Ana Ivanovic

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
nedelja 26.02.2012 [h=1]Ivanovićeva: “Tvrdoglava sam”[/h] Izvor. B92, Večernje novosti | JT Srpska teniserka Ana Ivanović u intervjuu za „Gulf news“ govorila je o svojim osobinama, statusu bivše prve igračice sveta i onome što je naučila iz poraza.

4783243534f0193e499b00270308464_orig.jpg
„Trava je uvek zelenija na drugoj strani ograde. Uvek želite nešto što nemate. Tako je sa svima, pa i u mom slučaju“, objasnila je Ana objašnjavajući to željom da se nekada zameni sa ljudima koji nisu popularni i koji drže svoj privatni život samo za sebe.
Ne osećam se dobro pod reflektorima. Stidljiva sam osoba, ne volim da svi znaju šta radim u slobodno vreme, ali razumem i potrebu javnosti za takvim informacijama. Morate da nađete balans“, naglasila je Ivanovićeva.

Šampionka Garosa iz 2008. svesna je da je sama daleko od savršenog, ali kaže da je shvatila u čemu je njen glavni problem.

Previše analiziranja me često parališe. Pritom, tvrdoglava sam i odlučna. Jako sam emotivna, i desi se da lako zaplačem, pa zbog toga nekada imam uspone i padove. To ume da odmogne, a neki put i da pomogne“, istakla je Ivanovićeva.

Srpska teniserka ističe da je daleko lakše napadati tron nego ga braniti.

Definitivno je lakše. Jer, kad sam bila na vrhu osećala sam se kao da nosim metu za gađanje na leđima. Svi su želeli da me pobede i to je veliki izazov. Jednostavno, nisam ni bila spremna za sve što je nosilo prvo mesto“, rekla je Ivanovićeva, „Zaista se nadam da sam na pravom putu povratka u vrh. Bile su ovo dve teške godine za mene i uzimala sam stvari zdravo za gotovo. Shvatila sam da moram da cenim dobre trenutke, i da se nosim sa padovima na pravi način. Sve me to čini iskusnijom teniserkom“.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Ana Ivanovic za B92: "Zelim da se vratim u Top 10"

Anu Ivanovic smo na ovom turniru po prvi put sreli u sredu u kafeu na poznatoj El Paseo aveniji u centru Indian Wellsa, i pred danasnji intervju nam je otkrila za koga je bila druga solja koju je sa sobom nosila. Mislili smo da je tajna njenog teniskog uspeha mozda dupli kapucino, medjutim upravo je obrnuto: Ana jednostavno voli da razblazi jaku kafu sa toplom vodom iz druge solje. Posle razgovora o kafi, presli smo na tenis i razgovor o Aninoj pobedi protiv Johanna-e Larsson.
Prvi mec na ovom turniru, na glavnom terenu, vrlo si dobro igrala, vrlo malo gresaka...
Zadovoljna sam sa pobedom, posebno kao revans sa Roland Garrosa prosle godine. Znala sam da cu igrati mnogo bolje nego prosli put. Bilo je malo nervoze na pocetku ali sam sretna da sam dobila mec. Ona je pravila malo vise gresaka nego prosli put, cini mi se da sam dosta lako returnirala njen servis. Mislim da sam dosta stvari dobro odradila.
Prosle godine bi sa jacim igracicama ponekad imala problema, kakve promene si napravila?
Ja mislim da samo igrom to moze da se popravi. Dobila bi par jakih meceva i onda bi opet trebalo da igram sa nekom igracicom za vrha, a za to mi je nedostajalo iskustva. Tu su neke nijanse koje samo radom mogu da prevazidjem.
Da li sebi zacrtas neke ciljeve pred turnire, kako se motivises?
Ove godine zaista zelim da se vratim u prvih 10, to je prvi korak koji zelim sebi da zacrtam, moram da budem u poziciji da igram velike meceve sa igracicama sa samog vrha, to je nesto sto nisam imala u poslednih par godina, nisam imala velike meceve, nije bilo polufinala i finala i vaznih meceva gde sam igrala sa jakim protivnicama.
Kad posmatras tenis u Srbiji sada, sta mislis da ce sledecoj generaciji nasih tenisera i teniserki najvise pomoci, to sto mogu da posmatraju tebe, Novaka i ostale, ili mozda novac koji ce uci u nas tenis?
Sigurno da nasi mladi gledaju tenis i da se motivisu na taj nacin, da ih motivise i privlaci igra kao igra, kao neka zabava, a naravno samim tim sto se vise ulaze u nas tenis, sto se dovode dobri treneri i dobri kondicioni treneri i pripreme i struktura, to je nesto sto treba nasem tenisu, i samo sa tim i sa pravilnim radom oni mogu da uspeju.

