Analiza price o bogatasu i Lazaru( potvrda o nepostojanju raja i pakla)

Član
Učlanjen(a)
27.07.2011
Poruka
5
pa pokazano ti je na svim prethodnim postovima.Nije dobro kada se argumentacija svodi samo na "copy" "paste" a ne poznaje se problematika.Dakle ako nesto tvrdis trebas i dati dokaze za to,naravno na osnovu Pisma ako mozes

Ne razumem prigovor. "Copy", "Paste"? Smatram da sam dao dokaze, vidi tekst. Ja sam autor teksta, koji sam kopirao sa mog sajta rana-crkva.net

Pozdrav,
Theophil (Aleksandar K)

--------------------------------------------------------------------------

Kasnije je rekao svojim učenicima : Vama je dato da razumete a njima nije dato.

Kada Isus govori o tajnama Božjeg carstva, "Vama je dato da razumete a njima nije dato", to se onda odnosi na Isusove alegorije čije značenje je nemoguće shvatiti bez ključa. Više o tome, vidi o mojim komentarima o Matej 13, gde ima dosta Isusovih alegorija. Zapazi da svaka alegorija zahteva ključ razumevanja simbola. Međutim, kao što sam pokazao, priča o Lazaru i bogatašu ne može biti alegorija; vidi moje argumente gore.

Trebalo bi razmotriti kako su Isusovi slušaoci shvatili Njegova upozorenja. Većina slušalaca Isusovih propovedi su bili fariseji ili ljudi pod uticajem fariseja. Fariseji su bila najveća religiozna grupa u tadašnjem Izraelu i oni su bili veoma popularni. Evanđelja spominju fariseje kao grupu koja je verovala u vaskrsenje mrtvih.

Kakav pogled su fariseji imali o sudbini nepokajanih grešnika? Znamo iz istorijskih izveštaja da su fariseji verovali u postojanje pakla kao prebivališta izgubljenih grešnika u večnim mukama. Vidimo Josifov komentar o farisejima:

Oni veruju da duše imaju snagu da opstanu nakon smrti, i da će biti nagrade i kazne za one koji su živeli život pun vrlina ili poroka: večno zatočeništvo jeste sudbina zlih duša, dok će dobre duše imati lak put ka novom životu. (Josephus Flavius, Antiquities of the Jews 8:14)
Oni smatraju da je svaka duša besmrtna, ... da će duše zlih biti mučene večnom kaznom. (Flavius, The Wars of the Jews 2:163)
Kako bi onda slušaoci shvatili Isusova upozorenja o paklu? Oni bi Isusove reči o paklu shvatili kao upozorenje na mesto u kome će grešnici biti u neprestanoj muci. Poenta jeste da se Isus ne bi tako izrazio svojim slušaocima, koji su imali farisejske predstave o paklu, ako je pakao mesto u kome će muka biti vremenski ograničena, jer bi inače njegova izjava bila pogrešno shvaćena.

Pogledajmo jedno veoma jasno upozorenje koje je Isus prorekao, i koje se ne može tumačiti alegorično: "Tada će im odgovoriti govoreći: Zaista vam kažem: kad ne učiniste jednom od ove moje male braće, ni meni ne učiniste. I ovi će otići u muku večnu, a pravednici u život večni" (Mat 25:46). Tekst izričito i jasno kaže da će izgubljeni grešnici biti večno mučeni. Reč "muka" je prevedena od grčke imenice "kolasis", koja takođe znači i "kazna". Kao što Albert Barnes zapaža,

Imenica se koristi samo na još jednom mestu u Novom zavetu, 1 Jov 4:18, "strah ima muku". Glagol iz koje je izvedena imenica se koristi dva puta, Dela 4:21 2 Pet 2:9. U svim ovim mestima ona označava muku, patnju, kažnjavanje. To ne znači samo stanje ili uslov, nego apsolutnu, pozitivnu patnju, i ako ova reč to ne naučava, onda nema druge reči koja bi izrazila ideju. (Albert Branes, Komentar Novog zaveta, Mat 25:46)
Ovo je tekst koji sasvim jasno tvrdi da će izgubljeni grešnici biti kažnjeni večnom mukom. Isus nam sasvim izričito kaže da će se svi narodi podeliti u dve grupe, gde će jedna grupa primiti večni život, a druga će "otići u muku večnu" (Mat 25:46). Ako ovaj tekst nije jasan u svojoj tvrdnji da će izgubljeni grešnici biti kažnjeni večnom mukom, kako bi onda Isus to trebao jasnije reći? Šta bi onda Isusova tvrdnja, "i ovi će otići u muku večnu," značila?

