Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Serena: Moje iskustvo presudilo
Američka teniserka Serena Vilijams rekla je da je njeno iskustvo bilo presudno u meču polufinala Otvorenog prvenstva Australije protiv Medison Kiz.

57929416854c9eb7106d3b721889650_w640.jpg

Beta/AP Photo/Andy Brownbill
Prva igračica sveta plasirala se u finale Otvorenog prvenstva Australije, pošto je u polufinalu pobedila Medison Kiz sa 7:6, 6:2.

"Želela sam da dobijem ovaj meč, probala sam da dam maksimum jer Kiz stvarno igra dobro, ona je jedna od teniserki koje definitivno treba gledati u budućnosti. Sigurno je moje iskustvo bilo presudno, jer bila sam ranije u takvim situacijama. Podizala sam igru tokom meča i to mi je pomoglo da pobedim", rekla je Vilijams.

Amerikanka se potom osvrnula na svoju igru u dosadašnjem toku turnira.

„Posle Vimbldona sam odlučila da se opustim i vratim sebi. Želim još jednu titulu, ali to nije pitanje života ili smrti, mogu da se opustim. Odlično je što imam držim visok intenzitet igre, a u isto vreme mirnoćom uspevam da prođem dalje“, dodala je Serena.

Ona se tokom boravka u Melburnu borila sa prehladom, ali ističe da se svakim danom oseća sve bolje.

„Mnogo sam bolje i svakim danom napredujem. Nadam se da ću u subotu biti potpuno zdrava“.

19-godišnja Medison Kiz odigrala je fantastičan turnir i prvi put u karijeri se plasirala u polufinale nekog od četiri najveća turnira.

„Ona može napraviti velike stvari u karijeri, ima želju koja je neophodna da postane najbolja. Definitivno mislim da može biti na prvom mestu i osvajati Gren slemove“, pohvalila je Serena svoju sunarodnicu.

Vilijams će u subotu igrati za svoju 19. Gren slem titulu, a protivnica u finalu će joj biti Ruskinja Marija Šarapova koja je bila bolja od Jekaterine Makarove sa 2:0.

Prva i druga teniserka sveta su se do sada sastajale 18 puta, a Vilijams je neuporedivo uspešnija. Ima čak 16 pobeda nad Šarapovom, ali je istakla da je svaki novi meč nova priča.

"Ona igra dobro, neće imati šta da izgubi. Igraće agresivno, a ja ću morati da igram dobro... Zadovoljna sam što sam ponovo u finalu gren slem turnira, to je sjajno", zaključila je mlađa od sestara Vilijams.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak dobio rat nerava, ide u finale
Prvi teniser sveta Novak Đoković savladao je Stana Vavrinku sa 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 u polufinalu Australijan opena.

23534587554cb79e255a66680468541_w640.jpg

Beta/AP
Đoković će u finalu igrati sa Endijem Marijem, koji je četiri seta dobio Berdiha. To će biti treće finale Novaka i Marija u Melburnu, a u prethodna dva slavio je srpski teniser (2011, 2013).

U prethodne dve sezone Đoković i Vavrinka takođe su igrali mečeve u pet setova – prvo je dobio Novak, a zatim prošle sezone Švajcarac.

Za razliku od ta dva spektakularna okršaja, sada smo gledali festival grešaka u kojem su obojica tenisera bili stegnuti tokom najvećeg dela meča. Tenzija se osećala u bukvalno svakom poenu, a i statistika je rečita – Novak je imao 27 vinera i 49 neiznuđenih grešaka, a Vavrinka je meč završio sa 42 direktna poena i 69 grešaka.

U meču punom preokreta, padova na obe strane i ponekog bljeska briljantnosti, jače nerve imao je Đoković, koji je posle tri časa i 30 minuta borbe peti set dobio ’sa nulom’ i obezbedio šansu da se u nedelju bori za svoj osmi Gren slem trofej.

66147859954cb7a2f8e3c0590009553_w640.jpg

Beta/AP

Novak je u prvom setu nadoknadio brejk viška, ali je u desetom gemu svojim greškama propustio dve vezane set lopte. Ušlo se u taj brejk u kojem je Đoković bio smireniji – odigrao je jedan divan lob, imao je i malo sreće, da bi odličnim servisom poveo sa 4:0 i došao do vođstva (7-1).

