Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Znaci tebi je licnost "zapisana u knjigama"?

To je kao da si "snimio nekoga na video traku" i sad si se "setio", i ti po secanju pravis istog coveka!?

Brate moj, pa to nije onda ISTI COVEK , NAPRAVIO SI KOPIJU!

Jel shvatas ti da se "licnost", mora negde pohraniti, ako zelis da "ozivis ISTU OSOBU".

Mire, ti kazes "Znaci tebi je licnost zapisana u knjigama"
Kao da nisi primetio ono sto sam ja rekao sta je zapisano u knjigama:
"U Nebeskim izvestajima ne cova se ni dah zivotni ni telo, nego se cuvaju izvestaji o svakoj osobi." Izmedju smrti i vaskrsenja, licnost ne postoji nigde, nego postoje izvestaji o svakoj licnosti.

Zatima kazes :"Napravio si kopiju." Nisam ja nista napravio! Bog prilikom vaskrsenja spaja dah zivotni sa mrtvom materijom i javlja se ona ista licnost. To Bog cini i no to moze da ucini, a ne ja. I to nije kloniranje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jasno, potpuno te razumijem. Ono što sam ja želio da naglasim, a često budem pogrešno shvaćen kada napišem sličan komentar, jeste da mi ljudi tražimo „neshvatljivo“ a zanemarujemo sami sebe; nerijetko čovjek pokušava da odgonetava teške teme a nije u stanju da pokaže (iz sebe) šta to znači – biti čovjek u punom smislu riječi. Na primjer, isto to je i kada se kroz teološki pristup ili možda pokušaj riješavanja svih problema sa službenom dogmatikom vjere – čovjek odvažuje da preskoči sve zvijezde nebesa (odjednom) iako mu je vjerovatno jasno da i u tom slučaju ne bi ništa spektakularno razumjeo (čin). Pitanje je da li se to uopšte od čovjeka i traži?! Ja gledam na duhovnu tematiku uvijek malo opsežnije, tj promatram cjeli jedan spektar procesa sa dubioznijim pristupom. Kad kažem da mi ljudi tražimo „neshvatljivo“, ne mislim da je to dobro ili loše, nego da smo iza sebe ostavili brojne lekcije i pripisali smo sebi možda i nezasluženo!. Preskočili smo broj 2 i skočili na 15, itd.

Eto, npr, i tema uništivosti duše, ili npr je li Gospod Hristos – Bog, ili samo Sin, ili šta ti ja znam i neke druge primjere, vidi se da su ljudi bukvalno zaljepljeni, ne trude se da sudjeluju u svom umu kao tragatelji za spoznajom, sve se uglavnom samo prepričava i na kojoj stranici šta piše. To mene lično nervira, premda, svako ima svoj izbor. Jer, šta bi nam sad vrijedilo čak i da smo u pravu (po pitanju ove teme) kad u sebi i okolo sebe nismo nikakve puteve poravnali. To bi bilo kao da jednog dana kad dođemo Gospodu, mi kažemo: eto, mi smo znali o čemu je riječ! Da li će to biti zaista dovoljno pa da Gospod kaže: jeste istina je to, ali...zar niste imali preča posla nego da hodate bosi po trnju. Ljudi se kače i svađaju ko je u pravu oko nečega; život brzo prođe a svejedno sa sobom se ništa ne ponese, osim „duše“ i djela. E sad, to traženje dokaza. To je meni fascinantno.