Kao što smo videli, ideja pakla kao večno mučenje je takođe bilo uverenje popularne partije fariseja u prvom veku. Upravo u tom kontekstu Isus izriče svoje eshatološko proročanstvo. Obratite pažnju na paralelu između večne kazne i večnog života u ovoj priči. Ako prihvatimo da postoji večni život, onda bi trebalo da prihvatimo i postojanje večne kazne, kao što Robert Gundri tvrdi, "paralela između večne kazne i večnog života sprečava bilo koje osporavanje prvoga".

Takođe treba razmotriti da li bi se Hristos tako izrazio ako nema večne patnje izgubljenih grešnika. Hristos je sigurno znao da će njegove reči biti shvaćene kao doktrina koja naučava da će izgubljeni grešnici biti u muci za svu večnost, i da će većina hrišćana tako i razumeti. Kao što Barns tvrdi, Hristos je "sigurno znao da bi takva doktrina proizvela strah i trepet; a ako je bio dobronameran, njegovo ponašanje ne može biti opravdano u izazivanju nepotrebnog straha". Hristove reči imaju samo jedno značenje, naime da će izgubljeni grešnici "otići u muku večnu," gde će "dim mučenja njihovog izlaziti va vek veka" (Otkrivenje 14:11).

Pozdrav,
Theophil

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Peko 71
Pozdravljam te i želim sa tobom podeliti jednu ,,glupost,, kako ti reče.
Ne mogu ti reći ko je rekao tu ,,glupost,, jer nebi bilo lepo a ti ćeš znati:
,,I ne bojte se onih koji ubijaju TELO a DUŠU NE MOGU UBITI (pazi Peko telo MOGU ubiti ali DUŠU NE kaže neki ,,laik,,) nego se bojte Onoga koji može i TELO i DUŠU POGUBITI (GDE???) u PAKLU,, Matej 10. 29

Ovo je veoma odlična poenta! Hristova upozorenja su veoma jasna da pakao, kao mesto večne muke nepokajanih grešnika, postoji.

Srdačan pozdrav,
Theophil

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Da bi videli da li je neka doktrina ispravna takvu doktrinu treba da razmotrimo po plodovima koje ta doktrina donosi.

Matej 7.17. Tako svako dobro drvo donosi dobar plod a svako loše drvo donosi bezvredan ( loš) plod.

Ovaj stih se odnosi na lažne proroke ali takođe može da se primeni za otkrivanje loših doktrina. Recimo doktrina o trojstvu je u startu donela razdor među hrišćane i ratove između samih hrišćana (onih koji su prihvatili doktrinu o trojstvu i onih koji je nisu prihvatili). Plodovi te doktrine su ratovi ,krvoprolića , razdor. Sasvim je jasno o čemu se radi.

Dokrina o paklu ima iste plodove. Spaljivanja na lomači ,mučenja,izmišljanje raznih sprava za mučenje jer ako sam Bog primenjuje tu metodu znači da je ispravna i da je treba preneti u stvarnost kao što su i uradile aktuelne crkve. Inkvizicija i pojava raznih sprava za mučenje u verskim objektima u srednjem veku. Pakao je za mnoge noćna mora. Može da stvori psihičke probleme, stvara lošu sliku o Bogu zbog čega su se mnogi odlučili da ne veruju u Boga jer ako je Bog takav kako ga opisuju crkve onda je bolje da ne postoji. I tako može da se napravi poduži spisak loših plodova koje donosi ova doktrina što govori da ne potiče od sile svetlosti nego od sile mraka i tame.

