Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Srpski teniser Nenad Zimonjić i Francuz Mikael Ljodra plasirali su se u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije pošto su jutros u Melburnu savladali španski dubl Mark Lopes / David Marero sa 6:3, 6:2.
Lak posao za treće nosioce na turniru. Srpsko-francuski dubl dominirao je tokom celog meča. Dovoljan je podatak da protivnici nisu imali nijednu brejk šansu. Sledi borba za četvrtfinale.
U prvom setu srpsko-francuskoj kombinaciji bila je dovoljna samo jedna brejk šansa, koju su iskoristili. Stekli brejk prednosti i dobili set sa 6:3. U drugom setu još bolja igra Zimonjića i Lodre. Lako su slomili otpor protivnika i uz dva brejka rešili set sa 6:2. Protivnici Zimonjiću i Ljodri u meču za ulazak u četvrtfinale prvog ovogodišnjeg Gren slem turnira biće indijsko-češki par Leander Paes / Radek Štepanek koji je bio bolji od Italijana Simonea Bolelija i Fabija Fonjinija: 6-2,7-6 (7-5).
AUSTRALIJEN OPEN: BAGDATIS ODLEPIO, POLOMIO ČETIRI REKETA
Izvor: Kurir.rs
Prvo je razbio onaj kojim je igrao, zatim je iz torbe izvadio drugi, koji je takođe završio u delovima. Kad se činilo da je iživljavanju došao kraj, Kipranin je bes iskalio na još dva reketa.
Laki je malo nervozan!
Kipranin Markos Bagdatis upisao se u istoriju tenisa pošto je u meču drugog kola Australijen opena polomio četiri reketa u nizu! Mrak na oči pao mu je kad je posle dobijenog seta izgubio servis kojim je praktično izgubio meč. Seo je na klupu, a onda počeo svoju nesvakidašnju predstavu.
Prvo je razbio onaj kojim je igrao, zatim je iz torbe izvadio drugi, koji je takođe završio u delovima. Kad se činilo da je iživljavanju došao kraj, Kipranin je bes iskalio na još dva reketa.
- Jednostavno sam izgubio kontrolu. Iznervirao sam se zbog loših poteza i ništa drugo mi nije preostalo nego da slomim neki reket. To je kod tenisera normalna stvar, samo moram da priznam da sam malo preterao. Ne sećam se da je neko polomio četiri komada, ali to je bilo jače od mene - konstatovao je Bagdatis.
Ipak, to mu ništa nije vredelo, pošto je do kraja četvrtog seta osvojio samo jedan gem, a samim tim i završio učešće u Melburnu.
Sedmi nosilac Tomaš Berdih plasirao se u četvrto kolo Australijan opena, pošto je dobio Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 7:6 (7-5), 7:6 (7-1), 6:1.
Za prolaz u četvrtfinale Čeh će se boriti sa Nikolasom Almagrom, koji je pobedio Stanislasa Vavrinku sa 7:6 (7-2), 6:2, 6:4 Filip Kolšrajber je u tri seta izbacio Alehandra Falju (6:3, 6:2, 7:6) i u narednoj rundi čeka ga pobednik meča Del Potro – Lu. Pobede su još ranije ostvarili Rodžer Federer i Rafael Nadal.Duel Berdiha i Andersona bio je dvoboj ’udarača’ sa osnovne linije, varijacija u igri skoro da nije ni bilo, tek poneki slajs retki izlazak na mrežu.
U takvoj postavci retko ko može da parira Čehu, mada se Anderson zaista dobro držao. Drugi servis Južnoafrikanca bio je posebno slab, pa je Berdih lakše nametao inicijativu riternom.
U prvom setu Berdih je propustio šest set lopti, a realizovao je tek sedmu u taj brejku (7-5). U prvom ’dodatnom gemu’ odlučila je izvrsna paralela Berdiha na liniju posle sasvim solidnog napada Andersona.
Početkom drugog seta momak iz Johanesburga preuzeo je inicijativu, ali nije uspeo da iskoristi nekoliko šansi za brejk, što zbog brzopletosti, što zbog dobre igre Berdiha.
Potom je Čeh imao priliku za brejk, ali Anderson ju je neutralisao servisom, kao i većinu ostalih. Ponovo se ušlo u taj brejk, sedmi nosilac odigrao je bez greške i zasluženo je poveo sa 2-0 u setovima (7-1).
