Adventisti tumače kako je duša, ili duh meni je isto u krvi , štoie čista zabluda .
Ilija moleći se Bogu za dječaka: ,,Neka se povrati u dijete duša njegova” (1Kr 17,21). Ilija, izmučen zavapi: “Dosta je već, Gospode, primi dušu moju“ (1Kralj.19:4). Ilija nije očekivao da ga Bog zakolje pa da njegovu krv primi kao ,,dušu”. Elizej štiteći neku ženu: “Ostavi je, jer joj je duša u jadu“ (2 Kr 4,27).
Bog objašnjava Izraelcima: “Jer je duša tijelu u krvi, a ja sam vam je odredio za oltar da se čiste duše vaše, jer je krv što dušu očisćava” (Lev 17,11) Dakle, duša žrtvenih životinja je u krvi. I ta krv je određena za ocišćenje ljudskih duša. Ovdje riječ “duša“ ne označava krv, nego dušu, duhovni dio čovjeka.
Knjiga Propovjednika najčešće citirana protiv besmrtnosti duše kaže: “te ima sve što mu duša poželi“ (Prop 6,2)nadalje: “I duša se moja od nje odvratila“ (Ez 23,18), ,,Strepi duša njegova“ (Hab 15,4), “Duša opakoga želi zlo u njemu nema milosti za bližnjeg“ (Izr 21,10), “Dršće mi duša!“ (Jr 4,19), “Pravdu za dušu moju“ (Tuž 3,58), “Reci mi, ti koga ljubi duša moja…“ (Pj 1,7; 3, 1-4; usp. tak. Tob 3,6).
Po tvome Isus nije znao šzo priča kad je rekao: “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti. Nego se vise bojte onoga koji moze i dušu i telo da upropasti u paklu“ i “Pretužna je duša moja do smrti“ (Mt 26,38, 10,28). Isto značenje ima riječ duša u Marijinom hvalospjevu: “Veliča duša moja Gospodina… ” (Lk 1,46).
Štosu po tvome znače Isusove rječi upućene razbojniku (Lk 23,43), koje adventisti tragikomično prevode: “Kažem ti još danas, biti ćeš sa mnom u Raju“? Bi li razbojnik da mu Isus nije rekao kažem ti još danas, mislio da mu Isus to govori jučer, prekjučer ili sutra? Zašto je Isus bilo potrebno da mu naglasi da to govori danas?! Osim toga, vi kažete da je Isus 3 dana spavao, ali to nije točno: “Razvalite ovaj Hram i Ja ću ga u tri dana podići ” (Iv 2,19). Ovdje Isus kaze JA
Svi se otimaju za dušu: demoni , anđeli, vjera i znanost, bogoslovija i filozofija,
etika i pedagogija, vjernici i bezvjerci. Pa nije ni čudo. Jer od svega na svijetu duša je ljudska najvrijednija, jer je ona vječna.
Nitko ne može napisati , ni ispropovjedati,
što je Bog u svojoj dobroti učinio za čovjeka. Postao je za čovjeka maleno
dijete; podnio je sve nevolje ljudskoga života; napokon je podnio strašne
muke, prolio svu svoju krv; krvlju se znojio, bičevan bio; trnjem okrunjen;
sve ruglo i sramotu za čovjeka podnio; napokon strašnom mukom na križu
umro medu razbojnicima.Zar bi takav Bog pun dobrote ,i ljubavi prema čovjeku dozvolijo da ljudska duša umre . Ne duse onih koji umru , nastavljaju da žive sa Bogom , a tjelo se vraća zemlji , jer od zemlje je i stvoreno .
Na kraju kada dođe sudnji dan Bog će dušama vratiti tjela , jer Bogu je sve moguće
Slava Bogu KRISTU NAŠEM