Na startu drugog seta Đoković je propustio dve vezane brejk lopte, drugu lakom greškom iz forhenda. Vavrinka je to iskoristio da se vrati u meč – u šestom gemu od 30:0 napravio je brejk zahvaljujući dobrom slajsu, ali i pomoći Novaka, koji je na brejk lopti odservirao duplu grešku.

Novak je igrao pasivno, ali se izvrsno branio – spasao je brejk loptu na startu trećeg seta, a onda je poveo sa 3:0. Mogao je i da prelomi set još tada, ali je Vavrinka na brejk lopti odservirao rizičan drugi servis.

Đoković je potom odigrao očajan gem i vratio Stana u set. Nije bilo novog brejka do desetog gema, a tada Novak od 40:15 pravi brejk i osvaja set, uz verovatno svoj najbolji poen u meču, kada je lepo izgradio poen i završio ga forhendom za set loptu. Zatim je vratio prvi servis u polje, a Vavrinka je zakucao forhend u mrežu.

Na startu četvrtog seta Đoković je poveo sa 2:0, ali je sa četiri neiznuđene greške vratio Švajcarca u život. Vavrinka je potpuno preuzeo inicijativu, Novak nije imao plan i vezao je još četiri greške za novi brejk Švajcarca, koji osvaja četvrti set.

Počelo je napeto i u odlučujućem setu, Vavrinka je stvorio brejk loptu u prvom gemu, ali je poslao predugu bekhend paralelu. U sledećem gemu Stan je odservirao dve duple greške, a Novak je slajsom naterao rivala na grešku na brejk lopti.

Sada je Đoković sačuvao servis, Vavrinka je pao, a Novak je konačno počeo slobodnije da udara lopticu i do kraja meča nije izgubio ni gem.

Tok meča:
46425960754cb4e3295063196837700_w640.jpg

Beta/AP

U prva tri gema nije bilo nikakvih problema za igrače na servisu, a Đoković je vodio sa 2:1. U četvrtom gemu Novak je dva riterna na drugi servis poslao u mrežu, pa je Stan izjednačio na 2:2.

Đoković je dobro servirao i poveo je sa 3:2, a u pauzi između petog i šestog gema Vavrinka je iz sada nepoznatog razloga bio ljut - posle se ispostavilo da su mu bile potrebne kapi za oči.

Novak je u šestom gemu propustio šansu – došao je do 0:30, zatim je ritern na drugi servis poslao u aut, a zatim je u sledećem poenu propustio priliku da napadne i dođe do brejk lopti.

Iako mu je prvi servis potpuno stao, Vavrinka je izjednačio na 3:3, a da se nije suočio ni sa jednom brejk loptom.

Svoju šansu Novak nije iskoristio, ali Stan svoju jeste u narednom gemu. Đoković je bio stegnut, napravio je dve greške do 15:30, a onda je Vavrinka preuzeo inicijativu, osvojio još dva poena i poveo sa 4:3.

Međutim, u narednom gemu Stan vraća uslugu – promašuje zicer na mreži i veliki aut forhendom. Usledila je Đokovićeva sjajna defanziva i brejk bez izgubljenog poena – 4:4.

Novak je rutinski proveo sa 5:4, a onda je u narednom gemu propustio ogromnu šansu. Stigao je do 15:40 i dve vezane set lopte – na prvoj je servis od 177 km/h poslao u mrežu, a na drugoj je ušao u poen, ali je već drugi udarac forhendom poslao daleko u aut. Usledila su dva asa – 5:5.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, koji je Vavrinka odigrao veoma loše. Na prvom poenu poslao je bekhend dijagonalu za malo u aut, a onda je Novak imao malo sreće – lopta je pogodila mrežu, Stan se snašao, ali ga je potom Đoković maestralno lobovao.

Zatim je Vavrinka očajno zahvatio lopticu forhendom, a Novak je vezao još dva poena, poveo sa 5:0 i zatim osvojio prvi set (7:1).

117361547154cb4f464f92c818927309_w640.jpg

Beta/AP

Već na startu drugog seta Novak je imao odličnu šansu, pošto je stvorio dve uzastopne brejk šanse. Na prvoj nije uspeo da vrati jak servis Vavrinke, na drugoj je ušao u poen, ali je poslao forhend u aut.

Vavrinka, koji je mnogo grešio u prvom setu, polako je ulazio u udarac, bolje jer servirao, a u šestom gemu napravio je i brejk.

