Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Sve subotarske mržnje izazvane su njihovom temeljnom mržnjom prema Kristovoj Katoličkoj crkvi. A tu mržnju "podoje s mlijekom Ellen White", kao s materinim mlijekom. Katolicima je Trojstvo dogma i svetinja, zato su im pioniri tvrdili da je Trojstvo suprotno zdravom razumu, suprotno Bibliji i poganskog podrijetla. Katolicima je Isusov križ simbolična svetinja, i baš za to subotari naučavaju da je križ Tamuzov simbol. Bolesno da ne može bolesnije. Katolici na sebi čine znak križa, kako su to činili prvi kršćani, i baš zato subotari tvrde da je i to poganska gesta. Još bolesnije, dakle. Katolici časte Isusovu Majku Blaženu Djevicu Mariju, i baš zato subotari nikada Isusovu Majku MAriju nisu nazivali Blaženom. I ne samo to, nego tvrde da se Marija narađala još puno djece, i s tko zna koliko različitih muževa. Sotona od Pedesetnice nasrće na Kristovu Katoličku crkvu, i baš zbog toga subotari kao sotonine sluge do dana današnjeg nasrću na Kristovu crkvu. Evo ti ih i ovdje.
Samo da odgovorim... Da, zaista nemaju baš čvrste dokaze da je Marija imala djece nakon Isusa, čak i kad to izgleda da je tako ako se pažljivo čitaju stihovi izgleda da su to ili Josipova djeca ili rod. Naravno ne mora značiti da nisu imali normalan brak, ali i meni se čini da je Marija imala samo Isusa za sina. Razumijem i ovo što kažete da želite obraniti svoju crkvu no takve stvari za našu crkvu govore i protestanti a Isabeleta je napisala da su joj oni dobri, taj dio ne razumijem. Pioniri adventizma su došli zatrovani anti-trinitarizmom iz nekog pokreta zvanog kršćanska veza. Moram reći da ste i za križ u pravu, imala bi ispričati jednu jezivu dogodovštinu o tome vezano za jednu njihovu nezavisnu legalističku grupu (ne sa ovih prostora) koja je sva u tome svi smo mi babilon i katolička i adventistička crkva, baš svi, oni su mali ostatak, križ je paganski, sve je pagansko, zakon se mora držati, moraš paziti što ćeš jesti i piti, oblačiti se, gledati, ponašati se non-stop jer sve je grijeh, crno bijeli svijet, ne postoji sitni grijesi i veliki grijesi već je sve izjednačeno --što je protivno svakom zdravom razumu. Kad ono taj čovjek koji tako razmišlja i sve to govori iznad svog radnog stola ima poster velikog zmaja. Zmaj predstavlja đavla -- vrlo biblijski i kršćanski jel da? Slučajno sam naišla na staru VHS snimku gdje pokazuje svoj radni prostor pa tako saznala za poster zmaja. Lik je bio opterećen kontrolom nad drugim ljudima i tko šta gdje kada .. adventisti imaju puno takvih vjerskih skupina i ljudi, nažalost.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Moram reći da ste i za križ u pravu, imala bi ispričati jednu jezivu dogodovštinu o tome vezano za jednu njihovu nezavisnu legalističku grupu (ne sa ovih prostora) koja je sva u tome svi smo mi babilon i katolička i adventistička crkva, baš svi, oni su mali ostatak, križ je paganski, sve je pagansko, zakon se mora držati,

Sva četvorica ovdašnjih EGWista, Kainos, tripo, Laodikeja i Jovan, imaju upravo ovakav stav, i za njih je današnja crkva ASD kćerka Babilonske Bludnice, a dokaz im je Omega otpad među adventistima koji se dogodio preuzimanjem vjerovanja u Trojstvo 1980. godne. Ali gle čuda, ne vjeruju ovi u Boga Isusa Krista, ali vjeruju u Ellen White, Ellen White je osoba koja ovu četvoricu okuplja u vjeri, a ne Isus Krist.

Lik je bio opterećen kontrolom nad drugim ljudima i tko šta gdje kada .. adventisti imaju puno takvih vjerskih skupina i ljudi, nažalost.

Daj Bože da ih bude sve više ovakvih, možda bi to pomoglo da potpuno nestane ova “parazit vjera” - adventizam sedmog dana.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Daj Bože da ih bude sve više ovakvih, možda bi to pomoglo da potpuno nestane ova “parazit vjera” - adventizam sedmog dana.
Ne znam da li su ovdje na forumu takvi ne poznajem ih, ne vidim da netko od njih radi neku sektu.
Istina je da im takvi tipovi ljudi, kao taj kojeg sam opisala, zapravo ne pomažu već baš suprotno, to dobro kažete.

