i više nemaju udjela ni u čem što biva pod suncem.
Evo još jedan stih iz Biblije
12 Ljudi u gradu uzdišu, i duše pobijenih viču, a Bog ne ukida to. Jov 24,12
Ovo je klasičan dokaz nepoznavanja načina izražavanja u jevrejskom.
Pogledajmo sada ovaj stih iz Postanka.
Postanak 4,10Jahve nastavi: "Što si učinio? Slušaj!
Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče.
Da li možemo bukvalno tumačiti da krv viče sa zemlje? Šta znači stih u Jovu 24,12
Objašnjenje stiha
9 Grabe siroče od dojke i sa siromaha skidaju zalog.
10 Golog ostavljaju da ide bez haljine, i one koji nose snopove da gladuju.
11 Koji među njihovim zidovima ulje cede i grožđe u kacama gaze, podnose žeđ.
Jov 24,9-11
Ovdje Jov jasno kuka da se desilo zlo. A ne bukvalno da duše pobijenih viču.
Evo još jedan stih koji “dokazuje” besmrtnost duše
A sam Bog mira da vas posveti potpuno, te da se vaš neoštećeni
duh, i duša, i telo besprekorno sačuvaju prilikom dolaska Gospoda našega Isusa Hrista "
(1.Solunjanima 5.23)
Opet oni koji misle da je duša besmrtna ovaj stih izvlače iz konteksta. Ovaj stih znači da ljudi čuvaju svoju čestitost do drugog dolaska Isusa Hrista.
Šta znače u ovom stihu duh, duša i tijelo???
Duh znači um, da ljudi imaju čist um, bez grešnih ili crnih misli.
Tijelo, znači da svojim tijelom žive čestito, ne u grijehu kao npr. Alkohol, nečista hrana, duvan, blud, preljuba, narkomanija itd.
Duša znači život. Da svojim cijelokupnim životom proslave Isusa Hrista, tj. da žive čestito i da ne upražnjavaju grijeh.
Još jedan stih
3 I gle, ukazaše im se Mojsije i Ilija, koji s Njim govorahu.
4 A Petar odgovarajući reče Isusu: Gospode! Dobro nam je ovde biti; ako hoćeš da načinimo ovde tri senice: Tebi jednu, a Mojsiju jednu, a jednu Iliji.
5 Dok on još govoraše, gle, oblak sjajan zakloni ih; i gle, glas iz oblaka govoreći: Ovo je Sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji; Njega poslušajte. Matej 17,3-5
Da li ovi stihovi dokazuju da je duša besmrtna?
Ilija je uznesen živ na Nebo, a Mojsije je umro. Kako sada to da Mojsije priča sa Isusom? Kao prvo ovo je vizija. Ilija zaista jeste živ. Mojsije predstavlja mrtve u Hristu, a ne da je on bukvalno sa Isusom na Nebu. Ilija predstavlja sve pravedne ljude koji će živi dočekati Isusa Hrista u Njegovom drugom dolasku, a Mojsije predstavlja sve umrle u Hristu, koji će biti vaskrsnuti i onda će dobiti vječni život. Dakle stih nije bukvalan. Takođe to znači da će i umrli u Hristu biti sa Isusom kada budu vaskrsnuti. Zatim u stihu ne piše šta su govorili.
Mrtvima se propovijeda Jevanđelje
1. Petrova 4,6Zato se i mrtvima propovjedi jevanđelje, da prime sud po čovjeku tijelom a po Bogu da žive duhom.
Ovaj stih ne znači bukvalno mrtvima, kada su umrli. Pa isto možemo reći iz sadašnje perspektive da se mrtvima propovijedalo Jevanđelje. Mrtvima sada, a dok su bili živi propovijedano im je Jevanđelje. Dakle nema govora da se mrtvima propovijedala dobra vijest kada su bili umrli.
Važni stihovi koji “dokazuju” besmrtnost duše
25 A Isus joj reče: Ja sam vaskrsenje i život; koji veruje mene ako i umre živeće. Jovan 11,25
26 I nijedan koji živi i veruje mene neće umreti vavek. Veruješ li ovo? Jovan 11,26
Oni koji smatraju da je duša besmrtna ove stihove uzimaju i tumače kao da čovjek navodno živi odmah nakon smrti. To nije tačno. Stih 25. govori da će umrli živjeti, ali jasno po vaskrsenju. Stih 26. Jasno kaže da mrtvi neće biti zauvijek mrtvi, biće živi nakon vaskrsenja i tada će dobiti život vječni.