Tu je maltene bio kraj, Berdih je bio dodatno motivisan, protutnjao je kroz treći set i završio posao za dva sata i 47 minuta.
Posle mučenja sa Lukašom Kubotom i Grigorom Dimitrovom, Nikolas Almagro zablistao je u meču sa Stanislasom Vavrinkom. Švajcarac je napravio čak 49 neiznuđenih grešaka, naspram 26 Špančevih, čime je znatno olakšao posao suparniku. Almagro je sa Berdihom igrao šest puta, a Čeh vodi sa 4-2 u pobedama.
Kolumbijac Falja očigledno je iscrpeo sve svoje kapaciteta u pobedi nad Mardijem Fišom, tako da je Filip Kolšrajber relativno lako izašao na kraj sa njim. Jedini ozbiljniji otpor Falja je pružio u trećem setu, ali Nemac je bio uspešniji u taj brejku.
Kolšrajber, trenutno 41. teniser planete, plasmanom u osminu finala izjednačio je svoj najbolji rezultat na Grend slem turnirima (AO 2005. i
2008, Rolan Garos 2009).
Muškarci, treće kolo, donja polovina:
Rafael Nadal – Lukaš Lacko 6:2, 6:4, 6:2
Filip Kolšrajber – Alehandro Falja 6:3, 6:2, 7:6 Rodžer Federer – Ivo Karlović 7:6, 7:5, 6:3
Tomaš Berdih – Kevin Anderson 7:6, 7:6, 6:1
Stanislas Vavrinka – Nikolas Almagro 7:6, 6:2, 6:4
Džon Izner – Felisijano Lopes
Bernard Tomić – Aleksandr Dolgopolov
Huan Martin del Potro – Jen-Hsun Lu
Parovi osmine finala, donja polovina:
Rafael Nadal – Džon Izner/Felisijano Lopes
Rodžer Federer – Bernard Tomić/Aleksandr Dolgopolov
Tomaš Berdih – Nikolas Almagro
Filip Kolšrajber – Huan Martin del Potro/Jen-Hsun Lu
Drugi teniser sveta Rafael Nadal plasirao se u osminu finala Australijan opena, pošto je pobedio Lukaša Lacka iz Slovačke sa 6:2, 6:4, 6:2.
Španac je igrao odlično, stajao je blizu linije i često se izvlačio na forhend za napad, a tokom celog meča samo jednom je izgubio gem na svoj servis.Za plasman u četvrtfinale i izjednačenje rezultata od prošle godine Nadal će se boriti sa boljim iz okršaja Džona Iznera i Felisijana Lopesa.Nadal je već u prvom gemu napravio brejk, ali je Lacko odmah uzvratio u veoma dugom gemu. Međutim, Rafael u petom gemu pravi presudni brejk i dolazi do vođstva u setovima.
Drugi nosilac u ranoj fazi drugog seta pravi brejk i lako ga čuva do kraja, a u trećem je viđena slična situacija – rani brejk, ali sa tom razlikom što je Nadal još jednom oduzeo servis rivalu.
Lacko, koji je prošao kvalifikacije i potom eliminisao Ivana Ljubičića i Donalda Janga, bio je idealan protivnik za Nadala. Nije često menjao ritam, već je nastojao da se nadigrava sa protivnikom sa osnovne linije. Osim nekoliko
trenutaka u kojima je blistao, 119. teniser nije bio dostojan protivnik i Nadal je lako stigao do trijumfa za jedan čas i 52 minuta igre.
Ukupno, Španac je imao 27 vinera i 19 neiznuđenih grešaka, dok je Lacko upisao 17 direktnih poena i 29 grešaka.
Treći nosilac Rodžer Federer pobedio je hrvatskog tenisera Iva Karlovića sa 7:6 (8-6), 7:5, 6:3 u trećem kolu Australijan opena.
Najvećih problema Federer je imao u prvom setu, kada je bio primoran da u taj brejku spasava set loptu na Karlovićev servis.
Međutim,Rodžer se izvukao, otpor Hrvata slomio je u finišu drugog seta, da bi u trećem lako slavio. U osmini finala Švajcarac će igrati sa boljim iz okršaja Bernarda Tomića i Aleksandra Dolgopolova.