Poveo je Đoković sa 30:0, ali se zatim loše izborio sa dva slajsa rivala. Tada je stao i prvi servis, Novak je pogrešio bekhendom, a onda je na brejk lopti odservirao duplu grešku i Vavrinka je poveo sa 4:2.

Novak je bio isuviše pasivan, ali je uspeo da dođe do izjednačenja – tada je u jednom od najlepših poena u meču Vavrinka pogodio bekhend paralelu. Usledila je još jedna Đokovićeva loptica u mreži – 5:2.

To je bila poslednja prilika za Novaka, Stan je bio u naletu i bez izgubljenog poena osvojio je drugi set – 6:3.

17584125454cb63ddcd8a7585170717_w640.jpg

Beta/AP

Đoković je i dalje bio pasivan, pa je Vavrinka odlučivao o ishodu poena i došao do brejk lopte. Imao je Švajcarac inicijativu u poenu, ali je poslao forhend u aut. Do kraja smo videli napet gem, četiri izjednačenja, ali Novak se izvukao – 1:0.

U sledećem gemu Đokovićevi udarci napokon su dobili dubinu, ritern mu je proradio do kraja, ali Novak je gem dobio zahvaljujući i briljantnoj odbrani – stvorio je dve vezane brejk lopte i već prvu je realizovao nakon što je Vavrinka poslao lopticu u aut.

Poveo je Đoković sa 3:0, imao je šansu i da reši set jer je došao do brejk lopte. Međutim, Švajcarac je odservirao izuzetno rizičan drugi servis i potom je spasao brejk loptu. Usledio je novi neuspešan drop šot Đokovića, treći u tom gemu, pa je Vavrinka smanjio na 3:1.

Novak je propustio priliku, a Vavrinka je snažno odgovorio u sledećem gemu – napravio je brejk bez izgubljenog poena za 3:2.

U vazduhu se osećala tenzija, smenjivali su se vrhunski potezi i neshvatljive greške na obe strane, a do 5:4 za Đokovića nije bilo novih šansi. Poveo je Vavrinka sa 40:15, ali onda je duplom greškom vratio Novaka u gem.

Došao je Đoković do izjednačenja, a zatim je fantastično izgradio poen i napravio viner forhendom tako što je uhvatio protivnika na krivoj nozi. Vavrinka je sjajno odservirao na set lopti, ali Novak se maksimalno istegao i vratio lopticu u polje, da bi Švajcarac zakucao forhend u mrežu – 6:4, 2-1 za Đokovića.

64908193854cb6628de1fd685069216_w640.jpg

Beta/AP

Novak je na pravi način počeo četvrti set – iako je Vavrinku služio prvi servis, srpski teniser je u ranoj fazi seta napravio brejk, iskoristio je drugu šansu dobrom odbranom.

Međutim, taman kada se činilo da je preuzeo kontrolu, Đoković je odigrao traljav gem. Posle početnog servis vinera odservirao je duplu grešku, da bi zatim vezao još tri neiznuđene greške i Vavrinka je smanjio na 2:1.

U sledećem gemu Novak je propustio ogromnu priliku, pošto je imao tri vezane brejk lopte. Na drugoj je Vavrinka odigrao spektakularan volej, ali nijedan od ostalih poena nije dobio snažnim servisom, već pre svega zbog Novakove pasivne igre – 2:2.

I jedan i drugi su dosta grešili, ali je Vavrinka prvi ponovo došao do ritma. Vezao je nekoliko bekhenda za 3:3, a onda je Novak odigrao još jedan užasan gem – napravio je četiri uzastopne neiznuđene greške i poklonio brejk rivalu za 4:3.

Do kraja je Vavrinka bez većih problema odservirao i izborio je peti set (6:4), a neverovatan je podatak da Đoković u četvrtom setu nije imao nijedan viner.

204772019154cb6f418b174948410081_w640.jpg

Beta/AP

Đoković je bio potpuno van ritma, ni servis ga nije služio, a Vavrinka je bekhend paralelom na liniju došao do brejk lopte na startu odlučujućeg seta. Pokušao je istim udarcem i u narednom poenu, ali je poslao lopticu predugo, da bi Novak zatim u gemu punom tenzije sačuvao servis.

U narednom gemu Vavrinka je pao, odservirao je dve duple greške, pa je Đoković došao do 15:40. Prvu je spasao dobrim servisom, ali je na drugoj Novak niskim slajsom iznudio grešku protivnika – 2:0.

