Automobili na alternativni pogon ( elektro, hybrid i ostali)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Veliko interesovanje za "zastavu 10" na električni pogon

Veliko interesovanje za "zastavu 10" na električni pogon

Beta| 20. 05. 2010. - 14:33h| Foto: FoNet

Na međunarodnom sajmu dobavljača auto delova jugoistočne Evrope, koji se održava na Šumadija sajmu u Kragujevcu, predstavljeno je vozilo na električni pogon koji je napravio tim stručnjaka kragujevačke fabrike "Zastava".

39830_zastava-elektricni-pogon01-fonet-fonetbranko-vukovi_f.jpg


Član ekspertskog tima i direktor grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević rekao je agenciji Beta da je vozilu sa platformom "zastave 10" ugrađen elektro motor.



"Ta metoda je poznata u Americi u manjim firmama, a sada je dosta prisutna i u Evropi", rekao je Radojević i dodao da su baterije i motor nabavljeni u Kini, a da je vozilo osmišljeno prema idejama "Zastavnih" stručnjaka.

Novi model automobila imaće brzinu od 120 kilometara na sat, moći će da pređe 100 kilometara između dva punjenja motora čija je snaga 20 kilovata.

"Troškovi vožnje, prema sadašnjim cenama struje, minimalni su, a to znači da vožnja od Kragujevca do Beograda, na primer, košta manje od 100 dinara", rekao je Radojević.

Patent je prijavljen Zavodu za patente, vozilo je registrovano, a njegove karakteristike treba još da prođu proveru u javnom saobraćaju.

Vozilo "zastava 10" na električni pogon je rezultat rada nekoliko članova "Zastavinog" tima koji okuplja 30 stručnjaka koji nisu prešli u kompaniju "Fijat automobili Srbija".

Radojević je rekao da je u planu i izrada hibridnog autobusa na električni pogon, kao i verzije sa agregatom koji bi bio punjen gasom ili dizel gorivom.

Planirana je i zamena dizel goriva na gradskim ili prigradskim autobusima, tečnim ili zemnim gasom. Radojević je kazao da je veliko je interesovanje za automobil na električni pogon.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
„Honda insajt", hibrid za sve pare

06. 06. 2010
Press

„Honda insajt", hibrid za sve pare


„Honda insajt" nudi komfor i praktičnost sa veoma malom potrošnjom goriva, a proizvedena je sa ciljem da ekološki napredni automobili postanu konačno dostupni svima

1.jpg


Ekipa Pressa imala je jedinstvenu priliku da testira ovaj hibrid sa visoko efikasnim četvorocilindričnim benzinskim i-VTEC motorom, zapremine 1,3 litra sa maksimalnom snagom od 101 KS i elektromotorom od 14 KS, koji zajedno obezbeđuju izuzetno uglađen i nečujan rad.
Motor ima podršku hibridnog IMA sistema nove generacije, čiji je cilj postizanje male potrošnje goriva i niske emisije gasova. Smeštanje ultrakompaktne baterije u pod zadnjeg dela vozila omogućava nesmetano obaranje naslona zadnjeg sedišta. Elektromotor služi kao generator tokom usporavanja, zadržavajući toplotnu energiju koja nastaje pri kočenju. Ta energija puni baterije i koristi se da potpomogne sagorevanje tokom ubrzanja, čime se štedi gorivo i povećava efikasnost.
„Insajt" ima sistem ekološke asistencije u vožnji koji je osmišljen tako da optimizuje količinu energije potrebnu za kretanje kola. Dužina novog hibrida je 4,4 metra, širok je 1,7 metra, a visok 1,4 metra. Sedmostepeni CVT automatski menjač odlično je upakovan. Na pređenih 100 kilometara u kombinovanoj vožnji potroši nestvarnih 4,6 litara, dok na otvorenom putu nešto manje od četiri litra benzina. Do stotke stiže za 13 sekundi, a kapacitet prtljažnog prostora je 408 litara.
Maksimalno je pregledan tokom vožnje, konstruisan je tako da ima nisko težište i prostranu kabinu pružajući time vozaču i putnicima lakoću rukovanja i udobnost enterijera. Ključne bezbednosne karakteristike nove „honde insajt" čine ACE sistem koji pruža unapređenu zaštitu za putnike u automobilu i smanjuje štetu na drugim vozilima prilikom sudara, šest vazdušnih jastuka, sistem bočnih vazdušnih zavesa, kao i dizajn prednjeg dela karoserije koji smanjuje mogućnost povrede pešaka pri sudaru.
Standardno je opremljen ABS-om i električnom kontrolom stabilnosti, šest vazdušnih jastuka, automatskim klima uređajem, radio CD uređajem...
Cena ovog novog „Hondinog" hibrida koji smo testirali iznosi 23.900 evra.