Čak i da imamo neki dokaz, ipak ostaje na znanje da nemamo alat da taj dokaz shvatimo; jel to onda nama dođe kao beskorisna fraza?! Ne da je fraza beskorisna, nego naš intelektualni i duhovni sklop koji ne raspoznaje crtice i nule u redu (fig). Ljudima je data mudrost, ali mi ju zamjenjujemo sa nekorisnim produktima, naš ego je jači od naše unutarnje volje. Ovo što napisah, nije na štetu nikoga ovde da se razumijemo. To je univerzalna karakteristika naše vrste. Imati blago u rukama, a ne znati kako ga koristiti, žalosno je. Tko je u pravu? Samo Gospod znade. Mi smo kao onaj što proizvodi ćupove od gline, ali tako smo gordi da će nas taj ćup jednog dana zamjeniti u ulogama.
Lp

Razumeo sam ja tebe i prvi put, i bas zato rekoh da je ovo nebitna tema. Mnogo vaznije teme zanemarujemo a bavimo se glupostima. Kao na primer "kako pobediti greh", i "kako ziveti u Hristu"..

Sva ova pitanja: besmrtnost duse, trojstvo, subota - nedelja, ikone, sveci, obicaji, datumi i drugo kojesta je osmislio sotona, da bi nas podelio, posvadjao i tako udaljio od Hrista, a okrenuo jedne protiv drugih, da se ne bi borili protiv njega.

Skretanje paznje i "zavadi pa vladaj" je taktika koju on koristi..

Oni koji zele doci Hristu kad vide kako se mi medjusobno borimo, zapitaju se gde je tu Hristos???

U stvari ga i nema, pogledaj ovaj forum, tu se Hristos uopste ne propoveda, tu se propovedaju neke sporedne teme, za koje "sekte"(moram upotrebiti taj termin) misle da su bas one Bogom dane da "nam te istine objave"..

I zamisli, Hristos se ne propoveda "onima koji ga ne znaju", vec "onima koji ga znaju" - tj. nama "tradicionalnima".

To je suludo..

Djavo nas je tako naveo nas je da se bavimo samim sobom. I da prestanemo propovedati Hrista...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
"U Nebeskim izvestajima ne cuva se ni dah zivotni ni telo, nego se cuvaju izvestaji o svakoj osobi."

Kako ces ti sastaviti kompjuter, jel po "izvestaju"???

Odes u fabriku, das "izvestaj" i kazes: "JA SE SECAM DA JE MOJ RACUNAR IMAO TE I TE KARAKTERISTIKE I PROGRAME, NAPRAVITE MI ISTI"

I oni ti naprave, i ti ga doneses kuci, i vidi stvarno , sve radi "isto"!

ALI TO NIJE ISTI KOMPJUTER TO JE KOPIJA!!!

Ako nemas "hard disk", ili neku prethodnu "memoriju" (analogno covekovoj licnosti u ovom primeru) - TI NEMAS ISTI KOMPJUTER!!!

Izmedju smrti i vaskrsenja, licnost ne postojinigde, nego postoje izvestaji o svakoj licnosti.

AKO NEMAS LICNOST NIGDE, ONDA JE NE MOZES NI VRATITI!

TI MOZES "STVORITI" ROBOTA KOJI CE SE PONASATI "ISTO" - ALI TO NIJE TA ISTA OSOBA, VEC DRUGA!!!

Jel to pokusavas?

Zatima kazes :"Napravio si kopiju."

Jesi napravio kopiju, ako nemas "sacuvanu memoriju", ti ne mozes vratiti "istu osobu", logika, nauka i nase iskustvo to pokazuje!!!

Ti mislis, da ako neka osoba poseduje "izvestaj o tebi", da te onda moze vratiti?

Pa suludo! Jesi ti Marko = "izvestaj" , ili si mnogo vise od toga, ili si ti "ziva induvidua"???

Kad bi se tako moglo "vracati u zivot", onda nam Bog uopste ne bi trebao.

Pa covek je skoro sposoban napraviti robota, koji ce se ponasati identicno kao tvoj umrli otac na primer. ALI TO NIJE TVOJ OTAC, TO JE SAMO ROBOT - NACINJENA KOPIJA!!!

Mi ovde govorimo o "svesnim induviduama"!

Nisam ja nista napravio! Bog prilikom vaskrsenja spaja dah zivotni sa mrtvom materijom i javlja se ona ista licnost.