Za razliku od četvrtog seta, Đoković je sada sačuvao brejk viška i poveo sa 3:0. U sledećem gemu Novak se ponovo odlično branio, ali i Vavrinka mu je pomogao – dve greške iz bekhenda i srpski teniser poveo je sa 4:0.

Tu nije bio kraj tenziji, u sledećem gemu Vavrinka je stigao do brejk lopte, ali je Đoković pogodio liniju servisom u telo. U naredne dve Novakove gem lopte Vavrinka je pogađao linije, ali se Đoković smirio, odservirao odlično i poveo sa 5:0.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak: Nisam igrao kako sam želeo
Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da je zadovoljan plasmanom u finale Australijan Opena, ali ne i svojom igrom protiv Stanislasa Vavrinke.

55783097454cb794b4b244569145635_w640.jpg

Beta/AP Photo/Vincent Thian
Đoković je do trijumfa nad Vavrinkom došao posle niza preokreta i velike borbe sa 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

“Mnogo mi znači prolazak u finale i pobeda protiv sjajanog igrača, aktuelnog šampiona, koji igra svoj najbolji tenis na ovom turniru”, rekao je Đoković.

Vodili smo sjajne borbe u poslednje dve godine, ni sada to nije izostalo. Peti set je išao meni na ruku i uspeo sam da se izborim. Nisam igrao na nivou na kojem sam želeo, imao sam trenutke kada i jesam, ali je bilo i onih kada sam bio previše defanzivan. Ali, opet, ovo je bilo polufinale Gren slema i to je normalno”, naglasio je Đoković.

Na pitanje kako je uspeo da se izbori posle padova u igri u pojedinim trenucima, prvi reket sveta je rekao:

Obojica smo bili na terenu sa namerom da se nađemo u finalu. Veliki je ulog i normalno je biti emotivan, imati uspone i padove, ali uvek pokušavate da se podignete. On me je terao da se pomučim, nije bilo lako, ali mi je drago što sam prošao u finale”.

Srpskog tenisera u finalu, njegovom 15. na Gren slem turnirima, očekuje susret sa Britancem Endijem Marijem.

Finale se neće mnogo razlikovati od ovog meča. Možda će biti i teže, definitivno ću morati da odigram svoj najbolji meč na turniru. To je finale, Mari je u dobroj formi i očekujem veliku borbu”, istakao je Đoković.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Linijske sudije, koji je vaš posao?
Novak Đoković i Stan Vavrinka odigrali su još jedan spektakularni meč na Australijan openu koji je obilovao mnogim negativnim detaljima.

158034353854cb7913a1d78348420031_w640.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Đoković je dobio još jedan rat nerava posle tri i po sata igre i plasirao se u finale Ozi opena rezultatom 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

Najbolji teniser sveta odigrao je poprilično slab meč, bio je suviše defanzivan, slabo se kretao i pravio previše neiznuđenih grešaka, ali je ipak uspeo da preživi novi triler sa Vavrinkom u Melburnu.

Napravio je čak 49 neiznuđenih grešaka, mnoge od njih bile su u veoma važnim poenima, uz samo 29 direktnih poena. Četvrti set doneo je negativni rekord karijere srpskog igrača koji je taj deo igre završio bez ijednog vinera.

Na njegovu i koncentraciju Vavrinke znatno su uticale i očajne linijske sudije, koje su maltene u svakoj problematičnoj situaciji pravile greške. U duelu na Rod Lejver Areni igrači su čak osam puta imali uspešan čelendž, što samo pokazuje koliko su sudije mogle da utiču na ishod meča.

Samo u trećem setu viđene su četiri pogrešne odluke – posebno je očigledna ona kod bekhend paralele Švajcarca, ali je glavni arbitar Džejms Kjotavong uspeo da iskontroliše dešavanja na terenu.

Na kraju, nije bilo uticaja na konačni rezultat – teniseri su korigovali sve nedoumice zvanjem ‘sokolovog oka’, a Đoković je izašao kao pobednik. Posle još jednog dramatičnog meča izjavio je da nije igrao kako je želeo, ali da je presrećan novim finalom.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Serena skratila trening zbog prehlade
Najbolja teniserka sveta Serena Vilijams skratila je trening zbog prehlade dan pred finale Australijan Opena sa Marijom Šarapovom.

