pa pokazano ti je na svim prethodnim postovima.Nije dobro kada se argumentacija svodi samo na "copy" "paste" a ne poznaje se problematika.Dakle ako nesto tvrdis trebas i dati dokaze za to,naravno na osnovu Pisma ako mozes
Ne razumem prigovor. "Copy", "Paste"? Smatram da sam dao dokaze, vidi tekst. Ja sam autor teksta, koji sam kopirao sa mog sajta rana-crkva.net
Pozdrav,
Theophil (Aleksandar K)
--------------------------------------------------------------------------
Kasnije je rekao svojim učenicima : Vama je dato da razumete a njima nije dato.
Kada Isus govori o tajnama Božjeg carstva, "Vama je dato da razumete a njima nije dato", to se onda odnosi na Isusove alegorije čije značenje je nemoguće shvatiti bez ključa. Više o tome, vidi o mojim komentarima o Matej 13, gde ima dosta Isusovih alegorija. Zapazi da svaka alegorija zahteva ključ razumevanja simbola. Međutim, kao što sam pokazao, priča o Lazaru i bogatašu ne može biti alegorija; vidi moje argumente gore.
Trebalo bi razmotriti kako su Isusovi slušaoci shvatili Njegova upozorenja. Većina slušalaca Isusovih propovedi su bili fariseji ili ljudi pod uticajem fariseja. Fariseji su bila najveća religiozna grupa u tadašnjem Izraelu i oni su bili veoma popularni. Evanđelja spominju fariseje kao grupu koja je verovala u vaskrsenje mrtvih.
Kakav pogled su fariseji imali o sudbini nepokajanih grešnika? Znamo iz istorijskih izveštaja da su fariseji verovali u postojanje pakla kao prebivališta izgubljenih grešnika u večnim mukama. Vidimo Josifov komentar o farisejima:
Oni veruju da duše imaju snagu da opstanu nakon smrti, i da će biti nagrade i kazne za one koji su živeli život pun vrlina ili poroka: večno zatočeništvo jeste sudbina zlih duša, dok će dobre duše imati lak put ka novom životu. (Josephus Flavius, Antiquities of the Jews 8:14)
Kako bi onda slušaoci shvatili Isusova upozorenja o paklu? Oni bi Isusove reči o paklu shvatili kao upozorenje na mesto u kome će grešnici biti u neprestanoj muci. Poenta jeste da se Isus ne bi tako izrazio svojim slušaocima, koji su imali farisejske predstave o paklu, ako je pakao mesto u kome će muka biti vremenski ograničena, jer bi inače njegova izjava bila pogrešno shvaćena.Oni smatraju da je svaka duša besmrtna, ... da će duše zlih biti mučene večnom kaznom. (Flavius, The Wars of the Jews 2:163)
Pogledajmo jedno veoma jasno upozorenje koje je Isus prorekao, i koje se ne može tumačiti alegorično: "Tada će im odgovoriti govoreći: Zaista vam kažem: kad ne učiniste jednom od ove moje male braće, ni meni ne učiniste. I ovi će otići u muku večnu, a pravednici u život večni" (Mat 25:46). Tekst izričito i jasno kaže da će izgubljeni grešnici biti večno mučeni. Reč "muka" je prevedena od grčke imenice "kolasis", koja takođe znači i "kazna". Kao što Albert Barnes zapaža,
Ovo je tekst koji sasvim jasno tvrdi da će izgubljeni grešnici biti kažnjeni večnom mukom. Isus nam sasvim izričito kaže da će se svi narodi podeliti u dve grupe, gde će jedna grupa primiti večni život, a druga će "otići u muku večnu" (Mat 25:46). Ako ovaj tekst nije jasan u svojoj tvrdnji da će izgubljeni grešnici biti kažnjeni večnom mukom, kako bi onda Isus to trebao jasnije reći? Šta bi onda Isusova tvrdnja, "i ovi će otići u muku večnu," značila?Imenica se koristi samo na još jednom mestu u Novom zavetu, 1 Jov 4:18, "strah ima muku". Glagol iz koje je izvedena imenica se koristi dva puta, Dela 4:21 2 Pet 2:9. U svim ovim mestima ona označava muku, patnju, kažnjavanje. To ne znači samo stanje ili uslov, nego apsolutnu, pozitivnu patnju, i ako ova reč to ne naučava, onda nema druge reči koja bi izrazila ideju. (Albert Branes, Komentar Novog zaveta, Mat 25:46)
Kao što smo videli, ideja pakla kao večno mučenje je takođe bilo uverenje popularne partije fariseja u prvom veku. Upravo u tom kontekstu Isus izriče svoje eshatološko proročanstvo. Obratite pažnju na paralelu između večne kazne i večnog života u ovoj priči. Ako prihvatimo da postoji večni život, onda bi trebalo da prihvatimo i postojanje večne kazne, kao što Robert Gundri tvrdi, "paralela između večne kazne i večnog života sprečava bilo koje osporavanje prvoga".
Takođe treba razmotriti da li bi se Hristos tako izrazio ako nema večne patnje izgubljenih grešnika. Hristos je sigurno znao da će njegove reči biti shvaćene kao doktrina koja naučava da će izgubljeni grešnici biti u muci za svu večnost, i da će većina hrišćana tako i razumeti. Kao što Barns tvrdi, Hristos je "sigurno znao da bi takva doktrina proizvela strah i trepet; a ako je bio dobronameran, njegovo ponašanje ne može biti opravdano u izazivanju nepotrebnog straha". Hristove reči imaju samo jedno značenje, naime da će izgubljeni grešnici "otići u muku večnu," gde će "dim mučenja njihovog izlaziti va vek veka" (Otkrivenje 14:11).
Pozdrav,
Theophil
Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Peko 71
Pozdravljam te i želim sa tobom podeliti jednu ,,glupost,, kako ti reče.
Ne mogu ti reći ko je rekao tu ,,glupost,, jer nebi bilo lepo a ti ćeš znati:
,,I ne bojte se onih koji ubijaju TELO a DUŠU NE MOGU UBITI (pazi Peko telo MOGU ubiti ali DUŠU NE kaže neki ,,laik,,) nego se bojte Onoga koji može i TELO i DUŠU POGUBITI (GDE???) u PAKLU,, Matej 10. 29
Ovo je veoma odlična poenta! Hristova upozorenja su veoma jasna da pakao, kao mesto večne muke nepokajanih grešnika, postoji.
Srdačan pozdrav,
Theophil
Poslednja izmena: