Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Jurivaka :
Kada se malo pogleda ova tema, lako je primjetiti da je od samog početka nelogična i apsurdna. Hrišćani ovdje traže antihrista među sobom!? Po meni, to se kosi sa zdravom pameti. Sve hrišćanske denominacije svoju vjeru i nauku o vjeri zasnivaju upravo na Isusu, njegovom nauku i njegovoj riječi. Neko to radi uspješnije, neko manje uspješno (šta god to značilo), a mjerilo za ocjenjivanje te uspješnosti ne može biti ništa drugo do brojnost i rasporostranjenost pojedinih hrišćanskih denominacija. No, bez obzira i na ishod takve ocjene, neosnovano je i protivno zdravom razumu, bilo koju od tih denominacija nazivati antihristovom, kada svaka od njih svoje postojanje i djelovanje zasniva na Hrisovom učenju. Sasvim je druga stvar, i u ovom slučaju posve irelevantna, kako ko od njih to učenje shvata i tumači.
Pojam antihrista se pojavljuje u Novom zavjetu, u Evanđelju po Jovanu. Taj pojam je označavao protivnika Isusa Krista, nekoga ko je oličenje zla, zapravo, inkarnaciju sotone. Antihrist se mogao ispoljavati kao osoba, pokret, organizacija, ili vlada. Kroz srednji vijek, antihristom su se smatrali protivnici Katoličke crkve, a kasnije je ovaj pojam prihvaćen u svim hrišćanskim zajednicama, kao pojam za protivnike hrišćanskih crkava. Tek pojavom protestantizma i njihovog velikog antagonizma prema Katoličkoj crkvi, počinju se javljati apsurdne optužbe na račun Pape i Katoličke crkve, kao antihristovim tvorevinama.
Dakle, sve priče o antihristu koje taj pojam poistovjećuju sa bilo kojom hrišćanskom zajednicom, nisu ništa drugo do čiste spekulacije i zlonamjerno tumačenje pojma antihrista, u pokušaju da se satanizuje neko drugi, neko različit, neko ko nije kao mi i ko se moli Bogu na malo drugačiji način od nas.
Eto, to sam, hrišćani, htio da vam kažem.
Eh, pa danas sam slučajno napisao nešto što je po tvojoj volji...