197151182654cb54d7eaf10827664131_w640.jpg

Beta/AP Photo/Lee Jin-man
Vilijamsova je prethodnih dana imala problema sa prehladom, zbog koje je i promukla, a na snimcima jednog australijskog teniskog kanala vidi se kako kašlje tokom treninga i trese nos, pre nego što je napustila teren.

Nisam se osećala dobro ovog jutra. Bila sam bolesna cele nedelje, potom sam se osećala bolje, ali mi je sada ponovo loše”, objavila je Serena u saopštenju.

Serena je, ipak, dodala da se oseća dovoljno dobro da bi odradila trening tokom popodneva.

Vilijamsova će u subotu sa Šarapovom igrati za svoju 19. Gren slem titulu, a finale se igra od 9.30.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Maša vs Serena: Prekid prokletstva ili nastavak serije?
Jedna je spasavala meč lopte u prvoj nedelji, pa onda eksplodirala – druga je ceo turnir bolesna, ali nijednom se nije našla u pravom problemu.

78443408054cbecf79d8d1507886669_w640.JPG

Beta/AP Photo
Obe su preživele probleme različite vrste u Melburnu i pokazale zašto su trenutno bez konkurencije najbolje teniserke sveta, plasmanom u finale Australijan opena.

Sada ih očekuje poslednji i najteži okršaj na turniru – onaj koji će na kraju dana odvojiti pobednicu od drugih, onaj koji će drugu naterati da poželi da dotle nije ni došla.

Finalni meč Serene Vilijams i Marije Šarapove počinje u subotu od 9.30 po srednjoevropskom vremenu, a Amerikanka nosi epitet favorita iz jednog prostog razloga – međusobnog skora sa Ruskinjom. Mlađa od sestara Vilijams vodi sa 16-2, pošto je pobedila na 15 poslednjih mečeva.

Čudno, ali najveću šansu Maša bi mogla da traži u zdravstvenim problemima protivnice koja se već danima bori sa prehladom.

„Bolje sam – imala sam nekoliko teških dana, ali se i dalje borim. Srećna sam što sam i dalje na turniru i u jednom trenutku ću sigurno početi da se osećam bolje“, rekla je Serena koja je upetak morala da skrati trening.

172123361154cbea315087c266172708_w640.jpg

Beta/AP Photo/Vincent Thian

Rivalstvo dve velike igračice počelo je još 2004. godine u Majamiju kada je Serena slavila sa 2:0 u setovima. Iste sezone Maša je vezala dva trijumfa, jedan od njih bio je u finalu Vimbldona, ali se tu zaustavila, pošto do danas nije bila ni blizu da sa terena ode uzdignute glave. Tek u tri slučaja uspevala je da izbori odlučujući set, ali je u njima zbirno osvojila samo sedam gemova.

„Pored lošeg međusobnog skora i teških mečeva sa Serenom izlazim na Gren slem finale. Bez obzira kakav je učinak protiv nje, dobar ili loš, ne želim na to da se koncentrišem. Ona je jedan od najvećih protivnika u tenisu, broj 1 na svetu – stvarno želite da igrate te mečeve i savladavate takve izazove, jer je to ono što se računa. I pored svega toga hoću da izađem na teren i odigram dobro, i uradim sve da pokušam da pobedim taj meč“, navela je Šarapova.

Prvi put na Australijan openu snage su odmerile 2005, kada je Amerikanka dobila rezultatom 2:6, 7:5, 8:6.

„Jedino čega se sećam jeste insajd-aut forhend na meč lopti. Išla sam na viner – udarila sam i odmah krenula ka drugoj strani jer sam znala da će biti direktan poen. Interesantno, to je jedino što sam zapamtila“, prisetila se Vilijams.

78360997054cbea32db6ae867662628_w640.jpg

Beta/P Photo/Lee Jin-man

Pred ovogodišnji turnir u Melburnu važile su za dve najveće favoritkinje, iako je Serena poslednju titulu osvojila pre pet godina. Prošle sezone ispala je u četvrtom kolu od Ane Ivanović, a ove je bila u zaostatku protiv Vere Zvonarjove, Eline Svitoline i Garbinje Muguruse. U duelima sa Ukrajinkom i Španjolkom izgubila je prvi set, ali lagano stizala do preokreta.

