SP Argentina – BiH: Dan koji smo dugo čekali
Večeras je na rasporedu prva utakmica grupe F u kojoj se sastaju Argentina i Bosna i Hercegovina. Susret počinje u ponoć po našem vremenu.
Sušić: Argentina je apsolutni favorit
BiH je spremna za svoj premijerni nastup na SP-u. Safet Sušić čvrsto vjeruje da možemo iznenaditi favoriziranu Argentinu koju predvodi jedan od najboljih fudbalera današnjice, Lionel Messi.
“Nadam se da mi Brazilci neće zamjeriti, ali presretan sam što prvu utakmicu igramo na Maracani i to protiv Argentine i Messija, najboljeg igrača na svijetu”, rekao je Sušić.
“Igrat ćemo s tri napadača i dva ofanzivna vezna”, rekao je Sušić uz smijeh. “Gledajte mi im sigurno nećemo dozvoliti da se prešetavaju po terenu kako požele. Mi imamo kvalitetne igrače. To znaju svi oni koji prate našu reprezentaciju, a oni koji ne prate vidjeti će šta možemo”, poručio je Sušić.
Kapiten Emir Spahić obratio se otvorenim pismom
“Dragi navijači, patriote i svi prijatelji reprezentacije Bosne i Hercegovine, naša reprezentacija će sutra navečer utakmicom protiv Argentine započeti svoje prvo historijsko Svjetsko prvenstvo.
Moji saigrači i ja lično smo spremni za nastup na najvećoj svjetskoj fudbalskoj smotri i mogu slobodno reći da jedva čekamo početak utakmice.
Svima vama koji ste bili i koji ćete biti uz nas, uživo na stadionu, ili diljem svijeta uz TV ekrane, kapiten ne može obećati sigurne pobjede i plasman u drugu fazu takmičenja, ali može da će svi naši reprezentativci uraditi sve da Bosnu i Hercegovinu predstave u najboljem svijetlu, te da cijeloj planeti pokažemo koliko smo mi Bosanci i Hercegovci sposobni i kvalitetni za najveće rezultate.
Naše misli su posebno uz žrtve poplava u Bosni i Hercegovini, te je sve ono što smo proživjeli sa našim narodom motiv da u sebi nađemo dodatnu snagu, strpljenje, znanje i koncentraciju da napravimo u Brazilu što bolji rezultat i barem na taj način uljepšamo svakodnevnicu onima koji su ostali bez svojih domova, imovine, sigurnosti… Svi kao jedan za našu Bosnu i Hercegovinu! Vaš kapiten.
Emir Spahić”.
Sejad Salihović upitan za meč sa Argentinom
Naime fudbaler Hoffenheima zbog povrede nije trenirao punim intenzitetom, a iako naš medicinski tim čini sve kako bi osposobio Salihovića, ona najvjerovatnije neće igrati u duelu sa Gaučosima.
Ukoliko Salihović ne bude nastupio u ovom meču umjesto njega na poziciju lijevog beka će Kolašinac, dok će štoperski par činiti kapiten Emir Spahić i Ermin Bičakčić.
“Messi je spreman za utakmicu”
Argentinci su veliki favoriti u dvoboju s BiH, ali njihov selektor bježi od tog statusa.
“Ne volim tu riječ. Tu ulogu prepuštam drugima”, rekao je Alejandro Sabella, koji je poručio kako je njegovo najopasnije oružje spremno za okršaj s BiH.
“Znam da bi svaki trener na svijetu volio imati igrača poput Lionela. On se osjeća odlično i siguran sam da će biti na razini”, tvrdi Sabella.
Kako će Argentina igrati? Argentinski mediji nagađaju da će Sabella postaviti formaciju 5-3-2.
“Još uvijek ništa nisam odlučio. Ima jedna mudra: Ne mogu napasti bez dobre obrane, a tako ne mogu se braniti bez dobrog napada. Tako i ja razmišljam. Moram imati posloženu ekipu koja zna red”, za kraj će Alejandro Sabella.
Očekivani sastavi:
Argentina: Romero; Zabaleta, Fernandez, Garay, Rojo, Gago, Mascherano, Di Maria, Messi, Higuain, Aguero
BiH: Begović, Mujdža, Spahić, Bičakčić, Kolašinac, Hajrović, Bešić, Pjanić, Misimović, Lulić, Džeko
Pozdrav