Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Anton Diabelli

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Anton DiabelliDIABELI, Anton (Diabelli, Anton, 1781-1858) je austrijski kompozitor i muzički izdavač. Učenik J.Hajdna (Haydn). Delovao kao učitelj klavira i gitare u Beču. Dela mu nemaju većih umetničkih vrednosti. Diabelijeve klavirske kompozicije često služe kao didaktičke vežbe. Poznat je kao izdavač Šubertovih (Schubert) dela. Betoven (Beethoven) je na temu jednog njegovog klavirskog valcera napisao svoje čuvene Diabelli-varijacije.

Izvor: enciklopedijski leksikon Mozaik znanja
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Čuveni izdavač

Anton Diabeli (Anton Diabelli), austrijski muzički izdavač i kompozitor, bio je u svoje vreme veoma poznat kao izdavač, dok je danas poznat po valceru, na koji je Betoven napisao svoje čuvene „Diabeli varijacije“.
Naime, Diabeli je 1819. godine odlučio da pokuša da objavi jednu neobičnu zbirku varijacija. Napisao je valcer i poslao ga svim važnijim austro-ugarskim kompozitorima tog vremena, kako bi svako od njih napisao po jednu varijaciju. Odazvalo se 50 kompozitora, među kojima su bili i Šubert i List, kao i Černi, koji je bio zadužen za Kodu. Diabeli je uspeo u svojoj zamisli, tako da su ove varijacije objavljene pod nazivom „Vaterländische Künstlerverein“.


Betoven je takođe napisao varijaciju, ali ne jednu, nego 33, tako da su one posebno objavljene 1824. godine, pod nazivom „Diabeli varijacije“ i postale izuzetno popularne.


Diabeli je umro u 76-oj godini, o7. aprila 1858. godine.

Izvor: Zanimljivamuzika.com
 
Top