S druge strane, šampionka iz 2008. izgubila je samo jedan set, ali je on mogao da je košta ispadanja u drugoj rundi. Aleksandra Panova imala je pri rezultatu 5:4 u trećem setu servis za pobedu i dve odvojene meč lopte koje je bolje plasirana Ruskinja spasla i na kraju prošla dalje. Usledila je serija od četiri lagana trijumfa na kojima je protivnicama prepustila ukupno 14 gemova.

„Ona je servirala na obe meč lopte – samo sam pokušavala da opstanem tamo i budem agresivna jer nije mnogo stvari funkcionisalo za mene u trećem setu. Uspela sam da preokrenem, iako nisam pružila najbolju partiju, ali su mi borbenost i takmičarski duh doneli šansu da ostanem na turniru“, dodala je Maša.

Serena Vilijams u dosadašnjem toku karijere osvojila je 18 pehara na najvećim turnirima i ima priliku da se dodatno približi Štefi Graf koja se zaustavila na 22.

„To je jedna od stvari koja me najviše motiviše – obaranje i postizanje rekorda. Međutim, sada se malo više zabavljam i opuštenija sam na terenu jer ne moram ništa da jurim. Mogu samo da izađem na teren i jurim rekorde, što je retko. Osećam se veoma dobro zbog toga, zabavno je“.

124922995954cbea349ff2a625692778_w640.jpg

Beta/P Photo/Lee Jin-man

Da bi još jednom prekrojila istoriju 'belog sporta' moraće da pobedi najveću protivnicu na turu.

„Nikada nemam isti pristup mečevima protiv nje, uvek pristupam drugačije. Da to radim na isti način moj rekord protiv nje ne bi bio toliko dobar. Ona je sjajna igračica, divan šampion i veoma važna za igru. Biće veoma zabavno finale“.

Šarapova gaji agresivan stil igre – čisto udara lopticu i trudi se da je hvata u penjanju, a kada joj ne ide, ima sposobnost da podigne nivo igre i mentalnom snagom prevaziđe probleme. Međutim, Serena godinama pokazuje da ima recept za pobedu.

„Biće važno da dobro počnem jer bez toga neću biti spremna da se borim. Mislim da ona stvarno želi trofej, to se vidi po njoj jer teži tome da popravi svoju igru. Želi da je podigne na viši nivo i ja moram znati da ima veliki motiv. Ovo je sjajno za ženski tenis, za Mariju i mene takođe – uzbuđena sam. Volim da igram protiv nje i radujem se tome. Šarapova je divna igračica koja uvek želi da bude bolja. Ponosna sam na međusobni skor sa njom, to pokazuje da njena njena igra leži mojoj“, istakla je prva teniserka sveta.

75457197954cbea360101f627103883_w640.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith

Ruskinja je na istom mestu osvojila titulu 2008. godine pobedivši u finalu našu Anu Ivanović. To je bio treći Gren slem za 27-godišnju Ruskinju, a kasnije je ušla među odabranu grupu teniserki koja je kompletirala pehare na sva četiri najveća turnira na svetu.

„Prošlo je mnogo vremena otkad sam pobedila ovde. Bilo bi ekstremno značajno za mene pobedim ponovo”, iskrena je Marija.

Novo slavlje deluje tako daleko kada se pogleda devojka sa druge strane mreže.

„Njena snaga i agresivnost mi prave najveće probleme. Mislim da me ona uvek učini još agresivnijom, više nego što je potrebno. Serena tera sjajne igrače da igraju još jedan udarac, onaj koji obično nije potreban. Veoma je teška protivnica za mene, ali sam takmičar – kada budem igrala sa njom, učiniću sve da promenim rezultat”, zaključila je Šarapova.

Pred subotnje finale mnogo je otvorenih pitanja i nedoumica, ali nama ostaje samo da se zavalimo i uživamo u tenisu dve prvoplasirane igračice planete.

Neka pobedi najbolja.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Novak stigao Agasija, Konorsa i Emersona
Pobedom nad Stanom Vavrinkom prvi teniser sveta Novak Đoković nastavio je da se upisuje u teniske udžbenike.

194256948854cc8ad63d7ba513501614_w640.jpg

Beta/AP
Srpski teniser plasirao se u svoje 15. Gren slem finale, čime se na večnoj listi izjednačio na osmoj poziciji sa Andreom Agasijem, Bilom Tildenom, Rojom Emersonom i Džimijem Konorsom.