Izvor B92

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Ana se kaje zbog odluke iz 2008.

Ana Ivanović izjavila je da se kaje što 2008. godine nije odmah zalečila povrede palca i ručnog zgloba, već je nastavila da trenira i igra rovita.

6389622914f5c683483567965037181_size3.jpg

„Na US open sam došla sa samo pet dana pravog treninga. Da sada donosim odluku, verovatno bih odmah posle Garosa napravila pauzu. Mislim da je sve to uticalo negativno na moje samopouzdanje, naročito sa svim očekivanjima od mene kao tadašnjeg broja jedan”, rekla je Ivanovićeva.“Ja sam bila motivisana i želela sam da treniram. Ali ipak, mislim da su ljudi koji su tada bili oko mene mogli malo više da intervenišu jer sam bila mlada i nisam znala kako da se nosim sa pritiskom. Bila sam veoma mlada i do tada nisam imala neko veliko razočaranje. Mislila sam da mogu sve, pa i da igram jednom rukom. Možda je neko trebalo da mi kaže da napravim pauzu, ali svima je to bio prvi put, tako da ne mogu nikoga da krivim. Ali sada bih možda to promenila“, dodala je Ana, koja je zbog povrede palca propustila Olimpijske igre u Pekingu.

Ana Ivanović u trećem kolu turnira u Indijan Velsu igra sa Ksenijom Pervak iz Rusije.

Izvor: B92

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Ana srećna zbog plasmana

Srpska teniserka Ana Ivanović rekla je da je srećna zbog pobede nad Ksenijom Pervak iz Kazahstana (6:7 (8:10), 6:3, 6:2) i plasmana u osminu finala turnira u Indian Velsu.

"Srećna sam što sam uspela da pobedim. Pervak je danas igrala baš dobro. Ni jednog trenutka nisam mislila na rezultat, već sam igrala poen po poen i borila se. Bila sam puna adrenalina, ošećala sam se jako dobro", rekla je posle meča Ivanović.

ana10.jpg

Ivanović će u borbi za četvrtfinale igrati protiv Dankinje Karoline Voznijacki, od koje je pre nekoliko nedelja izgubila na turniru u Dubaiju.

"Meč u Dubaiju smo poečele nervozno, ali mislim da sam bila blizu pobede. Imale smo dosta uspona i padova tokom susreta i radujem se novom dvoboju", zaključila je Ivanović.

Izvor: RTS

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Karolina i Ana za četvrtfinale

Danska teniserka Karolina Vozniacki biće protivnica Ani Ivanović u osmini finala Masters turnira u Indijan Velsu. Prilika da joj se naša teniserka revanšira za poraz u njihovom poslednjem duelu.

Karolina Vozniacki je u Kaliforniji savladala Šveđanku Sofiju Arvidson sa 3-6, 7-5, 6-2. Karolina i Ana su poslednji meč igrale pre skoro mesec dana na turniru u Dubaiju kada je trijunfovala Vozniacki sa 2:0 u setovima 6:3, 7:5.

carolina1.jpg

ana.jpg

Ana Ivanović je ulazak među 16 najboljih na ovom turniru izborila noćašnjom pobedom protiv Ksenije Pervak iz Kazahstana: 6-7 (8-10), 6-3, 6-2.

Nagradni fond turnira u Indijen Velsu iznosi 5,5 miliona dolara.

Izvor: RTS

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Nekako se slažu kockice

Ana Ivanović je prezadovoljna pobedom nad Karolinom Voznijacki, koju smatra jednom od najvećih poslednjih godina.