NE MOZE SE JAVITI "ISTA LICNOST", AKO MU NE UBACIS DEO GDE JE LICNOST POHRANJENA!

ODNOSNO "GDE JE SVEST"!

Zato sam te pitao, gde je licnost pohranjena???

Jesi ti Marko "informacija", ili si mnogo vise od informacije - "zivo bice" , koje ima svest!?

Ajde malo razmisli?

To Bog cini i no to moze da ucini, a ne ja. I to nije kloniranje.

Bog tako ne radi.

Mi mozemo zavrsiti ovu pricu izjavom - "Bog moze sve", on moze vratiti coveka po "secanju" . Ali to nije poenta, biblija to nigde uci! Ja sam se samo dotakao logike, a ni tako to nije moguce!

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Mire, ti odgocvarAS NA MOJE ODGOVORE A NE NA MOJA PITANJA.

Lepo sam ti objasnio na osnovu Biblije i stvaranja. Da dok postoji dah zivotni i telo i dok su odvojeni, licnost ne postoji. Onda kada je Bog sastavio dah zivotni i telo, rezultat toga spaljanja je nastala ziva dusa, zivo bice ili licnost. Prilikom smrti desava se obrniti proces. Bog odvaja dah zivotni koga je dao coveklu prilikom stvaranja, telo ide u grob, a licnost se gubi sve do vaskrsenja. Ona nije nigde pohranjena kao sto ti kazes, jer ako jeste, kazi mi gde je licniost bila pohranjene pre stvaranja.
Vec drugi put navodis kompjuter i uzimas nas ljude za primer. To dvoje nema nicega zajednickoga. Komjuter je ljudki proizvod, a covek Bozje delo. Komjuter je masina, a covek stvoren po Bozjoj slici. Ono sto mi cinimo sa masinom, ni u kom slucaju ne moze se usporediti sa onim sto Svemoguci Bog cini. Zar ti ne verujes da je Bog svemoguc? Kako je stvorio coveka on isto tako moze i da ga vaskrsne to je i Isus pokazao da moze u vaskrsenju Lazara.

PS. Mire, sta se to sa tobom delilo, zar ti nisi gore rekao da pojedinac nema pravo da tumaci Bibliju, nego na to ima pravo samo Crkva. Pa zar ni ti ne postujes pravila svoje Crkve? A ako ih postujes, onda nemas pravo da tumacis Bibliju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, ti odgocvarAS NA MOJE ODGOVORE A NE NA MOJA PITANJA.

Ne znam stvarno na koja pitanja, ja sam bas na sve odgovorio. Ako nisam, daj mi po tackama pitanja , na koja zelis odgovore?

Lepo sam ti objasnio na osnovu Biblije i stvaranja. Da dok postoji dah zivotni i telo i dok su odvojeni, licnost ne postoji.

Na to sam odgovorio Biblijom, a upotrebio sam i logiku, da ti pojasnim da je to nemoguce, ali tebe logika ne interesuje...

Onda kada je Bog sastavio dah zivotni i telo, rezultat toga spaljanja je nastala ziva dusa, zivo bice ili licnost.

Nije tako.

Dah zivotni, kako ga ti nazivas nije samo sila, vec je i "nosioc licnosti".

Adam kada je stvoren, nije stvoren kao "beba", vec kao odrastao covek sa "formiranom licnoscu", on se dakle nije pojavio kao beba, niti se ucio govoru i sl, sto bi znacilo da "nema licnost.

Vec je imao "formiranu licnost" i "predznanje"!

Znaci, licnost mu je "data", i ubacena je kad je Bog "udahnuo dah" u njega.

Prilikom smrti desava se obrniti proces. Bog odvaja dah zivotni koga je dao coveklu prilikom stvaranja, telo ide u grob, a licnost se gubi sve do vaskrsenja.

Ako se odvaja, onda se i "duh se vraca k Bogu" , a Duh je "struja".

Zasto se onda "duh zivotinjski (struja), ne vraca k Bogu"???

