Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Anton Diabelli

1_zps5zfxspok.jpg


DIABELI, Anton (Diabelli, Anton, 1781-1858) je austrijski kompozitor i muzički izdavač. Učenik J.Hajdna (Haydn). Delovao kao učitelj klavira i gitare u Beču. Dela mu nemaju većih umetničkih vrednosti. Diabelijeve klavirske kompozicije često služe kao didaktičke vežbe. Poznat je kao izdavač Šubertovih (Schubert) dela. Betoven (Beethoven) je na temu jednog njegovog klavirskog valcera napisao svoje čuvene Diabelli-varijacije.

Izvor: enciklopedijski leksikon Mozaik znanja
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čuveni izdavač

Anton Diabeli (Anton Diabelli), austrijski muzički izdavač i kompozitor, bio je u svoje vreme veoma poznat kao izdavač, dok je danas poznat po valceru, na koji je Betoven napisao svoje čuvene „Diabeli varijacije“.
Naime, Diabeli je 1819. godine odlučio da pokuša da objavi jednu neobičnu zbirku varijacija. Napisao je valcer i poslao ga svim važnijim austro-ugarskim kompozitorima tog vremena, kako bi svako od njih napisao po jednu varijaciju. Odazvalo se 50 kompozitora, među kojima su bili i Šubert i List, kao i Černi, koji je bio zadužen za Kodu. Diabeli je uspeo u svojoj zamisli, tako da su ove varijacije objavljene pod nazivom „Vaterländische Künstlerverein“.


Betoven je takođe napisao varijaciju, ali ne jednu, nego 33, tako da su one posebno objavljene 1824. godine, pod nazivom „Diabeli varijacije“ i postale izuzetno popularne.


Diabeli je umro u 76-oj godini, o7. aprila 1858. godine.

Izvor: Zanimljivamuzika.com
 
Natrag
Top