12317157714f609067ebd18319289552_size3.jpg

Ivanovićeva je brojim novinarima posle meča rekla da je ispunila svoj cilj za ovu nedelju.
“Mislim da je pobeda nad Zvonarjovom u Pekingu bila velika, ali je ovo važniji turnir, pa je i važnost pobede veća. Ako ništa drugo, meni je lično važnija, nekako se slažu kockice. Cele nedelje sam o ovome pričala sa Najdželom, postavila sam to sebi kao cilj i srećna sam što sam ga ispunila”.

Radi se o jednoj od najvećih pobeda srpske teniserke u poslednjih nekoliko godina.
“Mislim da je pobeda nad Zvonarjovom u Pekingu bila velika, ali je ovo važniji turnir, pa je i važnost pobede veća. Ako ništa drugo, meni je lično važnija, nekako se slažu kockice. Cele nedelje sam o ovome pričala sa Najdželom, postavila sam to sebi kao cilj i srećna sam što sam ga ispunila”.
Prošlog meseca Ana je u Dubaiju izgubila od Karo, ali je ovog puta sve bilo drugačije.

Znala sam da moram da budem agresivna, da moram da sačuvam koncentraciju posle grešaka, jer je ona igračica koja vas tera na duže poene. Uspela sam u tome, a i servirala sam mnogo bolje nego u Dubaiju. Uz to i bekhend mi je bio jači nego tada, znala sam da moram da popravim taj segment igre, jer me je ta slabost dosta koštala. Što se forhenda tiče, išao mi je brže nego tamo”.

Ključ pobede bila je koncentracija tokom celog meča.

Mislim da je ključno to što sam igrala konstantno tokom celog meča. Tu i tamo sam podbacila u nekom poenu, ali to se uvek dešava, ali je važno da sam u celini dobro igrala od početka do kraja meča. Mislim da je tako bilo i juče i to mi je dalo samopouzdanje za ovaj meč. I mogu da kažem da sam danas uspela da stvari koje pogađam na treningu pogodim i u meču”.

Indijan Vels je mesto na kojem je Ana već osvajala trofej, pre četiri godine.

Važan faktor u mojim dobrim rezultatima u Indijan Velsu je to što ovde na kvalitetan način provodim vreme van terena, možemo da se odmorimo, idemo u knjižare, a i u prodavnice. Pokupovala sam pola pustinje. Bali mi je takođe omiljeno mesto, tamo kad ne igram, provodim vreme na bazenu. Bitno je da između mečeva ne mislim sve vreme o tenisu. Ako uspem da stvorim tu vrstu “zaštitnog mehura”, lepo se koncentrišem tokom mečeva”.

Pre meča sa Voznijacki Ana je imala samo 24 sata da se odmori od maratonskog okršaja sa Ksenijom Pervak.

Prezadovoljna sam koliko brzo sam se oporavila. Bilo je bitno da pazim na ložu, nije pametno praviti špagu ako to ne umete. Sinoć sam odigrala najduži meč sezone, mislim i drugi najduži u karijeri. Zato sam dala sve od sebe, iako posle tog napora nije bilo lako zaspati brzo. Svakako će mi sutra prijati slobodan dan”.

Sledi meč sa Marion Bartoli. Ana smatra da je najvažnije da se u njemu koncentriše na svoju igru.

Definitivno je bitno da vodim računa o svojoj igri više nego o njenoj. Prošle godine smo takođe igrale u četvrtfinalu i bilo bi lepo da joj uzvratim za taj poraz. Ona je takmičarski nastrojena, dobro se kreće i snažno tuče po lopti, a zahvaljujući dvoručnim udarcima pravi čudne uglove kod udaraca. Ali, najvažnije je da ja ostanem agresivna. Naravno, moj servis će ponovo imati ključnu ulogu, jer sam i danas dobrim servisom pravila veliki pritisak na Karolinu”.

Slobodan dan biće prilika da se Ana na miru pripremi za Bartoli.