Prvi na listi je Federer sa 25 Gren slem finala, drugi je Nadal sa 20, Ivan Lendl ima 19, sledi Sampras sa 18, zatim Rod Lejver sa17 i Bjern Borg sa 16.

Takođe, Novak je protiv Vavrinke ostvario 49. pobedu na Australijan openu, čime je na trećoj poziciji prestigao Ivana Lendla i Andrea Agasija. Ispred su jedino Stefan Edberg i Rodžer Federer.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Pet sekundi slave za skupljačicu lopti
Zanimljiva situacija desila se na polufinalnom meču Australijan opena između Novaka Đokovića i Stana Vavrinke.

67259323754cc3b6444b2c789239795_w640.JPG

YTSS
Prvi teniser sveta Novak Đoković savladao je Stana Vavrinku sa 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 u polufinalu Australijan opena.

Pri rezultatu 4:2 za Vavrinku u drugom setu Švajcarac je servirao da potvrdi stečeni brejk, promašio je prvi servis, a posle još jednog udarca devojčica koja skuplja lopte uhvatila je kao u bejzbolu.

Momentalno je ceo stadion počeo da tapše, a ona je dobila pet sekundi slave.

[raw]<iframe width="630" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/90VyECR9TTs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Iz ugla teniskog sudije – Eva Azderaki
Sudije su sastavni svakog sporta – one u tenisu moraju držati visok nivo koncentracije tokom celog meča, iako imaju više pomoćnika.

28735234454cc6183612f0448834702_w640.jpg

Beta/AP Photo/Charles Krupa
Eva Azderaki-Mur jedna je od najpoznatijih svetskih sudija i žena koja je zaslužila poštovanje najvećih zvezda ovoga sporta.

Veliki događaj kao što je Australijan open nije mogao da prođe bez gospođe rođene u Grčkoj, poznate po sjajnim odlukama i nepokolebljivim stavovima.

“Radila sam mnogo posebnih mečeva, mnogo Gren slem finala koja su mi veoma značajna, ali turnir koji ću uvek pamtiti jeste onaj na Olimpijskim igrama u Atini. Igre su bile u Grčkoj, ja sam odande, svi moji prijatelji su bili tamo i to je bilo nešto posebno”, rekla je Azderaki u intervjuu tokom vožnje u “Kia open drive”.

Eva je odlučila da postane sudija jer se kao devojčica bavila tenisom, a istakla je da zbog sukoba interesa nema prijateljstva sa igračima.

“Ne, nije dozvoljeno iz očiglednih razloga – sukob interesa. Naravno, svakodnevno viđamo igrače, sa nekima smo prijateljskiji nastrojeni, ali nema prijateljstva”, dodala je ona.

Sudije moraju imati savršen pregled dešavanja na terenu, pa su zbog toga kontrole vida redovne.

“Svake godine, tačnije na kraju sezone. U novembru moramo ići na kontrolu kod očnog”.

Azderaki je istakla da je sudijama najteže da ostanu koncentrisani tokom dugih mečeva, ali i da problem može biti odlazak u toalet.

“Najteže je biti fokusiran dug vremenski period jer mečevi na Gren slemovima mogu trajati i po pet sati. Takođe, nismo u mogućnosti da idemo u toalet. Mogu i sudije kao igrači da traže pauzu za toalet, ali ja lično ne volim i trudim se da izbegnem. Tako da često posle mečeva imam stomačne grčeve”, zaključila je Eva Azderaki.

[raw]<iframe width="630" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mQ_xMv6taJI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Kako Šarapova trenira za mečeve?
Još nešto manje od osam sati ostalo je do velikog finala Australijan opena izmešu Serene Vilijams i Marije Šarapove.

170720397854cc23d1f2e0e752258982_w640.jpg

Beta/AP Photo/Mark Baker
Serena i Šarapova sastaju se od 9.30 po srednjoevropskom vremenu na Rod Lejver Areni u borbi za trofej na prvom Gren slemu sezone.

Američka teniserka juri svoj 19. Gren slem, dok je Ruskinja do sada trijumfovala na pet najvećih turnira.

Novi snimak iz Melburna donosi nam način na koji se Šarapova priprema za mečeve Australijan opena, pa ćemo videti da li će standardna rutina biti dovoljna da se prekine niz od 15 uzastopnih poraza od Serene.

[raw]<iframe width="630" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qv__59QPf-4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

Natrag