JEL BOG GADLJIV NA STRUJU STOKE???

Ona nije nigde pohranjena kao sto ti kazes, jer ako jeste, kazi mi gde je licniost bila pohranjene pre stvaranja.

Rekao sam lepo, Bog je prvom coveku Adamu udahnuo Duh, podario mu odredjena predznanja, a kasnije je covek sam dalje "izgradjivao svoju licnost"!

Licnost nije bila nigde, ona je stvorena i "ubacena" u prvog coveka. Dakle nije nastala "stapanjem materijalnih elemenata" kao sto ti tvrdis!

Vec drugi put navodis kompjuter i uzimas nas ljude za primer. To dvoje nema nicega zajednickoga. Komjuter je ljudki proizvod, a covek Bozje delo. Komjuter je masina, a covek stvoren po Bozjoj slici. Ono sto mi cinimo sa masinom, ni u kom slucaju ne moze se usporediti sa onim sto Svemoguci Bog cini. Zar ti ne verujes da je Bog svemoguc? Kako je stvorio coveka on isto tako moze i da ga vaskrsne to je i Isus pokazao da moze u vaskrsenju Lazara.

Naravno, ti ces posegnuti za tim argumentom, i to sa pravom. Ja sam ti dao taj izlaz.. Ali to ne negira cinjenicu da u tvojoj prici nema logike...

PS. Mire, sta se to sa tobom delilo, zar ti nisi gore rekao da pojedinac nema pravo da tumaci Bibliju, nego na to ima pravo samo Crkva. Pa zar ni ti ne postujes pravila svoje Crkve? A ako ih postujes, onda nemas pravo da tumacis Bibliju.

Salis se :)

Crkva ne porice pravo pojedinca da cita bibliju, vec pravo da iznosi ucenja suprotno crkvi i da u to ubedjuje druge, a govoreci u njeno ime.. Tako i tvoja crkva postupa, i takve iskljucuje...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Kažeš duša je besmrtna i izlazi iz tijela nakon smrti.

A Isus Navin siječe duše mačem.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

GDE SAM REKAO DA JE "DUSA BESMRTNA"???

Duh izlazi a ne Dusa!

Ne pravi se ovde blesav, milion puta sam to ponovio da DUSA UMIRE!!!

Opet se ti namerno "inatis" meni, opet izmisljas da sam rekao sto nisam, i opet pises "samo da bi pisao", zasto bi ti ja na ovakve "gluposti" uopste odgovarao?

Ajde reci sad?

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323

Adventisti tumače kako je duša, ili duh meni je isto u krvi , štoie čista zabluda .
Ilija moleći se Bogu za dječaka: ,,Neka se povrati u dijete duša njegova” (1Kr 17,21). Ilija, izmučen zavapi: “Dosta je već, Gospode, primi dušu moju“ (1Kralj.19:4). Ilija nije očekivao da ga Bog zakolje pa da njegovu krv primi kao ,,dušu”. Elizej štiteći neku ženu: “Ostavi je, jer joj je duša u jadu“ (2 Kr 4,27).
Bog objašnjava Izraelcima: “Jer je duša tijelu u krvi, a ja sam vam je odredio za oltar da se čiste duše vaše, jer je krv što dušu očisćava” (Lev 17,11) Dakle, duša žrtvenih životinja je u krvi. I ta krv je određena za ocišćenje ljudskih duša. Ovdje riječ “duša“ ne označava krv, nego dušu, duhovni dio čovjeka.
Knjiga Propovjednika najčešće citirana protiv besmrtnosti duše kaže:
“te ima sve što mu duša poželi“ (Prop 6,2)nadalje: “I duša se moja od nje odvratila“ (Ez 23,18), ,,Strepi duša njegova“ (Hab 15,4), “Duša opakoga želi zlo u njemu nema milosti za bližnjeg“ (Izr 21,10), “Dršće mi duša!“ (Jr 4,19), “Pravdu za dušu moju“ (Tuž 3,58), “Reci mi, ti koga ljubi duša moja…“ (Pj 1,7; 3, 1-4; usp. tak. Tob 3,6).

