- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Nije ovdje tema plagijarstvo nego trojstvo u adventizmu....
Jedno od ukupno 28 današnjih temeljnih vjerovanja crkve Adventista sedmog dana je i vjerovanje o Trojstvu. Kainose, ako ti odbacuješ to vjerovanje, kako se možeš deklarirati adventistom sedmog dana?
mire samo dalje proučavaj - sam si iz Biblije vidio što je istina i na dobrom si putu....dobro si zaključio da je Isus rođen u vječnosti. Još ti treba sjesti o Duhu ali skužio si ti to već....
Zar misliš da će hereza postati istina kad se dovoljno "tripa" pridruži tvom vjerovanju?
Isus je došao i živio kao čovjek - trpio - zna kako je nama - on jedini nam stoga može pomoći da pobijedimo grijeh jer je hodao u našim cipelama - i on želi da nam da njegov karakter. I onda na kraju drugi tumače da nam je poslao neku treću osobu koja sve to nije prošla...ne Isus je i dalje s nama - ne s tijelom nego sa svojim duhom...zato veli da će izliti duha kad se vrati Ocu....Isus je o sebi govorio u trećem licu....A kada Sin čovječji dođe hoće li naći vjere....isto tako A kada duh dođe neće sam govoriti....Ove stihove ni jedan veliki pobornik trojstva nije znao objasniti...
Hebrejima 10. 15-17 A to nam svjedoči i Duh Sveti. Pošto je doista rekao: »Ovo je Savez kojim ću se svezati s njima
nakon ovih dana«, Gospodin govori: »Zakone ću svoje staviti u njihova srca i upisati ih u dušu njihovu. I grijeha se njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati.«
Zaista fasciniraju ovi sektaši koji tvrde kako je u Bibliji sve jasno napisano, pa, eto, oni točno znaju što je istina. Fasciniraju time što njih tisuću, koji tvrde da sve jasno u Bibliji piše, imaju tisuću "istina".
Idemo sada pronaći referencu i vidjeti ko je taj Duh Sveti
Jeremija 31. 31-34 »Evo dolaze dani« – riječ je Jahvina – »kad ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti novi savez. Ne savez kakav sam sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, savez što ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov« – riječ je Jahvina. »Nego, ovo je savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana« – riječ je Jahvina: »Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: ‘Spoznajte Jahvu!’, nego će me svi poznavati, i malo i veliko« – riječ je Jahvina – »jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati.«
Jasno da ne može biti ...Jahve je personificiran u SD...to nije nikakva treća posebna osoba...evo još jedan primjer
Djela 28. 25b-26 - »Lijepo Duh Sveti po Izaiji proroku reče ocima vašim: Idi k tomu narodu i reci mu: Slušat ćete, slušati – i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati – i nećete vidjeti!
Ja bih dodao, Čitat ćete, čitati - i nećete razumijeti! A i kako bi, kad vam prijevjes zastire i pogled i razum.
Izaija 6. 8-9 - Tad čuh glas Gospodnji: »Koga da pošaljem? I tko će nam poći?« Ja rekoh: »Evo me, mene pošalji!«
On odgovori: »Idi i reci tom narodu: ‘Slušajte dobro, al’ nećete razumjeti, gledajte dobro, al’ nećete spoznati.
Kada god naiđete na stihove npr. u Djelima ima dosta toga gdje se kaže Duh Sveti reče ili odluči....radi se o Bogu ili Kristu koji su prisutni svojim duhom svugdje. Ovo su gore samo dva primjera ima ih više. U ovim slučajevima pobornici trojstva jedino mogu pribjeći filozofiji i reći Bog Isus SD to je sve isto oni su jedno. Čekajte malo pogledajte ovu sliku. Na slici je prikazano trojstvo kako ga vjeruju svi. Svi su oni Bog. Ali pogledajte Otac nije Sin niti obrnuto. Otac nije Sveti Duh niti obrnuto. Znači po ovom gore stihovima ko je prorokovao. Sveti Duh ili Bog ili se radi o jednoj te istoj osobi......
Ovoj
Točno, Otac nije Sin niti je Sin Otac. Otac nije Duh Sveti niti je Duh Sveti Otac, a i Otac i Sin i Duh Sveti jesu pravi Bog koji je jedan Bog u Trojstvu. Navedi bar jedan razlog zbog čega bi netko prihvatio tvoje vjerovanje. Evo zbog čega ja odbacujem tvoje vjerovanje. Tisuće, stotine tisuća takvih kao ti, kojima je u Svetom pismu "sve jasno", deklarirate stotinu tisuća različitih vjerovanja - fantazija. I još važnije, ja u Svetom Pismu nalazim da je Crkva stup i uporište istine, a ne kainos i tripo, a Crkva vjeruje i ispovjeda Boga u Trojstvu već dva tisućljeća.
Pa to je dokaz da su imali sva ispravna vjerovanja.
Tko, tko je imao ispravno vjerovanje? Ellen White i pioniri koji su smatrali da je Trojstvo suprotno Svetom Pismu, suprotno zdravom razumu i da je poganskog podrijetla, ili ovi adventisti koji su 1980. u temeljna vjerovanja ASD uvrstili i Trojstvo?
Znači da je Bog svoju crkvu sačuvao od jeretičkih vjerovanja.
Pitao sam kainosa pa pitam i tebe. Jesi li ti pripadnik crkve ASD? Naravno, današnje crkve ASD.
Ovo što su unijeli je dokaz da nema nijedne čiste crkve.
Ovo što si ti napisao je dokaz da je tebi više stalo da dokažeš kako si ti pravovjeran, nego do Isusove vjerodostojnosti. Da bi ti bio pravovjeran, može Isus biti i lažov, mogao je naprosto slagati da njegovu Crkvu neće ni vrata paklena nadvladati.
Opet to nije dokaz da je crkva ASD u krivu jer ima sve više ljudi koji odbacuju Trojstvo. I to baš iz ove crkve.
Hoćeš reći, adventisti su svakako i uvijek u pravu, što god tvrdili i naučavali!? Isus može biti i lažov, ali oni koji baštine i slijede Jelenu oni imaju istinu i oni su u pravu!?
Ako je Isus u rangu trojstva ko-vječna osoba kako je onda on Sin...
ako Isus nije imao početka u Ocu....onda su dva Boga bila oduvijek....
A kako bi Otac bio Otac odvijeka, ako nema Sina koji je Sin odvijeka? Ja, zemaljski čovjek, jesam stariji od svoga sina (zemaljskog), ali moje očinstvo do u tisućinku sekunde poklapa se sa starošću moga sina. Ja nisam bio otac prije rođenja moga sina. Dakle, vrlo jednostavno, da bi Bog Otac bio Otac odvijeka, i Sin mora biti Sin odvijeka.