Da je priča o bogatašu i Lazaru alegorija koja ima neke podsticaje iz stvarnosti govori činjenica da je Isus upotrebio kao primer ime Lazar. Lazar je bio dobar Isusov prijatelj kog je Isus uskrsao iz mrtvih. Iz tog razloga Isus je mogao da upotrebi ime Lazar u ovoj priči. Kad je Lazara Isus uskrsao iz mrtvih sigurno su ga pitali da li je nešta doživeo dok je bio mrtav ali izveštaj o tome ne postoji kao što ne postoji izveštaj ni drugih osoba koje je Isus uskrsao. Razlog zašto nisu opisali svoje stanje dok su bili mrtvi je da nisu ništa ni imali da opišu. Drugo fariseji su već tada verovali u pakao uprkos tome što pakao nigde nije opisan u starom zavetu. Zar je trebao licemernim i samoživim farisejima da objašnjava da pakao ne postoji. Bogataš u ovoj priči ima petoricu braće i zato neki tvrde da priča nije alegorija. Ali obratite pažnju na alegoriju koju su izneli sadukeji Marko. 12.19-23. Radi se o sedmorici braće a priča je ipak alegorija.
Sama ova priča nije donela razdor ali je koriste oni koji donose razdor i time greše još više nego što su grešili. U ostalom to i jeste metod koji koristi Isus za razdvajanje : Ko greši neka greši još više .

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ovo je veoma odlična poenta! Hristova upozorenja su veoma jasna da pakao, kao mesto večne muke nepokajanih grešnika, postoji.
Srdačan pozdrav,Theophil

Bravo Theophile odličan zaključak, sada napiši esej ili knjigu jer ima dosta ovaca za šišanje a to je unosan posao.

Pitanje za tebe
Koliko dana Lazar bio mrtav?
Vaskrsli Lazar šta je rekao o večnim mukama i paklu? veliki pozdrav.

PS Ako prihvatimo da postoji večni život, onda bi trebalo da prihvatimo i postojanje večne kazne, kao što Robert Gundri tvrdi, "paralela između večne kazne i večnog života sprečava bilo koje osporavanje prvoga".

Dragi moj ko vama zabranio da vi ne prihvatate ili prihvatate bilo šta? i vi imate slobodu biranja zar ne? a učitelja koliko hoćete pa birajte kako vas uši svrbe.

Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Da bi videli da li je neka doktrina ispravna takvu doktrinu treba da razmotrimo po plodovima koje ta doktrina donosi.

Matej 7.17. Tako svako dobro drvo donosi dobar plod a svako loše drvo donosi bezvredan ( loš) plod.

Ovaj stih se odnosi na lažne proroke ali takođe može da se primeni za otkrivanje loših doktrina. Recimo doktrina o trojstvu je u startu donela razdor među hrišćane i ratove između samih hrišćana (onih koji su prihvatili doktrinu o trojstvu i onih koji je nisu prihvatili). Plodovi te doktrine su ratovi ,krvoprolića , razdor. Sasvim je jasno o čemu se radi.

Dokrina o paklu ima iste plodove. Spaljivanja na lomači ,mučenja,izmišljanje raznih sprava za mučenje jer ako sam Bog primenjuje tu metodu znači da je ispravna i da je treba preneti u stvarnost kao što su i uradile aktuelne crkve. Inkvizicija i pojava raznih sprava za mučenje u verskim objektima u srednjem veku. Pakao je za mnoge noćna mora. Može da stvori psihičke probleme, stvara lošu sliku o Bogu zbog čega su se mnogi odlučili da ne veruju u Boga jer ako je Bog takav kako ga opisuju crkve onda je bolje da ne postoji. I tako može da se napravi poduži spisak loših plodova koje donosi ova doktrina što govori da ne potiče od sile svetlosti nego od sile mraka i tame.

