Američki baset (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Američki baset (video)


americkibassetes4.jpg



[YOUTUBE]zbPcApI_wS8[/YOUTUBE]

Američki baset je pas na niskim nogama, sa jakim šapama i kožnim borama po telu koje izgledaju poput prugastih nogavica. Bedro je snažno, mišićavo, gibanje tekuće i zbog jakih mišića dovoljno elastično. Čelo je okruglo sa izraženim potiljkom. Ima jak ugriz. Uši su viseće i nisko postavljene, veoma duge i meke - kao najbolja teleća koža. Ima izražen podvoljak i jak repni koren.


Može biti trobojan crno-belo-crveni ili dvobojan. Visina od 33 cm do 38 cm, težina do 32 Kg. Doživi starost do 12 godina. Pas ima najžalosniji pogled na svetu i dozvoljava da ga miluju tri deteta odjednom. Nos i uši imaju uvijek prema tlu. Potiče iz stare lovačke pasmine koju nesmemo zameniti sa francuskim basetom ili kratkonogim goničem.


Baset je izdržljiv, primeren za boravak u stanu i spada među tihe pse. Ipak kada ponekad zalaje čuje se daleko. Potreba za šetnjom zavisi od odgojnih navika. Tako postoje lenji baseti ali i oni koji se rado kreću. Svojeglav je zato nije uvek jednostavno živeti sa njim. Pre svega to je pas koji živi u čoporu i ne voli biti sam.


Toliko je jak da ga ponekad ne možemo obuzdati. Mora biti kondicijski jak sa lepom postavom. Mršavi baseti kojima se vide rebra nisu lepi. Kod nekih mužjaka često se pojavljuju bubrežni kamenci. Baseti su psi za one koji se lako oduševljavaju. Baseti su puno okretniji i brži nego što izgledaju.



Izvor: B.Aksentijević
 
Učlanjen(a)
06.03.2011
Poruka
13
Na svaki sajt gde ima nešto o basetu,sve je isto.Možda cu uzeti jednog ali bi volela da mi neko odgovori licno ko ima tu rasu.Kakvi su mužijaci po ponašanju,koliko im prostora treba i da li mogu da žive napolju?Stvarno bi volela da mi neko odgovori jer sam pre par dana imala Epanjel bretona koji je kod mene poludeo pa me zato zanima koliko im prostora treba da ne pogrešim kao sa bretoncem.
 
Član
Učlanjen(a)
24.04.2012
Poruka
173
Odgovor Žaklini Andrić i svima koje intreresuju baseti. Baset je pas cunjavac, znači da voli da njuši i istražuje. Dakle što više prostora (što prostranije dvorište) utoliko bolje. Moje je dvorište malo pa ga moram voditi u duge šetnje/2 sata leti, zimi nešto kraće. Non-stop je napolju ali i ovaj kao i prethodni koga sam imao su zimljivi pa im se mora napraviti/prepraviti neka dečja rolka ili nešto na tu temu, kupiti u second hand-u, lokalnom buvljaku ili slično.
 
Član
Učlanjen(a)
24.04.2012
Poruka
173
Kao što je u postu i napisano baset je za svoju visinu izrazito težak pas-33kg na 33cm. To obavezno imajte na umu ukoliko imate malu decu. Kad se ukopa to niko živ ne pomeri.

Rasa je inače laka za održavanje. Kratkodlak je. Linja se. Kod mog psa dlaka je nešto grublja pošto je napolju.

Problemi koji se mogu javiti kod psa:
Kao što se da videti, 3 moguća problema: uši, noge i kičma.

Izuzetno je važna higijena ušiju. Dakle gaza i čišćenje ušiju je obavezno/barem jednom mesečno. Bilo bi idealno i da nabavite parafinsko ulje.
 
Član
Učlanjen(a)
24.04.2012
Poruka
173
Noge u baseta treba da su što pravije. Krive kao u jazavičara što je kod nas dosta čest slučaj su mana.
Što više kože ima to bolje.

Ukoliko uzimate ženku imajte na umu da su one preslatke sve dok ne dođe do porođaja. Izuzetno su niske, 5, 8 pa i 10 cm od mužjaka, i tada to dolazi do izražaja jer im se stomak vuče po zemlji. Izuzetno su fertilne (imaju okot od 8-10 pa i više šteneta).

Svetski odgajivači su: Инна Грибун/Inna Gribun/ Инна Грибун(Angel Lion kennel)
Owner kennel basset hound "Angel Lion" @angellion.com.ua - https://www.facebook.com/Inna180380 i Mariano Galán Zancajo https://www.facebook.com/galan.mariano

Ovaj gospodin, Španac, izdao je i knjigu na engleskom. Možete je naći na Amazon-u. Zalaže se inače da rasa bude jazavičastija-što niži i duži primerci.
 
Natrag
Top