U prvom setu nije bilo nijedne brejk lopte, čak nijedan od rivala nije bio ni blizu iste ni u jednom od gemova. Logična posledica bio je taj brejk, što i nije neobično s obzirom da su ih Federer i Karlović odigrali 13 u deset međusobnih mečeva.
Prvi je do mini-brejka stigao Karlović tako što se izmakao na forhend i pogodio liniju za 2:0. Međutim, Federer odmah uzvraća i sve do završnice taj brejka nije bilo mini-brejkova. Zatim Karlović osvaja izuzetno dug poen i dolazi do set lopte na svoj servis (6:5).
Međutim, Hrvat nije ubacio prvi servis i Federer se vraća u igru. U narednom poenu Rodžer je maestralno ušao u servis rivalu i napravio viner iz bekhenda, da bi potom i osvojio set.
Prvi do brejk lopte u drugom setu stiže Karlović, ali nije je realizovao. Švajcarac sve do završnice drugog seta nije uspeo da pripreti, ali je u 12. gemu napravio ključni brejk. Prvu brejk loptu Karlović je spasao, ali je na drugoj poslao volej u aut – 2:0 u setovima za trećeg tenisera sveta.
Kao što smo i ranije viđali u njihovim mečevima, Karloviću je splasno entuzijazam, a time mu je pala i koncentracija pri servisu. To je Federer iskoristio, u ranoj fazi trećeg seta napravio je brejk i potom je rutinski priveo meč kraju.
Federerova statistika je impresivna, ostvario je 55 vinera i 13 neiznuđenih grešaka, dok je Karlović imao 40 direktnih poena i 35 grešaka.
Organizatori Australijan Opena kaznili su argentinskog tenisera Davida Nalbandijana sa 8.000 dolara jer je flašicom vode gađao člana osoblja.
Beta
Nalbandijan je to učinio posle poraza od Amerikanca Džona Iznera, u drugom kolu prvog Gren slema sezone.
Argentinski teniser se na tom meču posvađao i sa glavnim sudijom Kaderom Nunijem, jer je mu nije dozvolio da iskoristi čelendž. „Stvarno je besmisleno igrati na turniru gde su ovakve sudije. Da li neko zaista može da bude toliko glup“, rekao je Nalbandijan posle poraza.
Argentinac trenutno zauzima 87. mesto na ATP rang listi.
Jelena je već izborila plasman u osminu finala, to je pošlo za rukom i Zimonjiću u dublu, na tom putu su i ostali naši teniseri. Troje srpskih predstavnika u singlu na Australijen openu sutra rano ujutro po našem vremenu boriće se za plasman u osminu finala.
Ana, Novak i Janko pokušaće da se plasiraju u nastavak takmičenja i potvrde dominaciju naših tenisera u Australiji. Ana i Novak do trećeg kola stigli su bez problema, nisu izgubili nijedan set. Janko se malo mučio, ali je opravdao ulogu favorita.
Prva će na teren Ana Ivanović, čiji je meč trećeg kola sa Amerikankom Vanjom King postavljen kao drugi na "Hajsens areni" i trebalo bi da počne oko tri sata ujutro po našem vremenu. Njih dve do sada su se sastajale tri puta, Ana je slavila u svakom meču. Poslednji duel ove dve teniserke bio je još 2009. godine u Los Anđelesu, Ivanovićeva je trijumfovala rezultatom 6:4, 4:6, 6:1.
Duel Novaka Đokovića i Francuza Nikolasa Maua, postavljen je kao treći na centralnoj "Rod Lejver areni", posle dva ženska singla (Kirilenkova - Kvitova i Šarapova - Kerberova) i najverovatnije će početi oko četiri sata ujutro.
Đoković i Mau, koji je 81 na ATP listi, sastali su se samo jednom, 2006.godine u Mecu, slavio je naš teniser sa 6:2, 6:3. Još jedan srpsko-francuski obračun, između Janka Tipsarevića i Rišara Gaskea zakazan je kao treći meč na "Margaret Kort areni" i početak se očekuje između tri i četiri sata. Janko i Gaske do sada su igrali samo jednom, davne 2005. na turniru u Kvinsu, pobedio je Francuz sa 6:1, 7:6.