Po tvome Isus nije znao šzo priča kad je rekao: “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti. Nego se vise bojte onoga koji moze i dušu i telo da upropasti u paklu“ i “Pretužna je duša moja do smrti“ (Mt 26,38, 10,28). Isto značenje ima riječ duša u Marijinom hvalospjevu: “Veliča duša moja Gospodina… ” (Lk 1,46).
Štosu po tvome znače Isusove rječi upućene razbojniku (Lk 23,43), koje adventisti tragikomično prevode: “Kažem ti još danas, biti ćeš sa mnom u Raju“? Bi li razbojnik da mu Isus nije rekao kažem ti još danas, mislio da mu Isus to govori jučer, prekjučer ili sutra? Zašto je Isus bilo potrebno da mu naglasi da to govori danas?! Osim toga, vi kažete da je Isus 3 dana spavao, ali to nije točno: “Razvalite ovaj Hram i Ja ću ga u tri dana podići (Iv 2,19). Ovdje Isus kaze JA

Svi se otimaju za dušu: demoni , anđeli, vjera i znanost, bogoslovija i filozofija,
etika i pedagogija, vjernici i bezvjerci. Pa nije ni čudo. Jer od svega na svijetu duša je ljudska najvrijednija, jer je ona vječna.
Nitko ne može napisati , ni ispropovjedati,
što je Bog u svojoj dobroti učinio za čovjeka. Postao je za čovjeka maleno
dijete; podnio je sve nevolje ljudskoga života; napokon je podnio strašne
muke, prolio svu svoju krv; krvlju se znojio, bičevan bio; trnjem okrunjen;
sve ruglo i sramotu za čovjeka podnio; napokon strašnom mukom na križu
umro medu razbojnicima.Zar bi takav Bog pun dobrote ,i ljubavi prema čovjeku dozvolijo da ljudska duša umre . Ne duse onih koji umru , nastavljaju da žive sa Bogom , a tjelo se vraća zemlji , jer od zemlje je i stvoreno .
Na kraju kada dođe sudnji dan Bog će dušama vratiti tjela , jer Bogu je sve moguće

Slava Bogu KRISTU NAŠEM

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Adventisti tumače kako je duša, ili duh meni je isto u krvi , štoie čista zabluda .
Ilija moleći se Bogu za dječaka: ,,Neka se povrati u dijete duša njegova” (1Kr 17,21). Ilija, izmučen zavapi: “Dosta je već, Gospode, primi dušu moju“ (1Kralj.19:4). Ilija nije očekivao da ga Bog zakolje pa da njegovu krv primi kao ,,dušu”. Elizej štiteći neku ženu: “Ostavi je, jer joj je duša u jadu“ (2 Kr 4,27).
Bog objašnjava Izraelcima: “Jer je duša tijelu u krvi, a ja sam vam je odredio za oltar da se čiste duše vaše, jer je krv što dušu očisćava” (Lev 17,11) Dakle, duša žrtvenih životinja je u krvi. I ta krv je određena za ocišćenje ljudskih duša. Ovdje riječ “duša“ ne označava krv, nego dušu, duhovni dio čovjeka.
Knjiga Propovjednika najčešće citirana protiv besmrtnosti duše kaže:
“te ima sve što mu duša poželi“ (Prop 6,2)nadalje: “I duša se moja od nje odvratila“ (Ez 23,18), ,,Strepi duša njegova“ (Hab 15,4), “Duša opakoga želi zlo u njemu nema milosti za bližnjeg“ (Izr 21,10), “Dršće mi duša!“ (Jr 4,19), “Pravdu za dušu moju“ (Tuž 3,58), “Reci mi, ti koga ljubi duša moja…“ (Pj 1,7; 3, 1-4; usp. tak. Tob 3,6).