Moram priznati da nisam razmišljala o njenim slabostima. Fokusirala sam se na meč sa Voznijacki, a sutra ću imati dovoljno vremena da odradim pripremu sa trenerom, on je gledao meč koji je Bartoli igrala. Sutra ću malo trenirati, doterivati neke stvari u igri. Jer, ponavljam, ključ je u onome što ja uradim kada izađem na teren, a ne u protivniku”.

Dobre igre u Indijan Velsu mogu da budu odlična podloga za uspešnu sezonu.

Mislim da bi mi dobra serija ovde bila ključna za celu sezonu, dala bi mi samopouzdanje. Dobro je što imam različite mečeve sa različitim rivalkama, to sam i želela, sada mi je veoma važno da zadržim nivo i u sledećem meču. Važno mi je da, šta god da bude, ja zadržim bar isti nivo igre i odem kući posle meča svesna da sam dala sve od sebe”.

Ivanovićeva sa Marion Bartoli igra u četvrtak, u četvrtfinalu Indijan Velsa.

Izvor B92

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Šteta što sam se sada povredila, dugo nisam igrala ovako dobro

Posle predaje polufinalnog meča Mariji Šarapovoj u Indijan Velsu, Ana Ivanović je istakla da joj je veoma žao što je morala da odustane, ali da su bolovi jednostavno bili jači.

225822_ana-reuters_f.jpg

Ana je tokom prvog seta povredila levi kuk, pokušala da izdrži meč do kraja nakon što je zatražila medicinski tajm-aut, ali je na početku drugog seta pri vođstvu od 1:0 morala da pruži ruku Šarapovoj, koja je dobila prvi set 6:4.
"Osećala sam se bespomoćno, jer nisam mogla da igram na potrebnom nivou. Bolovi su počeli sredinom prvog seta i vremenom su postajali sve jači i jači. Nisam smela da rizikujem, ali prava je šteta što sam se baš sad povredila. Dugo nisam igrala ovako kvalitetno", utučeno je objasnila Ana i dodala koji se joj naredni koraci.

"Otišla samo pravo na pregled kod doktora, ali ću težinu povrede saznati nakon pregleda magnetnom rezonancom", rekla je Ivanovićeva.

Da je ušla u finalu turnira u Indijan Velsu, Ivanovićeva bi na nasledila Jelenu Janković na 15. mestu WTA liste, a ovako će se od ponedeljka naći odmah iza najbolje plasirane srpske teniserke.

Izvor: Blic

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Ana otpustila Lojanicu: Hoću da budem snažnija

Ana Ivanović je ostala bez kondicionog trenera u Indijan Velsu, nakon što je odlučila da raskine saradnju sa Marijom Lojanicom.

125638_112-fonet-fonetepa_f.jpg

Srpska teniserka koja je prijateljica sa Lojanicom od malih nogu prelomila je ovih dana nešto o čemu je razmišljala već neko vreme.

"I dalje smo prijateljice, ali mislim da je bilo pravo vreme da razmotrim neke stvari jer se nas dve ne slažemo oko moje forme i oko toga gde bih ja trenutno želela da budem po pitanju fizičke spreme. Želim drugačiji pristup i više mišića jer moja igra se zasniva na snazi. U poslednje vreme sam se na terenu osećala slabom. To je stres za moje telo, pa sam imala i problema sa povredama", rekla je Ana, koju su mučili trbušni mišići na početku sezone.

Lojanica je doputovala u Kaliforniju i boravi u sportskom kompleksu u Indijan Velsu, ali nije pratila Anin meč sa Jelenom Janković iz boksa, javljaju američki mediji.

Ana je počela da sarađuje sa Lojanicom prošlog leta, od kada je promenila i nekoliko glavnih trenera. Trenutno radi samostalno, a u njenom timu su samo sparing partner Olivije Morel i njen menadžer.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Ana u suzama, povreda je naterala da preda polufinale Šarapovoj

Ana Ivanović je u suzama dočekala poslednje trenutke polufinalnog meča na turniru u Indijan Velsu, jer je zbog povrede bila prinuđena da preda duel Mariji Šarpovoj pri vođstvu Ruskinje od 1:0 u setovima (6:4) i 1:0 za srpsku teniserku u drugoj deonici.