to za trojstvo je njihov problem, mislim da pretjeruju

Biblija govori o Ocu i Sinu i Duhu Svetome, ne može kreacija razumjeti u potpunosti Kreatora, mi smo prah zemaljski mi nismo bogovi.
Čak je i njihova Ellena rekla, koliko se mogu sjetiti, mislim da u Velikoj Borbi, da se trebaju paziti onih koji prikazuju Isusa samo kao čovjeka i koji ga žele izjednačiti sa sobom jer Njegov je Otac Bog.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Opet vaša Ellena vjeruje da je Duh Sveti osoba za sebe i da na drugačiji način posreduje za nas nego Isus Krist

Christ, our Mediator, and the Holy Spirit are constantly interceding in man’s behalf, but the Spirit pleads not for us as does Christ who presents His blood, shed from the foundation of the world; the Spirit works upon our hearts, drawing out prayers and penitence, praise and thanksgiving. The gratitude which flows from our lips is the result of the Spirit striking the cords of the soul in holy memories, awakening the music of the heart.{Ms 50, 1900, par. 16}

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Haha, uvijek će ih biti. I ne samo u adventizmu.
O tome je papa Benedikt XVI govorio: kad se isključi razum, ostanu samo emocije koje prerastu u strasti i onda više nema dijaloga.
Da li ti poznaš kojeg adventista u Zagrebu? Oni nisu tako nametljivi u svojim stavovima. Ništa se ne čuje o njima. Ili mi se čini?!

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
bez_imena:
Da, zaista nemaju baš čvrste dokaze da je Marija imala djece nakon Isusa, čak i kad to izgleda da je tako ako se pažljivo čitaju stihovi izgleda da su to ili Josipova djeca ili rod.

Nemaju oni nikakve dokaze. Josipova djeca?

Razumijem i ovo što kažete da želite obraniti svoju crkvu no takve stvari za našu crkvu govore i protestanti a Isabeleta je napisala da su joj oni dobri, taj dio ne razumijem.

Jednom katolik, uvijek katolik, što kaže Bruce Springsteen.
Isabeleta je katolkinja od kose na glave do malog prsta, po ocu, po majci, po babu i stricu... :)
što ne znači da sam neprijateljski raspoložena prema bilo kome, pa tako ni prema protestantima. Kršćani su. Ako sam rekla da su dobri, onda sam mislila na izvjesne predavače koje ponekad slušam.
Inače, doktrina im je uvrnuta i slažem se sa Slapom da nisu ništa ili vrlo slabo doprinijeli razvoju teološke misli i duhovnosti. On je rekao da parazitiraju, eto, ja sam malo ublažila.
Osobno draža mi je pravoslavna/istočna duhovnost od protestanske, tako da ja Ellen White ne bih čitala sve da imam tri života.
Ali poštivam, ako je nekome ona jedino nadahnuće, možda taj nije upoznao nešto bolje ili ima neki svoj osobni razlog.

Pioniri adventizma su došli zatrovani anti-trinitarizmom iz nekog pokreta zvanog kršćanska veza.

Kako sam već rekla, "krpa na zakrpu". Voda u koju je ubačen ocat koliko god šećera ubacili, ostaje kisela i nije za piće.
Mora se zahvatiti s Izvora, a Bog je Izvor iz kojeg svatko zahvaća prema mjeri svoje posude koju nosi.
Protestantizam se odvojio od Katoličke Crkve i svi su nešto odbacilvali, nešto dodavali, razvalačili dok se nisu rascjepili na tisuće i tisuće dominacija, a adventisti su samo nastavak tog procesa. To što oni, kao i oni drugi, misle da su izabranici, jedini Ostatak, i sl.
Pa kome je to važno?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Anti-trinitarci govore da je to Kristov duh i da je atak na zdravi razum misliti da je Duh Sveti osoba

Znam. Ok, imaju takav stav, imaju određenu argumentaciju.

No, problem nastaje, a on je i uzrok njihove opravdane primedbe, kada se izrazi "Otac, Sin i Duh Sveti" stave u kontekst večnih identiteta pa se na osnovu uloge koju imaju pretpostavi da je to i Njihova suština. Onda se stvori problem u pogledu razumevanja identiteta.

Ovo su uloge Tri Božanska Bića u stvorenom svetu, ali ne i njihova suština. Zato dolazi do definicija koje proizilaze iz pogrešne premise.

Ps. Sretan Uskrs!!! :)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo su uloge Tri Božanska Bića u stvorenom svetu, ali ne i njihova suština. Zato dolazi do definicija koje proizilaze iz pogrešne premise.

Ti zboriš kao da si ti Boga pravio. Jesi li? Niječeš da je Bog onaj kojega Isus objavljuje, niječeš da je Bog onaj kojega apostoli ispovijedaju i niječeš da je Bog onaj kojega Božja crkva ispovjeda. Zar je moguće da o Bogu više znaš ti nego sam Bog?

Ps. Sretan Uskrs!!! :)

Hvala ti, i tebi Sretan Uskrs.

Natrag