Da je priča o bogatašu i Lazaru alegorija koja ima neke podsticaje iz stvarnosti govori činjenica da je Isus upotrebio kao primer ime Lazar. Lazar je bio dobar Isusov prijatelj kog je Isus uskrsao iz mrtvih. Iz tog razloga Isus je mogao da upotrebi ime Lazar u ovoj priči. Kad je Lazara Isus uskrsao iz mrtvih sigurno su ga pitali da li je nešta doživeo dok je bio mrtav ali izveštaj o tome ne postoji kao što ne postoji izveštaj ni drugih osoba koje je Isus uskrsao. Razlog zašto nisu opisali svoje stanje dok su bili mrtvi je da nisu ništa ni imali da opišu. Drugo fariseji su već tada verovali u pakao uprkos tome što pakao nigde nije opisan u starom zavetu. Zar je trebao licemernim i samoživim farisejima da objašnjava da pakao ne postoji. Bogataš u ovoj priči ima petoricu braće i zato neki tvrde da priča nije alegorija. Ali obratite pažnju na alegoriju koju su izneli sadukeji Marko. 12.19-23. Radi se o sedmorici braće a priča je ipak alegorija.
Sama ova priča nije donela razdor ali je koriste oni koji donose razdor i time greše još više nego što su grešili. U ostalom to i jeste metod koji koristi Isus za razdvajanje : Ko greši neka greši još više .

Pozdrav Peko.
Pristup ti nije dobar počinješ od plodova, vidi plod je ljubav koja čini dobro a dobro je poučiti nekog da je Božija reč istinita da bi taj poverovao.
O svemu si pisao ali ni reči o demantu Isusovih reči o hadesu kao mestu muka gde se i duša i telo mogu pogubiti.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
E ovdje u uvodnom dijelu je sve jasno o čemu se radi i zašto ova priča ne dokazuje pakao, raj i besmrtnost duše.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Opet se pravoslavci ponadali "eto zagrobnog života". Pa se valjda milioni nalaze u Avramovom naručju i on ih sve onako drži kao bebe. to do čega bi došli kada bi ovu priču bukvalno shvatili.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ne shvaćamo ni Crvenkapicu bukvalno, ali i vuk i lovac i šuma stvarno postoje. Tako je i ovdje.

I pakao na nekoliko metara od raja, pa pričaju ko komšinice sa balkona. Biblija je pisana ili uzmeš sve ili ništa. Ili je u priči sve bukvalno ili nije ništa. A vi niste shvatili ni pouku crvenkapice ni pouku ove priče. Priče se daju radi pouka a ne radi dokazivanja paganskih izmišljotina u koje vjerujete. Eto slape nisam ni znao da si ti. Inače tvoje ne čitam. O kako vas je lijepo vidjeti prava braća katolici i pravoslavci dok opet ne izbije neki rat na ovim prostorima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I pakao na nekoliko metara od raja, pa pričaju ko komšinice sa balkona. Biblija je pisana ili uzmeš sve ili ništa. Ili je u priči sve bukvalno ili nije ništa.

:mig: Veliš, uzmeš sve ili ništa. I ti se odlučio za ništa, niti si što uzeo niti si što naučio.

A vi niste shvatili ni pouku crvenkapice ni pouku ove priče. Priče se daju radi pouka a ne radi dokazivanja paganskih izmišljotina u koje vjerujete.

Veliš poganskih izmišljotina!? Pa nisam ja izmislio pakao, Isus o njemu govori. OK, kome je Jelena guru normalno je da mu je Isus poganin.

Eto slape nisam ni znao da si ti. Inače tvoje ne čitam.

Pisanje te odaje da ti ništa ne čitaš.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Tripa treba ignorisati umislio je da zna nasu veru bolje od nas to je arogancija cista, a arogantnost je najveci greh koji postoji.Lepo pise da svetac nece videti truljenja i da ga Bog nece ostaviti u adu, aon je cak rekao da je ad paganski, a u Svetom Pismu se pominje.Ja sam rekao pojedine stvari o rimokatolicima i slape mi je rekao dA TO NIEJ TAKO I JA SAM TO PRIHVATIO JER JE ON RK I BOLJE ZNA OD MENE, tripu izneses svoje ucenje i on i dalje tera svoje i govori "ne ne ne verujes ti u to vec u ovo sto ja kazem".Boze sacuvaj!

Natrag