(D. B. S.)





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Tesla roadster" stiže u Beograd

25. 09. 2010. 11:08h| Tanjug

"Tesla roadster" stiže u Beograd

Prvi automobil na električnu energiju "Tesla roudster" (Tesla roadster) stiže danas u Beograd, u okviru promotivne turneje koja je počela 16. septembra u nemačkom gradu Esenu, a završiće se 28. septembra u Istanbul.
Mali električni sportski automobil napuniće specijalne baterije ispred Skupštine grada, na posebnim uređajima koje je Elektrodistribucija Beograd (EDB) dobila od nemačke kompanije RWE, koja je i inicijator ove turneje, saopštio je EDB.

Zahvaljujući JP Elektroprivreda Srbije, Beograd se našao na ruti koja povezuje 18 evropskih prestonica kulture, od Esena do Istanbula. Posle Beograda, elektromobil nastavlja put za Niš.


EPS je uspeo da sa kompanijom RWE dogovori da se stanica za punjenje postavi u Beogradu i Nišu, sa idejom da dva srpska grada budu među stanicama na turneji automobila koji nosi ime našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, istaknuto je u saopštenju.


95923_teslaroadster_f.jpg
Tesla roadster

U periodu od 16. do 28. septembra, "Tesla roudster" treba da pređe oko 4.000 kilometara, a njegove stanice su i Frankfurt na Majni, Štutgart, Augzburg i Minhen u Nemačkoj, Salcburg i Klagenfurt u Austriji, Balaton i Budimpešta u Mađarskoj, Ljubljana u Sloveniji, Rijeka i Zagreb u Hrvatskoj, Skoplje u Makedoniji, Sofija i Plovdiv u Bugarskoj i Edirne u Turskoj.

Organizator turneje i vlasnik elektromobila, nemačka energetska kompanija RWE, bavi se proizvodnjom, distribucijom, prodajom i snabdevanjem električnom energijom i plinom.


"Tesla roudster" je jedini automobil na svetu koji obezbeđuje vrhunske performanse bez emisije izduvnih gasova - ne koristi benzin, puni se na specijalnim električnim uređajima, ubrzanje do 100 kilometara postiže za četiri sekunde i može da pređe 380 kilometara bez dodatnog punjenja.
U sklopu priprema za predstavljanje "Tesla roudstera", ekipa EDB je juče položila kabl za napajanje, postavila temelje, montirala i povezala specijalni uređaj za punjenje ovog automobila.



Kuriozitet je da je betonski temelj, na koji je položen elektro-punjač za "Tesla roudster", težak više od 150 kilograma, pa je za njegovo polaganje bilo angažovano i specijalno vozilo, navedeno je u saopštenju.
U Nemačkoj i drugim EU zemaljama RWE je instalirao više od hiljadu punionica.

Cena "Tesle" je oko 130.000 evra, ali se sa razvojem baterija očekuje i znatno pojeftinjenje ovih automobila.


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.04.2010
Poruka
59
Po mom mišljenju,jedina mana automobila ovog tipa je što nemaju karakterističan zvuk.
Nema ono brundanja,zavijanja,režanja(shvatili ste o čemu govorim).
Trebalo bi napraviti posebno ozvučenje koje će biti zaduženo za imitaciju zvuka izduvnog sistema ovih "običnih" automobila. xD
Šalu na stranu.....ovo je budućnost.
Još kad bi se poboljšala mogućnost iskorištavanja solarne energije...
Volio bih imati jedan primjerak Roadster-a.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Citroen priprema DS4 R Hybrid

Citroen priprema DS4 R Hybrid


[26.10.2010.]
Citroen DS4 je opremljenija i ekskluzivnija verzija standardnog modela C4 koja za više novca nudi i više ekskluzivnosti. Citroen sada razvija i hibridnu verziju modela DS4.
Nemački Bild je došao do informacije da Citroen za specijalne kupce priprema model pod nazivom Citroen DS4 R Hybrid. Pokretaće ga turbobenzinski motor 1.6 l sa 200 KS koji će snagu prenositi na prednje točkove i elektromotor sa 95 KS koji će snagu prenositi na zadnje točkove.
Citroen DS4 R Hybrid javnosti bi trebao da bude predstavljen 2013. godine


Nenad Perišić - Auto Portal


13713-citroen-ds4.jpg
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Električni Audi A2 prešao 600 km bez dopune baterija

Električni Audi A2 prešao 600 km bez dopune baterija

27 Okt, 2010 - 18:27

audi%20a2%20sportium.jpg
Električni "audi A2" prevalilo je za sedam sati, bez dopune baterije, 600 kilometara (372 milje) puta od Minhena na jugu Nemačke do Berlina, postavivši "novi svetski rekord u pređenom rastojanju" jednog elektro-vozila, kako su to ocenili organizatori.
"Ako neki novinar želi da napuni mobilni telefon, još imamo viška električne energije," kazao je jedan od vozača Mirko Maneman, kada je na kraju puta izašao iz vozila sa četvoro vrata da pokaže baterije.
Nemački ministar privrede Rajner Bruderle pozdravio je tim, po dolasku u Berlin i rekao da je "postignut svetski rekord." "Ranije, električna vozila obično su mogla da pređu svega 60, ili 70 kilometra sa jednim punjenjem baterija. Sada je učinjen veliki tehnološki iskorak," kazao je Bruderle. Proizvođači kola se nadaju da će električni automobili sve više dominirati u automobilskoj industriji, ali kupci i dalje smatraju da je njihov najveći problem u kratkoj distanci kretanja.

Japanski istraživači vozili su eksperimentalni električni automobil više od 1.000 kilometra, ali dve nemačke firme, "Leker enerdži" i "DBM enerdži", kažu da njihova vozila prelaze i duži put. Cilj vlade Nemačke je da na putevima do 2020. godine bude milion električnih vozila, ali su nemački veliki proizvođači kola usporili početak šire upotrebe elektrovozila i sada su planove usmerili na takmičenje sa azijskim rivalima.


Autor : Tanjug
 
Član
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poruka
665
Mercedes F800 Style-nove fotografije

Koncept F800 najavio je novi dizajnerski izražaj svih budućih modela za zvijezdom na masci motora. Prvi u nizu, novi CLS, već je predstavljen i mora se priznati da djeluje odlično. Koncept F800 premijerno je prikazan ranije ove godine u Ženevi a sada iz Mercedesa stiže još fotografija koje otkrivaju neke do sada skrivene ili nedovršene detalje.

Mercedes-F800-84_1.JPG


Mercedes-F800-91.JPG


Uz futuristički dizajn dolazi ista takva tehnika. Paralelno sa razvojem plug-in i hibridne verzije razvija se i sistem Fuel Cell dok standardni pogon sa isključivo SUS motorom nije predviđen. F800 zapravo najavljuje budući Mercedes-Benz sa ''limuzina-kupe'' karoserijom. Baby CLS imat će specifičan putnički prostor koji će do početka serijske proizvodnje doživjeti neke promjene. Za razliku od dizajnerskih rješenja u unutrašnjosti zadržat će se neki potpuno novi materijali koji će ugođaj podići na viši nivo. Uz dizajn karoserije i oni će biti transplantirani u sve buduće modele Mercedes-Benza.