Po tvome Isus nije znao šzo priča kad je rekao: “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti. Nego se vise bojte onoga koji moze i dušu i telo da upropasti u paklu“ i “Pretužna je duša moja do smrti“ (Mt 26,38, 10,28). Isto značenje ima riječ duša u Marijinom hvalospjevu: “Veliča duša moja Gospodina… ” (Lk 1,46).
Štosu po tvome znače Isusove rječi upućene razbojniku (Lk 23,43), koje adventisti tragikomično prevode: “Kažem ti još danas, biti ćeš sa mnom u Raju“? Bi li razbojnik da mu Isus nije rekao kažem ti još danas, mislio da mu Isus to govori jučer, prekjučer ili sutra? Zašto je Isus bilo potrebno da mu naglasi da to govori danas?! Osim toga, vi kažete da je Isus 3 dana spavao, ali to nije točno: “Razvalite ovaj Hram i Ja ću ga u tri dana podići (Iv 2,19). Ovdje Isus kaze JA

Svi se otimaju za dušu: demoni , anđeli, vjera i znanost, bogoslovija i filozofija,
etika i pedagogija, vjernici i bezvjerci. Pa nije ni čudo. Jer od svega na svijetu duša je ljudska najvrijednija, jer je ona vječna.
Nitko ne može napisati , ni ispropovjedati,
što je Bog u svojoj dobroti učinio za čovjeka. Postao je za čovjeka maleno
dijete; podnio je sve nevolje ljudskoga života; napokon je podnio strašne
muke, prolio svu svoju krv; krvlju se znojio, bičevan bio; trnjem okrunjen;
sve ruglo i sramotu za čovjeka podnio; napokon strašnom mukom na križu
umro medu razbojnicima.Zar bi takav Bog pun dobrote ,i ljubavi prema čovjeku dozvolijo da ljudska duša umre . Ne duse onih koji umru , nastavljaju da žive sa Bogom , a tjelo se vraća zemlji , jer od zemlje je i stvoreno .
Na kraju kada dođe sudnji dan Bog će dušama vratiti tjela , jer Bogu je sve moguće

Slava Bogu KRISTU NAŠEM

Dusa koja se tu opisuje jeste "zivot".
A to znaci "zemaljski zivot UMIRE".
Pa onda "dusa UMIRE" s obzirom na zemaljsko.

Ali s obzirom na nebesko, "dusa ZIVI", i zato mi kazemo da "dusa nastavlja da ZIVI".

To ne znaci da je dusa "komponenta koja prezivljava", vec se "zivot nastavlja i nakon smrti" pa zato koristimo termin "dusa zivi nakon smrti"!

To "ne znaci da je Dusa komponenta"!

Duh je zapravo "komponenta", koja nosi licnost, i ona je "neunistiva".

Dusa "nije neunistiva"!

Tako uce crkveni oci, tako uci Biblija, a na kraju tako uci i crkva. Samo sto je crkva te termine poistovetila, pa su oni pomesali "dusu i duh", pa im to ispade "jedno te isto"...

Iako su to fakticki "ralicite stvari".
Ipak se one "mogu povezati".

Rekao sam definiciju (sto je tacno po crkvenom tumacenju):

Dusa = zivot.
Duh = komponenta koja prezivljava.

Medjutim protestanti onda (ne razumevajuci teologiju) prigovaraju, i tvrde da "dusa umire". Pa to i mi ucimo. U oba slucaja Dusa "umire". Samo sto kod nas "Dusa umire s obzirom na zemaljsko, a zivi s obzirom na nebesko".

Pa onda jos tvrde da "Dusa nije besmrtna", pa ni crkva ne uci da je "Dusa besmrtna", jer "besmrtan covek bi bio bog", vec zapravo je "Dusa uslovno besmrtna" te ona zivi dok god Bog to zeli. A Bog zeli da mi zivimo. To je po "blagodati"!

Sve pogresno interpretiraju, i tvrde da mi ucimo nesto sto ne ucimo!!!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Natrag