Pogledajmo šta Isus još kaže
Jovan 6,40A ovo je volja onoga koji me posla da svaki koji vidi sina i vjeruje ga ima život vječni; i ja ću ga vaskrsnuti u pošljednji dan.
Jovan 6,47Zaista, zaista vam kažem: koji vjeruje mene ima život vječni.
Jovan 6,54Koji jede moje tijelo i pije moju krv ima život vječni, i ja ću ga vaskrsnuti u pošljednji dan:
Jovan 10,28I ja ću im dati život vječni, i nikad neće izginuti, i niko ih neće oteti iz ruke moje.
Niko ne spori da će pravedni dobiti život vječni, ali po vaskrsenju kada Isus dođe 2. put na Zemlju.
Da li su životinje duše žive???
1. Mojsijeva 1,30A svemu zvjerinju zemaljskom i svjema pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čem ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako.
Otkrivenje 16,3I drugi anđeo izli čašu svoju u more; i posta krv kao od mrtvaca, i svaka duša živa umrije u moru.
1. Mojsijeva 6,17Jer evo pustiću potop na zemlju, da istrijebim svako tijelo, u kojem ima živa duša pod nebom; što je god na zemlji sve će izginuti.
1. Mojsijeva 7,15Dođe k Noju u kovčeg po dvoje od svakoga tijela, u kojem ima živa duša,
Da li to znači da i životinje imaju dušu koja je besmrtna???
Naravno da nemaju, oni koji izvrću istinu žele da poistovjete dušu i duh životni. Sva živa bića imaju duh životni i zbog toga su živi. Isti je duh životni čovjeka i drugih živih bića.
Propovjednik 3,19Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
Solomon piše da čovjek nije ništa bolji od stoke kada umre, a to ne znači da neće biti vaskrsnut i spašen. Ovdje Solomon jasno govori samo o smrti. I zaista čovjek ni po čenu nije bolji kada umre. Solomon nije mislio da čovjek u svemu je jednak stoci.
Gdje čovjek ide kada umre do vaskrsenja??
Job 21,13Dane svoje završavaju u sreći, u Podzemlje (grob) oni silaze spokojno.
Psalam 49,15Poput stada redaju se u Podzemlju, smrt im je pastir, a dobri njima vladaju. Njihova će lika brzo nestati, Podzemlje će im biti postojbina.
Psalam 115,17Ne, Jahvu mrtvi ne hvale, nitko od onih što siđu u Podzemlje (grob).
Izaija 38,18Jer Podzemlje ne slavi te, ne hvali te Smrt; oni koji padnu u rupu u tvoju se vjernost više ne uzdaju.
Postanak 3,19U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti dokle se u zemlju ne vratiš: ta iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ćeš se i vratiti.
Propovjednik 3,20Sve ide na jedno mjesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
Propovjednik 12,7I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.
Jov 34,15Izginulo bi svako tijelo, i čovjek bi se povratio u prah.
David nije izašao na nebesa
Djela apostolska 2,34Jer David ne iziđe na nebesa, nego sam govori: reče Gospod Gospodu mojemu: sjedi meni s desne strane,
Stih jasno kaže da ni David nije izašao ne Nebo. Oni koji misle da je duša besmrtna misle da je razbojnika Isus odveo u raj isti dan, a opet misle da je Isus odveo spašene prilikom svog vaznesenja. Tako oni koji vjeruju u jeres besmrtnosti duše upadaju u kontradikciju.
Da li je razbojnik sa krsta bio u petak u raju???
"I reče mu Isus: 'Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju." Luka 23.43
Grčki koine jezik (na kojem je NZ) nema znakove interpukcije. Ovaj stih uopšte ne mora imati ovakvu interpukciju. Može i ovako biti napisano.
"I reče mu Isus: 'Zaista ti kažem danas, bićeš sa mnom u raju." Luka 23.43
Da li je Isus tog dana bio u raju???
"Ne dohvataj se do mene,
jer se još ne vratih k Ocu svojemu; nego idi k braći mojoj, i kaži im: vraćam se k ocu svojemu i ocu vašemu." Jovan 20.17
Dakle Isus nije bio tog dana u Raju nego u grobu.
Evo sličnog primjera. 5. Mojsijevoj 30.16: "Jer ti zapovedam danas da ljubiš Gospoda Boga svojega...“
To može da ima dva značenja.
1. Danas da ljubiš Gospoda Boga svog 2. Danas ti zapovijedam da ljubiš Gospoda Boga svoga, ali ne samo danas nego i sutra i prekosutra i uvijek. Sasvim je jasno da je Isus obećao danas taj dan razbojniku da će biti u raju, a ne bukvalno taj dan da će otići u raj, kada nije ni Isus otišao u raj u petak.