Mercedes-F800-79.JPG


Mercedes-F800-95.JPG


Mercedes-F800-99.JPG


Izvor: Auti.ba
 
Član
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poruka
665
Yarovit ruski hibrid za narodne mase

thumbz.php


Prije mjesec-dva iz mnogoljudne je Rusije stigla vijest o razvoju hibridnog vozila za narodne mase. Pod tim se dakako misli na svima prihvatljivu cijenu. Kao što se zna trenutno dostupni hibridi imaju visoku nabavnu cijenu pa su više stvar šminke, da ne kažemo imidža, a ne stvarne želje za očuvanjem ekologije ili potrebe za uštedama na gorivu.

Ogromno rusko tržište ima veliki potencijala a po sistemu velikih brojeva može se postići atraktivna cijena. Prvi čovjek projekta Mihail Prohorov ima želju da Yarovit postane član svake ruske obitelji baš kao što neki modeli VW-a neizostavni dio njemačkih obitelji.

yarovit-the-russian-hybrid-people-s-car-renderings-medium_7.jpg


Na slikama se vide neke od varijacija ali je tehnologija još uvijek skrivena iako će se službena prezentacija odigrati 2012. godine. Automobil razvija Yarovit Motors u saradnji sa Onexim.

Za sada se zna da se dosta pažnje posvetilo biranju materijala. Navodno, ukupna masa je samo 680 kg što je na razini Spačeka ili Fiće. Ispod pokrova su SUS i elektromotor jak 20 KS. Fabrika najavljuje prosječnu potrošnju od samo 3.6 l/100 km. To je u odnosu na Lade i slične automobile nevjerovatno niska vrijednost.

yarovit-the-russian-hybrid-people-s-car-renderings-medium_3.jpg


Na početku proizvodnje godišnji je plan 10.000 jedinica po pojedinačnoj cijeni od 5.000 do 6.000 eura. Cijena zvuči pomalo nestvarno jer neki od trenutno najjeftinijih automobila na tržištu koštaju približno isto ali nemaju ništa od savremene tehnologije.

yarovit-the-russian-hybrid-people-s-car-renderings-medium_11.jpg


Izvor: Auti.ba
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Volvo i Powercell rade na produžavanju autonomije elektro automobila

Volvo i Powercell rade na produžavanju autonomije elektro automobila




Nenad Perišić - Auto Portal

29.10.2010


U cilju povećavanja autonomije svojih automobila, Volvo je počeo da razvija sistem sa vodonikovim ćelijama koji bi autonomiju trebao da poveća za približno 50%. Autonomija sadašnjih elektro automobila se kreće između 100 i 160 km, a novom tehnologijom bi trebala biti povećana na oko 250 km.
13735-c30-electric1.jpg


Na razvoju ove tehnologije, Volvo radi sa firmom Powercell Sweden AB. U prvoj fazi razvoja biće izrađena studija o tzv. "produživaču dometa" koja bi trebala da otkrije efikasnost tehnologije. Sistem gorivnih ćelija će koristiti benzin kao energent iz kojeg će stvarati vodonik. Vodonik će se u gorivnim ćelijama pretvarati u električnu energiju koja će se koristiti za pokretanje vozila.

Električna energija dobijena na ovaj način bila bi u skladu sa najstrožim ekološkim normama. Krajnji proizvod procesa biće električna energija, voda i mala količina ugljen dioksida. Osim benzina, ovaj sistem bi lako mogao da se prilagodi i za rad na obnovljiva goriva.
U drugoj fazi razvoja projekta biće izrađena dva testna automobila zasnovana na Volvu C30 DRIVe Electric. Ukoliko se sve odvija po planu ovakva testna vozila bi za godinu dana trebala da krenu u test vožnju Švedskim ulicama.
 
Natrag
Top