225788_610x2_f.jpg

Sjajnoj Aninoj seriji tako je neočekivano došao kraj usred polufinala, koje je potrajalo 73 minuta, a u kome su viđena tri brejka - sva tri u prvom setu, koji je pripao Ruskinji.

Ivanovićeva, koja je tokom čitave sedmice igrama podsetila publiku na šampionsko izdanje iz 2008. kada je osvojila ovo nadmetanje, predala je meč zbog velikih bolova usred povrede kuka.

"Ne mogu da igram, ne mogu više od ovoga", kroz suze je Ana govorila glavnom sudiji, saopštavajući da više nema snage za meč nakon povrede koja ju je zadesila u devetom gemu prvog seta.

Ivanovićeva je tada zatražila i medicinski tajmaut, probala je da ostane na megdanu Ruskinji, ali je uspela da stoji na nogama samo još u dva gema: najpre je na servis Šarapove izgubila poslednji u prvoj deonici, potom je osvojila prvi gem drugog seta, a onda predala meč pri rezultatu 30:0 u trećem gemu za Ruskinju.

Šarapova je tako prošla u finale, u kome će se sastati sa neverovatnom Viktorijom Azarenko: Beloruskinja je savladala Nemicu Anđeliku Kerber sa 6:4, 6:3 čime je ostvarila 22. uzastopni trijumf od starta sezone. To nikome u ženskom tenisu nije uspelo još od 1997. godine, kada je Martina Hingis šampionat počela sa 37 trijumfa u nizu.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Anin mec, predaja, intervju