Pre Tipsarevića i Gaskea na teren će legendarni dublovi, Francuzi Anri Lekont i Gi Forže protiv Australijanaca Darena Kejhila i Ričarda Fromberga, a zatim dve Ruskinje Vera Zvonarjova i Katarina Makarova.Sutra će na teren i Jelena Janković, koja će na startu mešovitog dubla u paru sa Australijancem Bernardom Tomićem igrati protiv domaćeg miksa Barti/Mičel. Taj meč trebalo bi da počne oko pet sati ujutro.
Ponovo igra mačke i miša. Novak Đoković fantastičnom igrom savladao Francuza Nikolasa Mahuta sa 3:0 i plasirao se u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije. Demonstracija sile našeg tenisera, za samo 74 minuta igre savladan je protivnik. U osmini finala Novak se sastaje sa boljim iz duela između Miloša Raonića i Lejtona Hjuita.
Novak igra maestralno. Razmontirao je Francuza. Umetnost tenisa na delu, briljirao je naš teniser tokom celog meča, ne dozvolivši protivniku ni da pokuša da se suprotstavi. Dodatna otežavajuća okolnost za Mahuta bila je povreda kolena protivnika, ipak, nije predao meč, ostao je na času do kraja.
Naš teniser je na teren izašao u želji da se na njemu zadrži što kraće, to mu je i pošlo za rukom. Furiozan start, tri brejka i dobijen set sa nulom, 6:0. Novaku je sve polazilo za rukom, protivniku ništa. Odličan procenat realizovanih servisa, a na zavidnom nivo je bilo i njegovo glavno oružje fantastičan ritern.
Kako je počeo tako je i nastavio. Doduše drugi set bio je „najneizvesniji". Novak se susreo sa jednom, prvom i jedinom u meču, brejk loptom, odbio je napad protivnika. U stilu kaznene ekspedicije nastavio da melje Francuza. Mahut uspe da osvoji jedan svoj servis u setu, 6:1.
Terorisanje protivnika i u trećem setu. Mahut je odavno na kolenima, spašava čast osvajanjem još jednog gema i to je bilo sve što je uradio u ovom meču, 6:1 i u trećem setu.Protivnik našeg tenisera u osmini finala je bolji iz duela u kome se sastaju Kanađanin Miloš Raonić i Australijanac Lejton Hjuit.
Ana Ivanović je u osmini finala Australijen opena nakon pobede nad Amerikankom Vanijom King od 2:0. Naredna protivnica Petra Kvitova.
Ana će igrati u osmini finala ali nije do pobede stigla onoliko lagano kako se to očekivalo, i kako govori rezultat po setovima 6:3, 6:4.
Manje padove u igri Ana je imala i u prvom i u drugom setu. U prvom je povela sa 3:0, igrala fantastično, da bi usledio pad u igri koji je Vanija King iskoristila da izjednači na 3:3. Ipak, Ana je brzo vratila sigurnost na terenu i brzo završila priču u prvom setu.I u drugom setu Ana je imala problema jer je King povela sa 2:0, ali je naša teniserka sa tri vezana gema došla do prednosti koju nije ispustila do kraja, bez obzira na probleme sa disanjem zbog kojeg je zatražila i medicinsku pomoć. U nastavku takmičenja Ana se sastaje sa Petrom Kvitovom.
Ana Ivanović rekla je da je zadovoljna što je meč trećeg kola na Australijan openu završila u dva seta.
Srpska teniserka pobedila je Amerikanku Vaniju King sa 2:0 u setovima i u narednom kolu će igrati protiv druge teniserke sveta Petre Kvitove. Ivanovićeva je dodala da će taj duel za nju biti izazov jer Čehinja trenutno igra možda i najbolji tenis na svetu.
Da li si zadovoljna načinom na koji si završila meč?
“Vrlo sam zadovoljna jer sam meč završila u drugom setu. Posebno sam imala oscilacija u nastavku meča. Bio je to težak set. Ona je igrala odlično, ali sam srećna jer sam preživela poslednji gem.” Tražila si medicinski tajm aut tokom drugog seta. O čemu se radi?