Anin mec protiv Marie Sarapove poceo je taman dovoljno kasno da u mraku vise ne mozemo da vidimo tamne oblake koji nam nagovestavaju slabije vremenske uslove za sutra. Veceras je osetno hladnije nego prethodnih noci, vetar duva sa juga i dole na terenu izgleda da za sad ne pravi veliki problem. Ali Maria i Ana jedna drugoj prave dovoljno problema i bez vetra. Marijini usklici nikad nisu bili na ruskom, a Anini skoro stalno jesu na srpskom jeziku. Od Marie, osim vrisaka kojima obelezava svaki udarac, tu i tamo cujemo "come on!", dok se od Ane u toku ovog celog turnira cuje uglavnom "Ajde!". Mada Sarapova ima brejk i vodi 4:3 u prvom setu. Ana je vec tri odlicne forhend paralele pozdravila sa "Ajde!" i pre no sto su sleteli sa Marijine strane.
Kao sto nam je to Ana ovde i sama rekla par puta, davno nije igrala tako uzbudljiv tenis kao u Indian Wellsu, i veceras se to na ovom tihom stadionu i nastavlja. Mozda malo uz pomoc vetra, ogroman broj loptica slece tacno na linije -- ili vrlo blizu njih, Ana je do polovine prvog seta vec iskoristila sva tri Challenga.
Na mecu protiv Ksenije Pervak pre nekoliko veceri, izbliza smo videli kako se Ana izmedju agresivnih poena potpuno smiri time sto okrene ledja terenu, mirno saceka par sekundi, duboko udahne, i onda se okrene nazad ka tenisu. Mada zvuci sasvim logicno, mali broj igracica tako provodi vreme izmedju poena, ali jedna koja to cesto radi je upravo Sarapova. Izgleda da se bas u tom momentu Sarapova fokusira i, hladnim pogledom koji kamera cesto uhvati, krene u sledeci poen.
Pred kraj prvog seta, sa 5:4 za Sarapovu, dva nova lica izlaze na teren. Ana je pozvala fizioterapeuta, a Maria svog trenera. Marijin trener je svoje brzo uradio, Maria je nazad na terenu i servira u praznu polovinu terena, dok Ane jos nema na terenu. Dok sve ovo traje, cini se da duze pauze u tenisu bar za publiku nisu uopste losa ideja. Drugi sportovi imaju taj-autove ali i dugacka poluvremena. Ne znam gde bi to moglo da stane u tenis, ali publika je sve glasnija, uziva u techno muzici, i ustaje sa stolica da se rastegne ili zagreje.
Dok cekamo Anu da se vrati na teren, gledamo Sarapovu kako servira, odnosno meditira sa svojim servama. Polako baca loptice u vazduh i ceka da joj se vrate, nekoliko puta za redom. To je ponovila nekoliko puta, sa dugackim pauzama. Ovako mozda izgleda Tenis Joga. Zatim je skakala u mestu i udarala bekhend u prazno. Kad se Ana vratila na teren, Marija joj je okrenula ledja, kao sto to cesto radi pred poen, i onda se okrenula da pocne da servira u potencijalno poslednjem gemu prvog seta, pri vodjstvu od 5:4.
Maria je brzo zavrsila taj gem i u pauzu uzmedju setova ulazimo sa igrom za publiku koja je zahtevala muziku iz filma Footloose. Dok smo se prisecali tog lepog filma iz davne mladosti, Ana je popricala sa svojim trenerom. Kad je u proslom mecu protiv Bartoli to isto trazila, trener joj je rekao da ne mora mnogo toga da promeni i da nastavi sa agresivnom igrom. U vecerasnjem razgovoru, trener je verovanto malo vise imao da kaze.
Par minuta posle toga, prava retkost. U sred drugog gema, pri 30:0 Ana je sela. Tisina koja je ispunila stadion pretvorila se u zbunjenost jer nismo imali nacina da saznamo sta se desava. Posle par sekundi tenzije, Ana je ustala i krenula ka mrezi umesto ka svojoj polovini terena -- uobicjani gest pred predavanje meca. Posle par minuta, stadion se i dalje brzo prazni. Na semaforu i dalje vidimo da je mec trajao 1:13 minuta i da je poslednje serva bila 104mph. Tom servom Maria Sarapova usla je u finale ovog turnira, a Ana je svojom igrom ove nedelje u Indian Wellsu svakako mnogim drugim WTA igracicama, a i samoj sebi, pokazala da ima preduslove da se opet vrati na sam vrh zenskog tenisa.
Na razgovor sa novinarima, Ana je usla sporim korakom, i pazljivo se popela uz mali stepenik koji vodi do stola na kojem je ceka WTA mikrofon.
Ana, da ne pricamo o povredi... u svakom mecu na ovom turniru si na svoj nacin odigrala odlicno...
Jeste, i danas isto mislim da sam bas dobro igrala. Imala sam puno sansi i krivo mi je bas sto sam ovako zavrsila, zaista sam dobro igrala i vrlo sam se dobro osecala na terenu. Dosta samopouzdanja sam dobila ove nedelje, i danas kad je bio veliki mec i veliki pritisak, dobro sam servirala i nisam bila nervozna. Nadam se da ova povreda nije nesto sto ce dugo trajati, tako da mogu da se vratim na teren da nastavim da radim ovim tempom.
Sarapova je mentalno vrlo jaka igracica, odlicno si se drzala i odlicno si igrala protiv nje u prvom delu meca do povrede, to je odlican nastavak svih meceva ovde, i mozda je bio i vrhunac.
Jeste, ona je druga na svetu, imala sam dosta sansi. Dobro je servirala, iznenadjan sam koliko je visoko loptica odskakala na njen servis i par puta kad sam imala sanse za brejk lopte, ona je dobro odigrala, ali bila sam rame uz rame sa njom i imala sam prilike. Krivo mi je sto sam na ovaj nacin izgubila mec, nebitno je da li je pobeda ili poraz.
Sta je bilo drugacije pred ovaj turnir, izgleda da si iz meca u meca prenosila sve pozitivne stvari, u cemu je ovaj Indian Wells bio drugaciji?
Imala sam dobre pripreme, ali zaista vec duze vremena osecam da dobro igram ali nikako ne mogu da sastavim sve u mecu jednom, ili iz meca u mec. Ove nedelje sam bila dosta opustena i trener mi je dao dosta podrske, rekao je da nema veze, ako ne bude ove nedelje, bice sledece, ako ne bude sledece, bice za dve nedelje. Sa tim samopouzdanjem sam izlazila na teren i to mi je sigurno dosta pomoglo. I videla sam i rezultate i videla sam da ta igra i opustenost daju rezultate i to je nesto sto sad imam u sebi i znam i to je nesto sto hocu da donesem u buduce meceve.

Izvor: B92

Natrag