“Pre nekoliko dana me zakačio virus posle meča drugog kola. Nisam se dobro osećala juče i dosta sam odmarala. Danas sam se osećala dobro na terenu,ali sam u jednom momentu imala nelagodnosti. Uzela sam nekoliko tableta
i to mi je pomoglo da se opustim i nastavim normalno da igram.”
Dosta je prošlo od tvog poslednjeg plasmana u četvrtfinale na Grand Slem turniru. Koliko bi ti značila pobeda u narednom susretu.
“Bilo bi sjajno. To je moj cilj. Ali svaki meč je za mene posebna priča. Biće
veoma teško. Petra igra sjajan tenis i jedna je od devojaka koje su u najboljoj formi na WTA turu. Biće to veliki izazov za mene. Ali spremna sam da pružim maksimum i suprotstavim se na najbolji način. Neka bolja onda pobedi.”
Koliko ti znači to što si mnogo vremena provela u Australiji pre početka turnira?
“Mislim da mi je to značajno pomoglo, jer sam se prilagodila uslovima i uživam u Australiji. Svake godine dolazim ranije i tako već osam ili deset
godina. I uvek je osećaj sjajan. Lepo je što sam ovoga puta stigla i do druge nedelje takmičenja gde ću igrati protiv najboljih na svetu.”
Da li ima nešto posebno u tvojim pripremema? Nešto što ti mnogo pomoglo da imaš dobar rezultat.
“Napravila sam nekoliko promena. Obično sam imala veliki tim uz sebe, ali je ovoga puta tu je samo Najdžel tu, kao i kondicioni trener koji se pobrinuo da spremna dočekam turnir. U prošlosti sam imala mnogo sitnih problema i
povreda i toga sam po svaku cenu želela da se rešim ovaj put. Mnogo smo radili na pripremi i to mi se vraća. Odlično se osećam.”
Da li će Adam ostati uz tebe dokle god budeš igrala na turniru?
“To je naš dogovor. Zaista verujem da mnogo daleko da stignem i ostanem još nedelju dana na turniru. Bilo bi sjajno zaigrati i naredne subote.”
Pojavila si se nedavno i u izdanju Sports Ilustrjetida u bikiniju. Smatraš li da bi i neke od tvojih kolega to trebalo da učine?
“Ne znam trebalo bi da probaju i vide kako im se dopada.”
Nisi igrala na Olimpijskim igrama u Pekingu zbog povrede. Koliko su ti bitne igre u Londonu ovoga leta?
“To je jedan od prioriteta za ovu sezonu. Presrećna sam jer ću igrati na Olimpijskim igrama. To je sjajan način da se predstavlja zemlja. Igraću verovatno i u miks dublu sa Nenadom Zimonjićem i to bi trebalo da bude zabavno. Najvažnije je da ostanem zdrava.”
Koliko ti znači iskustvo koje sa sobom donosi tvoj trener Najdžel Sirs?
“Srećna sam jer imamo priliku da sarađijemo. Značilo mi je kada sam počela da sarađujem sa Najdželom posle Vimbldona prošle godine. To sam osećala i tokom američke turneje. Usledila je sjajna nedelja na Baliju. Ali pauza između dve sezone bila je prva prava prilika da radimo u kontinuitetu i mislim da se to vidi na ovom turniru. Još uvek se upoznajemo, ali mnogo mi je pomogao. Oboje verujemo u iste stvari. Pre početka sezone smo seli i zacrtali ciljeve. Mislim da mnogo toga učim pored njega.”
Možeš li nam precizirati segmente u igi na kojima ste najviše radili?
“Jedna od stvari je servis. Bilo je potrebno poboljšati ga. Krajem prošle godine to se dogodilo. I pored toga nastavili smo da radimo na servisu. Podigla sam i nivo igre sa osnovne linije. Moj forhend je bolji. Sve pomalo je na višem nivou I rezultati odmah dolaze.”
Da li ćeš igrati za Fed kup reprezentaciju za dve nedelje?
“Još nisam donela odluku. Ali kao što sam rekla ovo je Olimpijska godina.
Svoju zemlju želim da predstavljam na najbolji mogući način. Želim da budem zdrava i videćemo šta će se desiti. Moj nastup za Fed kup reprezentaciju zavisi od učinka u Melburnu, ali lično bih volela da igram.”